Domů
Větrné elektrárny
Německo: Aukci na podporu větrných elektráren rozhodne ochota uchazečů zaplatit
Offshore větrný park Riffgat, Německo. Zdroj: EWE
Zdroj: EWE

Německo: Aukci na podporu větrných elektráren rozhodne ochota uchazečů zaplatit

V poslední německé aukci na provozní podporu větrných elektráren na moři podalo několik uchazečů nabídku na nulovou podporu. O tom, kdo bude moci elektrárny ve vyhrazených plochách postavit, rozhodne druhé kolo aukce. V tom uchazeči nabídnou cenu, kterou jsou za vítězství v aukci ochotni zaplatit.

Německý síťový regulátor (BNetzA) oznámil průběžné výsledky probíhajících výběrových řízení na výstavbu větrných elektráren na moři. Pro všechny čtyři oblasti, na které bylo vypsáno výběrové řízení, bylo obdrženo několik nabídek s nulovou cenou, uchazeči se tak ve skutečnosti vzdali nároku na podporu. O vítězích aukce rozhodne druhé kolo aukce, takzvané dynamické nabídkové řízení. V tomto kole aukce bude ověřena ochota uchazečů zaplatit za možnost realizace větrné farmy v dané oblasti.

"Výsledky výběrového řízení jsou dobrou zprávou pro energetickou transformaci v Německu. Je potěšující, že společnosti nepotřebují pro rozšíření větrné energie na moři žádné dotace. Nabídky s nulovou cenou jasně ukazují, že větrná energie na moři je ekonomicky atraktivní," říká Klaus Müller, prezident BNetzA.

"V dynamickém nabídkovém řízení se nyní zjišťuje ochota uchazečů platit. Nyní poprvé plánujeme provést elektronickou aukci. Většinu výtěžku získají spotřebitelé přímo snížením nákladů na elektřinu," dodal Müller.

V tomto výběrovém řízení jsou nabízeny plochy pro tři větrné farmy, každé o výkonu 2 GW, v Severním moři a plocha pro větrnou farmu o výkonu 1 GW v Baltském moři. Poprvé se aukce týká oblastí mořského dna bez předchozího průzkumu lokality, ale zahrnuje záruku připojení k síti do roku 2030.

V sázce jsou investice ve výši přibližně 20 miliard eur, uvádí agentura S&P Global vycházející z nedávných investičních nákladů na projekty větrných elektráren na moři v Německu.

Nulové nabídky

Již několik provozovatelů vyhrálo aukce podáním nejnižší, tedy nulové, nabídky. V praxi se tak vzdali státem garantované odměny za dodávku elektřiny do soustavy. Provozovatelé pak hledají zákazníky, například v průmyslu, s nimiž uzavírají smlouvy o přímém nákupu, neboli tzv. Power Purchase Agreements (PPA).

Developeři a provozovatelé větrných parků však stále těží z výhody toho, že nemusí hradit náklady za připojení, které k nákladům za vyrobenou MWh přidají mezi 10-25 EUR/MWh, v závislosti na vzdálenosti parku od místa připojení do přenosové soustavy.

Náklady na připojení jsou aktuálně hrazeny provozovatelem přenosové soustavy, na konečného spotřebitele jsou následně přeneseny prostřednictvím složky za přenos elektřiny v konečné ceně elektřiny.

Dynamické nabídkové řízení

Cílem dynamického nabídkového řízení je konkurenční rozlišení nabídek. Vítěz je určen v nabídkových kolech se zvyšující se úrovní nabídek. Zakázku získá uchazeč s nejvyšší ochotou zaplatit za danou oblast.

BNetzA ve své výzvě k podávání nabídek z 1. února snížila nabídkové kroky pro druhé kolo z původních 150 000 EUR na 30 000 EUR. Celkem 90 % výtěžku z poplatků v rámci druhého kola aukce připadne na snížení nákladů na elektrickou energii pro spotřebitele, 5 % na ochranu mořského prostředí a stejný podíl na podporu ekologicky šetrného rybolovu.

Čtyři dynamická nabídková řízení budou probíhat on-line v několika nabídkových kolech denně. BNetzA plánuje provádět tato čtyři řízení synchronně a brzy je spustit. Podle BNetzA však nelze předvídat, jak dlouho budou řízení trvat, ani výši poplatků od developerů.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(12)
Milan Vaněček
19. červen 2023, 11:19

Tak by to mělo být se vším v energetice. Žádné dotace, žádné státní investice. Je vidět, že OZE budou pro podnikatele slepice co snáší zlaté vejce, i bez dotací. Nezávislé na nejistotách a obrovských fluktulacích v cenách komodit (uhlí, plyn, jaderné palivo).

Stát má dotovat pouze distribuci, jako dotuje silnice a dálnice či železniční síť.

Technický pokrok nezastavíš.

intfor
19. červen 2023, 11:59

Aby ta distribuce pak nevypadala jak mnohé silnice.

