Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. června 2023 13:00
Čas čtení 0:25
Vojtěch Vanda

Český pivní kvíz! Víš o zlatavém moku všechno?

Český pivní kvíz! Víš o zlatavém moku všechno?
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
ZAJÍMAVOSTI ČESKÉ PIVO ČESKO
Uložit Uložené

Česká republika bez piva je jako Itálie bez těstovin nebo Francie bez vína. Neznamená to však, že její obyvatelstvo o něm ví všechno. Díky kvízu zjistíš, jak jsi na tom ty.

Států, které se honosí svou výrobou i konzumací piva, je mnoho. Jsou to světové giganty i menší státy. Česká republika má však v této přetahované své jasně dané místo a nebudeme přehánět, když budeme tvrdit, že i neotřesitelnou roli v evoluci zlatavého moku.

Doporučeno
Je lepší „nejlepší české nealko pivo“ nebo pivo privátní značky z řetězce? Vyzkoušeli jsme všechna nealko piva v obchodech Je lepší „nejlepší české nealko pivo“ nebo pivo privátní značky z řetězce? Vyzkoušeli jsme všechna nealko piva v obchodech 28. května 2021 16:00

Málokomu se nepoštěstí jít „na jedno“ alespoň jednou za čas. U většiny konzumentů však znalost hořkého nápoje začíná objednáním u pípy a končí zaplacením u číšníka. A co ty?

Doporučeno
Za pivo lidstvo vděčí ženám. V pivovarnictví dominovaly po celá staletí Za pivo lidstvo vděčí ženám. V pivovarnictví dominovaly po celá staletí 4. října 2022 6:00

Zapátrej společně s námi ve svých znalostech o českém pivu a přesvědč se, že máš v sobě opravdového znalce či znalkyni. Vyhni se v rámci fair play jakékoliv pomoci a určitě sdílej v komentářích svůj výsledek. 

Kvíz
KVÍZ: Česko a pivo. Víš o zlatavém moku všechno?
110
Existuje vůbec něco jako České pivo?
Ano
Ne
Vysvětlení
Samozřejmě, že existuje. Zeměpisná známka České pivo je chráněné zeměpisné označení Evropské unie, jehož účelem je chránit tradici českého pivovarnictví a zachovat jeho dobré jméno doma i v zahraničí. To jsou otázky, co?
210
Ve kterém roce vznikla první písemná zmínka ve spojení piva a českého území?
553
773
993
1003
Vysvětlení
Jako spousta jiných činností byla i výroba piva spjata s církví a kláštery. První zmínka o pivovarnické tradici vznikla sedm let před koncem prvního tisíciletí v Břevnovském klášteře, kde benediktinští mniši vařili svůj mok. Vařilo se však i jinde, jenže to dokumenty nedokládají; předpokládá se však, že tradice vaření piva na našem území sahá až do dob starých Keltů.
310
Kdo je patronem českého piva?
Karel IV.
svatý Václav
kníže Svatopluk
Přemysl Otakar II.
Vysvětlení
Dny českého piva probíhající v září se odvíjí od jeho patrona. A tím je již od dob Karla IV. svatý Václav. Kdo z rodiny svatého Václava jsi? Zjisti to v našem kvízu.
410
Jakým typem piva Česko proslulo?
Pšeničným
Ležáky
Ale
Výčepním
Vysvětlení
Pokud je pro Českou republiku něco typické, jsou to spodně kvašená piva a ležáky.
510
Česko má v pivu několik prvenství. Například zde byl vytvořen první světlý ležák na světě. Který to byl?
Zlatopramen
Budvar
Staropramen
Pilsner Urquell
Vysvětlení
Rok 1842 je pro svět piva vcelku zásadní. V Plzni se totiž narodil druh piva, který, jenž je dnes inspirací pro více než dvě třetiny dnes vyráběného piva na světě. Ano, byl to Pilsner Urquell.
610
Které české značky piva jsou v zahraničí nejznámější?
Pivovary Staropramen
Budějovický Budvar
Pivovary Lobkowicz
Plzeňský Prazdroj
Vysvětlení
Věčný spor, který ovlivňují chuťové pohárky konzumentů v zahraničí. Fakt je ten, že prodejům roky vládnou značky Plzeňského Prazdroje. Špatně na tom ale nejsou ani státní Budějovický Budvar ani Staropramen.
710
Značka Budweiser, přestože je původně z Česka, má za sebou spoustu kontroverze ve spojení s americkým pivovarem Anheuser-Busch. Kolik úspěšných soudních sporů dokázal Budějovický Budvar vyhrát?
120
12
24
80
Vysvětlení
Soudní spory o značku „BUDWEISER“ trvají již do roku 1907. Obě značky mají v názvu Budweiser, americká firma však nemá právo na ochranou známku Budvar, kterou vlastní Češi. V Evropské unii je proto americké pivo prodáváno pod názvem Bud a české pivo v Americe pod názvem Czechvar. Jak píše sám Budvar, v letech 2000 - 2012 bylo definitivně ukončeno 173 soudních sporů a správních řízení, z nichž Budějovický Budvar vyhrál 120 případů a 10 sporů skončilo smírem nebo remízou. Díky registracím ochranných známek „BUDWEISER“ nebo „BUDWEISER BUDVAR“, které patří Budějovickému Budvaru, nemůže nadnárodní koncern ABI svou klíčovou značku „BUDWEISER“ používat téměř v 70 zemích.
810
Co Čech to vařič piva. Něco takového by se dalo tvrdit po zjištění přesného čísla počtu minipivovarů na našem území za rok 2022. Kolik jich bylo?
505
670
690
833
Vysvětlení
Oficiální čísla Českomoravského svazu minipivovarů tvrdí, že restauračních pivovarů a produkčních minipivovarů s výstavem piva do 10 000 hl ročně v České republice neustále přibývá. Rok 2022 končil číslem 505 pivovarů.
910
Asi tě nepřekvapí, že v Česku existují i vědecké ústavy, které nápoj sledují z akademické stránky věci. Dokážeš jmenovat ten vůbec nejstarší?
Laboratoř pivovarství a sladařství
Výzkumný ústav piva
Pivní a sladařská akademie
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský
Vysvětlení
Již od roku 1887 se Výzkumný ústav pivovarský a sladařský soustavně věnuje jako jediný výzkumný ústav v České republice pivovarsko-sladařské problematice. Jeho hlavní náplní, jak uvádí, je výzkum, vývoj, inovace a šíření znalostí v oblasti potravinářství se zvláštním zřetelem na pivovarství a sladařství.
1010
Tím, že je pro Česko pivo tak tradiční, se zde také hojně konzumuje. Víš, kolik litrů na osobu vypijeme?
60 litrů na osobu a rok
80 litrů na osobu a rok
110 litrů na osobu a rok
140 litrů na osobu a rok
Vysvětlení
Tohle není zrovna rekord, za který se můžeme plácat po zádech. Je faktem, že Česká republika zkonzumuje na hlavu nejvíc piva na světě. Jedná se celkem o 140 litrů. I proto vznikají iniciativy jako Suchej únor, které podporují aktivní přestávky v konzumaci alkoholu.
Vyhodnotit kvíz
Domů
Sdílet
Diskuse