Den D pro výuku stomatologie v Ostravě? Akreditační komise zhodnotí připravenost školy

22. červen 2023 00:01

Lékařskou fakultu Ostravské univerzity dnes navštíví akreditační komise. Zhodnotí, jak je fakulta připravená otevřít nový studijní obor stomatologie. Zájem učit nové zubaře oznámila vysoká škola poprvé v roce 2016. První studenty plánovala vyučovat už loni, tehdy ale nedostala souhlas celostátního představenstva České stomatologické komory.

„Jsme připraveni v maximu, co to jde. Je to připraveno na dobré úrovni a možná daleko větší, než je zvykem,“ říká Martin Starosta, zubař a garant stomatologického studijního programu.

Právě nedostatek akademických pracovníků byl loni podle České stomatologické komory důvodem, proč se obor neotevřel. Teď má fakulta nasmlouvaných odborníků dostatek. „Ti praktici, které máme nasmlouvané, mají víc než deset let praxe, takže si dovolím říct, že toho ví daleko víc než mnozí vyučující na jiných vysokých školách,“ dodává Martin Starosta.

Právě dnes akreditační komise posoudí, jak je fakulta pro výuku oboru připravená. Posuzovat bude i vnitřní vybavení školy. Podle rektora Ostravské univerzity je lékařská fakulta výborně vybavená. „Já si myslím, že jim můžeme nabídnout to, co je standardní na jiných oborech zubního lékařství na českých univerzitách, to se bavíme samozřejmě o technickém zázemí, kde máme připraveny už tři výukové ordinace pro zubaře a další technické zázemí,“ říká Petr Kopecký, rektor Ostravské univerzity.

Praxi má pro studenty zajišťovat ostravská fakultní nemocnice. Ta pro výuku navýší počet ordinací i křesel. „Kromě této ordinace jsou v současné době vybudované další dvě. A krom toho do té doby, než oni by sem přišli do praxe, tak budou další tři ordinace. Celkově bude pět ordinací s tím, že kapacita těch křesel by dostačovala pro 16 studentů,“ doplňuje garant stomatologie Martin Starosta.

Národní akreditační úřad univerzita o akreditaci zažádala v dubnu, úřad má na vyhodnocení 120 dní. Čím dřív úřad akreditaci udělí, tím má fakulta větší šance, že by stomatologii otevřela ještě letos na podzim. Mohla by totiž vypsat zkrácené přijímací řízení.

Spustit audio

Související