Řecké úřady omezují pohyb přeživších po ztroskotání lodi s migranty

Přeživší po ztroskotání lodi u řeckého poloostrova Peloponés z minulého týdne mají omezený pohyb a přístup ke komunikaci, informuje deník El Pais, který přinesl i svědectví o tom, jak tito lidé nemohou opustit tábor, ve kterém se nacházejí, a mohou hovořit pouze se svou rodinou. Svědectví některých migrantů také zpochybňují oficiální verzi neštěstí, kterou dříve poskytla řecká pobřežní stráž. U břehů Peloponésu pokračuje sedmým dnem pátrání po obětech či možných přeživších. Před soudem v úterý stanulo devět Egypťanů podezřelých z pašeráctví, kteří byli podle AFP následně vzati do vazby.

Devět egyptských občanů, které úřady podezřívají, že způsobili jedno z nejhorších námořních neštěstí ve Středozemním moři, předstoupilo před soud ve městě Kalamata. Čelí obvinění ze členství v pašerácké skupině, zabití a zavinění ztroskotání lodi. Všichni před soudem popřeli, že by se jakkoli provinili, uvedla agentura Reuters. Jeden z právních zástupců u soudu také tvrdil, že jeho klient není pašerák, nýbrž člověk, co s vidinou lepšího života v Evropě zaplatil za převoz do Itálie. Všech devět podezřelých bylo následně vzato do předběžné vazby.

Na lodi, která minulý týden ztroskotala u pobřeží Řecka, se podle dostupných informací v době katastrofy nacházelo sedm až osm stovek lidí. Zhruba sto přeživších převezla řecká policie do tábora u přístavu Kalamata nebo do nemocnice, pokud to vyžadoval zdravotní stav zachráněných. 

Úřady ale tento tábor podle svědectví médií opevnily natolik, že zadržení nemohou komunikovat s novináři a dalšími lidmi mimo svou rodinu. Následně byli migranti převezeni do tábora nedaleko Atén.

Španělskému deníku popsal podmínky v táboře Syřan Ahmad, který žije ve Velké Británii a jehož příbuzný je mezi migranty, kteří přežili. „V táboře je mu dobře, je tam v dobrých podmínkách. Nemůže ale odejít a je neustále pod kontrolou,“ řekl deníku. Potvrdil, že mohou volat jen rodinným příslušníkům.

Pobřežní stráž neříká pravdu, stěžují si přeživší

V uplynulých dnech rovněž mezinárodní média publikovala výpovědi přeživších, které zpochybňují tvrzení řecké pobřežní stráže. Hovoří o tom, že řecká strana se měla snažit odtáhnout loď do vod pod italskou správou. 

Zmínila to například trojice migrantů, se kterými mluvil deník Kathimerini. Tažný pohyb podle nich loď krátce před potopením destabilizoval. V podobném smyslu doplnilo o víkendu své výpovědi i několik dalších přeživších. 

Řecká pobřežní stráž však odmítá, že by se pokusila loď odtáhnout do italských vod. Změnila však svá předchozí tvrzení a uvedla, že se snažila upevnit na loď s migranty lano. To se podle ní nepodařilo, protože ho odvázali samotní migranti. 

Média na základě analýzy pohybu lodí v oblasti také zpochybnila tvrzení řecké pobřežní stráže, že loď plynule plula. Podle tisku během více než deseti hodin uplula sotva tři námořní míle (zhruba 5,5 kilometru). To je zhruba desetina délky, o které mluví řecké úřady. Podle nich loď s migranty jakoukoliv pomoc odmítla. 

Pokračuje pátrání po obětech neštěstí

Pátrání po obětech či možných přeživších z potopené lodi u ostrova Peloponés pokračuje už sedmým dnem. Dosud se podle tamních úřadů našlo 81 obětí. Ze ztroskotané lodi bylo dosud zachráněno 104 lidí.

Šance na nalezení přeživších jsou týden po ztroskotání velmi nízké, uvedla agentura AP, podle níž se stále zhruba pět stovek lidí pohřešuje. Na místě podle agentury AMNA hlídkuje fregata řeckého námořnictva spolu se čtyřmi dalšími plavidly. 

Devět Egypťanů podezřelých, že neštěstí způsobili, předstoupilo v úterý před soud ve městě Kalamata, jejich výpovědi ale média nepřinesla. Čelí obvinění ze členství v pašerácké skupině, zabití a ztroskotání lodi.

Jeden z přeživších sedmero pašeráků identifikoval na základě fotografií, další lidé ve svých výpovědích popsali otřesné podmínky na lodi. Většině cestujících byla odepřena voda a potraviny a byli zavření v podpalubí. Ti, kteří neměli prostředky na podplacení převáděčů, neměli šanci se dostat na horní palubu, posádka jim v tom bránila bitím, uvedla AP.

Pákistánská policie v úterý rovněž zadržela čtrnáct lidí, kteří se podle ní podíleli na pašování lidí ze ztroskotaného plavidla. Řada zemřelých i přeživších pocházela z jednoho regionu v pákistánské části Kašmíru, uvedla tamní policie. Pákistánské úřady začaly podle agentury Reuters sbírat vzorky DNA od příbuzných kvůli identifikaci obětí. Většina osob na lodi byla podle řeckých úřadů z Pákistánu, Egypta a Sýrie.