Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Firma mu neproplatila přesčasy. Prý žádné neměl, tvrdil šéf

Ze zákona je každý zaměstnavatel povinen vést evidenci pracovní doby. Nejde o žádnou formalitu. Pokud přistoupíte na to, že za každý den přítomnosti na pracovišti se udělá jen čárka, taky se může stát, že přijdete o příplatky, na které máte nárok.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Pan Petr (redakce zná celé jeho jméno, ale nepřál si být v článku jmenován) pracuje v malé firmě. Před pár měsíci se majiteli společnosti podařilo získat velkou zakázku, podmínkou bylo její rychlé dokončení, což znamenalo obrovské pracovní nasazení všech, tedy i práci přesčas a o víkendech. „Domluvili jsme, že nebudeme řešit hodiny ani příplatky, ale šéf nám slíbil, že pokud vše klapne a práci stihneme v termínu, dostaneme mimořádné odměny,“ popisuje pan Petr.

Zakázka byla hotova včas, zákazník byl spokojen a uhradil veškeré vyfakturované práce. Jen zaměstnavatel se neměl k vyplacení odměny. „Když jsem za ním přišel, že odměnu oželím, ale minimálně přesčasy a práci ve svátky by nám měl proplatit, vysmál se mi, prý žádné přesčasy nemám,“ uvádí. „Mám nějakou šanci domoci se toho, co mi ze zákona náleží?“ ptá se čtenář iDNES.cz.

Pracovat přesčas nebo o svátku bez odměny není možné

Zákoník práce hovoří jasně, za práci přesčas a o svátcích je kromě základní sjednané mzdy nárok na příplatek nebo náhradní volno.

„Za práci přesčas náleží příplatek v minimální výši 25 % průměrného výdělku, případně náhradní volno, pokud se tak zaměstnanec se zaměstnavatelem dohodne. Za práci o svátcích má zaměstnanec primárně nárok na náhradní volno, případně se místo toho může dohodnout na příplatku k dosažené mzdě nejméně ve výši průměrného výdělku,“ vysvětluje advokátka Gabriela Donati.

Rozhodně není možné pracovat o svátcích a přesčas bez odměny. Jediný případ, kdy vám za práci přesčas nenáleží příplatek, je ten, že máte v pracovní smlouvě sjednáno, že mzda je zohledněna i k případné práci přesčas.

Hlídáte si výplatní pásku? Co musí obsahovat a k čemu je dobrá

Mimořádnou odměnu zaměstnavatel může, ale nemusí udělit, vždy záleží na tom, jak byla ujednána, zda byla sjednána písemně nebo to byla jen informace mezi řečí.

„Pokud panu Petrovi nadřízený mimořádnou odměnu přislíbil písemně, měl by svůj slib dodržet, pokud slib proběhl jen ústně, má minimálně nárok na odměnu za práci přesčas a o svátcích,“ shrnuje advokátka. Domáhat se doplatku může soudně, a to ve tříleté promlčecí lhůtě od doby, kdy byl daný přesčas/svátek odpracován.

„V řízení budete muset vykonanou práci dokázat, pokud jste si evidenci docházky vedl sám, bude se vám hodit, stejně jako případné výpovědi svědků,“ doporučuje Gabriela Donati. Před podáním žaloby je dobré zaměstnavatele písemně vyzvat, aby dlužnou odměnu uhradil.

„Můžete upozornit příslušný inspektorát práce. Ten sice nezařídí, aby vám zaměstnavatel vyplatil dlužnou odměnu, ale může minimálně zajistit, aby se uvedené jednání již neopakovalo. A pokud ve vaší firmě působí odborová organizace, obraťte se na ni, někdy poskytují zaměstnancům bezplatnou právní pomoc,“ radí advokátka.

Výsledky kontrol Deset tisíc porušení zákona

Inspektoři Státního úřadu inspekce práce (SÚIP) za první čtyři měsíce letošního roku dokončili téměř sedm tisíc kontrol, při kterých zjistili celkem 10 804 porušení zákona a uložili 1 232 pokut v celkové výši 142 677 000 Kč. Nejvíce pokut bylo uloženo za porušení v oblasti pracovněprávních vztahů. Podle zkušeností kontrolorů problém pana Petra není ojedinělý. Z výsledků kontrol totiž vyplynulo, že právě nejčastějším porušením zákona je nevedení evidence pracovní doby. Většina zaměstnavatelů sice nějakou evidenci vede, často ale neodpovídá zákonným požadavkům.

„Ve své praxi se opakovaně setkáváme s případy, kdy kontrolovaná osoba předloží docházku zaměstnance s tím, že se jedná o evidenci pracovní doby, ta přitom neobsahuje vyznačení začátku a konce odpracované směny, práci přesčas, noční práce apod., ale třeba pouze počet odpracovaných hodin v daném dni, nebo jen čárku,“ uvádí generální inspektor SÚIP Rudolf Hahn.

PORADNA: Minimální mzda se zvýšila, já pořád pracuji za méně. Jak se bránit?

Takovýmto způsobem vedená evidence pracovní doby pak zcela postrádá svůj účel, protože není možné jistit, zda došlo k vyplacení všech zákonných příplatků a k dodržení povinností zaměstnavatele. Některé firmy předkládají evidenci odpracované pracovní doby, která je shodná se mzdovými listy a vyúčtovanou mzdou, kterou zpětně vytvořily ke kontrole. „Není výjimkou, že jsou schopny doložit i několik různých evidenci toho samého zaměstnance za jedno období,“ doplňuje Hahn.

