https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fcc-pripravuje-u-neratovic-stavbu-spalovny-mesto-se-obava-napriklad-dopravy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

FCC připravuje u Neratovic stavbu spalovny, město se obává dopravy a dovozu odpadů ze zahraničí

19.6.2023 11:12 | NERATOVICE (ČTK)
Spalovna má vzniknout v opuštěném komplexu budov, které jsou v areálu chemičky Spolana.
Spalovna má vzniknout v opuštěném komplexu budov, které jsou v areálu chemičky Spolana.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Unipetrol
Společnost FCC, která se zabývá odpadovým hospodářstvím, připravuje v areálu neratovické Spolany spalovnu. Místo katastrálně spadá pod obec Libiš, ale přímo sousedí i s Neratovicemi. Město se obává například dopravní zátěže. Chce také doložit, zda je výstavba zařízení pro region skutečně potřebná. Požaduje též deklarování zákazu dovozu odpadů ze zahraničí, řekla ČTK místostarostka Neratovic Jana Hanslíková (Speciál Neratovice).
 

Veškerou vyrobenou energii má zařízení dodávat Spolaně, jeho přínos by měl podle investora spočívat mimo jiné ve snížení spotřeby zemního plynu.

Město na konci května odeslalo ministerstvu životního prostředí svá vyjádření, učinilo tak v rámci procesu vlivu stavby na životní prostředí (EIA), kterým nyní záměr výstavby prochází. Vedení města také ve svém vyjádření uvedlo, že navýšení dopravy povede ke zhoršení životní úrovně a bezpečnosti. "Z hlediska oblasti města Neratovice jsou nevyhovující stávající poměry zejména v oblasti městské části Byškovice, navazující obci Libiš a všech připojovacích komunikacích," uvedla místostarostka. Podle ní se bude zřejmě v následujících měsících konat veřejné projednání záměru. Kladné stanovisko EIA je podmínkou pro další přípravu stavby.

Společnost FCC odmítá, že by do plánované spalovny mířil odpad ze zahraničí. S ohledem na ukončení skládkování od roku 2030 záměr doplňuje budoucí potřeby středních Čech a nejbližšího okolí, řekla ČTK mluvčí FCC Česká republika Kristina Jakubcová. "Dovoz odpadu ze zahraničí rozhodně není uvažován," uvedla.

Nyní pokračuje posuzování vlivu záměru na životní prostředí (EIA). "Zpracovatel dokumentace vypořádal všechny došlé připomínky z předchozího kola - zjišťovacího řízení EIA - a do upravené dokumentace je zohlednil a zapracoval. Jsme přesvědčeni, že tato dopracovaná dokumentace dostatečně a objektivně hodnotí jak vlivy dopravy, odstranění stávajících staveb na pozemku, tak i kapacitu navrženého zařízení," reagovala Jakubcová na nedávné vyjádření Neratovic.

Příprava stavby bude pokračovat po vydání kladného posudku EIA. Místostarostka Neratovic Jana Hanslíková ČTK sdělila, že se zřejmě v následujících měsících uskuteční veřejné projednání záměru.

Spalovna má vzniknout v opuštěném komplexu budov, které jsou v areálu chemičky Spolana. Kapacita závodu má činit 160 000 tun odpadů za rok. Veškerou vyrobenou energii má dodávat Spolaně. Zahájení provozu společnost FCC předpokládá v roce 2029. Výroba tepla ve spalovně umožní podle investora nahradit většinu páry, kterou nyní Spolana vyrábí ze zemního plynu. Úspora by měla být až 20 milionů metrů krychlových zemního plynu ročně, přibližně 6,6 procenta spotřeby zemního plynu všech domácností ve Středočeského kraji.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist