Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Staré ruiny mění na domovy pro seniory. Mělník nebyla jen náhoda, věří v Senlife

Judita Matyášová
Judita Matyášová
21. 6. 2023
 7 958

Necelou půlhodinu od Prahy leží Tmaň. Jedna z mnoha průjezdních obcí, kde minete desítky domů a míříte dál. Něčeho si tam ale přece jen všimnete: polorozpadlého zámku a ruchu na staveništi. Za několik měsíců zde vznikne bydlení pro seniory, za nímž stojí zakladatelé projektu Senlife. Rodina Valových ze SIKO do něj z vlastních peněz investovala 66 milionů.

Staré ruiny mění na domovy pro seniory. Mělník nebyla jen náhoda, věří v Senlife
Zakladatelé Senlife Lukáš Drásta (vlevo) a Tomáš Eckschlager dokončují další projekt domovu pro seniory, tentokrát v Tmani u Prahy. / Zdroj: Daniel Hamerník
Další fotky
v galerii (11)

Desítky let byly barokní zámek v Tmani na Berounsku i přilehlé hospodářské budovy prázdné. Zdálo se, že neexistuje způsob, jak památkový objekt zachránit. Obec na koupi a následnou rekonstrukci neměla, navíc se jen těžko hledalo využití, které by zvládla vlastními silami.

Od 90. let se na vedení obce obraceli podnikatelé s nejrůznějšími návrhy, kteří chtěli areál koupit a provozovat tam třeba kamionové depo. Radní však veškeré nápady zavrhli, obávali se, že by se zásadním způsobem narušil život v Tmani. Vloni celý komplex od soukromého majitele odkoupili zakladatelé projektu domovů pro seniory Senlife Lukáš Drásta a Tomáš Eckschlager. A začali s rekonstrukcí, která skončí letos na podzim.

Zakladatelé Senlife


Tomáš Eckschlager
Libor Fojtík

Tomáš Eckschlager vystudoval architekturu na Fakultě stavební ČVUT, je autorizovaným architektem České komory architektů se specializací na historické objekty a jejich rekonstrukce. Po škole se začal věnovat rezidenčnímu developmentu a přestavbě historických budov. Autorsky se podílel na projektech čítajících více než 800 bytů. Od roku 2017 vedl pro německý penzijní fond oddělení projektového managementu, které se zabývalo rekonstrukcí a obnovou portfolia zahrnujícího kulturní památky a budovy v zóně UNESCO s hodnotou více než 5 miliard korun.


Lukáš Drásta
Libor Fojtík

Lukáš Drásta je původně zdravotnický záchranář, který se ale profesně specializuje na poskytování služeb, jako je ubytování, zdravotní péče a kancelářské nemovitosti. Od roku 2014 působil ve společnosti Regus (IWG), poskytovateli vybavených kanceláří, kde řídil více poboček. Od roku 2018 vedl společnost Zeitraum, poskytovatele soukromého studentského ubytování v Česku, a připravoval vstup na polský trh. Všechny pracovní zkušenosti teď zúročuje jako ředitel provozu domovů Senlife.

„Zámecký areál v Tmani mi připomínal stavení někde v Sudetech, kde rostou stromy na střechách. Působilo to na mě zuboženě. Líbí se mi nejen záměr, že tam bude nový Senlife domov, ale taky to, že se někdo vypořádá se zásadním dluhem z minulosti. Ten zámek kdysi někomu patřil a někdo mu ho sebral. A pak společnost dopustila, že areál zchátral. Je na čase, aby se tyhle křivdy z minulosti odčinily a vzniklo něco nového,“ říká Vítězslav Vala, ředitel strategie a předseda představenstva společnosti SIKO. Investice rodiny Valových půjde do rekonstrukce zámeckého komplexu.

Projekt v Tmani významným způsobem posouvá prvotní nápad „jen“ opravit historický objekt a vybudovat bydlení pro seniory. „Jsme moc rádi, že nás podporuje vedení obce, kterou taky chceme zapojit do připravovaných aktivit. V jednom z domů, který jsme s ní směnili za potřebné pozemky, bude obec provozovat kavárnu. Prostor před ní a okolo celého zámeckého komplexu společnými silami zkultivujeme a obnovíme velký zámecký park. Díky tomu vybudujeme nové centrum Tmaně, které tu vlastně nikdy nebylo,“ říká Eckschlager.

Navštívili jsme desítky domovů pro seniory v Česku i zahraničí. Díky tomu jsme zjistili, čeho se chceme vyvarovat a co chceme dělat jinak.

Velkokapacitní závody

Že vstoupí na trh seniorského bydlení, aniž by byli z oboru, se zakladatelé Senlife rozhodli před čtyřmi lety.

