IndyCary v Elkart Lake: Spěje Palou směrem titulu?

IndyCary v Elkart Lake 2023

Španěl Alex Palou vyhrál před šampionem Indy 500, Josefem Newgardenem závod IndyCarů v Elkhart Lake a má nyní v celkové tabulce velký náskok.

Podnik na tradiční trati Elkhart Lake (Road America) ve Wisconsinu byl osmým tohoto ročníku a začal skutečně nevšedně „pestrým“ tréninkem a kvalifikací. Zvláště neuralgickým bodem se stala poslední zatáčka. Jako první tam do bariéry letěl Alex Palou a o chvilku později takový skluz opakoval jeho týmový kolega ze stáje Chipa Ganassiho, Marcus Ericsson.

Text a foto: Roman Klemm

 

Nehody vlastně zastínily vlastní sportovní výsledek: smůlu měl především zkušený Will Power. Jezdce Rogera Penskeho nejdřívě ošklivě blokoval Romain Grosjean (Francouz později také chyboval v poslední zatáčce) a pak ho přehlédl po vlastních „hodinách“ několikanásobný šampion Scott Dixon. Power si o soupeře urazil kolo a fyzicky ho atakoval.

Nehodou v poslední zatáčce zakončil kvalifikaci také Ryan Hunter-Ray, který od tohoto závodu ve stáji Carpenter nahradil Conora Dalyho.

Bez hrubek a výletů mimo asfalt nezůstal ani Colton Herta (Andretti), přesto si dokázal před Pato O´Wardem (McLaren), Alexem Palou (Ganassi) a Josefem Newgardenem (Penske) zajistit 10. pole-position své kariéry. Z dobrých výchozích pozic do závodu se mohli těšit i bývalí piloti F2, Christan Lundgaard (7.) a Marcus Armstrong (8.).

 

 

Po takto „rušných“ tréninkových sessions se fandové v neděli těšili na zajímavé souboje na trati. Zvláště, když Power prohlásil, že by „Dixon potřeboval pár přes hubu.“ V den závodu se ale jezdci uklidnili. Na úzké startovní rovince se prosadil poleman Herta, za kterým se zařadili Palou, Armstrong a Newgarden, zatímco Kirkwood již v prvním zákrutu lehce kolidoval s O´Wardem.

Na špičce se pořadí lehce změnilo až první výměnou pneumatik. Ta nevyšla především Armstrongovi – ztratil dvě místa. Závod na velmi úzké trati strávilo pole díky mnohým neutralizacím po „výjezdech konkurentů mimo“ často v těsném sledu, v boji o vítězství nakonec zdánlivě přeci jen měli nejlepší karty Palou a  Herta.

Zatímco si Španěl ovšem rozhodil životnost pneumatik výborně, ztratil Američan v posleních 9 kolech nejen vedení, ale i další pozice vůči Newgardenovi, O´Wardovi a Dixonovi.             

11 podniků před koncem sezony má Palou tučný náskok 74 bodů na Marcuse Ericssona. Za piloty Chipa Ganassiho je Josef Newgarden, který má o dalších 7 bodíků méně.

 

Výsledek závodu IndyCar v Elkhart Lake:

  1. Alex Palou, Ganassi
  2. Josef Newgarden, Penske
  3. Patricio O´Ward, McLaren
  4. Scott Dixon, Ganassi
  5. Colton Herta, Andretti
  6. Marcus Ericsson, Ganassi
  7. Christan Lundgaard, RLL
  8. Scott McLaughlin, Penske
  9. Kyle Kirkwood, Andretti
  10. Alexander Rossi, McLaren