Gergely tento film ještě neviděl. Se zájmem proto pohádku sledoval. Během ubíhajícího děje ho něco praštilo do očí. „Objevil se hned v několika scénách. Visel nad krbem. Možná bych si ho nevšiml, ale díky své práci vidím umění všude,” vzpomínal. Na červené stěně bylo zavěšeno avantgardní dílo maďarského malíře Roberta Berenyho, které se považovalo za dávno ztracené.

Expert výtvarného umění znal plátno s názvem „Spící dáma s černou vázou“ pouze z vybledlé černobílé fotografie pořízené v roce 1928. Přesto si byl jistý, že se nemýlí. „Berényho styl je lehce rozpoznatelný. Byl ovlivněný silou umění Paula Cézanna a rád používal barvy hnutí Fauve,” vysvětluje. Otázkou ale bylo, zda byla filmová rekvizita originál nebo se jednalo o kopii.

Berényho obraz a Myšák Stuart

Gergely Barki se rozhodl, že pošle e-maily tvůrcům filmu, společnostem Sony Pictures a Columbia Pictures a všem, kteří se na něm podíleli. O dva roky později konečně obdržel odpověď od bývalé asistentky scénografa snímku.

„Napsala mi, že obraz koupila v obchodě se starožitnostmi v Pasadeně v Kalifornii za pouhých 500 dolarů . Říkala si, že by se do obývacího pokoje rodinky Littleových skvěle hodil. Taky si to myslím,” směje se kurátor. Po dokončení filmu si ho nechala a pověsila do své ložnice. „Během roku jsem ji měl možnost navštívit. Setkali jsme se ve washingtonském parku. Přišla rovnou s ním. Po rozebrání rámu pomocí šroubováku, který jsem si vypůjčil od prodejce párků v rohlíku, jsem potvrdil, že je plátno pravé.”

Šťastná náhoda

Jak se dílo dostalo během 30. let z Maďarska do Ameriky je záhadou. Naposledy bylo vystavené v roce 1928 v Ernstově muzeu. Poté bylo prodané. Historici umění předpokládají, že kupující byli pravděpodobně židovského původu. Proto během druhé světové války opustili Budapešť. 

Další záznamy pocházejí z poloviny 90. let, kdy byl obraz vydražený v San Diegu sběratelem umění Michaelem Hempsteadem za 40 dolarů. Ten jej prodal do starožitnictví v Pasadeně v Kalifornii za 400 dolarů. Zde ho objevila asistentka scénografa.

Zdroj: Youtube

V roce 2014 se rozhodla, že Spící dámu prodá. Získal ji nejmenovaný maďarský sběratel za 285 700 $, tedy za více než 6 milionů korun. Díky svému neobvyklému znovuobjevení je nyní považovaná za nejznámější maďarský obraz. 

Zdroje: www.vanityfair.com, www.theguardian.com, www.en.wikipedia.org