„Úplně chápu, proč nám zpočátku nikdo moc nevěřil, že zvládneme opravit bývalý klášter v Mělníku a vybudovat tam bydlení pro seniory. Původně jsme oba pracovali ve firmě, která se zaměřovala na nájemní bydlení a development. Ovšem vymyslet něco specifického pro nejstarší generaci? To byla výzva,“ vzpomíná architekt Eckschlager na několikaměsíční kolečko jednání, kdy se s Drástou snažili přesvědčit potenciální investory.

Brzy zjistili, že hlavní hráče na trhu se seniorským bydlením nemohou „převálcovat“. Museli tedy přijít s něčím, co je odliší od zavedených firem, které mají nejen větší finanční zázemí, ale i dlouholeté zkušenosti s provozem takových domovů.

Daniel Hamerník
Daniel Hamerník
Další obrázky v galerii (11)

„Navštívili jsme desítky domovů pro seniory v Česku i zahraničí. Díky tomu jsme zjistili, čeho se chceme vyvarovat a co chceme dělat jinak. Naším cílem nejsou obří domovy, které připomínají spíš velkokapacitní průmyslový závod na sociální péči. Jde nám především o individuální přístup ke klientům, aby se u nás cítili dobře. A taky o to, aby u nás byli spokojení zaměstnanci, kteří o seniory pečují a určují kvalitu péče,“ vysvětluje Drásta.

Po necelém roce fungování domova pro seniory Senlife v Mělníku získali Zvláštní cenu poroty v celostátní soutěži Best of Realty, kterou řadu let sponzoruje právě rodinná firma SIKO Koupelny & Kuchyně, kterou vlastní rodina Valových.

Líbil se mi příběh těch dvou kluků, kteří prodali vlastní majetek, půjčili si od zbytku rodiny a začali opravovat zříceninu.

Podobné hodnoty

Vítězslav Vala je synem zakladatelky SIKO a věnuje se především developerským projektům. Před čtyřmi lety dokončil úspěšný projekt nájemního bydlení Luka Living. Poté přemluvil zbytek rodiny k akvizici bývalého Domu odborových svazů v Praze na Žižkově (nyní Dům Radost), kde plánuje vybudovat až 600 malých nájemních garsonek, co-work a další zázemí pro největší co-livingový projekt v Česku.

„Zhruba před sedmi lety jsem se začal zajímat taky o seniorské bydlení. Přišlo mi, že to je oblast, která má rozhodně budoucnost, protože všichni víme, že populace stárne a je stále nedostatek bytů pro seniory. Brzy jsem ale zjistil, že situace na tomto trhu je dost nepřehledná, protože existují domovy zřizované obcí nebo krajem a pak ty soukromé. Takže můj nápad šel tak trochu k ledu,“ říká Vala. V roce 2021 byl na vyhlášení soutěže Best of Realty, kde oslovil zakladatele Senlife.

Před a po

Původní stav chátrajícího barokního zámku Tmaň na Berounsku a vizualizace projektu domova pro Seniory od Senlife:

SenlifeDaniel Hamerník
Senlife vizualizaceSenlife

„Najednou se propojilo všechno, co jsem hledal. Líbil se mi příběh těch dvou kluků, kteří prodali vlastní majetek, půjčili si od zbytku rodiny a začali opravovat zříceninu. Zdálo se mi až neskutečné, že tohle zvládli vybudovat a funguje jim to i po ekonomické stránce,“ vysvětluje Vala, který následně představil projekt Senlife ostatním členům rodiny.

Letos v únoru se tato významná podnikatelská rodina rozhodla, že do projektu investuje 66 milionů korun ze svých soukromých prostředků. „Mohli jsme získat mnohem větší výnos v nějakém jiném projektu, ale pro nás je to součást podnikatelské kultury. Chceme se podílet na něčem, co dává smysl, a péče o starší generaci tohle splňuje. Přijde mi, že právě tohle je cesta, jak lze kultivovat společnost, kde budou žít moje děti,“ vysvětluje Vala.

Senlife Siko
Daniel Hamerník

Zleva Lukáš Drásta, Vítězslav Vala a Tomáš Eckschlager.

Propojení hodnot vnímá taky Lukáš Drásta. „SIKO jakožto firmu znám už dlouho, ale až teď, kdy jsme řešili podrobnosti spolupráce, mi došlo, že máme nejen podobné hodnoty, ale i začátek podnikání. Jaroslava Valová si v 90. letech vzala úvěr na rozjezd firmy a měla obrovskou zodpovědnost vůči rodině. My jsme na tom byli podobně.“

Tohle podnikání je postavené na dlouhodobé investici, která má společenský přesah a není závislé na vývoji trhu.

Nefungující bydlení

Senlife má aktuálně rozpracované tři další projekty s podobným konceptem jako v Tmani. Na své plány zatím shánějí finance. Obtížné hledání potenciálních investorů souvisí podle zakladatelů Senlife hlavně s celkovým přístupem společnosti v Česku ke starší generaci.

Senlife
Daniel Hamerník

Důstojné stáří jen pro bohaté? Tenhle domov v Mělníku dokazuje, že to jde jinak

Tmaň není prvním projektem Tomáše Eckschlagera a Lukáše Drásty. Už v roce 2021 zrekonstruovali bývalý klášter v Mělníku a následně rozjeli domov pro seniory, jaký nemá v Česku obdoby. Přečtěte si víc o jejich předchozím úspěchu.

„U nás zatím není zvykem investovat do sociálních projektů s nižším výnosem a společenským přesahem. A kromě toho jde taky o to, jak se v Česku lidé starají o seniory ve vlastních rodinách. Někdo se bojí, že by náročnou péči nezvládl, jiný by se chtěl postarat, ale netuší, jak to zkombinovat s péčí o další členy rodiny. Je to problém takzvané sendvičové generace, kdy se lidé ve středním věku souběžně starají o děti i rodiče či prarodiče. Mnohdy mají malý byt, kam si nemůžou seniora nastěhovat, anebo jim chybí finance na to, aby mu vypomáhali s placením nájmu,“ tvrdí Lukáš Drásta.

V Česku podle něj stále nefunguje bydlení podle aktuálních potřeb. „Pro mladé lidi by měly být startovací malometrážní byty s nízkým nájmem. Když mají rodinu, potřebují větší prostory, po odchodu do důchodu by měli mít dostatek financí na menší byty. Takhle to funguje například v Rakousku či v Dánsku, ale u nás se situace příliš nemění,“ dodává.

Podle Tomáše Eckschlagera stále pokračují v hledání dalších investorů. První projekt prokázal na reálných číslech dobrou ekonomickou životaschopnost a získal řadu ocenění v celostátních soutěžích.

„Věřím, že až letos dokončíme projekt v Tmani, prokážeme, že Mělník nebyla jen náhoda, která se povedla. Chceme ukázat, že je skutečně možné vytvářet inovativní domovy pro seniory v historických budovách, kde zajišťujeme kvalitní péči a máme jasně nastavené byznysové základy. A pak už je jen na potenciálních investorech, jak uvažují,“ říká Eckschlager. „Náš výnos bude vždy přibližně kolem šesti procent, tedy o dva procentní body nižší než u jiných komerčních projektů, ale tohle podnikání je postavené na dlouhodobé investici, která má společenský přesah a není závislé na vývoji trhu.“

Projekt v Terezíně může znít jako hodně troufalá vize, ale já věřím, že by mohl mít obrovský přesah.

Velká výzva v Terezíně

Jedním ze tří projektů, které má nyní Senlife rozpracované, je koncept vícegeneračního bydlení v nevyužitém objektu bývalé nemocnice v Terezíně na Litoměřicku. „Oslovili nás odborníci z CzechInvestu, kteří mapují situaci po celé republice, kde jsou volné brownfieldy, a propojují je s potenciálními investory. Podle jejich analýzy je v Terezíně a okolí bytová nouze. Jenže jak přilákat případné zájemce o bydlení do města, kde téměř úplně chybí občanská vybavenost?“ říká Eckschlager.

Zakladatelé Senlife věří, že jejich projekt bude fungovat proto, že propojí vše, co lidé potřebují ke každodennímu životu: bude zde nejen nové bydlení, ale taky pracovní příležitosti.

Daniel Hamerník
Daniel Hamerník
Další obrázky v galerii (11)

V areálu bývalé nemocnice tedy nebudou pouze byty pro seniory s pečovatelskou službou, ale i družstevní bydlení, kavárna, pekárna a pobočka Inovačního centra Ústeckého kraje, která funguje jako zázemí pro start-up firmy. Podle Drásty nyní probíhají jednání s vedením obce, kraje, se zástupci CzechInvestu a s ministerstvem pro místní rozvoj.

„Projekt v Terezíně může znít jako hodně troufalá vize, ale já věřím, že by mohl mít obrovský přesah, který přímo navazuje na vše, čemu jsme se doposud věnovali. Nechceme jen vykřiknout do ticha, že se v Terezíně propadají střechy historických objektů. Chceme ukázat, že existuje komplexní řešení, které tu doposud nebylo,“ přeje si Drásta.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
16
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Judita Matyášová

Judita Matyášová

Od roku 2003 novinářka na volné noze. Pracuje pro celostátní média a zároveň školí, jak se dostat zajímavé příběhy na stránky novin a časopisů. Její texty a rozhovory o kultuře, historii, cestování a inspirativních... Více

Související témata

byznysDůchodpodnikáníPodnikavé ČeskoSenlifeStředočeský kraj
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo