​Společnost PST CLC Mitsui-Soko zaznamenala finančně rekordní fiskální rok

​Společnost PST CLC Mitsui-Soko zaznamenala finančně rekordní fiskální rok

19.6. - Uplynulý fiskální rok byl pro společnost PST CLC Mitsui-Soko finančně rekordní. Bylo dosaženo nejlepšího výsledku za celou éru společnosti. Jak uvedl David Zimandl, finanční ředitel společnosti PST CLC Mitsui-Soko, firma překročila plánovaný zisk i tržby. Tržby činily miliardu a 159 milionů, provozní zisk byl zhruba 66 milionů korun. Na tomto úspěchu se podílely všechny divize společnosti. Nejvíce se tradičně dařilo celním službám, úspěšná byla PST CLC Mitsui-Soko také v oblasti dopravy a logistiky.

Podívejme se nejprve na divizi celních služeb. „Divize celních služeb společnosti PST CLC Mitsui-Soko zaznamenala historicky nejúspěšnější fiskální rok, což bylo způsobeno organickým růstem a úspěšnou obchodní a marketingovou činností. Výrazný podíl na tom mělo i zvýšení procenta elektronizace celních služeb naší společnosti,“ uvedl Vít Votroubek, generální ředitel společnosti PST CLC Mitsui-Soko a člen představenstva Svazu spedice a logistiky ČR.

V uplynulém fiskálním roce se společnosti dařilo i díky tomu, že byly na trhu vysoké ceny přeprav. „Zákazníci se vzhledem k situaci související s covidem snažili doplnit skladové zásoby, předzásobit se. Logistický řetězec byl totiž narušen, docházelo ke zpožděním. To nám, stejně jako dalším firmám v oboru, nahrávalo. Nicméně pak přišla válka na Ukrajině, nastoupila energetická krize, lidé začali šetřit. Mnohé sklady jsou stále přeplněné, protože zákazníci málo nakupují, což se aktuálně odráží v poklesu našich finančních výsledků. Doufáme, že tato krize brzy ustane. Jsme optimisté,“ řekl Vít Votroubek.

Nové sklady, filiálka v Rotterdamu a plán expanze

V minulém fiskálním roce společnost PST CLC Mitsui-Soko zahájila provoz nové filiálky v Rotterdamu. Firma se chystá expandovat také na Slovensko a v blízké budoucnosti i do Rumunska. Otevřela také nové logistické centrum v Mošnově na Ostravsku. Jedná se o sklad, který má zhruba 8 tisíc metrů čtverečních. Ke konci fiskálního roku byl už zhruba z osmdesáti procent zaplněn.

Podařilo se dále prodloužit sklad v Pohořelicích u Brna, kde má PST CLC Mitsui-Soko 16 tisíc metrů čtverečních skladových ploch. Aktuálně se firma zaměřuje na získávání dalších nových zákazníků pro tento sklad.

Zvyšují se náklady na řidiče i na vozový park

V oblasti přeprav PST CLC Mitsui-Soko využívá svou pozici globálního hráče na trhu díky tomu, že je součástí japonské skupiny Mitsui-Soko Group. Uplynulý fiskální rok byl ovšem poznamenán válkou na Ukrajině, což se projevilo enormním růstem nákladů. Zvýšily se jak náklady na pohonné hmoty, tak i náklady na náhradní díly, servisní práce a pneumatiky. „Jsou dražší auta i jejich opravy. To vše se teď projevuje do ekonomiky naší firmy. Navíc rostou platy řidičů, stále je jich na trhu málo. Jako jednu z cest vidím do budoucna využívání umělé inteligence v rámci přeprav a autonomní koordinace přeprav. To může mít vliv na výrazné úspory,“ uvedl Vít Votroubek.

Letošní tržby budou záviset na vývoji trhu

V letošním fiskálním roce kvůli situaci na trhu společnost PST CLC Mitsui-Soko předpokládá pokles tržeb. „Byli bychom rádi, kdybychom, podobně úspěšně jako v minulém fiskálu, mohli hodnotit také stávající fiskální rok, ale mezinárodní obchod zaznamenává pokles jak v objemech, tak i v cenách přeprav. Hodně klesly ceny námořních přeprav, což se odráží na našich maržích. Letošní rok bude tedy, předpokládáme, slabší, nicméně bude záležet na vývoji na trhu,“ řekl Vít Votroubek.

(lan)

Foto: PST CLC Mitsui-Soko

Na snímku Vít Votroubek, generální ředitel společnosti PST CLC Mitsui-Soko a člen představenstva Svazu spedice a logistiky ČR

spinner