Koupaliště na Vysočině otevírají, výrazněji zdražil vstup jen Vodní ráj

  8:52
Provozovatelé koupališť na Vysočině vyhlížejí letní počasí. Někteří sice již vyšli nedočkavým návštěvníkům vstříc a na pár dní otevřeli, ve většině areálů se ale na letní režim přechází až tento týden. Návštěvníci se nemusejí obávat zásadního zdražení, ceny zůstávají v podobné výši jako loni.

Přírodní koupaliště Malvíny v Třešti. Nejčastějšími návštěvníky areálu jsou rodiny s malými dětmi. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Na koupališti ve Velkém Meziříčí se zájemci budou moci letos poprvé vykoupat tento pátek. „Kvůli vysokým provozním nákladům, mimo jiné za elektřinu či bazénovou chemii, dnes většina koupališť zahajuje provoz až skutečně takto před prázdninami, nebo když je vidina nějakých déletrvajících vyšších teplot. A ty teď v červnu bohužel moc nebyly,“ konstatoval Michal Hořínek, ředitel příspěvkové organizace Sportoviště VM, která areál v lokalitě Palouky provozuje.

Když je hezké počasí, přichází tam denně stovky lidí. „Za den se jich tu klidně 800 prostřídá,“ odhadl Hořínek.

Doplnil, že tuto sezonu budou moci návštěvníci využít i výhody nové online kamery. Díky ní z domova uvidí, jak je areál zalidněn. „K záběrům budeme doplňovat i aktuální informace ohledně provozu. Bude-li ráno špatné počasí, lidé se hned dozví, že otevíráme třeba až v jednu odpoledne,“ dodal Hořínek.

Vodní ráj zvýšil vstupné o deset procent

Již svoji 23. letní sezonu zahájí tuto sobotu jihlavský Vodní ráj, do jehož venkovního areálu ročně zavítá kolem 50 tisíc lidí. Jeho příprava na léto vyšla letos na zhruba 1,5 milionu korun.

Kolik se platí na koupalištích

  • Havlíčkův Brod - 95 Kč
  • Velké Meziříčí - 80 Kč
  • Vodní ráj Jihlava - 175 Kč
  • Biotop Jemnice - 80 Kč
  • Malvíny Třešť - 90 Kč
  • Luka nad Jihlavou - 90 Kč
  • Polanka Třebíč - 95 Kč

Pozn.: Jde o základní celodenní vstupné pro dospělé

„Nejzásadnější opravou prošel velký rekreační bazén o objemu 1 622 metrů krychlových. Po dvaadvaceti letech jeho provozu bylo potřeba opravit zejména dno bazénové vany,“ přiblížil za provozovatele Martin Málek, mluvčí Služeb města Jihlavy.

Další nutné úpravy se podle něj týkaly například letních šaten. Přípravné práce k zahájení sezony začaly již v půli března, kvůli nepřízni počasí ale musely být několikrát přerušeny.

Ve Vodním ráji se provozovatelé rozhodli přistoupit ke zdražení. „Bohužel jsme z důvodů narůstajících cen za energie museli zvýšit o deset procent vstupné,“ sdělil Málek.

Na léto plánují v areálu i doplňkový program, veřejnost se opět dočká třeba akce Beachvolejbalové a sportovní léto. Od června až do 9. září se tam odehraje řada turnajů, které lze sledovat i samostatně bez nutnosti návštěvy akvaparku.

Třebíčská Laguna je otevřena už skoro měsíc

V pátek 23. června se otevře i koupaliště v Havlíčkově Brodě. „Technologie už běží a v rámci možností se ohřívá i voda – máme solární ohřev,“ shrnul Ondřej Kotěra, vedoucí provozního úseku Technických služeb, jež mají koupaliště na starosti. Areál je podle něj nedávno zrekonstruovaný, takže žádné zásadní opravy nutné nebyly.

Zatímco někde se na prázdniny teprve chystají, v třebíčské Laguně měli venkovní prostory zájemci k dispozici již koncem května. „Využili jsme pěkných dní, které tehdy byly. Na těch bylo dobře vidět, že lidé už o koupání zájem mají, jsou nedočkaví. Bohužel počasí dlouho nevydrželo, teploty klesly, takže od té doby je venkovní plocha využívána minimálně,“ řekl ředitel Laguny Jiří Novák.

Podotkl, že nyní se fungování řídí dle aktuálního počasí. „Pokud alespoň trochu svítí slunce a je teplo, venkovní plochu otevíráme,“ řekl Novák.

Z novinek pro letošní léto zmínil obměněné animační programy, naproti tomu změna nečeká výši vstupného. „Jen k běžnému ceníku jsme přidali i celodenní rodinnou variantu, aby se rodiny návštěvníků nemusely ohlížet během pobytu na čas,“ popsal Novák. Stejná cena vstupného jak loni je dle jeho slov rovněž na třebíčském koupališti Polanka, jež otevřelo tento víkend.

„Vzhledem k velkému zájmu návštěvníků pokračujeme v Laguně Třebíč během léta i s wellness, ačkoliv spousta podobných areálů tyto služby na prázdniny přerušuje,“ uvedl Novák.

Ve Žďáře zatím vyčkávají, lidem se ven nechce

V závislosti na vývoji počasí funguje nyní i koupaliště v Lukách nad Jihlavou, kde se otevírá v jednotlivé vhodné dny už od počátku června. Zatím vyčkávat se pak rozhodli ve Žďáře nad Sázavou, kde je brouzdaliště a opalovací louka součástí Relaxačního centra.

„Ve venkovním areálu máme jen jeden malý bazén; ten máme případně napuštěný během jednoho dne. Pokud není vyloženě horko, lidé ven stejně moc nechodí,“ uvedl Lukáš Jůda z příspěvkové organizace Sportis.

Od minulého pátku je v provozu i přírodní koupací Biotop Jemnice, od soboty přírodní koupaliště Malvíny Třešť.