V loňském roce obdržely orgány inspekce práce celkem 435 podnětů, upozorňujících na možné porušení pracovněprávních předpisů v oblasti pracovní doby a doby odpočinku.

„Podatelé nejčastěji upozorňovali na nařizování práce přesčas ve větším rozsahu, než povoluje zákoník práce, na nevedení evidence práce, nevyplacení příplatku za práci přesčas, nedodržení přestávek v práci a nedodržení nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami či v týdnu,“ upřesňuje mluvčí SÚIP Richard Kolibač.

Sklapni a makej. Šest signálů toxického pracovního prostředí a jak to řešit

Obory, ve kterých dochází nejčastěji k porušování pracovní doby a doby odpočinku nelze jednoznačně určit. „Dá se říci, že k porušení dochází napříč celým spektrem zaměstnavatelů, jde se o zaměstnavatele provozující služby (restaurace, hotely, penziony a jiné), u maloobchodních i velkoobchodních prodejců, ve strojírenském průmyslu, dále ve stavebnictví, u autodopravců, vnitrostátní i mezinárodní kamionové dopravy, čerpacích stanic či u bezpečnostních agentur,“ shrnuje Kolibač.

Hledáte lepšího zaměstnavatele? Najděte ho na internetovém pracovním portálu jobDNES.cz

Rozvržení pracovní doby

  • Pracovní dobu rozvrhuje zaměstnavatel a určí začátek a konec směn.
  • Délka směny nesmí přesáhnout 12 hodin.
  • Zaměstnavatel je povinen vypracovat písemný rozvrh týdenní pracovní doby a seznámit s ním nebo s jeho změnou zaměstnance nejpozději 2 týdny a v případě konta pracovní doby 1 týden před začátkem období, na něž je pracovní doba rozvržena, pokud se nedohodne se zaměstnancem na jiné době seznámení.
  • Nejdéle po 6 hodinách nepřetržité práce máte nárok na přestávku v práci v trvání nejméně 30 minut.
  • Zaměstnavatel musí při stanovení rozvrhu pracovní doby respektovat nepřetržitý odpočinek mezi dvěma směnami alespoň 11 hodin během 24 hodin po sobě jdoucích (za určitých podmínek může být zkrácen až na 8 hodin).
  • Během každého období sedmi po sobě jdoucích kalendářních dnů má zaměstnanec právo na odpočinek v trvání alespoň 35 hodin, v nutných případech nesmí být odpočinek kratší než 70 hodin během 14 dnů.
  • Práci přesčas může zaměstnavatel nařídit jen ve výjimečných situacích z vážných provozních důvodů, a to i na dobu nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami a za určitých podmínek i na dny pracovního klidu.
  • Práce přesčas nesmí činit více než 8 hodin v jednotlivých týdnech a 150 hodin v kalendářním roce (více jen na základě dohody se zaměstnancem).
  • Celkový rozsah práce přesčas nesmí činit v průměru více než 8 hodin týdně v období, které může činit nejvýše 26 týdnů po sobě jdoucích; kolektivní smlouva může vymezit toto období nejvýše na 52 týdnů po sobě jdoucích.
  • Délka směny zaměstnance pracujícího v noci nesmí překročit 8 hodin v rámci 24 hodin po sobě jdoucích, není-li to možné z provozních důvodů, je zaměstnavatel povinen rozvrhnout stanovenou týdenní pracovní dobu tak, aby průměrná délka směny nepřekročila 8 hodin v období 26 týdnů po sobě jdoucích.

Zdroj: SÚIP

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

25. dubna 2024

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž...

Vyvážejí do Asie i do Afriky. Recepturu a stroje si přísně chrání

27. dubna 2024

Jejich výrobek zná každý český chalupář. A často mu jeden nestačí. Přesto Papírna Moudrý stačí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Spoření v eurech se v bankách vylepšilo. Víme, kdo má nejvyšší úrok

24. dubna 2024

Premium Mít doma v šuplíku eura nedává velký smysl. Zvlášť když jde o větší částku. A nedává ani smysl...

Chtěla ušetřit na elektřině. Za změnu dodavatele měla platit přes 30 tisíc

26. dubna 2024

Ceny energií se u jednotlivých obchodníků liší, mezi nejlevnějšími a nejdražšími produkty mohou být...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fenomén Koh-i-noor. Žlutá tužka z Budějovic píše svůj příběh už 135 let

20. dubna 2024

Nebýt Elisabeth Hardtmuthové, která už nechtěla prát manželovy košile ušmudlané od uhlu, Koh-i-noor...

Vyvážejí do Asie i do Afriky. Recepturu a stroje si přísně chrání

27. dubna 2024

Jejich výrobek zná každý český chalupář. A často mu jeden nestačí. Přesto Papírna Moudrý stačí...

Chtěla ušetřit na elektřině. Za změnu dodavatele měla platit přes 30 tisíc

26. dubna 2024

Ceny energií se u jednotlivých obchodníků liší, mezi nejlevnějšími a nejdražšími produkty mohou být...

Cestovní kanceláře posilují. Proč dává zájezdům přednost stále více lidí?

26. dubna 2024

Premium Cestování do zahraničí loni poprvé překonalo úroveň před pandemií covidu, čísla se tak dostala na...

Češi stále proudí do IT rekvalifikací. Chtějí do stabilního oboru s vysokými platy

25. dubna 2024

Podle dat ČSÚ za 4. čtvrtletí 2023 byla v IT pracovních pozicích jedna z nejvyšších průměrných...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...