VOS hospodařila se ziskem

blank

Valná hromada Vodohospodářské a obchodní společnosti Jičín schválila výsledky hospodaření za rok 2022. Zisk dosáhl 13,8 milionu a bude využit na modernizaci infrastruktury. Společnost loni proinvestovala 107 milionů. Součástí valné hromady bylo schválení zvýšení základního kapitálu, a to vkladem majetku města Nová Paka a obcí Úlibice a Zelenecká Lhota.

„Dobrého hospodaření dosáhla společnost díky udržení prodeje pitné vody na úrovni 2 732 tisíc kubíků a stočného v objemu 2 898 tisíc kubíků. Dalšími významnými vlivy pozitivního hospodaření bylo zvýšení vodného a stočného, racionální řízení provozních nákladů, posílení kurzu české koruny vůči euru a kladné přecenění derivátu zajišťujícího úrokovou sazbu úvěru. Úvěr společnost snížila o 19 milionů na celkový dluh 116 milionů,“ komentuje výsledky hospodaření předseda představenstva VOS a starosta Jičína Jan Malý.

Společnost loni zmodernizovala čtyři kilometry vodovodů nebo 1,7 kilometru kanalizací. Zároveň byl dokončen projekt propojení dvou vodovodů na Sobotecku a Kopidlensku. Valná hromada schválila nepeněžité vklady měst a obcí, a to formou vložení vodárenského majetku do společnosti. Tím zvýšila její základní kapitál.

„Města a obce nám už od roku 2016 postupně převádí infrastrukturní vodárenský majetek, který jsme dosud pouze provozovali. Změnou vlastnictví se zjednoduší budoucí obnova majetku, přičemž obce a města mají nad ním nadále kontrolu jako akcionáři. Převeden bude majetek města Nová Paka a obcí Úlibice a Zelenecká Lhota za téměř 8,5 milionu,“ uvádí ředitel VOS Richard Smutný. Zvoleno bylo nové představenstvo a dozorčí rada.

Scroll to Top