Uplynulý fiskální rok byl pro společnost PST CLC Mitsui-Soko finančně rekordní. Bylo dosaženo nejlepšího výsledku za celou éru společnosti. Jak uvedl David Zimandl, finanční ředitel společnosti PST CLC Mitsui-Soko, firma překročila plánovaný zisk i tržby. Tržby činily miliardu a 159 milionů, provozní zisk byl zhruba 66 milionů korun. Na tomto úspěchu se podílely všechny divize společnosti. Nejvíce se tradičně dařilo celním službám, úspěšná byla PST CLC Mitsui-Soko také v oblasti dopravy a logistiky.

Podívejme se nejprve na divizi celních služeb. „Divize celních služeb společnosti PST CLC Mitsui-Soko zaznamenala historicky nejúspěšnější fiskální rok, což bylo způsobeno organickým růstem a úspěšnou obchodní a marketingovou činností. Výrazný podíl na tom mělo i zvýšení procenta elektronizace celních služeb naší společnosti,“ hodnotí Vít Votroubek, generální ředitel společnosti PST CLC Mitsui-Soko a člen představenstva Svazu spedice a logistiky ČR.

Související

V uplynulém fiskálním roce se společnosti dařilo i díky tomu, že byly na trhu vysoké ceny přeprav. „Zákazníci se vzhledem k situaci související s covidem snažili doplnit skladové zásoby, předzásobit se. Logistický řetězec byl totiž narušen, docházelo ke zpožděním. To nám, stejně jako dalším firmám v oboru, nahrávalo. Nicméně pak přišla válka na Ukrajině, nastoupila energetická krize, lidé začali šetřit. Mnohé sklady jsou stále přeplněné, protože zákazníci málo nakupují, což se aktuálně odráží v poklesu našich finančních výsledků. Doufáme, že tato krize brzy ustane. Jsme optimisté,“ říká Vít Votroubek.

Nové sklady, filiálka v Rotterdamu a plán expanze

V minulém fiskálním roce společnost PST CLC Mitsui-Soko zahájila provoz nové filiálky v Rotterdamu. Firma se chystá expandovat také na Slovensko a v blízké budoucnosti i do Rumunska. Otevřela také nové logistické centrum v Mošnově na Ostravsku. Jedná se o sklad, který má zhruba osm tisíc metrů čtverečních. Ke konci fiskálního roku byl už zhruba z osmdesáti procent zaplněn.

Výroční oslava PST CLC Mitsui-Sok se konala 7. října 2022. Uprostřed je pan Hirobumi Koga, prezident a CEO Mitsui-Soko Co., Ltd., druhý zprava Vít Votroubek, generální ředitel PST CLC Mitsui-Soko.
Výroční oslava PST CLC Mitsui-Sok se konala 7. října 2022. Uprostřed je pan Hirobumi Koga, prezident a CEO Mitsui-Soko Co., Ltd., druhý zprava Vít Votroubek, generální ředitel PST CLC Mitsui-Soko.
Foto: www.fotosalek.com

Podařilo se dále prodloužit sklad v Pohořelicích u Brna, kde má PST CLC Mitsui-Soko 16 tisíc metrů čtverečních skladových ploch. Aktuálně se firma zaměřuje na získávání dalších nových zákazníků pro tento sklad.

Zvyšují se náklady na řidiče i na vozový park

V oblasti přeprav PST CLC Mitsui-Soko využívá svou pozici globálního hráče na trhu díky tomu, že je součástí japonské skupiny Mitsui-Soko Group. Uplynulý fiskální rok byl ovšem poznamenán válkou na Ukrajině, což se projevilo enormním růstem nákladů. Zvýšily se jak náklady na pohonné hmoty, tak i náklady na náhradní díly, servisní práce a pneumatiky. „Jsou dražší auta i jejich opravy. To vše se teď projevuje do ekonomiky naší firmy. Navíc rostou platy řidičů, stále je jich na trhu málo. Jako jednu z cest vidím do budoucna využívání umělé inteligence v rámci přeprav a autonomní koordinace přeprav. To může mít vliv na výrazné úspory,“ podotýká Vít Votroubek.

Letošní tržby budou záviset na vývoji trhu

V letošním fiskálním roce kvůli situaci na trhu společnost PST CLC Mitsui-Soko předpokládá pokles tržeb. „Byli bychom rádi, kdybychom, podobně úspěšně jako v minulém fiskálu, mohli hodnotit také stávající fiskální rok, ale mezinárodní obchod zaznamenává pokles jak v objemech, tak i v cenách přeprav. Hodně klesly ceny námořních přeprav, což se odráží na našich maržích. Letošní rok bude tedy, předpokládáme, slabší, nicméně bude záležet na vývoji na trhu,“ konstatuje Vít Votroubek.

Související