Raději ať stát žádnou distribuci nedotuje a normálně se to platí.

Vladimír Šťastný
19. červen 2023, 13:34

Já myslím, že to bude podobně jako s elektromobily. Stát postupně oškube všechny výhody a na majitele a provozovatele OZE ještě přihodí povinnost akumulovat. A bude po vejcích.

Emil
19. červen 2023, 12:38

Připomněl bych, že aukce na offshore VtE s nulovou provozní podporou nejsou žádná novinka, první takové nabídky padly už v březnu 2017. Už tehdy tu zněly oslavné chorály, dodnes ovšem žádná z těch elektráren nestojí, protože developeři jen využili systém k tomu, aby si zablokovali výhodné lokality s vyvedením výkonu v ceně, kdyby se to náhodou někdy vyplatilo.

Zdeves Pavel
19. červen 2023, 14:03

No nejlepší by bylo, kdyby v případě nedodání sjednaného výkonu OZE muselo na vlastní náklady zajistit nahradní zdroje. To by byl pak spravedlivý stav.

Antonín Mikeš
19. červen 2023, 15:36

To lze řešit obchodně, ale obávám, že by to sežralo veškerý zisk, který OZE přináší.

hobitt@email.cz
19. červen 2023, 19:53

Já myslím, že je to jasný vývoj.

Ruku v ruce jak se vylepšují a jako se staví akumulační kapacity, tak nemusím mít ani křišťálovou kouli, abych předpověděl, že v nějaké blíže nespecifikované budoucnosti bungee muset každá elektrárna (FVE, VE, Vodní, aj.) splňovat určité podmínky podle toho co bude chtít majitel s tou elektřinou dělat.

Jestli se bude chtít připojit do veřejné distribuční sítě a prodávat tak např. Bude muset mít zajištěnou zálohu na určitý počet hodin, nebo v ještě větší budoucnosti bude muset mít zajištěnou konstantní dodávku elektřiny. Tedy např. FVE s tak velkou baterii aby mu zajistila dodávky přes noc.

Když to nebude schopen udělat tak si zaplatí služby jinde firmy která bude nabízet akumulační služby. V budoucnosti to budou například majitelé nabíječek, kteří budou mít připojený elektromobily na parkovištích a na základě smlouvy budou používat (nevyužívanou kdy kapacitu baterie stojících elektromobilů), protože ty v 90 % času jen stojí!

Nebo společnosti sdružující více domu, bytového který mají doma domácí baterii a budou pronajímat část kapacity své baterie.

Atd.

V budoucnu bude určitě i více těch velkých bateriových úložišť, která se teď staví o sto šest.

Jasné že dnes to ještě není možné ale v budoucnu až bude daleko vic domácích baterii a elektromobilů a budou mít daleko větší kapacity tak i ti majitelé těchto baterii budou hledat jak by z toho mohli něco dostat. Jim stačí "pár" šušňů a budou spokojeni protože ji mají i tak a když jim navíc i něco hodí tím lépe.

A nebo taky ne a bude díky jaderné fúzi tolik elektřiny ze nebudeme vědět co s ní.

intfor
19. červen 2023, 20:09

Vy ale mluvíte o nějakém řešení den/noc. To je ale relativní "maličkost", která trápí svět mezi 40 rovnoběžkami. Jenže nás daleko více trápí řešení léto/zima a tam si s baterkami nevystačíte ani kdyby se dost zlepšily a zlevnily. Tohle už potřebuje ukládání do vodíku a pod. a to bude jiná liga (technicky, nákladově...)

Milan Vaněček
19. červen 2023, 21:43

Řešení pro 50 rovnoběžku a výše vede jen přes větrné elektrárny. Jen ty mohou vyrábět v zimě nadbytek elektřiny v naší oblasti. A vykrývání fouká/nefouká bude ne na škále dne (jako u fotovoltaiky) ale typicky na škále týdne.

A když bude v obřích, existujících zásobnících plyn (teď "nezelený", později zelený) tak plynové elektrány vykryjí ty vícedenní mezery, když nefouká.

Petr prochaska
20. červen 2023, 09:16

Ne ne. Ve skutečnosti bude dobu kdy nesvítí a nefouká řešit někdo jiný. Pokud ale bude cena v době, kdy svítí minimální a v době, kdy nesvítí o mnoho vyšší, tak část vyřeší přečerpávačky a pokud bude rozdíl velký, tak se vyplatí i soukromým subjektům stavět bateriové úložiště.

Na zimu se postaví plynovky, i když ekonomicky by bylo lepší na těch pár týdnů v roce využít uhelky a ty nebourat.

Emil
19. červen 2023, 20:26

Pro začátek by stačilo, kdyby měly stejnou odpovědnost za odchylku jako mají ostatní účastníci trhu.

Vladimír Šťastný
20. červen 2023, 09:33

Přesně tak.

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se