Ženy chtějí moderní verzi gentlemana. Jak se jím stát popisuje lektor etikety Daniel Šmíd ve své knize

19. červen 2023

„Muž je často vnímán jako ten, který nemá cit, ten který dobývá cizí území, jiné firmy, zisky nebo někdo, kdo je násilný vůči jiným i sám sobě,“ myslí si Daniel Šmíd. Expert na etiketu sepsal knihu o ideálním chování mužů s názvem Gentle manual.

„To gentlemanství, tak jak ho velmi často skloňujeme, je něco, co má takovou archaickou představu – pán v buřince a obleku z 30. let. Zároveň někoho takového naše ženy nechtějí. Chtějí moderní verzi tohoto muže, této představy. Kdy bude vnímavý, jemný, bude umět pochopit potřeby ostatních a potřeby své vlastní, což se třeba dřívějších dobách moc neskloňovalo. A tam bych dnes raději toho gentlemana viděl – aby dokázal snoubit cit k lidem, kteří ho obklopují, ale stejnou měrou cit k sobě samému,“ zamýšlí se Šmíd.

Spousta mužů se podle něj proti zdvořilosti ohrazuje tím, že si není jista, když budou zdvořilí, jestli budou přijati jako přirození, jestli to není jen póza.

Co obsahuje jeho manuál gentlemana? Jakou výbavu je třeba mít k tomu, aby se stal z muže gentleman, a jaké překážky ho na té cestě mohou potkat? Proč přirovnává gentlemanství k výšlapu na vysokou horu? Poslechněte si Apetýt, moderuje Jarka Vykoupilová.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.