Jedličkův ústav poskytuje nedocenitelné služby už 100 let. Rudolf Jedlička nemocné údy léčil prací

21. červen 2023

Na pražském Vyšehradě byl 1. dubna 1923 otevřen první český ústav pro tělesně postižené děti. Dodnes nese jméno po svém zakladateli, doktoru Rudolfu Jedličkovi, předním českém chirurgovi, rentgenologovi a radiologovi, předsedovi Spolku pro léčbu a výchovu rachitiků a mrzáků v Praze.

Ústav měl od počátku vlastní školu, kterou vedl František Bakule. Tento učitel měl na svou dobu velmi nestandardní metody: experimentoval s uměleckou výchovou, respektoval svobodu dítěte a také se jako jeden z prvních zasazoval o integraci postižených lidí ve většinové populaci.

Jedličkův ústav - pamětní deska Rudolfa Jedličky

Ústav se snažil zajistit handicapovaným dětem nejen odbornou léčbu, ale také je vést k pokud možno samostatnému a plnohodnotnému životu. K tomu měly sloužit cvičné dílny. Věnovaly se truhlářství, krejčovství, zahradnictví, výrobě ručně vázaných koberců, vyšívání praporů a stuh, šití prádla a čtyři dílny vyráběly protetické pomůcky.

Výrobky zajišťovaly příjmy do rozpočtu ústavu a také si odnášely prestižní ocenění z mezinárodních výstav. Podle Jedličky se totiž „údy léčí prací a tím nabývají na zručnosti“.

I dnes Jedličkův ústav svým klientům poskytuje v duchu myšlenek svého zakladatele nedocenitelné služby.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio