V centru Šumperku dokončují opravu zřícených historických hradeb. Hrozí ale další problémy s bývalým opevněním města

20. červen 2023 12:59

Do konce června by měla být hotová rekonstrukce poškozených historických hradeb v centru Šumperku. Kus středověkého zdiva nad Langrovou ulicí se zřítil kvůli zatékání vody loni v březnu. Oprava měla být podle původního plánu hotová do několika měsíců. Nejprve ji ale brzdilo čekání na statický posudek, později počasí.

„Vypadá to škaredě, už by to mohli spravit,“ stěžuje si na oplocené staveniště podél historických hradeb paní Verona. Zprůchodnění chodníku pod nimi by se snad ale měla ona i další obyvatelé Šumperka brzy dočkat.

„Teď se bude postupně doznívat speciální zakázkovou maltou, která je určena pro památkové objekty. Budeme postupovat metr po metru, postupně budeme spárovat, dozdívat, podle toho, jak nás ta malta pustí. Do konce měsíce budeme hotoví,“ popisuje Marek Jonáš - šéf stavební firmy, která má opravu zborcených hradeb na starosti.

Sesuv zdiva hrozí i na dalších místech

Na práce na místě dohlíží taky Monika Paulová z oddělení památkové péče šumperského městského úřadu. „Problém byl, že otvor, který tady vznikl, byl opravdu velkého rozsahu. Zhruba šest krát osm metrů. Několik kubíků zdiva, které se sesunulo,“ uvádí Paulová.

Historickou hradbu poškodila hlavně voda, která dovnitř zatékala. Tomu by už teď mělo zabránit nové zastřešení. Problémy ale podle Moniky Paulové hrozí na jiných místech.

Na jakých? Jak to chce vedení města řešit? A kolik stála investice do opravy zdiva nad Langrovou ulicí? Poslechněte si ve výše přiloženém audiu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio