Hlavní obsah
Lidé a společnost

Soud může nařídit ústavní ochrannou léčbu. Spartakiádní vrah se na svobodu dostal po 10 letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: VS ČR

Ústav pro výkon zabezpečovací detence Praha - Pankrác.

Ochranné léčení je druhem opatření, jehož cílem je terapeutické působení na osoby, které se dopustily trestného činu nebo skutku jemu podobnému. Může jít o protialkoholní léčbu nebo odvykací kůru při drogové závislosti. Jak dlouho léčba trvá?

Článek

Pacient k výkonu léčby nastupuje poté, co obdrží soudem příkaz k jeho výkonu. Doma si může sbalit svých pár švestek, vzít si pyžamo, věci osobní hygieny a jít.

Léčba musí být úspěšná

Druhou variantou je policejní eskorta, jež se nařizuje v případech, kdy pacient dobrovolně léčbu nenastoupí. V tomto případě nemusí mít u sebe vůbec nic, vším je vybaven v léčebně. Dostane tedy příslušný oděv a prostředky osobní hygieny. Zamknou se dveře a není úniku.

Je dobré, když pacient při terapiích začne spolupracovat, aby docházelo k průběžnému prokazatelnému zaznamenávání pokroku. Pokud jde o závislost na návykových látkách a vymizí bažení po nich, ona neodolatelná touha, začíná svítat.

Lékařský personál může informovat soud o tom, že terapie probíhá úspěšně a navrhnout změnu formy léčby z ústavní na ambulantní doléčovací proces.

Pacienti v léčebnách

Délka ústavní léčby je omezena dobou dvou let. Následně však může být prodloužena o další stejně dlouhé časové období, a to i opakovaně.

V každém případě jde o omezení svobody člověka, které je závažným zásahem do jeho práv. Zájem společnosti na uzdravení konkrétní osoby však převažuje nad těmito právy.

Nemusí také jít jen o léčbu závislostí, ale třeba i řešení vážného sexuologického problému. K hospitalizaci pacientů je využívána poměrně široká síť psychiatrických nemocnic po celém Česku, jež mají pro tyto účely vybavená pracoviště.

Při selhání léčby detence

Pokud terapie z jakéhokoliv důvodu selhává, může soud zvážit umístění pacienta do zabezpečovací detence. Léčebný režim se pak neodehrává v nemocničním prostředí, ale v objektu Vězeňské služby ČR.

ÚVZD je zkratkou pro tato zařízení, Ústav pro výkon zabezpečovací detence. V Česku jsou tři, a to v Praze na Pankráci, v Brně a v Opavě. Pobyt je pravidelně vyhodnocován soudem, u dospělých nejméně 1× ročně a u mladistvých 1× za půl roku.

Do detencí se dostávají především sexuální devianti, agresoři a další psychicky narušené osoby, jejichž pobyt na svobodě by byl vážným nebezpečím pro ostatní.

Zpět na svobodu tak člověk přichází až po odstranění problému, kvůli kterému k nařízení ústavní ochranné léčby došlo. Časovou lhůtu nelze jednoznačně stanovit. Spartakiádní vrah Jiří Straka byl jako mladistvý odsouzen za 3 znásilnění a vraždy k 10 letům trestu odnětí svobody. Jeho následná ústavní léčba trvala dalších 10 let, během ní měl dokonce povoleny vycházky. Léčba byla úspěšná, dnes žije pod změněným jménem na svobodě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Detence

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz