Věřit v nemožné.

Oh zde odkázal článek u kterého mi blesklo hlavou že by bylo potřeba aby takové texty četlo více lidí, aby si, alespoň ti přemýšlivější, uvědomili jaké mediální masírce jsou neustále vystaveni. Článek má titulek Věřit v nemožné. a není zdaleka prvním u kterého mne ta myšlenka cvrnkla do nosu. Ale dnes jsem si to tak nějak propojil s tím jak ta masírka probíhá a současně i s lidmi kteří se jí snaží aktivně čelit ve veřejném prostoru. Dobrou ukázkou protlačování toho západního přístupu předvádí třeba Barbora Tachecí (nejen) v tomto rozhovoru se chcimírem Václavem Hořejším. Ona Barbora (a nejen ona) není žádná IQ-hvězda a tak si ani neuvědomila jak Hořejšímu aspoň dvakrát nahrála k tomu aby ji důkladně utřel její vlastní argumentací. Ale to postatné je, že to nedošlo ani Hořejšímu a že ani zdaleka není jediný.

Myslím že jde o problém mnohých tváří alternativy, které se sporadicky (a leckdy jen „nedopatřením“) dostanou do veřejnoprávního média (nebo jeho satelitu) a tak se snaží využít ojedinělou příležitost k tomu aby publiku co nejlépe přiblížili svou myšlenku, namísto toho aby se chovali jako v ringu (kde ve skutečnosti jsou). Na další takový příklad poukazuje ve svém novém článku Taras, kdy nevyužila svou příležtost Svárovská aby dala pořádnou „ťafku“ Kolářovi (kterému bych to moc přál).

Potíž je v tom že to staré přísloví „S poctivostí nejdál dojdeš.“ má svou platnost pouze mezi poctivými lidmi a dnes už se na na něj nehraje ani „na oko“. Cožpak o to, politici ji s tichým souhlasem veřejnosti odložili už dávno. Ale bývaly časy kdy si na ni hrála aspoň média a politici museli na tu hru aspoň navenek občas přistoupit, aby nevypadali jako úplní hajzlové. Dnes opozice argumentuje, dovolává se nějakých pravidel, chce diskutovat… ale proč vlastně? Nakonec stejně uslyší: „Máme 108 – trhněte si.“

Své myšlenky (argumenty, ideje, varování …) lze nerušeně a třeba i polopaticky vyložit jen na domácí půdě kde dotyčnému nejsou házeny klacky pod nohy a nikdo si při výkladu významě „neklepe na hodinky“. Výprava „alternativce“ do vládou (i nepřímo) ovládaného média je vstup do arény a vyžaduje mediální průpravu. Ten kdo ji ovládá ví, že hlavně musí číhat na chybu soupeře, případně ho do ni navést a okamžitě ji využít jakmile se jí protivník dopustí. Protože veřejnost zajímají jen vítězové a na ně se chodí dívat. Pokud lidem uvízne v hlavě že „Lojza to Frantovi pořádně natřel“ půjdou se na něj podívat i na nějaké alternativní médium a při té příležitosti si někteří z nich třeba i poslechnou co jim to vlastně chtěl Lojza v té televizi říct. Kdo je celebrita ten má sledovanost – i kdyby to měla být nějaká úspěšná modelka žvaníci „zasvěceně“ o vlivu geostacionární družice na pohlavní život chobotnic. V takovém světě dnes, bohužel, žijeme.

Ale abych uvedl i nějaký dobrý příklad toho jak dostat zpět na žíněnku soupeře, který se z ní pokusí utéct, protože ví že mu postačí i „uhrát zápas do ztracena“ předkládám ke shlédnutí Skálu během Slyšení v PS ČR – petice Proti přítomnosti cizích vojsk na území ČR, kdy se o takový „strategický únik“ pokusil předsedající Hayato Okamura a nebylo mu to nic platné. Samozřejmě zde nešlo o navrácení na žíněnku Okamury ale o meritum slyšení, které se z ní pokusil odnést. Skála mu ho celkem elegantně „vytáhl z kapsy“ a položil zpět na stůl. Další hezkou ukázkou odolnosti, tentokrát moderátorovi, je bývalý poslanec EU parlamentu Karel Kohlíček (který už bohužel není mezi námi) a nebo Kateřina Konečná, která rovněž dokáže reagovat velmi asertivně a nenechá se vykolejit.

Jenže kolik takových mediálně zdatných bojovníků na své straně máme? Šikovný moderátor, vhodně položenými otázkami a trváním na jejich zodpovězení dokáže odstavit renomovaného odborníka i když sám probírané problematice vůbec nerozumí. Ale kde se má poctivý odborník naučit mediální judo, když se do takového média dostane jednou za uherák a je zvyklý pouze na férové jednání z alternativních médií?
Asi jsem na to kápnul. Prostě budeme muset pro osobnosti alternativy zavést nějaké mediální kurzy.
Ale nejdřív to bude chtít nějaké strategické školení o tom jak se dostat do ne-alternativních médií.
KM

Jeden komentář

  1. taras2

    Jedinou obranou opozice proti zvůli veřejnoprávních a miliardářských médií je totální bojkot. Nechodit k nim do studia, ignorovat při tiskovkách, nedávat rozhovory. Neboli podobně, jako se nechodí k Moravcovi. Ve veledůležité debatě před prezidentskou volbou skočil Řezníček provokativními otázkami do řeči Babišovi více než dvacetkrát, Pavlovi ani jednou. Unfér vedení debaty potvrdil i v analýze pro Radu ČT uznávaný expert – a co se stalo? Úplný hovno, Řezníčka ani nevyhodili, ani mu nesebrali prémie, což by měla být jediná správná odměna za tu jeho prasárnu. A ani Babiš se nebyl schopen po těch pěti minutách zvednout a odejít. Neboli vyhrotit to tak, aby si toho všimnul i svět.

      • oh

        Nebojte, kolego, tento problém už je intenzivně „řešen“.
        „Senát bude od října vybírat třetinu členů rad ČT a ČRo, které nyní obsazuje jen sněmovna. Změna schválená senátem má učinit veřejnoprávní média odolnějšími vůči politickým tlakům. Vládní novela, kterou dostane k podpisu prezident, má zpřísnit nominaci kandidátů.“ (z teletextu ČT-09)
        Že to PePa podepíše přímo nadsvětelnou rychlostí, o tom nemám nejmenší pochybnost. Už žádná další Rada jakéhokoli veřejněnesvéprávného média si nedovolí obviňovat „seriózní“ redaktory naší jejich ČT-09 nebo ČRo z neobjektivnosti nebo dokonce nadržování pražské havlérce. Již nikdy nebudou v žádné mediální Radě „trosky a chaos“. (© Ryšánková) Progresivně havlistický senát to nepřipustí. „Spacákoví revolucionáři“ budou na svých postech zabetonováni navždy.

        • taras2

          Na tomto příkladu je krásně vidět, jak zcela zbytečné instituce s uměle vytvořenými pravomocemi, např. senát, umí doslova rozesrat systém, změnit demokracii na paskvil. Zajímavé je, že tyhle zvrhlosti produkuje hlavně pravice, viz také volební právo od šestnácti let. A dokurvená modrácká justice se shnilou třešničkou nahoře, ústavním soudem. Železné koště to chce.

          • Kamil Mudra

            „Jedinou obranou opozice proti zvůli veřejnoprávních a miliardářských médií je totální bojkot.“
            No … nevím, Tarasi. To mi přijde jako kdyby drobní ševci v nějakém menším městě zabojkotovali Baťův obchoďák a začali šít jen pro rodinu. Ty jejich, na míru a z poctivého materiálu, šité boty budou sice pořád lepší ale většina obyvatel se vykašle na přemlouvání nasraného ševce aby pro ně také ty boty ušil, radši budou chodit v levných, unifikovaných baťovkách, kterých budou plný regály a na ševce za chvíli zapomenou i ti co mají jeho krámek přes ulici. Táta švec bude žít z ruky do huby a jeho syn. namísto toho aby držel stavovskou čest, půjde raději dělat za pár šupů do Baťovy botárny, než aby celé dny vyhlížel z okna, aby se připomenul nějakému doposud věrnému, kolem jdoucímu a sporadickému zákazníkovi.
            A i kdyby se časem začaly ty baťovky rozpadat v prvním dešti, pro ševce už bude pozdě, protože městský radní zavčas rozjedou širokou kampaň o tom jak je zdravé chodit bos, ta plíseň na nohách je vlastně ozdoba … a vůbec – je to COOL! Myslím že přes bojkot cesta nevede. Na veřejnost je potřeba působit dokud ještě chodí obutá a potřebu bot si uvědomuje.
            Jo, železné koště by to chtělo. Ale potřebuješ k němu i metaře.

            • oh

              No, Vltava je od Malé strany kousek, třeba by ten úklid vzal jistý Hérakles. Prý už jeden legendárně velký svinčík zvládnul.. ;-)

        • Jana

          PePa zatím podepsal všechno, ovšem před tím předvedl divadlo, jako že ještě neví atd., ale už si nacvičoval podpis. :-) Nakonec ani nelze čekat, že snad dostane k podpisu něco, co by nebyl vládní paskvil.

  2. Jana

    Americký prezident Joe Biden a další američtí představitelé začali panikařit po slovech ruského prezidenta Vladimira Putina o vybavení ozbrojených sil Ukrajiny, které bylo zničeno během protiofenzívy, řekl bývalý americký zpravodajský důstojník Scott Ritter.

    Ruský prezident Vladimir Putin má průběh konfliktu na Ukrajině plně pod kontrolou. ….
    Podle jeho slov, Putin věří v sílu Ruska a nic ho nemůže znepokojit. Porovnejte to a porovnejte to se všemi ostatními na západní straně, naléhal Ritter.
    “Podívejte se na Petraeuse. Ve světle reflektorů vypadá jako vyděšený jelen, protože neustále lže. Podívejte se na Sullivana. Podívejte se na Blinkena. Podívejte se na Bidena. Jsou v panice,” řekl zpravodajský důstojník.
    https://www.pokec24.cz/politika/scott-ritter-o-panice-v-bilem-dome/

    • Kamil Mudra

      To je. Proto jsem ten odkaz umístil už v článku. :-)
      V Táboře včera proběhlo další setkání odborníků „Kudy z krize“ s občany. Za pozornost stojí právní rozbor Daniely Šenarové ze kterého vyplývá že vláda smlouvou s USA porušuje naše závazky vůči OSN a částečně i vůči NATO. Ale i ostatní projevy jsou zajímavé.

      • Jana

        Tak proto jsem ho nenašla, omlouvám se, až nahoru jsem se nepodívala a před tím jsem se domnívala, že jde o podpis petice za referendum proti podpisu, o které jsem už před tím četla.

        Ale ještě další zajímavost, tentokrát z „opačné strany spektra“ – od premiéra. Slušným výrazem to lze nazvat jedině drzostí. Jinak už je možná nejvyšší čas aspoň na svolání psychiatrického konzilia, i když ideální by byla jeho i celé vlády demise.
        https://www.pokec24.cz/blog/premier-fiala-potrebujeme-kontrarevoluci-normalnich-lidi/
        „Máme akceptovat každý nesmysl vymyšlený v Bruselu jenom proto, že to je z Evropy? Máme se zase tvářit jako pokrytci, navenek se přizpůsobovat tlaku a doma si myslet něco jiného a dívat se na to, jak se nám naše hodnoty rozpadají pod rukama? Braňme se, braňme se…….
        Potřebujeme kontrarevoluci normálních lidí, aby nám nebyla zase ukradena naše svoboda, náš každodenní život, náš domov“.

        Mimochodem – KONTRA revoluce se snad dělá pokaždé proti jakýmkoliv vládnoucím silám a ne vládami proti občanům. Nebo je to v dnešní demokracii jinak?

        • Jana

          Něco veselého pro lepší náladu před víkendem. Dnes jsou zuprávy z domova i ze světa samý vtip. Bude těžké, vybrat nejlepší. :-)
          https://www.pokec24.cz/blog/%ef%bf%bcrusko-na-to-nema-pravo-usa-pozaduji-predani-ruskych-superzbrani-pod-svou-kontrolu/
          Generál Glenn Van Herk během zprávy v americkém Kongresu přiznal, že Rusko má superzbraně.

          Pentagon se snaží vyvinout podobné zbraně bez většího úspěchu. Generál trpce uznal realitu, že ruská armáda disponuje superzbraní schopnou zasadit Spojeným státům zničující úder. Zvláštní nebezpečí představuje raketa Sarmat, jediný kus je snadno schopný zničit Anglii. Systémy protivzdušné obrany ji jednoduše nejsou schopny zachytit. Zejména pokud se jedná o ponorky Poseidon. Investice do protitorpédových sítí neposkytují žádné záruky.

          Kongresmani se rozhodli neusnout na vavřínech a vyzvali Moskvu, aby předala vzorky zbraní mezinárodní komisi k prošetření. Zbraně by podle nich byly pod kontrolou a již by nepředstavovaly hrozbu pro svět. Politici zapomněli uvést adresu odeslání, Sarmat zasahuje cíl s přesností 1 metr.

          • oh

            Jj, jakmile má země, kterou se dobrotrusné USA rozhodnou zdemokratizovat, ve výzbroji něco účinnějšího než luky a šípy, považují to ve Washingtonu za značně nečestné a nesportovní. :-)

            • Jana

              A jak snadno jde odstranit hrozbu pro svět – nechat o kontrolu a použití všech zbraní rozhodovat USA a jsme za vodou. :-)

  3. Jana

    Od července se mění podmínky podpory ubytování pro válečné uprchlíky z Ukrajiny. Dokument z dílny Ministerstva práce varuje před možnou vnitřní migrací.
    „Hrozí masivní bytová nouze, stahování uprchlíků bez bydlení do center, zejména Prahy, hromadné odjezdy zpět na Ukrajinu. Dopady situace mohou nést obce,“
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-do-pohybu-se-daji-desitky-tisic-ukrajincu-v-cesku-varuje-resort-po-zmene-davek-232990#
    No vida – za 2.světové by uprchlíky před fašismem ani nenapadlo se vracet, to raději skončit pod mostem. Ovšem ti ukrajinští, to je jiná. Když se jim ČR nepostará o ubytování a veškeré jiné náležitosti, to raději domů – do válečného pekla. A nebo někde žádné peklo nehrozí?
    Pokud není problém se vrátit, proč se nevrátili už dávno? A proč, před čím vlastně utíkali?

    • Kamil Mudra

      „Když se jim ČR nepostará o ubytování a veškeré jiné náležitosti, to raději domů – do válečného pekla.“
      Možná se jim to jeví jako menší peklo než to které nám tu spustí relokovaní imigranti z Německa.

      • Jana

        Četla jsem to ráno. No – premiér F. jistě co nejdřív vytáhne do boje proti EU – viz výše odkaz na „kontrarevoluci normálních“. :-(
        Jeden si už musí připadat jak „Na hradě plném bláznů“.

    • pacifista

      Budu diskutovat sám se sebou, protože jsem se vydýchal, ale nerozdýchal jsem to. Je to pro mě něco tak nepředstavitelného, že mě to musel říct Vidlák po lopatě, abych to začal brát vážně a zamyslel se nad tím. Asi jsou tak nastaveni všichni, že jak čtou propagandu, okamžitě přikývnou tomu co tvrdí, protože toto je neuvěřitelné a lidé nejsou zvyklí myslet v této dimenzi. Vidlák je pravda trochu emotivnější, ale nelže.
      Už mi zapadá proč se Rusové tenkrát tak nelogicky chovali, absolutně neslučitelně s ruskou náturou. Taková sprostota! Kdo jednou takto zalže, už lže pořád. Proto nelze věřit ničemu z této huby. Putin tenkrát věděl, že to nemůže oznámit, protože masírka a tím pádem moce byly tak velké, že by tomu stejně nikdo nevěřil. Uvěřil i Zeman. Nyní vytáhl Putin smlouvu jakoby bokem, protože se to hodilo. Já jsem o ní dosud nevěděl. Spousta lidí si už nepamatuje co bylo před čtrnácti měsíci a tak stačí říct, že je to lež a dál to vymlčet. Ještě včera bych se neubránil peprným slovům.

      • Kamil Mudra

        Vidlák to sice pojal hodně emotivně, ale v jednom má určitě pravdu: to zveřejnění smlouvy je PR úder zatraceně těžkého kalibru, protože Vidlák určitě není jediný kdo se k té informaci takto postaví. U nás se ptá Fialy (a spol.) zatím jenom on a naše mainstreamová média se postarají o dostatečně „hlasité mlčení“ aby přehlušilo případné reakce. Ale na západ od nás jsou přece jenom média svobodnější a tohle je pro ně výživné sousto.
        Z tohoto hlediska lze vnímat i Prigožinovu rebelii, protože jde o mediální pokrm neméně výživný, schopný zájem o tu smlouvu překrýt a tak utlumit její mediální učinek. V tuhle chvíli je ještě těžké odhadnout co Prigožina k téhle akci opravdu přimělo. Jestli se ho ruské páté koloně podařilo k ní vyprovokovat a nebo jestli jí slouží.
        Ať tak či onak, obě události mne jen utvrzují v dlouhodobém přesvědčení že o Ukrajině se nerozhoduje na Ukrajině.

        • pacifista

          Nešlo mi prvoplánově o média, ale o společnost, ve které žijeme. Nyní je to tak. že nestačí si jen tak odplivnout. Na základě toho co předvedli, kdoví jak je to s Prigožinem. Jestli on nejde na pomoc P. V každém případě hrozí občanská válka. P již odjel. Také to může být zástěrka pro tu zveřejněnou smlouvu s Ukrajinou. Také by se jim hodilo aby byl Prigožin zabit. Svedli by to na Rusy. Já budu od nynějška uvažovat v této dimenzi, jak mě oni sami navedli.

          Nezobrazilo se mi, že dávám příspěvek pod tebe Kamile, tak mi asi word blbne.

          • Kamil Mudra

            „… kdoví jak je to s Prigožinem. Jestli on nejde na pomoc P.“
            I to je jeden z možných výkladů vzhledem k jeho ostrým obviněním oligarchů a už dřívějším tvrzením že je Putin vojenskými zpravodajci obelháván. Prigožin tak vypustil do veřejného prostoru témata o jakých se Putin ze své pozice sám od sebe zmiňovat nemůže, ale může se jimi oficiálně začít zabývat pokud o nich takto halasně hovoří někdo jiný. Slova „drsného válečníka obeznámeného s tvrdou realitou“ mají podstatně větší váhu než nějakého blogera – byť by oba říkali totéž. Ovšem. to jestli Putin někam odjel je zatím jen spekulace a na to že by v Rusku hrozila občanská válka to v tuhle chvíli taky nevypadá.
            …v této dimenzi, jak mě oni sami navedli.
            V jaké dimenzi a kdo „oni“? Nebuď tak tajuplný.
            „Nezobrazilo se mi, že dávám příspěvek pod tebe Kamile, tak mi asi word blbne.“
            Nevím jaké zobrazení máš na mysli, protože tvůj příspěvek tu je aniž by to vyžadovalo nějaký můj opravný zásah.
            Pokud tím „word“ myslíš WordPress, tak ten nemůže nějak blbnout speciálně jen tobě, protože ty ho v počítači nemáš. K němu se jenom připojuješ tak jako k jakémukoli jinému webu. Takže buď máš nějaký problém v nainstalovaném prohlížeči který používáš, nebo máš nějaké špatné připojení s mikrovýpadky, které při sledování ani nepostřehneš ale při komunikaci (odesílání komentáře, stahování …) se to projeví.

            • pacifista

              …v této dimenzi, jak mě oni sami navedli.
              Je to obsaženo v tomto komentáři, že jsem o té mírové smlouvě nevěděl a byl jsem jako občan nucen podílet se na těch zvěrstvech. Mimochodem odezva na něj byla nula.

              19.6.2023 – 21.24
              pacifista
              Protože mi to nepustí odkaz, kopíruji.

              Janinna
              18. 6. 2023
              Vladimir Putin dnes jednal s představiteli afrických zemí, kteří přijeli do Petrohradu.

              Jednání trvala více než tři hodiny.

              “Vladimir Putin je velkým přítelem Afriky” – těmito slovy pozdravil prezident Komor Assoumani Azali prezidenta Ruska.

              Putin: Západ podvedl africké země v dohodě o obilí
              Potraviny v rámci dohody o obilí nebyly zasílány do zemí v nouzi, jde o podvod ze strany západních zemí, řekl prezident Vladimir Putin na setkání se zástupci afrických zemí.

              “Jsou zvyklí lhát,” prohlásil Putin o EU
              Ukrajinské obilí vstupuje na světové trhy, ale potravinová krize v afrických zemích je stále ve velmi akutní fázi. Tyto státy nadále nedostávají to co potřebují.

              Putin předložil údaje: do 15. června opustily ukrajinské přístavy lodě s celkovým nákladem 31,7 milionu tun. Pouze 976 tun zemědělských produktů bylo odesláno do Džibuti, Etiopie, Somálska, Libye, Súdánu, tedy do zemí v nouzi v Africe. To je 3,1 % z celkového počtu.

              „Tyto neokoloniální evropské, ale v podstatě americké, úřady znovu podvedly mezinárodní společenství a země Afriky. 31,7 milionů tun bylo vyvezeno [z ukrajinského území] a pouze 3 % šla do potřebných zemí v Africe. Není to podvod?” – cituje TASS Putina.

              Evropa podle prezidenta Ruska opět oklamala své africké partnery. Země EU obdržely mnohem více – 38,9 % vyvezeného ukrajinského obilí. To je 12,3 milionů tun.

              „Byli po staletí zvyklí lhát celému světu a pokračují v tom i dnes,“ prohlásil Vladimir Putin.

              https://1url.cz/guKnT

              Putin poprvé představil návrh Istanbulské smlouvy o Ukrajině
              Putin řekl, že Ukrajina ve skutečnosti zahodila ustanovení Istanbulské smlouvy.
              Ruský prezident Vladimir Putin poprvé představil návrh Istanbulské smlouvy o Ukrajině. Smlouvu ukázal na setkání s africkou delegací v Petrohradě 17. června.

              Prezident poznamenal, že dokument se nazývá „Smlouva o trvalé neutralitě a zárukách bezpečnosti Ukrajiny“.

              „Jde o záruky. Osmnáct článků,“ zdůraznila hlava státu.

              Poté, co Rusko stáhlo vojáky od Kyjeva, jak bylo slíbeno, však ukrajinské úřady tuto dohodu opustily, řekl Putin. Ukrajina tehdy parafovala istanbulský dokument, který obsahoval vše, až po počet vojenské techniky a personálu, upozornil ruský vůdce.

              „Ale poté, co jsme, jak jsme slíbili, stáhli jednotky od Kyjeva, kyjevské úřady, jak to obvykle dělají i jejich majitelé, vše hodily na smetiště dějin. Řeknu to přesně. Odmítly to,“ shrnul prezident.

              „Nesouhlasili jsme s ukrajinskou stranou, že tato dohoda bude důvěrná, ale nikdy jsme ji nepředložili, nekomentovali. Návrh této smlouvy parafoval šéf vyjednávací skupiny z Kyjeva. Dal tam svůj podpis. Tady to je,“ ukázal Putin dokument.

              “Kde jsou záruky, že v budoucnu nevypoví žádné další dohody? Ale ani za těchto podmínek jsme nikdy neodmítli vyjednávat,“ řekl Putin.

              Zejména záhlaví dokumentu, který Putin ukázal, naznačuje, že se jedná o koncept k 15. dubnu 2022.

              Odstavec 1 článku 1 uvádí, že „Ukrajina se zavazuje zachovat svou trvalou neutralitu, která je vyhlášena a zakotvena v Ústavě Ukrajiny“.

              V dalším odstavci je uvedeno, že garantující státy uznávají, respektují a garantují status Ukrajiny jako trvale neutrálního státu a rovněž se zavazují zajistit dodržování tohoto statusu na mezinárodní úrovni. Ukrajina se zase „zavazuje, že nebude provádět činnosti, které by byly v rozporu s mezinárodně právním statusem trvalé neutrality“ (čl. 1 odst. 3a).

              Seznam ručitelských zemí je uveden v preambuli smlouvy.

              Smlouvu o trvalé neutralitě a zárukách bezpečnosti Ukrajiny měly podle preambule podepsat ručící země včetně Ruské federace a také Ukrajina. Jak je uvedeno v textu, signatáři jsou přesvědčeni zejména o tom, že zajištění na mezinárodně právní úrovni „je součástí dlouhodobého cíle zachování míru a bezpečnosti a to i na regionální úrovni.”

              Velká Británie, USA , Čína, Francie, Turecko a Bělorusko jsou jmenovány jako garanti bezpečnosti v návrhu Istanbulské smlouvy, který vešel ve známost v sobotu 17. června.

              V tureckém Istanbulu se 29. března 2022 uskutečnilo poslední kolo jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. Trvalo asi tři hodiny. Později Kyjev oficiálně odmítl kontakty s Moskvou.

              Putin: Kyjev rozpoutal válku v roce 2014, Rusko mělo podle Charty OSN právo pomoci Donbasu
              Ruský prezident Vladimir Putin během setkání s delegací afrických zemí řekl, že Kyjev rozpoutal válku na Ukrajině v roce 2014 a Rusko má podle Charty OSN právo poskytnout pomoc Donbasu.

              Podle jeho slov se kyjevský režim pokusil vyřešit problém Donbasu silou zbraní a v roce 2014 zahájil nepřátelské akce pomocí letadel, tanků a dělostřelectva proti civilistům.

              „Byl to kyjevský režim, kdo rozpoutal tuto válku v roce 2014 a my jsme měli v souladu s článkem 51 Charty OSN právo jim pomoci s odkazem na klauzuli o sebeobraně,“ zdůraznil prezident.

              Putin již dříve řekl, že odmítnutí mírového urovnání na Donbasu ze strany Ukrajiny přimělo Rusko zahájit SVO, aby zastavilo agresi kyjevského režimu. https://1url.cz/AuKnC

              Ruský prezident Vladimir Putin také prohlásil, že Rusko má plné právo uznat nezávislost DLR a LLR v souladu s Chartou OSN.

              Putin připomněl, že válčící strany na Ukrajině podepsaly minské dohody, načež se ukázalo, že Západ a kyjevský režim „vodily Rusko za nos“. Prezident Ruska poznamenal, že bylo veřejně oznámeno, že západní země a Kyjev nebudou dodržovat mírové dohody, a skutečně z mírového procesu odstoupily.

              Podle Putina bylo Rusko poté nuceno uznat nezávislé státy LPR a DLR vzniklé na území Ukrajiny.

              • Kamil Mudra

                Byl schvalován protože máš v jednom komentáři dva odkazy (ochrana proti spamům). V takovém případě musím ten komentář „růčo“ povolit a já holt u toho compu nemohu sedět pořád.
                Jinak, ten článek jsem už četl na Pokecu a má pod sebou 32 komentářů, což mi nepřijde tak že by odezva na něj byla nula.

      • Jana

        Přidám se do diskuze. A bude to jen můj názor na Vidlákův článek, žádné hodnocení.
        Jakkoliv je Vidlákův článek napsán víc než dobře, a pro mnoho čtenářů užitečně, nestačím se divit Vidlákově naivitě, kterou bohužel pozoruji všude i u mnoha jinak dobře chápajících dnešní realitu. A to je takové to virtuální počítačové hrdinství typu (z poslední doby): Jestli bude mobilizace, JÁ rozhodně za Ukrajinu bojovat nepůjdu, JÁ mám zbraň a zbrojní průkaz – budu střílet, policie se přidá, jen co jeden s tím začne …..
        A Vidlák : „Všechno stejně vyjde najevo. I to, jestli jste o tom věděli. My se podle toho pak zařídíme“

        Přitom všechno vychází dnes a denně „na světlo boží“, každý si toho mohl všimnout a – NIC. Pořád se čeká, jak se ke každé kauzu vyhádří Západ ať už tak, nebo onak – prostě jestli se vůbec stala, protože všichni víme, že zákeřníá ruská propaganda existuje a tak raději s fakty opatrně. Jistěže ruská propaganda existuje, ale stejně tak existuje i propaganda západní, které se ale povinně účastní všechny vlády. Tedy obraz je takový – všechny vlády anglosaské proti jedné vládě ruské. Ten nepoměr je zřejmý.

        A když té anglosaské propagandě uvěří i taková analytická esa která jsou např. i tady mezi námi a „pracují“ s ní jako s nezpochybnitelnými fakty ….. pak o Vidlákovu závěru v článku – My se podle toho pak zařídíme – lze s úspěchem pochybovat. Bohužel.

        • Kamil Mudra

          Stručný a výstižný souhrn mediálního i politického přístupu k veřejnosti.

          • Jana

            Dobré shrnutí. A „média se strašně diví, že jim nikdo nevěří“, :-)))))

            • oh

              A když si náhodou někdo položí „nevhodnou“ otázku, jako třeba „proč tolik lidí veřejnoprávní televizi nedůvěřuje. A také kde se rodí fenomén ‚dezinforrmace‘, jestli za to nemohou mimo jiné i média typu České televize“, jak si dovolil nově zvolený ředitel naší jejich ČT-09, osvědčení politruci pražské kavárny ihned startují na barikády – jako baktuální Fendrych. A začínají víc lhát.

              • oh

                Že prý <a href="jak si dovolil nově zvolený ředitel„>Souček chce přiblížit ČT dezinformátorům. Spoléhají na to, že mainstreamu lhaní projde vždycky.

                „Není to tak jednoduché, že úplně všechno, co zazní v mainstreamu je nepravdivé, a úplně všechno, co napíše alternativa, je pravdivé. Musíme počítat s tím, že lžou obě strany. Rozdíl je v tom, že té oficiální to projde vždy a alternativě jenom občas.“ (Petr Hampl – Dominion)

              • oh

                Tak trochu jsem zvrtal odkaz, ale přes „zmatený“ text z minulého příspěvku vede tam, kam má. Jen pozor na žaludek, pod odkazem je baktuální Fendrych.

              • Jana

                Zajímavý je i výsledek ankety vpravo u článku. Na to, že hlasovalo necelých 28 tis. lidí s výsledkem 53% = se nedívá na žádnou televizi je celkem uspokojující, kdyby se ale někde našlo vysvětlení, kde vzal třeba PePa tolik obdivovatelů.,

                • Kamil Mudra

                  Záleží na tom kam anketu umístíš. Tahle ukazuje jen to že TV nesleduje 53% čtenářů PL.

  4. dixi

    Jak zlo vidím, tak by rádi,kdyby v Rusku vypukla občanská válka. Doufám, že je to jen jejich přání a za se odkryjí další, kteří škodí. Celý den se v médiích teteli radostí, zaznamenala jsem i názor, že provozní je zločinec a šílenec. Fskoro to tak vypadá. Jít s pětadvaceti tisíci proti Rusku je skutečně zvláštní, kdo je za tím, myslím se brzy dozvíme

    • Kamil Mudra

      Konvoj wagnerovců, kteří se po silnici blížili k Moskvě a vedl je vysoce postavený velitel této soukromé armády Dmitrij Utkin, čítal asi 5000 mužů. Agentuře Reuters to řekl zdroj blízký vedení Rusy ovládané části ukrajinské Doněcké oblasti.

  5. dixi

    , tak by rádi,kdyby v Rusku vypukla občanská válka. Doufám, že je to jen jejich přání ale zaznamenala jsem i názor, že prigozin je zločinec a šílenec. Skoro to tak vypadá. Jít s pětadvaceti tisíci proti Rusku je skutečně zvláštní, kdo je za tím, myslím se brzy dozvíme, další pokus o destabilizaci Ruska.

    • Jana

      Myslím, že Prigožin tak blbej nebude, jak mu ti samozvaní „znalci“ přisuzují.
      Musí přece vědět, že jeho POIČETNĚ !!! směšná armáda nemůže mít šanci.

      Jinak např. už zas v médiíéch – českých, kterých si mimo Čechů asi miálokdo všimne – kdekdo radí tu Putinovi, tu Prigožinovi, co a jak něco dělat, či neopak nedělat.
      Já bych radila počkat si na zhodnocení situace zdejšími renomovanými analytiky. :-)

      Připomenu větu, která se na současnou situaci víc než hodí:
      „Když si nevíte rady a nic nechápete, důvěřujte Putinovi“.

      • oh

        Bez ohledu na jakékoli podrobnosti: Stručně řečeno, pro Rusko je to průšvih. Ať už to dopadne jakkoli. Kdo je za tím, to poznáme, až jestli Prigožin zmizí z amerického sankčního seznamu stejně rychle jako svého času UCK ze seznamu teroristů.

        • Jana

          https://myslenkyocemkoli.blogspot.com/2023/06/vyzva-k-obcanum-ruska.html
          Apeluji na občany Ruska, na personál ozbrojených sil, donucovacích orgánů a speciálních služeb, na vojáky a velitele, kteří nyní bojují na svých bojových pozicích, odrážejí nepřátelské útoky, dělají to hrdinsky – já vím, mluvil jsem včera večer znovu s veliteli všech směrů. Apeluji také na ty, kteří byli lstí nebo výhrůžkami zavlečeni do kriminálního dobrodružství, dotlačeni na cestu závažného zločinu – ozbrojené vzpoury.

          Rusko dnes vede tvrdý boj o svou budoucnost a odráží agresi neonacistů a jejich pánů. Prakticky celá vojenská, ekonomická a informační mašinérie Západu je namířena proti nám. Bojujeme za život a bezpečnost našich lidí, za naši suverenitu a nezávislost. Za právo být a zůstat Ruskem – státem s tisíciletou historií…….. etc.

          • Kamil Mudra

            Prigožin oznámil konec postupu na Moskvu
            „„Za den jsme došli 200 kilometrů před Moskvu. Během té doby jsme neprolili ani kapku krve našich bojovníků. Teď nastal okamžik, kdy by k tomu mohlo dojít. Protože chápeme veškerou odpovědnost za to, že na jedné ze stran bude prolita ruská krev, obracíme náš konvoj a vracíme se podle plánu do našich základních táborů,“ řekl Prigožin v audionahrávce na svém Telegramu.“
            Možná mu Putin něco příjemného slíbil a nebo spolu byli od počátku na divadýlku domluvení.
            Ať tak či onak – světu byl vyslán signál: „Rusko si rozvracet nedáme.“ s podtextem že „řešení dokážeme nalézt i bez násilí“, což je dobré PR-ko i směrem k potenciálním partnerům.

            • Jana

              Asi se Prigožin s „orchestrem“ jen trochu pobavili na účet kolektivního Západu, natěšeného na nejdůležitější barevnou revoluci,
              Nakonec Wágnerovci si trochu té zábavy a uvolnění zaslouží.

              • Kamil Mudra

                Natěšenci se již tradičně uspěchaně projevili:
                Situaci na sociální síti Twitter analyzoval i poradce Zelenského prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Podle něj následujících 48 hodin určí nový status Ruska – buď bude následovat kompletní občanská válka, nebo vyjednané převzetí moci, nebo dočasný odklad, než nastane další fáze pádu Putinova režimu.
                Vyjádřit se stihli i čeští představitelé: „Koukám, že moje letní dovolená na Krymu se přibližuje,“ napsal na twitteru ministr zahraničí Jan Lipavský. Ministryně obrany Jana Černochová zase „ocenila“, že lidé už konečně vědí, čemu se v Rusku říká speciální operace – po šestnácti měsících války na Ukrajině vede válku Rusko s Ruskem.

                • Jana

                  A ono nic – to je ale trága!
                  Krym zas mizí v nedohlednu, aspoň že Černochové zůstanou pro útěchu ty stíhačky. Bude mít co střídat v kabelkách, aby nevypadala jako socka, která si může dovolit jen jednu. Teď bude mít i druhou s letadélkem.

                • oh

                  Jestli BacPirát tolik touží po dovolené na Krymu, mohl by klidně jet hned. Akorát on by si možná musel od Koudelky nechat udělat dokonale pravý falešný pas na jiné jméno a nikde neříkat slova jako „Lipavský“, „Pirát“, „české ministerstvo zahraničí“.. a asi by neškodila i menší plastická operace. :-D

                • Kamil Mudra

                  Včera byli v Petr Bureš TV Michal Svatoš s Josefem Skálou. Probíraná témata jsou zajímavá, aktuální, týkají se nás všech, neklouže se po povrchu a celý pořad prostě stojí za poslech – víc nemám co bych k tomu dodal.

                  • Jana

                    Zajímavá až moc a ještě víc aktuální. Zvlášť ta o „stavu republiky dnes v 7 hodin ráno“.
                    A to se vlastně zmiňovala jen energetika a bydlení – jak vypadá to ostatní, po tom traději ani nepátrat.

  6. dixi

    Omluva, nějak blbnu. Kdysi muj táta tomu říkal, že ho zlobí hosip a posléze dokonce i lahosip. Ach, jo.

    • Kamil Mudra

      Já to znám jako „uhosip“. Zřejmě tedy „uplně“ namísto „lautr“.
      Čtu to správně? :-)

      • dixi

        Čteš to správně lahosip, už v noci jsem sledovala cvrkot, vyřešili to dost elegantně, ostatně i kdysi se zlobiví posílali do vyhnanství. Zamezili škodám a nevinným mrtvým a opět se odkryli škodící v utajení. To, že mu odpustili vzhledem k hrdinství na bitevním poli a ostatním nabídli vstoupit do řádně armády, je prostě mistrovské řešení. Skoro mě napadá, že to bylo takto vymyšleno.

  7. Jana

    Snaha „neztratit tvář“ tím, že naletěli na trik, nebo projev umíněného přesvědčení, že Západ se mýlit nemůže snad ani kdyby chtěl? :-)

    Sobotní krátkodechý pokus o vzpouru proti ruskému vedení ze strany soukromé žoldnéřské Wagnerovy skupiny sice nakonec neuspěl a ozbrojenci se po jednodenním tažení na Moskvu stáhli, události ale ukázaly, jak chaotická situace v Rusku panuje, a naznačily, že pozice prezidenta Vladimira Putina je mnohem méně pevná, než se zdálo. Píší to v neděli světová média ve svých komentářích.
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-putinova-pozice-je-mnohem-mene-pevna-nez-se-zdalo-vsimaji-si-svetova-media-40435861#

    • Kamil Mudra

      Ech… Kdyby Putin chodil po vodě tak o něm budou psát že neumí plavat.

  8. Jana

    Poněkud jiný pohled na výsledky a důsledky Prigožinovy „akce“, než jak ji vidí od svých stolů západní experti vč. českých a pravděpodobně i našich Ostrovních:
    https://myslenkyocemkoli.blogspot.com/2023/06/prevrat-presto-nastal.html#more
    Včera se otevřelo tolik “konzerv”, že za jiných podmínek by jejich odhalení kontrarozvědce trvalo několik let. Jak poznamenal jeden soudruh: uvidíme, kdo v pondělí nepřijde do práce…

    Do Gruzie celkem uprchlo více jak sto úředníků, včetně agentů zahraničního vlivu. Další úředníci vycestovali do Turecka….

    V USA znervózněl Kongres, kongresmani se obávají “potenciálně znepokojivých” přesunů PMC Wagner, Rosgvardije, Ahmata a dalších jednotek. Američané, jak se ukazuje, nejsou takoví idioti jako jejich ukrajinští šíbři. USA si totiž všimly velkého shluku vojsk a techniky u hranic nových ruských zemí a bojí se ho. Nechápou, co se to děje, ale chápou, že tato veškerá síla může skončit “protiofenzívou” s velmi negativním výsledkem pro nacisty a NATO.

    Ukrajinští nacisté zaspali obrovské přesuny ruských vojsk a techniky. Co to pro ně znamená, uvidíme v nejbližší době. Upozorňuji na to, že přesuny se týkaly jednotek, které často dostávají rozkazy přímo od Nejvyššího, nikoli od generálního štábu.

    Během včerejšího dne bylo v hlavním městě odhaleno několik DRG (diverzně výzvědných skupin). Zadrženy byly také ve Voroněžské a Tulské oblasti. A jak říkají známí lidé z mocenských struktur: je to jen začátek. Proslýchá se, že jsou připraveni na seriózní práci i v pondělí.

    • Jana

      K odkazu – celkem dle očekávání podotkl vittta:
      „Já nevím…mně tyhle články připadají fádní, vlastně tam nic zajímavého není, mně to nic nedává“.
      Bodejť by dávalo, když se svět nechová, jak by správně měl – tj. dle „pravidel“, jak Západ přikazuje a očekává! A ta nově nastupující pravidla se vittta s embíčkem rozhodli ignorovat. :-)
      Pak není divu, že tam nevidí nic zajímavého a nic mu nedávají ani ty „včera otevřené konzervy“.

      • Kamil Mudra

        Vittta takové články číst nemusí. Jeho svým výběrem dostatečně zásobí sax a tak mu netřeba aby se sám zdržoval čtením alternativy. O to snadněji dospívá k závěrům že „alternativa o něčem nepíše protože si toho nevšimla“ nebo naopak „píše hodně aby pak mohla tvrdit že to už věděla předem“. :-)

    • Kamil Mudra

      Mno když jsem si nejdříve četl Zelenského jásavé komentáře a později o tom že se Prigožin přesunuje do Běloruska, tak mne hned napadlo že „pyjový muzikant“ asi nebude moc nadšený z toho že bude mít zrovna wagnerovce takhle „za humny“. Navíc se na vojenské technice navážené do Běloruska dost dobře nepozná jestli je určená disciplinovanému Lukašenkovi nebo svéhlavému Prigožinovi.
      A to „otvírání konzerv“ je docela trefné přirovnání. V takových vypjatých situacích se nejlépe pozná co skrývají – kdo zpanikaří ten se projeví a hned se „po čuchu“ pozná co je zač. Pak se „ve skladu“ hned lépe třídí zdravé od zkaženého.

        • Kamil Mudra

          M&P už jsem četl, videa pobavila, ale pořád si nemohu vybavit z jakého historického filmu je to druhé.
          U Zvědavce jsem narazil na Števcův článek Převrat v Rusku – mistrovský tah Vladimíra Putina?. Vcelku to vidím hodně podobně jako on, jen neočekávám nějaký brzký Prigožinův přesun do Afriky. To leda kdyby tam už měl nějakou napevno domluvenou zakázku.

            • Jana

              Není podobný, je stejný. Bude to přepis toho videa z Pokecu.
              To je celkem pochopitelné, za jeden den x různých teorií dokážou vyprodukovat jen experti ze Seznamu nebo Novinek, ale stejně nic nového nevyfabulují. A hlavně se shodnou na výsledcích. Ukrajina má šanci, Rusko – obr na hliněných nohách.
              Náš ministr zahraničních věcí – co věta, to mezinárodní ostuda – tak to sice nenapíšou, ale každý si to může živě představit :-)

          • Jana

            Ten film bude něco ze skotské historie. Možná Statečné srdce (bez záruky).

  9. Jana

    Putin: There Will No Longer BE a „Ukraine“ – NATO Direct Intervention Will Not Change Outcome
    Hal Turner
    Ruský prezident Vladimir Putin ve středečním televizním rozhovoru jasně prohlásil: o urovnání ukrajinského konfliktu se jednat nebude, Ukrajina už nebude existovat, intervence NATO nemůže výsledek změnit.
    Je zřejmé, že prezident Putin dává Západu najevo, že bez ohledu na to, jaké zbraně Západ na Ukrajinu pošle, Rusko zvítězí. Tečka.
    ……další slova prezidenta Putina byla nejvíce ohromující. “Přímý zásah evropských armád NATO na výsledku nic nezmění”. Co vám to říká? To znamená, že se chystáme na skutečnou třetí světovou válku!
    Prezident Putin to dal výslovně najevo, když také hned dodal
    ” V tomto případě však válečný oheň zachvátí celou Evropu.”.

    Lidé v naší vládě USA doslova začínají 3. světovou válku, pravděpodobně bude jaderná, a chtějí, abyste byli tlustí, hloupí a šťastní.
    Vyhovíte jim, nebo se vzchopíte a rozpoutáte peklo, abyste se možná pokusili zabránit tomu, co přijde?

    Ať už se rozhodnete jakkoli, mějte na paměti toto: Včera ukrajinský zákonodárný sbor schválil dětské vojenské výcvikové tábory. Mezi instruktory jsou již zkušení šestnáctiletí, kteří cvičí dvanáctileté rekruty k boji.
    Ukrajina nyní povolává a cvičí dvanáctileté chlapce, aby za ni bojovali.
    Co jsou tito lidé z ukrajinské vlády za monstra? Možná je lepší, když Ukrajina už nebude více existovat.
    Celý text v českém překladu:
    https://www.pokec24.cz/nezarazene/putin-ukrajina-uz-nebude-prima-intervence-nato-vysledek-nezmeni/

  10. Jana

    Tedy – čeho je moc, toho je příliš.
    Nevím je-li to evropská epidemie blbosti, nebo jeden „opisuje“ od druhého. Všichni vidí a dokonce i rusofobové opatrně přiznávají ukrajinský neśpěch jejich slavné ofenzívy, ovšem „šéf NATO propagandisticky všechno vidí víc než nadějně.

    Stoltenberg novinářům řekl, že ukrajinští vojáci „postupují“ ve své protiofenzívě a argumentoval tím, že čím více území se Kyjevu podaří dobýt, „tím silnější bude jejich ruka u vyjednávacího stolu !!!!
    Mezitím ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ukrajinským silám se nepodařilo prolomit obranné linie v Donbasu a Záporožské oblasti a že Kyjev při pokusu o to utrpěl značné ztráty. Značný počet německých těžkých tanků Leopard 2 a bojových vozidel Bradley americké výroby byl zničen nebo opuštěn během ukrajinských útočných operací tento měsíc.
    http://www.infokuryr.cz/n/2023/06/28/sef-nato-varuje-pred-podcenovanim-ruska/
    xxx
    Silnější ruka Kyjeva u vyjednávacího stolu? Jen aby u toho stolu nebyli jen v pozici „pozorovatele“.

  11. Jana

    A další skvělá ukázka práce fialové vlády. Kdyby nemysleli vůbec, lépe by udělali a možná by to vyšlo i levněji, když už musíme šetřit.
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-zrusi-se-devate-tridy-a-bude-na-duchody-jake-zmeny-se-chystaji-na-skolach-233280#
    O čem se píše v analýze
    – Z reformních myšlenek ministra Beka:
    Dostat studenty na vysokou školu nebo do pracovního procesu o rok dříve než dnes.
    – Ministr také plánuje slučování škol, základních i středních.
    – Ve většině zemí klesá procento mladých lidí, kteří zvládnou jen základní školu, v Česku tento podíl naopak stoupá, aktuálně na 6,2 procenta.
    – V okrese Tachov loni nevychodilo devět tříd 11 procent dětí.

    Ještě zbývá vymyslet zpoplatnění i ZŠ a pak už bude chybět jen „výnos o kuchařčiných dětech“.
    (Chceš-li zničit národ, vychovávej jeho děti: 1. priorita řízení zobecněných prostředků řízení.)

    • Jana

      „Chciválečná polská vláda bude mít možná problém sehnat dost lidského materiálu do „mlýnku“.
      Poddaní vidí situaci po svém. Co je ale zajímavé a dost nepochopitelné:
      „Poláci již opouštějí svou zemi, aby nespadli do mlýnských kamenů amerických geopolitických zájmů“.
      Ve svém videoblogu to uvedl bývalý politický vězeň, novinář ze západní Ukrajiny, který se přestěhoval do Spojených států, Ruslan Kocaba, uvádí PolitNavigator.

      „Jakmile si [Spojené státy a Británie] uvědomí, že muži (ukrajinští) jako potrava pro děla už docházení, zahájí další válku v Moldavsku, například v Podněstří, v pobaltských zemích (tam možná na týden nebo dva, protože tam nezbyli žádní muži), Poláci také hromadně utíkají.“
      https://www.pokec24.cz/politika/polsko-a-moldavsko-pripravuji-na-krvavy-mlynek-na-maso/
      A paradoxně se o pomoc obracejí na své potenciállní vrahy – kolektivní Západ!
      Hledat ochranu u toho, kdo se je chystá zabíjet téměř průmyslově (po bankéřích a zbrojařích výhodný kšeft – orgány = dobře prosperující podnikatelský záměr) mi připadá, jakoby evropští Židé těsně před 2. sv. hledali pomoc v nacistickém Německu.
      Nás čeká totéž.

      • Kamil Mudra

        Nu, psal jsem tu sice že Zelensky může být z pobytu wágnerovců v Bělorusku poněkud nervózní ale u polského ministra obrany Mariusze Błaszczaka ani Kaczyńského bych to nepředpokládal. Zdá se že je tu vyvíjena snaha o výrobu souhlasu pro vstup Ukrajiny do NATO. Za dané situace se však může ukázat i jako kontraproduktivní. Pokud se intenzivní příprava obrany Litvy ukáže jako bezpředmětná bude NATO vypadat jako posera co maluje čerta (pardon Prigožina) na zeď. Obdobně jako ti co hovořili o rozpadu Ruska když se wágnerovci vydali „dobýt Moskvu“. Více zde.

    • oh

      Jj, máme málo odborníků na technické profese, tak začneme podporovat všeobecné školství a produkovat víc bekovitých žvanilů, politologů, kulturních antropologů, unijních úředníků a aktivistů pro neziskovky… Reformátor Bek by podle mě školství nejvíc prospěl, kdyby si narazil na palici bekovku a odtáhnul i s „Dozimetrem“ Gazdíkem do Suché Lozy.
      Skoro se mi chce říct, že asi nejprospěšnější reformou školství by bylo zavedení trvalého a nezrušitelného pravidla: každý, kdo v budově ministerstva školství nebo úřadu vlády vyřkne slova „reforma školství“, bude bez varování na místě zastřelen! ;-)

        • Kamil Mudra

          Prohlašuji že našemu školství je reforem zapotřebí. Avšak opačným směrem než ten kterým se ubíraly ty dosavadní. Ovšem, je tu jisté riziko že bychom pak mohli přijít o takovéto inspirativní bakalářky.
          A upozorňuji že nejsme v budově ministerstva školství nebo úřadu vlády, takže prosím nestřílet. :-)

          • taras2

            Jednou z mnoha mých chorob je jistý (neřeknu) syndrom který má deset hlavních projevů, příznaků, já jich mám devět – a ten, který nemám je špatná menstruace. Menstruuju bezvadně, všechny holky by mi mohly závidět.

          • Jana

            Blbost se stává žádoucí normou. A daří se to. Dokonce už se prezentuje i na postech nejvyšších a za pozornosti médií.
            https://www.novinky.cz/clanek/domaci-pekarova-adamova-se-rozplakala-v-senatu-kvuli-manzelstvi-pro-vsechny-40436296#
            „Můj manžel Tomáš (Pekara) má dnes narozeniny. Ti, kteří mě znají, vědí, že je pro mě tím nejdůležitějším člověkem na světě,“ uvedla na sítích předsedkyně Sněmovny.
            „A já bych si moc přála, aby si toho svého nejdůležitějšího člověka mohli vzít za ženu nebo muže všechny. Nejen ti se ‚správnou‘ sexuální orientací. Aby mohli svůj vztah pečetit a ochránit sňatkem, jako jsme to udělali před sedmi lety my dva,“ dodala.
            xxxxx
            Láska a spokojený život je podmíněn papírem s důležitým razítkem a zápisem v matrice, nebo parodií na obřad – časem možná i v kostele?

            Ale kde a kdy to všechno vezme konec? Vždyť už snad se ani nedá nic originálního vymyslet. Podobně jako sankční balíčky Rusku. Nakonec oboje bude jen variace jednoho nápadu.
            Budoucím generacím bude nutně připadat život v 21. století jako nepřetržitý karneval. :-(

            • Kamil Mudra

              Budoucí generace nebudou o životě v 21. století nic vědět.
              Buď budou znát jen nějakou unifikovanou historickou verzi vypracovanou globální věrchuškou, nebo se budou jen domýšlet na podkladu toho co náhodně vyhrabou v zarostlých ruinách.

          • oh

            Srandisto! Inspirativních bakalářů všech pohlaví jsou všude tuny. A kdyby nám snad docházeli, německá politická nadace »Heinrich Boll Stiftung«, případně oddělení »Gender a sociologie Sociologického ústavu AV ČR« dodá další. Se zárukou.

            • Kamil Mudra

              Lež hned v první větě. Naši „žabičkáři“ se v začátcích genderem vůbec nezabývali o Greepeace už ani nemluvě.

              • oh

                Problém je, že „my z alternativy“ bereme 1984 ještě jako varování, ale genderové badatelstvo to už považuje za návod.

  12. Jana

    Kamile, Ohu,
    v jedné diskuzi byl odkaz na zajímavé video, které by stálo za prodiskutování:
    Valerij Viktorovič Pjakin – Otázky a odpovědi českým divákům – dabing

    Pokud se podíváte, zajímalo by mě, jak zhodnotíte závěrečná slova, podle kterých je šance. že ČR „přežije“ a dokonce naznačena reálná možnosta spojení ČR a SR opět do jednoho státu.

    • Jana

      Omlouvám se, zas jsem si neuvědomila, že by se to mohlo objevit v téhle formě.
      Prosím, oprav to. Díky.

      • Kamil Mudra

        Odkaz jsem opravil. Ale proč ho doporučuješ jen mě a ohovi? Myslíš že by nikoho jiného nezajímalo? Já se k němu dostanu později (tím ale myslím ještě dnes), mám nějaké zařizování. Takže pro přiblížení kopíruji temata vypsaná pod videem:
        Natočeno 26. června 2023
        Proč se KOB, vedle území bývalého SSSR, nejvíce rozšířila v Čechách a na Slovensku.
        5:45 Jak se podílet na přicházejících změnách jinak, než jen čtením tlustých knih?
        15:30 Jakou roli v nadcházejících změnách hrají Čechy s Slovensko a bývalé socialistické státy.
        27:50 Jak se připravit na případnou pohromu. Co nakoupit, kam odjet?
        38:58 Mají se Čechy a Slovensko zase spojit?

        • Jana

          Samozřejmě, že je pro všechny, ale začíná léto, možná už i dovolené, tak v posledních dnech je účast samozřejmě nižší a nějak automaticky jsem předpokládala, že vy dva se tu nejspíš objevíte.
          Těm ostatním se samozřejmě omlouvám, nevidím nejmenší důvod, proč by se kdokoli mohl cítit dotčený, že jsem nejmenovala.

        • oh

          Jj, taky se k tomu dostanu až pozdě večer, nebo možná až zítra dopoledne.

    • pacifista

      Zaujalo mě tam, že je potřeba zařídit, aby představitelé našeho státu byli hodnoceni občany státu jako idioti, což se děje. Čili přes idiocii zařídit změnu režimu a tím směřování.

      • Jana

        Mne tam mj. zaujala ta okrajová zmínka ke Covidu v závislosti na depopulaci obyvatel.
        Pokud je zájem globalistů zachovat Prahu a Vídeň jako centrum světového židovstva, vysvětlovalo by to fakt, že u nás těch úmrtí na Covidové „očkování“ nebylo tolik, jako jinde. Proto např. vittta těm úmrtím nevěří, protože šance se o tom osobně přesvědčit byla v porovnání s jinými státy, malá. Což ovšem neznamená, že se tak nedělo a neděje.

        Co naopak mi moc „nesedí“, je to kladné porovnání – a zdá se, jako by to platilo i za současné situace – všeobecné vyšší schopnosti / vzdělanosti Čechů a Slováků chápat a využívat znalosti principů řízení společnosti, než je v ostatních evropských státech – když trend těch 30 let je přesně a už viditelně opačný.

        • pacifista

          Ty větší schopnosti jsem ani nezaregistroval. Vyložil bych si to tak, že na Západě přece jen, mají předstih 40 let.

        • Kamil Mudra

          Tak, s tím okultním cenrem světového judaismu v Praze má Pjakin pravdu. To zde velmi dlouho bylo ještě před vznikem republiky a po celou dobu mělo vliv na českou inteligenci vyskytující se v ostatních městech i působící na venkově. Dokonce i za socíku bylo studium judaismu podstatně více tolerováno než tomu bylo u křesťanství.
          Ale co se týče poplyšákové doby, tak myslím že Pjakin poněkud „zaspal“ jak se do naší společnosti promítl kapík a nové technologie (sociální sítě atd.) Bývalé české švejkování, kterým se nám dařilo vyrovnávat se s cizími i domácími negativními vlivy, na sebe vzalo spíše podobu sobecké vychcanosti a já neumím odhanout jak veká část národa je tím postižena. Takže ten náskok, co o něm Pjakin mluví, asi dostává pěkně na prdel. Ale to by bylo na dlouhé povídání.
          Jinak, ten zájem zachovat Prahu a Vídeň jako centrum světového židovstva, se u nás projevil spíše během počátečních připrchlických vln než na covidu. Aspoň jsem se tehdy, z nějakých celkem dobře informovaných kruhů, takové indicie dozvídal.

  13. Jana

    Buď se Zelenský urazil, že mezi těmi „co spolu mluví“ přestává být středem zájmu a hlavním hrdinou, nebo se k němu dostala zpráva, že Wagnerova armáda se údajně chystá rozprášit tu sešlost ve Vilniusu a mohl by být hlavní obětí, ale /nepojede na summit, pokud budou mít lídři tendenci neprojevit dostatek odvahy, zatímco Ukrajina se vší vůlí, silou a vysokou morálkou bojuje proti ruské agresi,“ řekl Žovkva agentuře Reuters.
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-zelenskyj-neprijede-na-summit-nato-pokud-jeho-vudci-neprojevi-dostatek-odvahy-zni-z-kyjeva-40436495#
    Že by mu došlo, že vsadil na špatného koně a už dávno z něho spadl, se asi předpokládat nedá

    • Jana

      Podívala jsem se i na diskuzi pod článkem.
      Jeden „sám voják v poli“ plivl na RuSSko a jeden nebo dva nesměle pípli na obranu Zelenského a když byli požádáni o vysvětlení, použili jen klasiku neprůstřelný „argument“ „To byste nepochopili“. Jinak totální odmítnutí Zelenského i Ukrajiny, což nějak nekoresponduje s vládním „narativem“, že ČR Ukrajinu bude podporovat i nadále – až do vítězné porážky :-)

    • Kamil Mudra

      „…a zase mi ukradl všechny myšlenky.“
      No, jestli to nebude částečně také tím že čteš už potřetí stejný článek s různými názvy (zde, zde a teď zde) takže se ti to už zarylo „do závitů“ :-)
      Mě moc nesedí ta testovací varianta, protože si nemyslím že je na ni vhodná doba ani to že by Putin takové testování aktuálně nutně potřeboval. Byl by to zbytečný risk. Takže se spíše kloním k mínění že Kreml předvedl docela obstojné judo a co z výsledku dokáže vytěžit teprve ukáže čas.

      • Jana

        Ale není to vyloučené. Nezobrazil se mi komentář, kde cituji pochybnosti MaP, týkající se sestřelení toho letadla Wagnerovci.

        • Kamil Mudra

          Zobrazeno. Netuším proč byl ve spamu. Že by kvůli těm pár znakům azbuky? Cizojazyčné komentáře tam končí běžně, ale když je součástí českého textu kousek (třeba název něčeho) v jiném jazyce tak se to zpravidla nestává.

          • Jana

            Děkuji za zásah. Je to možné – dnes nás může ohrozit nejen slovo, ale i abeceda.
            Ministr Lipavský ví víc.
            „Zmínil také hrozby v oblasti kybernetiky, dezinformace, ale i o možnosti dalších válečných konfliktů. „Na to všechno musí být Česko a česká společnost připravena. Musíme umět ty hrozby popsat a připravit se na ně. Není to jenom úkol pro armádu, policii nebo pro tajné služby. Je to úkol pro každého občana, aby věděl, co ty hrozby jsou, a také byl připraven státu pomoci,“ uvedl Lipavský“
            Doporučuji k přečtení. Překvapivé – tak mladý a tak moudrý. :-)
            https://www.pokec24.cz/blog/lipavsky-rozleva-ciste-vino-obdobi-miru-v-evrope-skoncilo-rusko-bude-hrozba-desitky-let/

            • Kamil Mudra

              Ach jo. Ten ještě stihne nadělat škody. A to si možná myslí jak dobře ČR prezentuje. :-(
              Líbil se mi jeden komentář pod článkem:
              „Had je nebezpečný zepředu, kůň zezadu a blbec ze všech stran.“

          • pacifista

            Když jsme u té azbuky, včera jsem se dostal k pro mě velké zajímavosti, o které jsem neměl tušení, a která mě úplně dostala. Protože však nejsem odborník, dávám sem k posouzení.

            *Abychom pochopili význam slova PRAGA, musíme jít v historii našeho jazyka hodně daleko a protože nejsem v tomto směru odborníkem, ani vám nepovím, z jaké jazyka to vše pochází. Nicméně, určitě je to jazyk našich předků, kdy se ještě nazývali RASA.
            Písmeno П (P) označuje vstup, vrata nebo i bránu.
            Písmena РА (RA) označují životodárné světlo, energie slunce, zdroj života vesmíru.
            Písmena ГА (GA) označují cestu, pohyb.
            Volně přeloženo PRAGA = V Praze jsou vrata (je brána), otevírající cestu ke zdroji životodárného světla.
            Dále jen pro zajímavost, píši v latince – RA bylo původní jméno řeky Volhy. Ti, co žili u RA, tak když šli do boje a protože žili u RA, volali URÁ a protože to byli dobří bojovníci, tak když jejich nepřátelé uslyšeli mocný řev URÁ, zmocňoval se jich strach a dávali se na útěk. Dnes voláme hURÁ. Slov se slabikou RA je mnoho, jen namátkou, RAdost, Ráno, RAda, RÁj, paRÁda, atd., většinou jsou to všechno kladná slova.
            V minulosti mělo každé písmeno svůj význam, něco málo z toho zůstalo v azbuce. Když nám Slovanům nadělili latinku, ukradli nám minulost.

            • Jana

              Fakt zajímavé. A odpovídá to. RA je staroegyptský bůh slunlce, pokud vím. Takže původ ukazuje znovu na Egypt, resp. na egyptské chrámové kněží.
              A co se týká latinky jako náhrady za azbuku, děje se to i v součaasnosti. Mluvil o tom
              V V. Pjakin v souvislosti s některou asijskou svazovou republikou – jen si nepamatuji, která byla ta šťastná, že její historie možná začne až v osvíceném 21. století.

            • Kamil Mudra

              „RA je staroegyptský bůh slunce, pokud vím“
              To je „Re“. „Ra“ už je cizojazyčný přepis, takže ho nelze použít jako „ukazovátko“ směrem k Egyptu.
              Re putuje po obloze v denní lodí „mandžet“ (slunce) a v noci cestuje podsvětím zas na jiné lodi, která se jmenuje „mesketet“. Má na starost udržování rovnováhy vesmíru, takže role slunečního boha je jen jednou z jeho „profesí“. V egyptské mythologii je nejvyšším bohem, podobně jako je v řecké Zeus.
              „V minulosti mělo každé písmeno svůj význam, něco málo z toho zůstalo v azbuce.“
              Já o těch významech přetrvávajících v azbuce nevím ale možné to je, protože by nešlo o nic ojedinělého. Třeba v hebrejštině má každé písmeno pod sebou množinu významů a ještě je současně i konkrétním číslem. To ovšem posunuje četbu textů do dalších levelů evokujících ke hledání skrytých významů. Z prosté věty „Ferda šel na pivo.“ se může stát pomocí „zasvěceného výkladu“ i hluboké sdělení zásadního významu, ačkoli její pisatel neměl jiný záměr než sdělit informaci o tom kam Ferda šel. Ovšem, i zasvěcený vykladač se nutně nemusí mýlit.
              My jsme měli před latinkou hlaholici, pak převládla cyrilice, to už nám však obé bylo importováno a do té doby jsme zřejmě používali nějaké runy, ovšem zatím se jimi vyjádřený delší text nenašel, takže není jasné zda lze na ně nahlížet jako na písmo nebo spíše jen jako na nějaké orientační značení. Tedy si nejsem jistý že nám nadělením latinky bylo něco ukradeno.
              „Ti, co žili u RA, tak když šli do boje a protože žili u RA, volali URÁ“
              A co volali ti co žili u řeky URAL? O žádný bezvýznamný potok nejde, takže jich jistě nebylo málo.
              „Slov se slabikou RA je mnoho, jen namátkou, RAdost, Ráno, RAda, RÁj, paRÁda, atd., většinou jsou to všechno kladná slova.“
              Našel bych i plno záporných slov, obsahujících RA: kRÁdež, RÁna, sRAčka, zRAda, vRAk, stRAch … myslím že tohle konstatování vykazuje „přání otcem myšlenky“.

                • Kamil Mudra

                  Z hieroglyfů ne, ale egypťané měli i písmo.
                  V tom tvém odkazu jsem nic o výslovnosti nenašel.

                  • Jana

                    Přímo o výslovnost nešlo, to jsem se jen špatně vyjádřila. Vycházela jsem z toho, že starověké texty se skládaly ze souhlásek a samohlásky k nim vkládali pozdější badatelé pro jasnější výslovnost. Tedy záleželo na vědci, kterou samohlásku použil. Proto jsou správné oba výrazy.
                    Těch odkazů, které na to poukazují je dostatek.
                    https://www.storyboardthat.com/cs/mythology/ra
                    „Ra je bůh slunce a král bohů. On je zobrazen sluncem na hlavě se hadem zabaleným kolem něj, a on je nejvíce obyčejně líčený jako jestřáb“.

                    • Kamil Mudra

                      Ra je fiktivní postava ze světa Hvězdné brány vytvořená podle egyptského boha Re.
                      Obě pojmenování Re/Ra mohou být uznávána za platná v akademickém hovoru vědců pokud se na tom shodnou, třeba proto že vycházejí z egyptologické vícejazyčné literatury, jejíž autoři použili ten či onen název, ale je zřejmé že všichni psali o stejném bohu. Tak tomu občas bývá. Například když nějaký egyptolog píše o „Velké pyramidě“, kolegové vědí že má na mysli Chufuovu pyramidu (též Cheopsovu pyramidu) a nemusí to nijak upřesňovat. Egyptologie je dost stará záležitost, je o ní napsáno mnoho a píšící autority měly ve zvyku používat, napříč časem, takové názvy které byly v jejich prostředí (stát, universita, vědecká společnost …) již zaběhlé.
                      Pokud však chceš u čehokoli dedukovat nějakou historickou či významovou spojitost mezi názvy, pak musíš pracovat s těmi původními, originálními, jinak bys se hned na počátku své hypotézy dostala na nesprávnou kolej, která by tě zavedla do špatného „nádraží“.

                    • Jana

                      Díky za uvedení do problému a snad mě omluví, že nejsem egyptoložka a to ani v tomto ohledu „nepatrně poučený laik“. :-)

            • pacifista

              Děkuji všem za posouzení. Pro mě to má hodnotu.

    • Jana

      To Štefec dělá s oblibou. :-)
      Jeho názor ale navíc podporuje i analýza MaP – týká se toho sestřeleného letadla,
      https://www.michalapetr.com/map-1714-vzpoura-prigozina-pokracovani-kocour-lukasenko-a-cia/
      Sestřelení letadla Ил-22ВПУ raketou vzbouřenců u Voroněže. I tento zdánlivě nevyvratitelný důkaz o vzájemných přestřelkách mezi vzbouřenci a Ruskou armádou má povážlivé trhliny. Především – všechna letadla (19!) typu Ил-22ВПУ jsou stará, ale hlavně jsou pro všechny členy posádky vybavena vystřelovacími padákovými sedadly! A po zásahu raketou MANPADS, vypálenou nezodpovědným kuchařem, jak vážně tvrdí ruské zdroje, i Prigožin, by se sedačky aktivovaly, a na videu pádu letadla po zásahu by byly vidět vystřelené padáky, byť s mrtvými členy osádky. Další trhlinu v příběhu představují včera zveřejněná videa z místa dopadu trosek Ил-22ВПУ. Letadlo Ил-22ВПУ je přes své stáří stále ultra tajný ruský prostředek radioelektronického boje. …..

      Letadlo Ил-22ВПУ, které bylo sestřeleno, neprošlo modernizací Ил-22ПП ani Сокол-СРТ, a bylo tak evidentně ve špatném technickém stavu, a bylo tak předurčeno ke zužitkování bez modernizace. Operace PSYOPS Prigožin je operací nejvyšší úrovně, s minimálním množstvím zasvěcených osob. Je tak možné, že Ил-22ВПУ se v cílové oblasti pohyboval bez posádky, a že jeho vzlet, nebo aspoň navedení do prostoru sestřelení, mohlo být automatické pomocí autopilota. Nic, co by nebylo v možnostech ruské GRU, jejíž příslušníci působili ve velení vzbouřeneckých kolon, a představovali drtivou část vzbouřenců, a věděli, jaké důkazy mají vytvářet.

  14. Jana

    To je ale kus vola!
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-vsechno-je-to-bla-bla-bla-ukrajinsky-ministr-zahranici-uz-nechce-vyvracet-orbanovy-argumenty-40436739
    „….. přijetí Kyjeva do NATO by k nové válce s Ruskem nevedlo, protože Moskva by se v takovém případě neodvážila Ukrajinu znova napadnout. Současně by to zbavilo státy NATO zátěže při obraně východního křídla Aliance. „Tuto úlohu vezmeme na svá bedra my,“ řekl Kuleba“.
    Nějak nevidím ta ukrajinská vítězství, před kterými se celé Rusko třese strachem.
    Opravdu očekává, že armáda dvanáctiletých kluků zvládne vč. „obrany celého východního bloku“ to, co nezvládli ostřílení vojáci s plnou podporou kolektivního Západu?

    • Jana

      No Kamile, zdá se mi, že nad tím moc debatovat nejde. Protože cokoliv řekneme/napíšeme jsme už napsali tolikrát, že nic nového ani neexistuje.

      Snad jen na jedno bych se zeptala – myslíš, že by bylo reálné, kdyby se ten západoevropský průšvih začal šířit, že by naše vláda aspoň zacouvala z té válečné stezky?
      Nejlépe, dokud nedorazí na plac US Army?
      Nebo už není vůbec žádná šance?

    • Jana

      To je fofr! Ještě že jsem se stačila podívat včas. teď už je video přístupné jen po potvrzení věku, protože „Toto video může být pro některé uživatele nevhodné“.
      Cenzor se probudil – jen aby se nepolekala vláda – hlavně tím ultimátem od armády!

      • Kamil Mudra

        Nevím co zas YouTube blbne. Nejdříve video zcenzuruje (smazáním mapky a vloženého videa) a pak k němu přilepí výstrahu: „Následující obsah může obsahovat explicitní nebo násilné snímky. Doporučujeme uvážení.“ aby šlo spustit jen tlačítkem: „Rozumím a chci pokračovat.“
        Ještě bych chápal ten zásah ohledně toho videa s mužem kterému třináctiletí frackové usekli ruce, to fakt není hezký pohled. Ale mapka Francie s ohníčkama? A proč vůbec varují před něčím co z videa vymazali? To je fakt pakárna.
        Ale ta hustota a pravidelnost rozmístění ohnisek odporu opravdu naznačují že jde o promyšleně organizovanou záležitost a věřil bych i tomu že jde o varování Macronovi aby si ty námluvy s BRICS rozmyslel. Současně to i napovídá že u něj zřejmě nešlo jen o nějaký „zdvořilý zájem“. A je zajímavé jak ty spouštěče veřejných nepokojů mají mediálně podobný mustr: Arabské jaro spustilo autodafé jednoho zelináře, BLM zakleknutý feťák, teď zase zastřelený řidič co chtěl ujet policistovi (nebo ho přejet?). V podstatě věci které by normálně člověk po přečtení třeba i peprně okomentoval ale pak je pustil z hlavy. Ale místo toho to najednou vyvolá celonárodní pozdvižení. Tohle, podle mne, není možné, bez existence již připravených skupin čekajících jen na signál aby rozjely akci s jasným záměrem. Spontánně mi to přijde dost nepravděpodobné.

        „… že by naše vláda aspoň zacouvala z té válečné stezky?“
        Myslím že ani náhodou, pokud by k tomu zacouvání nedostala pokyn z USA ambasády. Ti jedou přesně podle zadání a neuhnou z určené lajny ani kdyby se republika měla obrátit v prach a popel.
        A jestli dneska v noci někdo v Záporožské jaderce jen rozsvítí petrolejku tak se vsaď že Černochová začne řvát o Rusech co ji vyhodili do vzduchu aby nás tu všechny otrávili.

  15. Jana

    V. V. Pjakin ke vzpouře wagnerovců

    „….na závěr je nutné říci, že sama ta vzpoura, využití SVS Wagner pro rozpoutání občanské války v Rusku, že to nebylo připravováno pro tuto protiofenzívu. Jenže to prostě museli urychlit.
    Ta vzpoura byla připravována, aby zmařila volby v březnu roku 2024, aby nepřipustili, že Putin zůstane v čele ruského státu, aby byl ruský stát rozčleněn.
    K tomu to připravovali. Měli s tím začít v lednu, únoru, aby to použili s úspěchem. A byli nuceni to sehrát už teď. Proč?
    Protože Západ už nemá čas, stále více a více upadají do krize a není jisté, že by mohli v lednu, únoru tu operaci vůbec provést.
    A nyní se jim zdálo, že by se jim to mohlo povést, pod záminkou, že tam jsou wagnerovci, by vlasovci deaktivovali štáb řízení,jednoduše by rozhodili celé řízení vojsk, jejich zajišťování municí a v důsledku toho by se fronta rozsypala.
    A potom by se proti těm lidem, kteří by neměli palivo ani munici
    a nevěděli, jaká je situace na jiných frontách, vrhla ta souhrnná síla, 250 letadel NATO, které byly soustředěny v Evropě, a ty dva shromážděné, a prakticky neporušené a připravené dva sbory, tedy čerstvé rezervy.
    To je to, před čím varoval gosudar na Radě bezpečnosti, když říkal:
    „Oni stále ještě mají rezervy. A je nutné si uvědomit, že budou vrženy do boje.“
    A do boje budou vrženy až v příhodné chvíli. Tou příhodnou chvílí se měla stát ta vzpoura. Mysleli si, že jim to vyjde, jenže to se spletli.
    Přemluvili se, že jim to všechno vyjde. Udělal velmi mnoho pro to, aby podvedli lidi, když jim namluvili, že je čekají v Moskvě, aby tam udělali pořádek.
    O čem mluvili wagnerovci?
    Že vystupují na podporu prezidenta Putina, že je nutné ve státě udělat pořádek. Vtloukali tím do státu klín: „Aha, jestliže je to na mou podporu, tak je nutné nějak to všechno…“
    A ono to všechno spělo k velkému krveprolití. Loutkovodiči si mysleli, že zde Putina přehrají a ten hned řekl: „Já vím, jak SVS Wagner zneužili. Všechny. Znám ten mechanismus. Oni nejsou organizátory toho spiknutí a vzpoury. Jsou to jen statisté v cizí hře, a proto nebudou potrestáni, jestliže se kajou.
    S těmi, kteří k nim byli infiltrováni, a kteří se dopustili zločinů, s těmi bude řeč jiná. A ti, kteří byli zneužiti, dostanou možnost dokázat, že jsou ruskými vlastenci.“
    Okamžitě to dal najevo a scénář se zhroutil, Putina se jim odepsat nepodařilo.
    A já jen zopakuji to, co už jsem říkal, že Putin je ten nejlepší státní činitel naší epochy na planetě.
    Je jediný, kdo ví, chápe a uplatňuje konceptuální moc, a kdo realizuje globální politiku.

    To právě proto ho Západ tak nenávidí a chce se ho zbavit, protože tam u nich je vše šedivé,všichni jsou tam loutkyv rukou loutkovodiče.
    Jenže ten loutkovodič už je s prominutím přestárlý a jich je tam mnoho a různých, mnohé nitky už se zpřetrhaly.
    V USA ta krizová situace nevzrůstá v řádu dnů, ale hodin. Už to spěje k impeachmentu Bidena.

    • Jana

      A ještě jak je to s těmi tady stále vysmívanými červenými liniemi:

      „…zajímavá věc. 20. června Šojgu ohlásil, že v případě, že budou proti ruskému území použity rakety Storm Shadow, bude následovat okamžitá, prostě okamžitá odpověď proti rozhodovacím řídícím centrům.
      A potom si řekl: „To jsem trochu přehnal.“ A hned doplnil: „Na Ukrajině.“ Dodal to, doplnil to.
      Nu dobrá, čert to vem, tak proti Ukrajině.

      22. června proti našemu území použily rakety Storm Shadow, ano, proti Čongarskému mostu.
      Takže počítejme od 22. června: 23. června – jedna, 24. června – dva, 25. června – tři,
      26. června, to je dnes – čtyři…
      A na ten okamžitý útok stále čekáme, alespoň proti těm rozhodovacím centrům na Ukrajině.
      Kolikrát už jsme mluvili o tom, že naše zrádcovské „elity“ vždy zcela účelově ohlásí nějakou další červenou čáru, čímž vybídnou Západ, aby ji překročil.
      A potom za její překročení nenásleduje to, co…
      …nenásledují odvetná opatření, k jakým slibovali přikročit.

      Fakticky Šojgu ohlásil okamžitou odvetu proti rozhodovacím centrům, aby na Západ vyslal signál, že žádná odveta následovat nebude: „Rozšiřujte agresi!“
      To je také příprava na státní převrat.
      A každý státní převrat musí mít informační oporu.“

      Takže – chytří pánové analytici?

      • embecko

        Proc panove analytici, ti uz to maji zmaknute.
        Ted je naopak rada na tobe, mela bys vysvetlit, proc osobni pritel Putina (jezdi spolu na dovolenou), gosudaruv osobni chranenec v cele MO chysta statni prevrat.
        Jsem jedno velke ucho.

        • Jana

          Z čeho jsi usoudil, že mi to řekli? Anebo máš za to, že zrádcem se člověk už narodí?

        • Kamil Mudra

          Nu, ani Pjakin neví všechno a analytici, tedy v jeho pojetí „analytici“, jsou jeho oblíbeným terčem kritiky. Avšak když už se té kritiky dopouští tak má většinou jeho argumentace hlavu a patu. Fakt je že už by si to vytyčování „červených čar“ a varování před jejich překročením měli ruští hlavouni odpustit (a neměli s tím ani začínat) a já se divím že už jim to Putin dávno nezatrhnul. Přísloví „Mluviti stříbro – mlčeti zlato.“ mu jistě není neznámé.

          Ale předpokládám, saxi, že Janina otázka směřovala na vaše analytické duo a když už jsi tu konstatoval že to máte zmáknuté, nakoukl jsem k vám do sklepa abych se dovzdělal. Jak vidím, mohl jsem si ty schody klidně ušetřit, protože jsi měl zřejmě na mysli nějaké jiné analytiky. Ale když už jsem tam byl, tak jsem vysvobodil ze spamové klece tvůj komentář ve kterém důležitě upozorňuješ na to že Si Ťin-pching varoval před použitím jaderných zbraní na Ukrajině a jaksi ti uniklo že se tak stalo už skoro před třemi měsíci. Kdybys četl alternativní zdroje, měl bys přehled, věděl bys že o tom už tehdy (nejen) M&P psali a sám bys nepsal o alternativě takovéhle bláboly.

            • Kamil Mudra

              Jaképak „pokud“? I v tebou odkázaném článku stojí: „Čínský prezident varování Putinovi podle zdrojů přednesl během své státní návštěvy Ruska letos v březnu.“ Jde o stabilní čínský postoj, což je zřejmé i z toho (viz. dále): „že postoj Číny proti jejich použití byl zahrnut do jejího mírového plánu.“ Pisálkové (a ty taky) s tím pracují jako s nějakou novinkou přesto že „Financial Times pak s odvoláním na lidi blízké Kremlu napsal, že Putin se nezávisle rozhodl, že použití taktických jaderných zbraní by Rusku na Ukrajině nepřineslo výhodu.“ A píší to jenom proto že zelenina z Kyjeva vehementně vykřikuje „že by Rusko mohlo místo toho způsobit havárii v Záporožské jaderné elektrárně, kterou ruské jednotky okupují od loňského března.“ No a Rusové podezírají zase Zelenského že chce udělat to samé v rámci false flag. A kdo by v takovém případě sklízel politické body? Rusové, kteří by tím nasrali (nejen) Čínu, nebo Zelenský, který potřebuje argumenty pro dodávky od NATO? Na ukrajiské frontě to nevypadá tak že by Rusy do něčeho takového hnalo zoufalství „z ponižujících neúspěchů“. Přečti si občas aspoň AK.

              • Jana

                A jakákoliv tvrzení Medvěděva nemají váhu. Pjakin stále upozorňuje na rozpor v jeho slovech (momentálně vlastenecky zabarvených, protože volby!) a skutečným jednáním nikdy ve prospěch Ruska.

              • embecko

                „Medveděv: každá válka může být ukončena buď mírovou smlouvou, nebo jadernými zbraněmi.“
                https://ria.ru/20230705/medvedev-1882368430.html
                Vzdyt tim vyhrozuji denodenne, jednou Medvedev, pak Volodin, pak nekdo dalsi, kdo to ma sledovat.
                Cinan vidi, ze Rusko nema situaci pod kontrolou, tak je z toho na nervy, mesic sem, mesic tam.
                Ted to vytahli na svetlo, coz je na tom to zajimave.

                • Kamil Mudra

                  A vytáhli to Číňani? Protože mě nijak nervózní nepřijdou. Alespoň ne z Ukrajiny.
                  Nesmíš tak moc číst nervózní Novinky. Včera psaly že Záporožka v noci vyletí do vzduchu a dnes: šest hodin stará zpráva od MAAE.

            • pacifista

              „Čínský prezident varování Putinovi ….
              Je to překroucené, takto to vůbec nestálo a to mi vadí. Ty tři měsíce jsou dobré právě k tomu, aby si většina obyvatel už nepamatovala jak to tenkrát skutečně bylo.

              • Jana

                Právě jsem to četla.
                „Tvrzení, že čínský vůdce Si Ťin-pching údajně osobně varoval ruského prezidenta Vladimira Putina před použitím jaderných zbraní na Ukrajině, jsou fikce, řekl novinářům mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

                Dříve takové informace zveřejnil list Financial Times s odkazem na zdroje z Kremlu, Číny a západních zemí.

                • Jana

                  PS: Teď jsem si všimla, že takovou informaci přinesl SeznamZprávy dnes, zřejmě jako čerstvou novinku a protože sklep přebírá převážně zprávy ze Seznamu Novinek nebo iDnesu, zřejmě tam došlo k chybě.
                  To se tu dřív dělo celkem dost často, dnes už to nesleduji.
                  Ale protože ze sklepa bývá horší rozhled a přehled, může to být způsobeno tím nevhodným stanovištěm.

  16. Jana

    Bojovat s Ruskem? Británie má k bitvě připraveno pouze 40 tanků a asi tucet fregat a torpédoborců, což je nejnižší počet v moderní historii
    https://www.pokec24.cz/blog/uz-je-znamo-proc-prigozin-byl-poslan-do-beloruska-je-odtamtud-blize-do-anglie/
    K dnešnímu dni se velikost britské armády kvůli nedostatku tanků a obrněných vozidel snížila na rekordní úroveň od dob Napoleona.
    Britský poslanec Mark Francois včera v noci pro Daily Mail řekl: “Z prohlášení náčelníka štábu obrany Spojeného království bylo jasné, že pro ozbrojené síly země by v tuto chvíli bylo extrémně obtížné vést válku proti Rusku.”
    „“““Admirál Radakin řekl, že Spojené království „investuje jako blázen“ do obrněných vozidel, která vstoupí do služby ke konci desetiletí““““
    xxxxx
    (Jestli souhlasil, že do konce desetiletí počká asi ještě není známo :-) )
    Ale jak to vidí průměrný Angličan je zato velmi výmluvné.:

    – Grumpyolwoman
    No paráda! Budeme muset naši obranu pozastavit až do konce tohoto desetiletí.
    – Dave Eff
    Bude pro nás nesmírně těžké vést válku proti Rusku? Ano, bude pro nás nesmírně těžké vést válku i proti Andoře. To však nikdy nezabránilo vojenské elitě udělovat si různá vyznamenání, posílat děti do soukromých škol a vypisovat si pro sebe štědré penze.
    – Tupý montér
    A stále dáváme miliardy loutce v Kyjevě. Skvělá práce, idioti!
    – Korina Wood
    Máme však obrovské množství admirálů, kontradmirálů, lordů admirality, kapitánů, viceadmirálů, generálů, plukovníků, maršálů letectva a dalších vysoce postavených důstojníků, kteří bedlivě dohlížejí na těchto 40 tanků a 12 lodí. Jsme dobře chráněni!

    • Jana

      Oprava: (Jestli V. V. Putin souhlasil, že do konce desetiletí počká asi ještě není známo :-) )

    • Jana

      Pochvalu – nic jiného nemá. Takže spíš co si odveze: útočné helikoptéry, nějaké zbytky zbraní, slib, že ČR pomůže s výcvikem pilotů.
      https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-zelenskyj-jedna-s-fialou-233671#
      Česká republika bude pokračovat ve vojenské pomoci, Fiala se Zelenským po jednání oznámili, že diskutovali o konkrétních parametrech další spolupráce. „Je obdivuhodné, jak statečně se Ukrajina brání barbarskému útoku Ruska. Jsem rád, že té obraně pomáhají i české dodávky vojenské pomoci,“ řekl Fiala.
      Na dnešním jednání potvrdil, že Česko věnuje Ukrajině další helikoptéry a munici“..

      V článku nen se nehovoří i „lidském materiálu“ – dost podezřelé, už ui takového materiálu má nedostatek. Ale Fiala možná dodá (bude-li čas).

      • Jana

        Ale tohle je taky zajímavé, možná zajímavější, než Zelenský v Praze, protože na celé té jeho návštěvě není nic, co by se nedalo čekat. Zatímco tady se s ním – hrdinou asi nepárali.
        https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-nedej-boze-aby-valka-prisla-i-na-vas-setkani-zelenskeho-s-bulharskym-prezidentem-bylo-plne-emoci-40436997#
        Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj měl ve čtvrtek emotivní setkání se svým bulharským protějškem Rumenem Radevem, kterého média považují za proruského. Radev sice odsoudil ruskou agresi proti Kyjevu, hovořil ale o „konfliktu, který nemá vojenské řešení.“ Tato slova Zelenského rozčílila. Slovní přestřelka se odehrála před
        televizními kamerami, které poté zaskočený bulharský prezident z místnosti vyhodil.

        „Pan prezident řekl, že nepodporuje, aby nám byla poskytnuta munice, aby nedošlo k oslabení (bulharské) armády. Vaše armáda, ať už máte cokoliv, nebude stačit k boji, pokud sem Rusko přijde,“ řekl Zelenskyj Radevovi.
        xxxxx
        Takže Alzák ví, že jeho armáda na Rusko nestačí a nikdy nestačila, ale ani se nepokusil z krku sundat to USA vodítko. Ani nepokusil! Raději nechal zlikvidovat národ. Komu bude „vládnout“ pokud přežije?

        • Kamil Mudra

          Njn. Není prezident jako prezident.
          Díky Alzákovi si můžeme říkat že pořád ještě nemáme tu nejhorší vládu v Evropě.
          I když … Možná je to jen tím že ta naše zatím nedostala stejnou příležitost jako on.
          Je mi Ukrajinců líto a snažím se rozpomenout jestli znám z historie jiný takový případ obětování vlastní země a národa ve prospěch cizáků. Když si představím jak se Ukrajinci mohli mít kdyby měli v čele takového Orbána nebo Lukašenka nebo Erdogana … prostě politika který umí hrát na dvě strany a těžit z toho…
          *
          Ale tohle je fakt dobrý: Je to holka nebo kluk?
          A jako přílohu: Tohle nás také čeká.
          Nebo si někdo myslí že ne?

          • Jana

            Kde jsou peníze? ptá se Orbíán. Kde by byly – v černé díře na Ukrajině.
            A kdyby se třeba příště ptal, kde jsou (i naše) zbraně, pak zčásti ve Francii – potvrzeno, zčásti budou ve Spojeném království, z části v Německu, nebo možná už i u nás. Jo – svět je malej!

            A k odkazům 2 a 3:
            2 – Fakt k nerozeznání. Po chvíli jsem se k jednomu přiklonila (nebudu prozrazovat výsledek abych nové čtenáře neovlivňovala), ale mj. mě zaujalo, jak on/a je progresivní. Na prvním místě – mít to správné postavení – začít zakazovat: tohle, tamto a ještě tohle hned, o ostatním rozhodnu zítra.

            3 – Samozřejmě ano, musíme jít s dobou :-( – ale zarazilo mě, že to vzalo takovou rychlost právě v United Kingdom – přece už nejsou v EU! Navíc jako „tradiční“ země (v tomto případě ve smyslu „zaostalá“ – viz dávno přežitý feudalismus – království, byť jen formální) by se snad měla něčemu takovému razantně aspoň bránit, když už ne kategoricky odmítnout.

            • Kamil Mudra

              Vláda nizozemského premiéra Marka Rutteho padla kvůli neshodám ohledně azylové politiky. Většinové strany se nedohodly na opatřeních k omezení počtu žadatelů o azyl. Premiér dnes osobně podal demisi králi, který se speciálně za tímto účelem vrátil ze zahraničí. Podle The New York Times lze pád nizozemského kabinetu zařadit do evropského trendu.
              Žádný kabinet vedený Markem Ruttem tam nebyl tak krátkou dobu jako jeho čtvrtý, který se týká azylového problému. Pád přišel 543 dní poté, co složil přísahu krále. Byl to jeho druhý kabinet sestávající z VVD, D66, CDA a ChristenUnie.
              více ZDE
              A co naše vláda? Kterého trendu se drží?

              • embecko

                Paradoxni vec: protiimigracni vyrok slunickare Rutteho polozil slunickarskou vladu.
                Rutte je obrovsky lisak, spise tedy sazim na beznou politickou intriku, jez neni motivovana ideologicky.
                Vladni kocabka se potapi, Rutte z ni vcas vyskocil. Az znovu vyhraje volby, bezpochyby odvola, co odvolal.

                • Kamil Mudra

                  Jestli je takový lišák jak píšeš, tak nemá žádný rozumný důvod aby do děravé kocábky znovu naskakoval. To udělá jen fanatický ideolog (nebo zaslepený loajální slouha) a takoví se mezi lišáky nevyskytují.

  17. Jana

    Ejhle – hrdinný Západ. Není to tak dávno, co vyzýval k atentátu na Putina.
    https://www.pokec24.cz/politika/zapad-putinovi-nenavidime-te-neodchazej/
    Prozatím je Putin „ďábel, kterého známe“, řekl bývalý úředník Bílého domu, který se zabýval politikou ve vztahu k Rusku.

    To je také důvod, proč nyní, na nějakou dobu, Spojené státy opustí myšlenku svržení Putina a budou nakloněny jednáním o Ukrajině. Po dobu prezidentského klání v USA potřebují stabilní a předvídatelnou situaci s Ruskem.
    xxxxx
    Po dobu prezidentského klání ….. a potom?
    A vůbec – Putin o tom ví a souhlasí s jednáním? Pak by bylo nejlepší dát zelenému tričku rozkaz ke kapitulaci. Nebo jsou opravdu tak nepoučitelní a zas dělají účet bez hostinského?
    A za takové pitomé hrátky muslo zemřít tolik lidí? Mladých lidí?

  18. Jana

    Jak se stát prozradil. :-)
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-komentar-karty-ne-jen-hotovost-cesi-odiraji-svou-zemi-a-sebe-navzajem-233733#
    Až se systém „platební karty ne, bereme jen hotovost“ nevyhnutelně zhroutí, daňový příjem státu se citelně zvedne /a prý „“díky tomu i kvalita života v naší zemi. Možná v naší zemi Ukrajině:-) „“/
    Gastronomie u přehrad funguje tak, že v hospodách, bistrech, obchůdcích, pizzeriích, kavárnách, zmrzlinárnách, kebabárnách, v kioscích s hotdogem a smažákem v bulce nemáte nárok si objednat, pokud vám v kapse nešustí bankovky a necinkají mince.

    Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu je důvod ignorace platebních terminálů v hospodách hlavně ten, aby stát neměl nad tržbami podnikatelů kontrolu. „Je to snaha se dostat do šedé ekonomiky, aby po nich nezůstala elektronická stopa a nebyl nad nimi dohled státu,“ uvedl pro televizi Nova prezident svazu Tomáš Prouza.
    xxxxx
    No a co? Když stát dělá všechno pro to, aby občané neměli dohled nad politiky, proč by měl mít ten dohled stát nad nimi? Stejně je veřejné tajemství, že všechno vč. nemalých a permanentních bankovních půjček jde na Urajinu. Takhle aspoň něco málo zůstane „doma“!.

    • taras2

      No to je překvapení, to je objev! Kvůli tomuhle, aby živnopodnikatelé (pro vitttu: od kadeřnice až po…) mohli okrádat stát na daních jako za Nečase, kvůli tomu byla Letná s Milionem chvilek (kvůli ničemu jinému nevznikli, jak ukázala jejich následná brzká smrt) a mobilizace u minulých voleb. Kvůli tomu se na Babiše uspořádal parforsní hon a udělali z něj vyvrhele nejvyvrhovatělejšího. Aby se mohlo krást. A také první co bylo pětizmrdná vláda udělala, bylo zrušení EET. Melu to léta, jsem za vola, ale nakonec se stejně prd změní, protože nová vedoucí síla to nedovolí.

      • Kamil Mudra

        Bejt z rodiny, kde má fotr kasu pod palcem a víc než polovinu peněz rozfofruje způsobem ze kterého rodina nemá žádný užitek a ještě k tomu si chodí půjčovat na lichvářský úrok, tak také nemám žádnou motivaci k tomu abych do té rodinné kasy prachy dával.
        Tahle vláda nerozfofruje a nerozkrade jenom takové prachy ke kterým se nedostane. Radši ať moje peníze dostane drobný živnostník, který je tady také utratí, než aby tekly do kapes nadnárodním koncernům, do daňových rájů velkopodnikatelů a nebo se jimi financovalo válčení na Ukrajině a přísun imigrantů odhodlaných k životu z dávek po svém a bez ohledu na naši kulturu.
        A čím menší přehled o objemu a tocích peněz v zemi bude vláda mít, tím hůře se jí budou vymýšlet způsoby jak je z lidu vyždímat. Před digitálním koncentrákem nás to sice nezachrání ale aspoň si můžeme říkat že každý den bez něj je dobrej a každý klacek hozený pod nohy přípravě té sviňárny taky.

        • taras2

          Jak správně říkáš, je horko, a podepisuje se to i na tobě. Právě jsi převzal argumentaci té části živnopodnikatelů, kteří své zlodějny a parazitování ne zaměstnancích obhajují právě tímto: nebudu platit daně, protože stát by to rozfrcal. Nebudu platit výživné na děti, protože ty by to prožraly, to je taky oslňující logika.

          • Kamil Mudra

            To, bohužel, není horkem ale konkrétně touto vládou, která aktuálně (od svého zvolení) s našimi penězi „hospodaří“. Já tedy nevím do jaké míry to její koloniální kutění sleduješ, ale z mého pohledu nemá jiný cíl než přípravu téhle země do exekučního výprodeje a ještě se vehementně snaží nahnat její obyvatele do války za cizí zájmy. Oproti těm gigantickým částkám co vypouští ze země svým tunelem (a k jakým zavazuje i vlády příští) jsou nějaké živnostenské ulejvárny jen pár drobných, které by se vybrány choulily někde v koutku kasy – to ovšem jen za předpokladu že by ta kasa měla nějaké dno.
            Když mý děti to výživné prožerou namísto toho aby ho nějakou rozumnou část vrazily třeba do vzdělání, tak mne to zrovna nepotěší – ale budiž – aspoň si ho nějak užijou. Ovšem když vidím jak ty alíky jejich máma obratem komplet předává svýmu šamstrovi a pak si chodí k sousedovi pro lichvářský půjčky aby k nim šamstrovi ještě přidala – tak to už teda sorry!! – ale kvůli financování jejího rozmařilýho šamstra jsem se nenarodil. Všechno má svý meze. Ty moje jsou hodně překročeny a za nimi nabývají jiného významu i takové argumenty jakým bych před nimi význam nepřikládal.

  19. Jana

    Na OM dva zajímavé články.
    Jeden s datem 6.7. 2023 a názvem:
    Mobilizace polských bojovníků a bojovníků černého bloku v Turíně směřovala do Francie: Koordinované povstání?
    https://outsidermedia.cz/mobilizace-polskych-bojovniku-a-bojovniku-cerneho-bloku-v-turine-smerovala-do-francie-koordinovane-povstani/
    Existují muslimové, kteří Evropanům vnutili svou kulturu a zvyky, protože na rozdíl od liberálního Západu islámský svět nikdy nepoznal žádný proces sekularizace. Muslimové většinou zůstávají věrní své historii a při migraci si nesou svoji identitu a vůbec se neintegrují s hostitelskou zemí.

    Jsme svědky skutečného fenoménu etnické, náboženské a kulturní náhrady. V tomto smyslu by se dalo říci, že Francie je sublimací „snu“ hraběte Kalergiho, který za účelem vybudování nové falešné sjednocené Evropy navrhl nahradit Evropany jinými občany, novými „Evropany“ tvořenými kříženci Africké a asijské rasy a „vybranými“ lidmi Spojených států evropských. ……
    Masová imigrace do Evropy proto není nic jiného než (politicky korektní název pro) kolonizaci evropských národů, které mají ustoupit novým Evropanům, aby se mohl projevit kalergiovský design. Co je však v této analýze důležité, je pokusit se pochopit, do jaké míry jsou nepokoje, kterých jsme dnes svědky, zcela spontánní či nikoli.

    Článek končí slovy:
    „Pokud tyto nepokoje nejsou spontánní a jsou zoufalou kartou těch, kteří by chtěli kalergický projekt udržet při životě, budou jeho tvůrci brzy vyzváni, aby se vyrovnali s realitou.
    Toto nejsou roky 2000. Globalizace nyní skončila.
    A pokud je nyní proces globalizace u konce, je těžké si představit, jak může EU, organizace, která na tomto fenoménu závisela, přežít.
    EU je předurčena k odchodu z historie.“

    Druhý z 11.7.
    „Kolaps podvratné sítě George Sorose“ Končí stejným konstatováním:
    „Je to konec jedné éry. Je to konec éry permanentní revoluce, která ve světě zasela chaos a násilí ve jménu globalistických ambicí.
    Přichází jiná éra, kdy národy budou mít vůdčí roli a ne roli podpůrnou, jako tomu bylo v letech globálního internacionalismu.“

    Nezdá se mi, že by celkem úspěšně pokaračující proces globalizace dával naději, že končí.
    Aspoň pro Evropu nikde šanci nevidím. Co může vést autory k takovému závěru?

  20. Jana

    Perlička ze summitu NATO ve Vilniusu:
    https://www.pokec24.cz/politika/dmitrij-jevstafjev-blecha-na-ocase/
    Fotografii Volodymyra Zelenského stojícího osamoceně na summitu NATO ve Vilniusu, která se rozšířila po sociálních sítích, okomentoval politolog Dmitrij Jevstafjev v rádiu Sputnik.
    Na obrázku vidíte frustrovaného, ​​osamělého Zelenského, zatímco ostatní účastníci summitu spolu aktivně komunikují a usmívají se.
    xxx
    Nejvýmluvněji atmosféru vystihuje poslední fotka v článku.

    • Kamil Mudra

      Nj, fotka …
      Co když se zrovna jen vydal hledat WC? To víš, při stávajícím genderu, není žádná sranda najít to správné. Aspoň jeho výraz by takové možnosti docela odpovídal. Skoro jako by si říkal: „Sakra!! Kdyby tu někde byl aspoň klavír!“

    • Kamil Mudra

      Mno… Je to autorem tak nějak obvykle antinosatě laděné ale s kostrou té myšlenky bych také souhlasil. Jen si myslím že squadra tahající v pozadí za špagáty, je složená z aktérů nadnárodního kapitálu natolik, že ji vůbec nezajímá jak která země odskáče tahy jejich hry. Mě tenhle náhled dobře zapadá do skládačky, ve které dominuje přesvědčení že je mnohem důležitější to co se děje mimo Ukrajinu než to co se děje na Ukrajině a tak nemám důvod ho nějak rozporovat. A jestli mě kvůli tomu někdo označí za konspirátora je mi ukradený. Řečeno zde otřepaným sloganem: „Píšu to tady pořád.“

  21. Jana

    Že by???
    Že by se konečně – pozdě, jak je jejím zvykem – Evropa probudila?
    „Obraz migranta, který přišel zneužívat sociální dávky a agresivitou ohrožuje slušné občany, využívají populisté už desítky let. Teď však situace po celé Evropě graduje. I dosud umírnění politici vystupují proti běžencům“.
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-uspech-populistu-znervoznel-tradicni-evropske-strany-toci-se-zady-k-migraci-234013#
    Co asi na to arogantní EU? A hlavně co náš ukr-čs premiér. Zaregistruje to, jsa plně zaměstnán bojem za „spravedlivé“ vítězství mírumilovné Ukrajiny nad válkychtivým Ruskem?

    • Kamil Mudra

      No, my se tady (možná) probudíme teprve až nám sem ty migranty probuzená část Evropy začne pilně navážet. :-(

      • Kamil Mudra

        Možná by se někomu vyplatilo nečekat a využít toho že existují země, které vám zaplatí za to, že se tam přestěhujete.
        Přesunout se například někam k moři, nebo do malé vesničky v horách a žít tam spokojený život. Takový sen se může stát poměrně snadno skutečností a navíc za to ještě dostanete zaplaceno. Proč tedy platit vysoký nájem v Praze na sídlišti, které se záhy může stát no-go zónou, když si můžete celoročně užívat sluníčka a pláží třeba na Mauriciu? :-)

  22. Jana

    Netušila jsem, že Joe Biden je takový vtipálek. :-)
    „Stojíme před volbou: volbou mezi světem definovaným donucováním a vykořisťováním, kde moc dělá právo, nebo světem, kde si uvědomujeme, že náš vlastní úspěch je vázán na úspěch druhých,“ pronesl ve středu během druhého a posledního dne summitu NATO ve Vilniusu americký prezident Joe Biden.
    „A myslím to upřímně: Svět se mění“.
    Až sem má pravdu. Pak dojde na ten vtip:
    „My máme šanci změnit jeho dynamiku,“ dodala hlava Spojených států na akci, kam se sjeli lídři z celého světa, aby probrali nejpalčivější témata dnešní doby,… “
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-biden-drzi-zapad-jednotny-sklizi-potlesk-ale-doma-mu-to-body-nenazene-234043#

    • Kamil Mudra

      Vtipnější mi přijde ten amerikanista Jakub Lepš z University of New York in Prague, se svým: „NATO je velká organizace a není snadné v ní udržet jednotu. To, že se to daří po celou dobu konfliktu a nyní tomu bylo i na summitu, je nutné brát pozitivně a Joe Biden a Spojené státy v tom hrají zásadní roli.“ který se asi „narodil včera“ když mu ještě nedošlo že NATO = USA. Biden mohl klidně jet na to setkání sám, protože všichni ostatní jsou tam jen kompars pro zaplnění židlí.

  23. Jana

    Překvapivé a zajímavé.
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-zelenskyj-jako-tramvajovy-hrubian-a-prokrastinace-zapadu-ukrajinsti-komentatori-reaguji-na-summit-nato-40437743#
    Polský server onet.pl ve čtvrtek shrnul reakce ukrajinských politických komentátorů na summit NATO v litevském Vilniusu. Většina komentátorů byla zklamána z neakčnosti Západu. Některým se však nelíbily ani emotivní reakce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského během prvního dne summitu.
    Např.
    Valerij Pekar z Kyjevsko-mohyljanské akademie
    „Vnitřní politická nejistota v USA. Nejistota ohledně rovnováhy uvnitř samotného NATO mezi USA a Evropou. Nedokončené domácí úkoly Ukrajiny (nikdo nechce velkou zemi s velkou armádou a nestabilní demokracií),“ citoval Pekara polský server onet.pl.

    Politický komentátor Volodymyr Hevko na Espresso.tv. k Zelenskému chování:
    „Stáváme se nesnesitelnými, když si svět dovolí zaobírat se čímkoliv jiným než námi. Vybuchujeme zlostí, když o nás není takový zájem, jak bychom chtěli,“ píše
    „Jsme jako malé děti vyžadující monopol na neustálou pozornost,“ dodává

    Karl Voloch, politický analytik a dlouholetý kritik Zelenského a jeho strany Zelenského nazval „tramvajovým hrubiánem, který se nedokáže zodpovědně chovat na veřejnosti“.
    Uvedl, že si je Západ vědom toho, že pozvánka do NATO by velice posílila Zelenského a umožnila mu zůstat u moci dlouhý čas. Podle Volocha by mohlo dojít k uzurpaci moci a kritickému oslabení demokracie.
    „Ukrajina bude po válce vyžadovat intenzivní obnovu a reformy. Nalít peníze do země s takovou vládou je šílenství. Západ si nemůže dovolit nechat Zelenského u moci po válce,“ dodal Voloch.

    • Jana

      https://www.pokec24.cz/nezarazene/rusko-provede-proti-ukrajine-takticke-jaderne-atmosfericke-udery/
      Ruský ministr zahraničí Lavrov, oznámil před pár hodinami, že Rusko už oficiálně informovalo jaderné mocnosti zemí NATO – USA, Francii a Velkou Británii, že v okamžiku předání letadel F-16 Ukrajině, nebude Rusko čekat a zkoumat, zda tyto letadla budou vyzbrojena jadernými zbraněmi, a bude je automaticky považovat za jaderné nosiče, a jadernou hrozbu pro bezpečnost Ruska.

      USA, Francie a Velká Británie podle Lavrova už příslušná varování obdržely před několika dny. Pravděpodobně proto na summitu NATO ve Vilniusu už zařadili jejich pohlaváři zpátečku.

      Je tedy evidentní, že Rusko, je připraveno proti Kyjevu použít jaderné zbraně, pokud bude vyzbrojen jadernými nosiči F-16. Přičemž formulace, kterou Lavrov zveřejnil, nevylučuje použití jaderných prostředků ani proti zemím, které by Kyjev jadernými nosiči vyzbrojovaly. Zdá se tedy, že hrůza jaderné války se opět přiblížila.
      xxxxx
      Zaregistrovali to i Fiala, Černochová, Lipavský?

      • Kamil Mudra

        „Zaregistrovali to i Fiala, Černochová, Lipavský?“
        Oni nic registrovat nemusí, Jano. Nemají to v náplni práce. Tradičně to jako první zaregistrovali M&P, možná jejich článek otiskne i jiné altmédium než Pokec ale do širšího povědomí veřejnosti se to asi nedostane. Ale i kdyby – tak co my s tím naděláme, že. Nicméně, je dobře, že se o tom na alternativě píše – každá kapka do kalichu hořkosti kterým nás polévá tahle vláda je dobrá a je znát že aspoň trochu toho mezi lid prosákne, jinak by pětikolka neměla pouze 21% podporu. Aspoň část veřejnosti se možná zamyslí nad tím jakou bezpečnost si za ty miliardy pořizujeme, když už za ty F35 platíme násobky toho co Saudi nebo Němci a ještě k nim dostávají od amíků ekonomické dárečky.
        Dobře naši aktuální situaci popisuje v tomto rozhovoru Petr Hampl. Na něm se mi líbí že i přes svůj skeptický pohled nehází flintu do žita a svými aktivitami pracuje pro budoucnost. To je přesně ten typ intelektuála jakého národ v době temna potřebuje. Nic si nenamlouvá a maká. Škoda že takových máme relativně málo. Ačkoli sleduji alternativu dost intenzivně, těžko bych napočítal více než třicet osobností s podobným záběrem. Utěšuji se jen myšlenkou že nemohu vědět o všech a že snad, i s menším rozsahem, působí mezi lidmi více takto založených jedinců, protože kdybych měl národ posuzovat jen podle novinkových diskusí tak by to bylo na mašli nebo emigraci.

        • Jana

          Přečetla jsem si ten Hamplův rozhovor a ano, je výborný. Ale přesto bych měla výhrady ke dvěma věcem.
          „My u nás v České republice se můžeme stát jakýmsi globalistickým skansenem, který vlastně nebude sloužit globálnímu panstvu, protože ty síly budou vládnout jenom u nás a v pár dalších zemích“.
          Ï kdyby ty globalistické síly vládly jen u nás, neznamená to,. že ten „skanzen“ nebude sloužit globalistickému panstvu. Bude. A rozdělí to národ ještě víc, než je dnes, místo aby se spojil.

          Druhá – „Bude tu dobře organizovaná a cílevědomá opozice s dostatkem vzdělaných lidí a dostatkem analytiků,…..“ – v horizontu tří až pěti let, říká.
          Kde se cílevědomá opozice dostatek vzdělaných lidí vezme, když kvalita vzdělání obecně klesá a součaaně s tou kvalitou klesá důvěra „plebsu“ ke vzdělancům?
          A jak se ti vzdělaní poznají? Podle stále bezcennějších titulů? Dnes si i ten nejchudší může pořídit módní klobouk a kožené rukavičky – stane se tím ale dámou nebo gentlemanem? Bu

          A bude k tomu stačit třicet nebo padesát vzdělanců bezmála „pokoutně“ vzdělávaných zakázanými vědomostmi, když nebudou mít za sebou – trochu přehnaně řečeno – většinu národa?

          Takže asi tak – rozhovor: teorie dobře vysvětlená, praktické provedení opět v rovině „KDYBY“ nebo „POKUD“.

          • Kamil Mudra

            Tvůj nick jsem opravil.

            „… protože ty síly budou vládnout jenom u nás a v pár dalších zemích“.“
            Domnívám se že to Hampl myslí tak, že malé země jejichž vlády si nějakou dobu zachovají slepé dodržování globalistických praktik, nejsou pro globalisty žádným zajímavým přínosem i když navenek působí dojmem že jsou globalistickým „tlampačem“. Takové to „papežtější než papež“ se nám všem promítne do života i když zbytek KoZa (kolektivního západu) zvolí jiné azimuty a jeho činy budou v rozporu s jeho deklaracemi. Např. pokud by KoZa dospěl k mínění že se mu více vyplatí protiruské sankce obcházet než je striktně dodržovat ale naše vláda(y) si zvolí důsledné dodržování dosavadně proklamované idey: „Co od Rusa jest – od ďábla jest!“ nijak tím „velkým klukům“ neposlouží (nepotřebují to), ale ti do toho ani nebudou nijak šťourat – prostě nás nechají žít v tom našem debilním skanzenu.

            “ „Bude tu dobře organizovaná a cílevědomá opozice s dostatkem vzdělaných lidí a dostatkem analytiků,…..“ – v horizontu tří až pěti let, říká.“
            Mno, buď to říká aby optimistům „nekazil radost“ a nebo je tenhle jeho optimismus motorem jeho snažení na poli osvěty – případně u něj funguje obojí. Ten obecný nedostatek potřebných kádrů napříč společností je v alternativním prostředí už dost dlouho diskutovaným problémem a náhledy na něj se liší podle toho v jaké sociální bublině se ta která osobnost alternativy po většinu času pohybuje. Vem si například dva učitele působící na rozdílných školách. Klidně může dojít k tomu že jeden bude mladou generaci vnímat jako úplně ztracenou, kdežto druhý u ní bude vidět skrytý potenciál který je jen potřeba probudit. A každý z nich ti svůj postoj dokáže odůvodnit rozumnými argumenty a příklady ze své praxe.

            V Hamplově bublině určitě převládají přemýšliví lidé, ochotní se dovzdělávat a používat selský rozum ve všech oblastech svého konání i v působení na své okolí. To člověka silně ovlivní i kdyby se tomu bránil sebevíc. Ostatně – bránit se takovému vlivu znamená sám si navrtávat lodičku svého snažení v situaci kdy zalepuješ díry, které se ti do ní snaží udělat jiní.

            Teď trochu odbočím. Za socíku jsem prošel mnoha provozy a všude vypozoroval stejný jev: Mnozí panáci „nahoře“ vydávali naprosto nesmyslná rozhodnutí ať už přitom byli vedeni svým kariérismem nebo vlastní tupostí. Navzdory tomu všechno alespoň „tak nějak“ fungovalo, když ne dobře tak alespoň snesitelně. To ale bylo zásluhou toho že šéfovali rozumným lidem, z nichž se jim sice většina neodvážila napřímo postavit, ale s tichou podporou ostatních dokázali najít způsoby jak ty nesmysly obejít stylem: „aby se vlk nažral a koza zůstala celá“. Tehdejší společnost měla tohle zažité. Proto se četlo mezi řádky, venku se říkalo něco jiného než doma a ani zdaleka nemuselo jít vždy jen o politiku.

            Z každého Hamplova mluveného či psaného projevu úplně čiší že tohle „národní klima“ by chtěl obnovit (nebo nastolit), protože to je ten nejméně bolestivý způsob jak čelit jakémukoli útlaku. A protože s tímhle přístupem (cílem) není jediný a obklopuje se lidmi podobného smýšlení, jeví se mu asi ta možnost snadnější než aktuálně ve skutečnosti je.

            Jenže:
            1) V současné době jsme zřejmě ve fázi nekritického „svazáctví“ silně podporovaného „shora“ i z většiny postů jichž mnoho lidí prostřednictvím toho svazáctví dosáhlo. Tahle vrstva lidí se bude zuby nehty bránit tomu aby „něco bylo jinak“ aniž by si byli schopni uvědomit jak jim ta „slepecká hůl“ o kterou se opírají trouchniví a jak si nabijou držku až se zlomí. Samozřejmě se to zlomení netýká všech, někteří si ji stihli pořádně „vyztužit“ natolik aby s ní dokázali i pořádně mlátit okolo sebe a ti s tou trouchnivou je zatím slepě napodobují.
            2) Pak tu máme intrikánské machiavelisty kteří jsou přesvědčeni že národní osvěta není nutná protože se „všechno poddá“ když se dostanou k moci. Ať to třeba i myslí dobře, nejsou si ochotni připustit že cesta formuje chodce a ten kdo po ní kráčí stylem „kdo chce s vlky žít – musí s nimi výt“ často zapomene že to „vytí“ mělo být jen tak „na oko“.
            3) No a dál tu máme „revolucionáře“ ochotné se vystavit čemukoli pro dosažení cíle ale jaksi zapomínající na to že pevnost nestačí jen dobýt ale také je nutné ji dostatečně udržet, alespoň natolik aby z ní bylo možné podnikat opakované výpady, bez nichž existence samotné pevnosti ztrácí smysl.

            Tedy je zřejmé že ona „servisní vrstva“ rozumných lidí fungujících za socíku, značně prořídla a vyvstává vážná otázka zda je možné ji natolik zrevitalizovat aby se její působení nějak znatelně projevilo. Já věřím (nebo spíše doufám) že možné to je ale až po zlomení velkého počtu těch „slepeckých holí“, po morálním ukotvení machiavelistů kteří nezapomenou proč se vydali na cestu a bohužel i hodně rozbitých čel revolucionářů o zdi pevnosti. Ale tohle je běh na podstatně delší trasu než je nějakých 3 až 5 let. Skoro bych za ty číslovky napsal že jde o desetiletí aby byly blíže realitě. Zkrátit by to mohl jen přílet nějaké černé labutě který by dostatečně ovlinil i ostatní země (alespoň) Evropy.

            • Jana

              Díky za opravu.
              Co se týká těch textových odkazů, máš pravdu, u mě to většinou je tak, že si nejdřív chci přečíst celý komentář a případné reakce na něj s tím, že na odkaz se podívám „potom“. Pak ovšem zaúřaduje „hosip“. Budu pracovat na vytvoření jiného zvyku., i když to asi chvilku potrvá. :-)

              • Kamil Mudra

                „… případné reakce na něj s tím, že na odkaz se podívám „potom“.“
                Mno … tady si moc reakcí nepřečteš. Leda takové, které si sama napíšeš. :-)

    • Kamil Mudra

      Už jsem na to odkázal tady. To je snad jediná nevýhoda textových odkazů – riziko že je čtenář ve spěchu přehlédne nebo si je splete se zvýrazněním textu. Ale já už jsem si na jejich používání natolik zvykl že to měnit nebudu. Myslím že na tohle trochu doplácí i autoři různých článků jak v mainstreamu, tak i na alternativě. U mainstreamu je mi to fuk ale u mnohých alternativních mne to mrzí. Např. u M&P kde jsou jimi články úplně prošpikované a když si na ně klepneš (někdy musíš použít i překladač) tak vidíš že Michal počítá s tím že si je čtenář přečte. M&P jedou takový trochu bulvární styl operující s „bombastickým“ titulkem pro upoutání pozornosti a „ryčnými slogany“ ale (na rozdíl od mainstreamu), po přečtení odkazu zjistíš že nic nepřekrucuje a má i to své emotivní vyjádření podložené. To samé platí pro jejich odkazy na to že aktuálně popisovanou konkrétní situaci už někde ve starším textu předpověděli. Jenže kdo si na ten odkaz neklepne, ten si to neověří a není-li vůči nim nějak příznivě naladěn, tak napíše úplně hloupě že jim „nikdy nic nevyšlo“. Jasně že nikdo nemá křištálovou kouli aby předpovídal na 100%, každého nachytáš na švestkách když ti o to půjde, ale statisticky jsou M&P výrazně v plusu.
      No a k článku samému: Alzák se svým týmem a podporován NATO, provádí vyloženou genocidu vlastního národa. Je až k neuvěření jakému hajzlovi dokážou vlády jiných zemí (a ta naše je toho zářným příkladem) servilně poklonkovat. Jak se asi cítí normální ukrajinský kluk, pro kterého si přijdou naháněči domů, nebo ho odchytnou někde na ulici a násilně odvezou do nějakého masomlýnku, jen proto že na rozdíl od nějakého zbohatlického frajírka nemá na úplatek? To i ti středověcí verbíři měli lepší „kulturu náboru“, když kecama zpitomělé a v hospodě ožralé synky přiměli někam otisknout palec a pak je poslali chcípnout za mocnáře.

      • Kamil Mudra

        Na doplnění a k úvaze:
        Role USA jako nejdůležitější západní mocnosti se nevyčerpává vůdčím postavením v NATO. Dokument: „Případy použití ozbrojených sil Spojených států v zahraničí, 1798–2023“, zpracovaný Výzkumnou službou Kongresu USA, ukazuje že seznam zemí, na které se zaměřuje americká armáda, zahrnuje drtivou většinu států planety. Nejnovější z těchto pravidelně aktualizovaných studií uvádí přibližně 470 zdokumentovaných akcí americké armády v zahraničí za necelých 250 let existence USA. Z tohoto množství se pouze v 11 případech jednalo o válku formálně vyhlášenou Kongresem; neoficiální, tedy bez ústavní povinnosti vyhlásit válku Kongresem, byly dokonce i války v Koreji či ve Vietnamu, v nichž zahynuly desítky tisíc amerických vojáků. Na tomto přehledu je patrné, co znamená hegemonie po ukončení studené války, tedy po ztrátě rovnováhy sil ve světovém politickém systému. Z uvedeného množství vojenských akcí USA v zahraničí jich za tři dekády po skončení studené války provedly Spojené státy přes 250. Je zřejmé, že se frekvence těchto intervencí v unipolárním světě výrazně zvýšila.

        „V uvedené zprávě Výzkumné služby Kongresu je období po skončení studené války téměř nepřehledné. Jak vtěsnat do tabulek například okupaci části území Sýrie americkou armádou, která trvá několik let a v tuto chvíli hrozí přerůst do rozsáhlého konfliktu?“ ptá se politolog Oskar Krejčí ve své glose: Pod vlajkou NATO?

        • Jana

          K odkazu – potvrdil mi můj názor, že aktivity USA i NATO jsou pro ty dva subjekty hrou, vhodným adrenalinem.
          Bohužel za nimi zůstávají ti mrtví, jenže o svědomí, pokud někdy nějaké měli, už dávno příšli a z cizího (těla) krev neteče.

  24. Jana

    https://myslenkyocemkoli.blogspot.com/2023/07/nato-stahuje-k-hranicim-ruska-300-tisic.html
    „Západní média zveřejnila plán NATO pro případ války s Ruskem. Předpokládá růst počtu aliančních sil rychlé reakce na 300 tisíc lidí a také „obranu“ východoevropských zemí silnějšími spojenci.“
    Zajímavá myšlenková úvaha – nejdřív z nás udělají „válečné štváče“, pak nás přijdou bránit? To je nějaká nová politická doktrína?
    Už mě to jejich „bránění Evropy“ (jejím zlikvidováním Spojenými státy?) začíná připomínat fascinaci předpovědí konce světa každého novoročního dne nového století.

    „Německý deník Bild zveřejnil podrobnosti plánu NATO pro případ vojenského konfliktu s Ruskem. Dokument, který popsal generální tajemník aliance Jens Stoltenberg jako „největší obranný plán od studené války“, má více než čtyři tisíce stran.
    „Počet vojáků se již zvýšil ze 4 – 5 tisíc v roce 2010 na dnešních 40 tisíc. Nyní se počet vojáků dostane na 300 tisíc, to znamená, že západní země vytvářejí v Polsku a Pobaltí velkou armádu pro případnou invazi. Pravomoci generálního štábu NATO se rozšiřují za stejným účelem – pro přípravu budoucí války,“ řekl vojenský expert Alexandr Artamonov.“

    300 tisíc a „velká armáda“??? Na jak dlouho jim ty „lidské zdroje“ asi vystačí

    • Kamil Mudra

      Mno… jestli má ten plán více než čtyři tisíce stran, tak ho nikdo číst nebude a raději si vymyslí vlastní, už jen proto aby Stoltenberga nasral. :-)

    • Kamil Mudra

      „Celý článek jen pro členy iDnes Premium.“ :-(

  25. Jana

    Výborně EU! Samé dobré zprávy, jenže takových tu už bylo a výsledek?

    Miliardy Ukrajině – vraždí se dál a čím dál víc.
    Miliardy Turecku aspoň k omezení migrace – migrace stoupá.
    Miliardy na různé -dealy – příroda se „směje do hrsti“ a peníze jsou kde?
    Nově:
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-externalizace-problemu-vytlacovani-bezencu-z-eu-pokracuje-konce-jsou-drsne-234242#
    „Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová uzavřela miliardovou dohodu s Tuniskem, jejíž součástí je i boj proti pašerákům a ilegální migraci. Obdobné dohody chce podepsat i s Marokem a Egyptem.

    Necelý rok před volbami do Evropského parlamentu se zdá, že jedním z jejich hlavních témat bude migrace. Příjezdy lidí z Afriky i Blízkého východu opět stoupají a evropští politici chtějí tento trend před volbami zvrátit“.

    A po volbách ….. ???

    • Kamil Mudra

      No… a kvůli Rakušanovu vlezdoprdelství se nebudeme moci nijak bránit až je západní členové EU začnou vytlačovat k nám. :-(

    • Kamil Mudra

      No toto?? Ty jejich úžasné MI5 a MI6 nejsou schopné si zjistit vše potřebné přímo u zdroje v Rusku a musí se kvůli tomu hrabat ve šrotu? A nebude to „Putinovo tajemství“ úspěchu ruských zbraní spočívat třeba v tom že je obsluhují posádky které Rusko (na rozdíl od Ukrajiny) stíhá vycvičit? To se ovšem na součástkách zas tak dobře nepozná. No, ale pro britské expertní týmy to jistě není špatný šolich.

  26. Kamil Mudra

    19 črc 2023, 17:17 (AK)
    Prohlášení ruského ministerstva obrany:
    „Všechny lodě plující po Černém moři do ukrajinských přístavů budou považovány za přepravce vojenského nákladu a země vlastníka za účastníky války na straně Kyjeva,
    ▪️V souvislosti s ukončením Černomořské iniciativy a omezením námořního humanitárního koridoru budou od 00:00 moskevského času 20. července 2023 všechny lodě na cestě do ukrajinských přístavů ve vodách Černého moře považovány za potenciální dopravce vojenského nákladu.
    ▪️Vlajkové země takových plavidel budou považovány za zapojené do ukrajinského konfliktu na straně kyjevského režimu.
    ▪️Řada mořských oblastí v severozápadní a jihovýchodní části mezinárodních vod Černého moře byla prohlášena za dočasně nebezpečnou pro plavbu.“

    Řekl bych že tohle je lepší věcná reakce na poškození Kerčského mostu, než jakýkoli úder čímkoli kamkoli o kterém by se v probíhajícím konfliktu dalo prohlásit že ho Rusové stejně měli v plánu.

  27. Jana

    Podívejte se na „výsledek hlasování o obranné smlouvě s USA “
    https://myslenkyocemkoli.blogspot.com/2023/07/ondrej-dostal-k-vysledku-hlasovani-o.html
    Dá se tomu věřit?

    Např. bod č. 4:
    „Sněmovna včera DCA ratifikovala. Jenže podívejte, co skoro jednomyslně odhlasovala hned vzápětí: Případná přítomnost ozbrojených sil USA pouze se souhlasem ČR (= zvláštní souhlas dle čl. 43 Ústavy). Bez předchozího souhlasu ČR žádné základny, ani trvalý pobyt ozbrojených sil USA.“

    Bod č. 5:
    „Pokud si sesadíme DCA a usnesení Sněmovny, jeví se, že DCA sice byla Sněmovnou ratifikována, ale s výhradou, a zatraceně silnou. Ta podstatná práva, obsažená v čl. 3, totiž Sněmovna ozbrojeným silám USA upřela. Vyhradila si naopak, že je bude schvalovat v budoucnu případ od případu.“ – atd.

    • Kamil Mudra

      Hmmm… Vzpomínám si jak Václav Klaus v nějakém pořadu (bohužel si už nevybavuji ve kterém) vyprávěl o tom jak jel (nedlouho po převratu) do USA s nějakou předběžně schválenou smlouvou a přivezl s sebou blíže neurčené množství návrhů na úpravy některých bodů, podmiňujících její ratifikaci. Bylo mu řečeno že jde o standardní obchodní dokument, používaný USA vůči každé zemi a že se tedy ve smlouvě nebude měnit ani tečka.
      Jestli si vzpomenu který pořad to byl, tak sem šoupnu odkaz.

      • Kamil Mudra

        Už jsem si vzpomenul – tu část rozhovoru sem zkopíruji:

        Martina:
        „… a vzhledem k tomu, že česká ministryně Černochová v květnu podepsala česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci, tak to najednou vypadá, že je to vlastně už všechno jedno.“

        Václav Klaus:
        „No, tak ta smlouva je smlouvou, jejíž znění diktuje Amerika na 101 procent. Ne na 99,9 %. Já mám nehynoucí vzpomínku: Tehdy tyto mezinárodní ekonomické a finanční vztahy, před třiceti lety, mělo na starosti ministerstvo financí, takže já jsem uzavíral obchodní smlouvu se Spojenými státy ještě v roli ministra financí za Československo, před rozpadem federace. Ta smlouva nám byla předložena Spojenými státy. Prošla tady nějakými koly ministerských připomínek a tak dále, napsali jsme: „To ne, tohle tam změňte, tuto větu…“ a podobně. Já jsem přijel s našimi změnami do Washingtonu, a tenkrát tam byla osoba, něco jako ministryně obchodu, Representative of Trade, nějaká Carla Hills, republikánka, poměrně pozitivní osoba.
        A já jsem jí říkal: „No, my nemůžeme akceptovat tohle.“
        Ona mně nezapomenutelným způsobem sdělila, že: „Tuto dohodu o trade, o obchodu, jsme jednou nechali schválit Kongresem a podepsali jsme ji do dnešního dne.“
        (teď nevím, jestli říkala s devadesáti zeměmi světa, nebo něco takového)
        „Ta je non-negotiable. Na té se nedá změnit ani řádka, ani čárečka.“
        Já jsem si tenkrát naprosto zoufal. Představte si v roce 1991, nebo 92, že bych přijel do Ameriky a řekl, že nechci podepsat smlouvu o obchodu, tak mě tady asi zabijí. Tak jsme tu smlouvu podepsali, protože to podepsaly desítky zemí světa.“

        Celý rozhovor je ZDE
        Co myslíš že udělá Černochová?

        • Jana

          Především dík za odkaz. Klaus má pravdu (s jedinou výjimkou – stále se pravděpodobně domnívá, že se „komunismus“ = náhražka správnějšího socialismus, zhroutil sám vlastní neschopností, když je dnes všeobecně známé, že všechno bylo dlouho a pečlivě připravováno a jediný rozdíl byl a je v pojmenování – nikoliv barevná, ale sametová revoluce).
          Bohužel fakt, že ta slova pronesl právě Klaus, bude pro mnoho lidí nepřijatelné. Minimáoně na něho „vytáhnou“ dvě věci – privatizaci a „diplomatické“ pero. Prostě takový pseudo-argument-neargument, ale jeho kritici zřejmě na víc nejspíš nemají.

          Jinak – co si myslím, že Černochová usdělá? Totéž, co si myslíš ty. :-)
          Ten odkazovaný článek mi totiž připadal tak nepředstavitelně optimistický, zvlášť s přihlédnutím k naší současné vládě, že jsem tomu prostě věřit nemohla. Ale ty tři první diskuzní příspěvky tak souzněly s autorovým optimismem, až se mi zdálo, že snad si jejich autoři od voleb nevšimi, že vládě vč. prezidenta není možné věřit ani dnešní datum.
          To mi připadá hodně nebezpečné, pokud se podobné hodnocení rozšíří mezi mezi lidi ve větší než velké míře.
          A trochu mi to připomnělo občasné vyjadřování obdivu fialové vládě našimi „sklepními“ analytiky. :-)

    • pacifista

      Typické, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Jenže svět nefunguje jak v česku.

  28. Kamil Mudra

    od martanus » 20 črc 2023, 15:12 (AK):
    „Náš zdroj v OP nám sdělil, že na summitu NATO se prezidentská kancelář dohodla na návratu Ukrajinců v branném věku zpět do země. Německo, Francie a Itálie se dohodly, že vypracují mechanismy takového formátu, a východoevropské země – Polsko, Česká republika a Pobaltí jsou připraveny již nyní začít pracovat s ukrajinskými TCK a předávat údaje.“ zdroj
    Takže budeme práskat na uprchlíky které jsme přijali s otevřenou náručí. Cožpak o to – naše Romy to asi potěší, ale jak to přijmou místní ukrofilové? Jestlipak projeví ochotu je zastoupit? Aspoň od klávesnice tak leckteří vyznívali.

    • Jana

      Befel je befel. Ale zatím jsou to jen řeči a tomu nevěřím, že je to proveditelné a taky, že to je opravdu myšleno vážně.
      A ukrofilové? Ti si aspoň nacvičí, jak tu svou válečnou podporu okecají, až se situace změní.
      Bude zajímavé to sledovat. :-)

  29. Jana

    Z domácích luhů a hájů:
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-lidovci-maji-problem-a-cela-vlada-s-nimi-mini-politologove-40438431#
    V úvodu jde o lidovce, kteří v průzkumu „obsadili“ nevolitelná 2%.
    Pak následovala souhrnná situace.

    „Kubáček poukázal na to, že lidem se nezamlouvá vládní styl komunikace. „Vláda nepředvedla zájem o občana, chybí jí pokora ve vystupování,“ dodal s tím, že u kabinetu není vůbec vidět, že by se stát choval šetrně a začal u sebe.
    (Pozn.: Kdyby jen komunikace, chybí jí něco podstatně jiného – bohužel právě ta schopnost „vládnout“.)
    „Stát se chová, že se ho to netýká, všechno vesele nařizuje,“ dodal Kubáček.

    Podle Mrklase je ANO v současnosti jedinou opozicí schopnou převzít moc. Eventuální vnik nového subjektu nevylučuje, nicméně připomněl, že základní politické rozložení je dlouhodobě relativně stabilní.“
    xxxx
    V průzkumu Babiš neprosto „převálcoval“ všechny politické subjekty. To je tedy tristní výsledek roku a půl vládnutí fialovců.
    Ale pokud Babiš vyhraje, nároky (očekávání) na něho budou tím větší, čím víc se znemožní fialová vláda.
    Takže ho nejspíš čekají těžké časy. Zvládne to?

  30. Jana

    A z „luhů a hájů“ světových a pro nás hlavně EUropských další supernegativní zpráva:
    https://www.michalapetr.com/map-1733-sok-eu-planuje-vyhubit-vcely-aby-porazila-rusko-a-putina-albert-einstein-kdyz-vyhynou-vcely-do-ctyr-let-vymreme/
    „Einsteinův výrok, když vymřou včely, do čtyř let vymřeme, se stal v minulých letech terčem zběsilých útoků všech strážců svaté pravdy, že oteplování planety způsobí vyhynutí lidstva. A ti za tučné dotace vynaložili obrovské úsilí, jen aby dokázali, že Einstein výrok nikdy neřekl! Ve stejné době, kdy Brusel i Washington rozdávaly těmto strážcům pravdy dotace, aby dokázali, že Einstein výrok nikdy neřekl, sami intenzivně vědecky zkoumaly, co se stane s lidstvem, až svou politikou vyhubí všechny včely. Podle výsledku, který byrokraty určitě potěšil, lidstvo nevyhyne, jen ze 115 plodin, které lidé konzumují, jich 87 bez včel a hmyzu vymře! Bez včel by nebyla třeba ani jablka, ani cibule!“ Víc podrobností – a zajímavých! – je v článku.

    A protože všechno už tu bylo, jenže „lídři“ světa se nepoučili, končí článek sice vtipně, ale děsivě – a kdo myslíte, že tu katastrofu nakonec odvrátil? Správně. – SSSR – protože svět je malý a následky pocítí všichni, ať vyznávají jakoukoliv ideologii.

    „V roce 1958 prohlásil Mao vrabce za symbol imperialismu a nařídil je v Číně vyhubit. Kobylky, které byly hlavní potravou vrabců, se ale přemnožily, a začaly Číňanům pustošit úrodu. Mao nezaváhal a nařídil vyhubit imperialistické kobylky. Číňané se vyzbrojili rozprašovači insekticidů a vrhli se na kobylky. Ty, které přežily se ukryly v posledních čínských lesích a zfanatizovaní Číňané se chopili seker, aby imperialistické lesy vykácely a kobylky vyhubily. Mao, když viděl to běsnění zfanatizovaných davů, se lekl, že bude prohlášen za dalšího imperialistu, a proto rychle prohlásil vrabce za čínské národní hrdiny, a požádal Chruščova o internacionální výpomoc ruských vrabců. Chruščov proto nechal pochytat 250 tisíc ruských vrabců a poslal je zachránit Čínu před kobylkami. Nám nyní nezbývá, než doufat, že Putin má dostatek ruských včel, aby nám je poslal na pomoc, až ty naše Bruselská komise a její maoističtí přisluhovači vyvraždí, aby výrobou Bioplynu oslabili Rusko! V Číně umřelo hlady v době boje s kobylkami a vrabci 45 milionů lidí. Po přepočtení na současný počet obyvatel EU, by tak v Evropě mělo při repríze komedie dojít k úmrtí 36 milionů Evropanů!“

    Ale to je samozřejmě deziformace, protože vševědoucí bruselské „elity“ něco takového neschválily.
    Navíc z „dílny“ MaP :-)

    • Kamil Mudra

      Jo, četl jsem to krátce po vydání, protože také žiju hlavně v noci. Mne Michal nijak nešokoval protože tentokrát zaměřil svou pozornost ke starému tématu (včetně příběhu o Maovu boji s vrabci). Nové pro mne bylo jen to o negativním vlivu bioplynek. Další kamínek do mozaiky o „blahodárné“ ideologii Zeleného údělu. Jestlipak už nějaký prozíravý byznysmen někde v Rusku zakládá včelí pěstírny? V budoucnu by mohlo jít o žádaný (a patříčně drahý) artikl. Obzvlášť když by byly v emerických barvách (to už by genetické inženýrsví zvládlo) aby to měli překupníci jednodušší. To že tančí rusky už by se nějak „přehlédlo“, hlavně aby hezky česky (německy, francouzky …) makaly.
      No, není to žádná legrace. Ono v tom přežití není lidstvo závislé jenom na včelách. S Bruselí v čele – hurá do prdele!

      • Jana

        Já ti nevím – v emerických barvách – aby se potom nepletly s emerickým broukem mandelinkoiu bramborovou, která by byla třeba choulostivá na něco jiného, třeba větrníky,
        Protože i bramnbor je nám třeba – prý Iry kdysi zachránily před hladomorem a já v jedné diskuziu na Pokecu četla (což pro mě byla nová informace), že
        „asi před čtyřmi lety EU zakázala neonikotinoidy. Děsně účinné to látky proti všemu, tak se tím stříkalo skoro všechno, akorát že včely to omámilo, zblbly a nenašly cestu domů, takže bídně hynuly. A to po takových hejnech, že to vyděsilo i Únii. Zemědělci se tomu tehdy bránili dost zuřivě (ono to bylo děsně pohodlný, polejt tím pole) ale nic nevyhádali, strach ze světa beze včel byl silnější“.
        No kdo ale může spolehlivě odhadnout, kam se během čtyř let posune eurounijní myšlení, že. že?
        Ten nápad s „prozíravým byznysmanem“ je nadějný a na rozdíl od těch grýn-dýlových proveditelný i vyzkoušený – viz ti vrabci a SSSR. :-)

    • Kamil Mudra

      Je zajímavé že vietnamské minoritě nikdo s ničím nepomohl a češtinu její děti zvládly o dost rychleji než rodiče. Pamatuji si jak mne u jejich stánků vícekrát pobavilo když prodávající dospělý zavolal nějaké poblíž si hrající pískle aby nám tlumočilo.

      • Jana

        Ajta krajta, chybička (nebo spíš nepozornost) se vloudila a já omylem místo na „půdní sektu“ a tvúj komentář klikla na stránku analytiků. a zrovna na komentář s odkazem embéčka . Buď si nepřečetl ten článek celý, nebo – pravděpodobněji – z něho jako obvykle vytáhl jen to, co se mu hodilo. Typické. :-)

        • Kamil Mudra

          Když k tomu dodá i odkaz (jako v tomto případě) tak budiž. Lze to brát tak že se v komentáři vyjadřuje k tomu co ho v článku zaujalo a případný diskusní oponent (i názorový souputník) má možnost přečíst si článek celý, aby sám posoudil nakolik sax vypíchnul to „pravé ořechové“.
          Bohužel, sax většinou odkazy „šetří“ a často jen ocituje „ruského blogera“ (v lepším případě zmíní jméno), nebo konstatuje že: „ruští blogeři píší“ … atp. (bez uvedení zdroje). Na takovém anonymním výcucu pak postaví svou úvahu, kterou sdělí v komentáři. Svou vlastní metodu (jen s opačnými znaménky) výstižně sám popsal:
          „Uz jsem si vsimnul, jak otevrisvoumysl funguje: vezme beznou zpravu a vyhleda v ni naznaky bud protizapadniho, anebo proruskeho sentimentu a ten pak zvelici tak, ze to vypada, ze zprava je o nem, byt se tyka uplne neceho jineho.“
          To je zřejmě důvod proč takovým textům nepřikládá váhu a nestojí mu za čtení. Je to dobrý důvod a i pro mne postačující k tomu abych zaujal stejný postoj i k saxovým textům, protože on navíc to „fungování otevrisvoumysl“ ještě „vylepšil“ tím nezdrojováním, takže může za podklad své úvahy vydávat cokoli si usmyslí (nebo třeba i vymyslí).
          Na „pivní kecy“ od jakých se odvíjí jen „mlácení prázdné slámy“ aby „řeč nestála“ je tenhle styl postačující. Pro debatu, během níž by člověk nebyl sužován nepříjemným pocitem z promarněného času, už ne.

          • Jana

            No jo, máš pravdu, taky jsem při nějaké jiné příležitosti od něho něco podobného kdysi četla .

            • Kamil Mudra

              Tak, když už jsme u toho a pošťouchla jsi mne k tomu abych „do sklepa“ nakouknul, podělím se s tebou o své postřehy.
              Tak třeba v tomto komentáři sax konstatuje o Putinovi: „Ten clovek je ziva mrtvola.“ a odkaz na článek ze kterého nabyl takového mínění neuvádí. Prý: „Seznam píše“. Pro vitttu je sax „posvátná kráva“ a tak nemá potřebu si jeho hlášky ověřovat. Jinak by mu selský rozum (který určitě nepostrádá) ihned napověděl že na tom saxově tvrzení něco není v pořádku. U mne to má sax naopak a tak jsem se, kvůli tomu po internetu proběhl: Takže takhle vypadá podle saxe, „živá mrtvola“, nebo-li – člověk který zrovna prodělává infarkt, či se dusí v přímém přenosu.

              Tady zase vidím jak jeden komentář pod článkem postačí ke „zhodnocení“ celé alternativy. Prý: „jakmile v clanku neni o nebezpeci vakcin, dedolarizaci, anebo genialnim planu, ctenari (diskuteri) nejsou spokojeni. Podle meho je alternativa ztracena a neni ji pomoci a pomoci ani nechce. Tak ji vypoustim z repertoaru (pokud se tedy neobjevi nejaky vyznamny pocin).“

              No a průběžně: stále se opakující stejné posměšné mantry o „Putinově geniálním plánu“, „výhodách pomalu vedené operace“, o červených čárách, o tom že „alternativa nemá noty“, o tom jaká jsme sekta, o škodlivosti antivaxerů …. pořád dokola a dokola – plus příklady toho co údajně děláme my, výstižně popisující jejich vlastní běžné postupy. Takže můj závěr: Všechno zůstává při starém – opět jsem zcela zbytečně ťapal po schodech. :-)

              • Jana

                Děkuji za shrnutí i za to ťapání, za jehož „vyprovokování“ se omlouvám.
                Ale zbytečné to nebylo. Kromě referencí i vtipně podané – taková kombince se najde málokdy. :-)
                Zajímat by to mohlo třeba i dřívější diskutující, přijdou-li ještě někdy. A vypadá to, že nejen půdu, ale ani sklep nenavštěvují. Já tam při tom letmém pohledu nikoho z nich nezahlédla a ani ty se nezmiňuješ.

                • Kamil Mudra

                  „Zajímat by to mohlo třeba i dřívější diskutující, přijdou-li ještě někdy.“
                  Nojo, už jsme hodně prořídli, což? Bejvaly časy kdy měl člověk co dělat aby stihl pročíst všechno co během jednoho dne přibylo a témat k rozvinutí debaty tolik že mnohá „spadla pod stůl“ nevyužita. Občas skočím pár let zpět, když mne napadne něco si ověřit ze starých odkazů, a většinou to dopadne tak že se „zaseknu“ při pročítání nějaké diskuse třeba na hodinu nebo i déle. Je to jako projet se strojem času. Jenže pak je mi zpravidla smutno z toho kam tenhle web dospěl, tak to dělám stále méně často.

                  „Já tam při tom letmém pohledu nikoho z nich nezahlédla a ani ty se nezmiňuješ.“
                  To se pozná i z letmého pohledu vpravo na sloupek „nejnověší komentáře“. Díky tomu jsem v sobotu v noci zachytil nějakého debila, který napsal dost dlouhý komentář pod asi čtyři roky starý článek. Asi měl s Janikou nějaký starý spor a ani nevěděl že už je po smrti. Navezl se do ní takovým způsobem že by se snad i Saul červenal. Kliknul jsem na „odstranit“ tak rychle, že jsem si později ani nedokázal vybavit jeho nick. Ale aspoň mne to dokopalo k tomu že jsem zbytek noci strávil zamykáním starých diskusí od Janičina odchodu až k počátku webu. Dal jsem si to za úkol už ve chvíli kdy jsem uveřejnil tu smutnou zprávu ale nechtělo se mi do toho, protože se to nedá udělat nějakým hromadným příkazem „od data – do data“. Tak aspoň už mám hotovo.

                  • Jana

                    Tak to jsi dobře udělal. Jaký má smysl vyjadřovat se k článkům starým čtyři roky!

                    • Kamil Mudra

                      O články mi nejde. Někdy je i dobré se na nějaký starý podívat novým pohledem. Ale to navážení se do Janiky bylo osobní a s článkem nemělo nic společného.

              • vittta

                Alternativu hodnotím už léta.
                Dospěl jsem k názoru, že jste banda zákeřných a prolhaných kriplů plých nenávisti a zloby a touhy po moci.
                Největší zklamání jsi pro mě ty, právě ty jsi mě definitivně od alternativy oddělil.
                Tady píšeš, že jsem si něco neověřil- a jak to víš?
                Já se nevyjadřuji ke VŠEMU, co kdo napíše, jako NIKDO jiný, prostě to ani nejde.
                No a jeden koment že mi (a mému pánu) stačí k hodnocení?
                Tam jich je 10.
                10 krásných komentů za asi týden.
                To je zájem.
                Tahle válka a před tím kovid mají jednoho jediného skutečného vítěze.
                Vás, alternativce.
                Zvítězili jste sami nad sebou.
                Je mi z vás špatně, od mainstreamu se svinstva očekávat daly, a celkově vzato, od toho je to mainstream, aby svinil.
                Od alternativy jsem dříve čekal něco jiného, jenže už jsem oči otevřel.
                Každá zkušenost je dobrá, i tahle.
                „Prodělek je také kšeft“.

                • Kamil Mudra

                  „No a jeden koment že mi (a mému pánu) stačí k hodnocení?“
                  Evidentně ano.
                  A o žádném tvém pánu jsem nepsal. Je pro mne novina že jsi povýšil saxe až tak vysoko.

                  • dixi

                    Já jsem pořád tady, jen čtu, v podhradí zřejmě už jen zloba a zhrzené pocity. Je to zbytečné a škoda , že prosakují i sem. Děje se toho ve světě už hodně, nač ještě rozbroje mezi nami. Máme teď zdravotní problémy, oba,bohužel, operace a tak, lepší to už asi o moc nebude. Rozhodli jsme se prodat tady svoje, koupit u Náchoda, kde máme dceru a sestěhovat se. Vzhledem k budoucnosti, která bude kdovíjaka, nejen kvůli zdraví. Vypadá to, že náš, kdysi prosperující stát, se rozhodli úplně rozložit. To jsem se vyjádřila hodně mírně. Ani se mi nechce psát.

                    • Kamil Mudra

                      „Rozhodli jsme se prodat tady svoje, koupit u Náchoda, kde máme dceru a sestěhovat se.“
                      A to půjdete z domků do bytu, z bytů do domku … nebo nějaká jiná variata? Myslím že v nadcházejích časech bude lépe někde v domku na vsi než v městském bytě.
                      „Ani se mi nechce psát.“
                      Ani se ti nedivím. Komentovat vše špatné co se děje (u nás i globálně) už začíná hraničit s masochismem a toho dobrého „k naředění“ stále ubývá. Občas závidím lidem kteří se dokáží otočit ke všemu zády a brát život v duchu rčení: „Nějak bylo – nějak bude.“ Sice je ledacos zaskočí nepřipravené, ale mimo tyhle situace jsou po většinu času relativně v pohodě. Na většinu toho co nám barví budoucí výhledy do tmava až černa se stejně nijak připravit nelze, obzvlášť když člověk nemá tučné konto a tělo mu připomíná že už není nejmladší.

  31. Jana

    Poslední projev Slobodana Miloševiče k Rusům, Ukrajincům a Bělorusům
    https://myslenkyocemkoli.blogspot.com/2023/07/posledni-projev-slobodana-milosevice-k.html#more
    11. března 2006 zemřel v „demokratickém vězení“ jugoslávský prezident Slobodan Miloševič. Jeho osud je objektivní lekcí pro všechny, kteří jsou připraveni vzít Západ za slovo, kteří jsou připraveni dělat ústupky.

    „Rusové! Nyní se obracím na všechny Rusy, za Rusy jsou na Balkáně považováni i obyvatelé Ukrajiny a Běloruska. Podívejte se na nás a pamatujte – oni udělají totéž s vámi, když se rozdělíte a vzdáte se volnosti. Západ – spoutaný šílený pes – vás chytne za krk.
    Bratři, pamatujte na osud Jugoslávie! Nedovolte, aby vám udělali to samé!“ etc.
    xxxxx
    Ač nejsme Rusové, varování platí i pro nás, ale přišlo pozdě (pokud by vůbec u nás byla ochota poslouchat a vnímat).
    Už nás dávno rozdělili a pod krkem chytili definitivně letos. A drží pevně! :-(

  32. Jana

    Komentář čeká na schválení.
    A protože tam jsou dvě protichůdné zprávy, nevím, která z nich je dezinformace. :-)

    • Jana

      Dám odkaz sem znovu extra, tj, jen jeden – ten důležitější, dokud je aktuální.
      https://1url.cz/CuefR
      Zasvěcení na ukrajinských úřadech informují o panice v armádě kvůli neúspěchům na frontách. Podle zdrojů obdržel Zelenskij od Zalužného naléhavou zprávu o hrozbě zhroucení fronty v kupjanském směru. Generál požaduje, aby byly na frontu okamžitě vyslány záložní brigády, které by zadržely ruskou armádu. Zdroj zdůrazňuje: Ruské vojenské jednotky pokračují v ofenzivě a pro ukrajinskou stranu to jsou špatné zprávy – pravděpodobnost kolapsu obrany Ozbrojených sil Ukrajiny je extrémně vysoká.

      Vojenský blogger Jurij Podoljaka uvádí, že velmi důležitým směrem je nyní i Svatovo-Kremennaja. Zde ruské síly prolomily silnou obranu Ozbrojených sil Ukrajiny. Navzdory tomu, že Ukrajinci tuto oblast dlouhé měsíce opevňovali, vojáci ruských ozbrojených sil dokázali postoupit.

      „Panika nepřítele byla zřejmá: některé linie se vzdaly bez bojů. K obranné linii na rozdělovacím kopci nám zbývají asi čtyři kilometry,“ uvádí Podoljaka.

      Ozbrojeným silám Ukrajiny se navíc nedaří dobýt ztracené pozice ve Svatovském a Krasnolimanském směru. Ruští vojáci průběžně odrážejí útoky – jen během 23. července nepřítel provedl 13 pokusů zaútočit na ruské pozice v těchto směrech. – Atd.

      • Kamil Mudra

        Podobně jako „Myšlenky“ píší i PL a tak nějak se to shoduje se zprávami na AK. Z čeho vychází Blinken netuším. Možná ze situace když loni byli Rusové u Kyjeva.

  33. Jana

    Kamile, podívej se, prosím po dvou příspěvcích. Jsou to dva pokusy k jednomu. tématu, žádný neprošel, První čekal na schválení, druhý zůstal beze slova.

    • Kamil Mudra

      První čekal kvůli dvěma odkazům v jednom komentáři.
      Druhý šel do spamu – nevím proč.

      • Jana

        Děkuji.
        Myslela jsem, když ty odkazy jsou „schované“ v textu, že jako text projdou.

  34. Jana

    Tak Alexandr Romancov, student Západočeské univerzity ……
    Asi nějaký příbuzný politologa Romancova, taky stejné vynikající postřehy. Např.:

    „Dnešní svět, kterému už dávno nevládnou evropská koloniální impéria a Američané už nemohou přímo intervenovat kdekoliv a kdykoliv se jim zachce ……“ :-) :-) :-)

    Nebo hned úvodní věta:
    „Tak složitá a proměnlivá jako teď politická mapa světa ještě nebyla.
    Jak se v ní dnes vyznat?“ Dějiny světa asi začaly tak před 10 léty, proto ty minulé složité a promnělivé mapy světa nemůže pamatovat. Ale hlavně, že nám, pamětníkům, pomůže se v ní vyznat. :-)

    Co věta, to ukázka, že má podrobně „načtenou“ i správně vysvětlenou uvedenou problematiku a taky varování, jak společenské a filozofické vědy jsou nebezpečné. Jediný přínos možná může být v tom, že rozhodně mu mozková příhoda (lidově mrtvice) nehrozí. Kde nic není, s tím ani mrtvice nic nepořídí.

  35. Jana

    Tohle bych potřebovala vysvětlit. Ujme se toho někdo?
    https://www.ctidoma.cz/publicistika/premier-fiala-placa-nesmysly-rika-ekonom-ukazal-na-triky-ktere-vlada-dela-74856?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#
    „Podle ekonoma Vladimíra Pikory je to ale směšné, protože na tom vláda v podstatě nemá zásluhu.
    Doutnák inflační rozbušky zapálil kabinet Andreje Babiše. ….. Faktem ovšem zůstává, že Fialova vláda nemá na snížení inflace téměř žádnou zásluhu. Můžeme ji ocenit snad jen za to, že dál nerozhazuje a nepodniká další a další populistické kroky.“

    Možná, že inflace začala růst „za Babiše (což on nijak ovlivnit nemohl), ale že ta Fialova „… dál nerozhazuje a nepodniká další a další populistické kroky“, to může myslet a napsat jen skalní Fialův fanda!.
    A to poněkud poškozuje důvěryhodnost ekonoma, i když dalším závěrům, aspoň se mi zdá, nejde nic podstatného vytknout – snad mimo toho, že podle zavedeného modelu všechno špatné pořád začíná Babišem.

    A závěr celkové „záslužné práce“ na tzv. ozdravném balíčku?
    „Ozdravný by byl, kdyby jeho cílem byl přebytek rozpočtu, a to nebude. Příkladem může být změna DPH. To je naprostý úlet. Po změně sazeb totiž vláda plánuje z daní vybrat méně než nyní. To ukazuje, že změna DPH se dělá jen proto, aby to vypadalo, že se něco dělá. V realitě se ale realizují nesmysly, kterým se dělá jen velká mediální pompa. Je neuvěřitelné, že toto projde parlamentem.“

    • Kamil Mudra

      Já fakt nemám na to abych Pikoru pochopil, tudíž ani na to abych vysvětlil jeho článek. Jediné v čem se s ním shodnu je to, že z pohledu rozumného hospodáře dělá tahle vláda jeden nesmysl za druhým a že ta předchozí nebyla o moc lepší.

  36. Jana

    A tohle je taky typický mainstreamový propagační článek.
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-zazivame-syndrom-varene-zaby-zda-se-nam-ze-horka-leta-byla-vzdycky-234302#
    „Horkých dní je v Česku kvůli klimatické změně podstatně víc než dřív. O kolik přesně, vyčíslil například nedávno Jáchym Brzezina z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu na základě dat z 54 stanic. Z nich mimo jiné vyplývá, že za posledních 30 let se oproti období 1961–1990 víc jak zdvojnásobil počet dní s maximem nad 30 °C. Dní, kdy je nad 35 °C, je dokonce v posledních třech dekádách devětkrát víc než v letech 1961–1990.“.
    Opravdu výrazný nárůst počtu dní s teplotami nad 35 °C přišel v posledních zhruba 20 letech….“

    No – a položil si někdo otázku, jestli ty „změny klimatu“ opravdu nezpůsobil člověk právě tím „ochranným“ zasahováním do klimatických jevů? Tak se ptát je evidentně nepřípustné, nebo dokonce zakázané. EU a její příkazy nad přírodu!

    A např. uvnitř článku je odkaz na další klimatický jev:
    „ANALÝZA. Klimatizace umožňuje lidem ochladit vnitřní prostory na přijatelnou teplotu i během horkých dnů. Zároveň se ale podílí na oteplování města i celé planety. Zatím je vliv klimatizace malý, ale roste čím dál rychleji. ….
    Dochází k tzv. pozitivní zpětné vazbě: čím více stoupá teplota a počet horkých dní, tím více se používá klimatizace. Čím vyšší teplota venku, tím intenzivněji musí klimatizace pracovat, aby vnitřní prostory „uchladila“. A intenzivnější používání klimatizace následně přispívá k urychlení klimatických změn.“

    Takže??? Neměli by ti odborníci aspoň spolupracovat? Neměli by nějakým způsobem spolupracovat i novináři, aby čtenářům nepodávali navzájem si odporující informace?

    • Kamil Mudra

      Myslím že spolupracují jen zastánci sdílející stejnou teorii a to na obou stranách pomyslné barikády. Ale od novinářů nic nečekej. Kdyby se mezi nimi vyskytoval nějaký takový který by do téhle problematiky skutečně viděl – neživil by se novinařinou.

    • Kamil Mudra

      To je dobrý odkaz. Nejen kvůli Putinovým projevům ale také kvůli Pjakinovým pořadům. Otitulkovaná videa + přepis = kvalitní servis. Hned jsem si přidal do záložek.

      • dixi

        Teď se vracím a udělala jsem dobře, taky díky za odkaz.

  37. dixi

    Zase domek, asi o pěti, šesti místnostech, zahradu. Nebude to hned, počítáme s tím a samozřejmě budeme chtít i určité civilizační pohodlí, počítáme i s případným zvelebováním a modernizací.

  38. dixi

    Aby měli mladší vlastní prostor a soukromí a my taky. Výběr domu je velký v ruznem stavu, velikosti , ceně. Jistě se to postupně změní, než my prodáme, ale už se rozhlížíme.

    • Kamil Mudra

      Z Náchodska to budeš mít blízko k levným nákupům v Polsku. :-)

      • dixi

        Jasně, dohromady budeme trojmobilni, jednoho se zbavíme,ale do práce a pro důchodce musí
        zustat. domy jsou tam levnější, než kolem Prahy, ale to stěhováni, uf.Zbavime se spousty nepotřebných věcí, které ne a ne vyhodit. Nějakou dobu, až prodáme, nebude čas na informace z domoviny a ze světa. Kéž bych potom byla v něčem příjemně překvapená. Svět se mění, pomalu. Už mnoho civilizací zaniklo vlastním pocitem dulezitosti. V jakém stádiu jsme my, kteří tak držíme se západem.

        • Jana

          Neděsí tě to stěhování? Já docela chápu, jak a proč vzniklo že to známé „lepší vyhořet než se stěhovat“.
          Tak ať všechno jde dobře, rychle a podle plánů a občas se ozvi.

          • dixi

            Stěhování mě děsí, naštěstí na to nebudeme sami. Co se týče věcí, měla jsem na mysli takové ruznem nádobí, vázičky, obrázky a vselike nicotnosti. Že jsme sloučili dvě a potom ještě jednu domácnost, před třemi roky, je toho docela dost a tady máme hromadu místa, až moc.Co lze použít dnes, nebo zítra samozřejmě ne. Počítáme i se zhoršením, nutností mít plynové bomby, alternativní topení , baterie, nářadí, deky atd, oblečení.Nemá smysl to vypočítávat. Kdo se orientuje, ví o co ´jde. Letos to možná ještě nebude, nebo možná brzy, záleží kdy prodáme. Určitě dám vědět, ostatně tak jsem si zvykla každý den navštívit Janiku, že si tu chvilku, alespoň z mobilu určIte najdu.

            • Jana

              Mít víc místa je fajn, ovšem na druhou stranu většinou volné místo má tendenci se samovolně zaplňovat. :-)
              Tím ale nechci strašit.

              • Kamil Mudra

                Nu, „nožičkami“ těch věcí jsme my. Na jejich samovolnost bych se nevymlouval. :-)

              • dixi

                No právě, jenže my jsme ke spoustě věcí přišli ne, že bychom si je pořídili, máme je tady ze zrušených bytu. Babička za svých 96 let nevyhodila téměř nic a že to byla dáma,šátečku a šál jsem pobírala tolik, že bych mohla otevřít muzeum. Všeho hrozně moc. Když jsme koupili druhou půlku domu, opět spousta věcí, pořád jsem jen třídila a spoustu vyhazovala. Nikdo o to nestal.

        • Kamil Mudra

          „Zbavime se spousty nepotřebných věcí, které ne a ne vyhodit.“
          S tím bych byl opatrný a raději bych využil každou skladovací kapacitu. Suneme se do nejistých časů v jakých je dobré mít v zásobě i věci které sama nepotřebuješ ale hodí se na výměnu za něco co potřebuješ. Když se to dá uskladnit tak aby to nepřekáželo, tak pro to platí: „Chleba to nežere a co je doma to se počítá.“ Navíc „zákon schválnosti“ funguje docela spolehlivě. Už vícekrát se mi stalo že bych neočekávaně využil něco, co jsem v rámci „debordelizace“ před čtrnácti dny vyhodil, protože jsem to léta před tím k ničemu nepotřeboval.

          • pacifista

            Navíc „zákon schválnosti“ funguje docela spolehlivě. Už vícekrát se mi stalo že bych neočekávaně využil něco, co jsem v rámci „debordelizace“ před čtrnácti dny vyhodil, protože jsem to léta před tím k ničemu nepotřeboval.

            Na túto vím, že když něco takového vyhodím, budu to hnedle potřebovat a proto už nic nevyhazuji.

          • dixi

            Vidíš,to mě teda nenapadlo, vyměnit. Jinak muj muž nevyhodí nic, jelikož, jak říká, když vyhodím, za týden to potřebuju.

            • Kamil Mudra

              Z toho je zřejmé že tvůj muž má se zákonem schválnosti stejnou zkušenost jako já a pacifista. :-)

            • Jana

              Cha – to má aspoň jistou logiku asi na základě zkušeností. To ten můj můj byl mnbohem vyšší „machr“. Nejen že byl proti vyhazování čehokoliv, ale navíc střadatel!

              Dvě „perličky“.
              Před léty syn něco odvážel do sběrného dvora a zeptal se ho, jestli taky nepotřebuje vyhodit. Tak manžel připravil hromádečku něčeho – do nákupní tašky by se bez problému vešla. Jenže syn udělal chybu – druhý den mu oznámil, že to tedy odveze a jestli je to všechno, co chce vyhodit. Manžel, že se ještě podívá, ale místo hledání dalšího nepotřebného balastu naopak odebral z té hromádky plechovku od oleje. Ptám se ho, k čemu mu bude prázdná plechovka – reakce obvyklá. Tvářil se, že zrovna neposlouchal a odkráčel do dílničky – asi hlídat své poklady.

              Druhá – sběratelská: Jednou přišel domů a hned od dveří nadšeně: Podívej, co jsem našel cestou z letiště pohozené na silnici. Já: Co je je? On: Nůžky na stříhání ovcí: Já: A k čemu ti budou? Reakce viz první perlička.
              Výsledek: Měl v dílně ledacos, ale když něco NUTNĚ potřeboval, stejně to musel jít koupit, protože v tom množství se i on těžko orientoval.

              PS: Jak poznal, že to jsou nůžky na stříhání ovcí, když nebyl chovatel ani jednoho křečka natož ovcí mi zůstalo na věky utajeno

              • dixi

                Muj má jednu pozoruhodnou vlastnost, když něco nemuze najít, hledá třeba celý den, i dva, dokud nenajde. Má ve své garáži svůj systém. Já mám sice o pořádku jiné představy, ale nepletu se mu do toho. Taky uchovává věcí ruzne. Možná se budou hodit k výměně? Nějakou dobu líp nebude. Často přijde některý soused, muj má všechno a oni nám zase jindy pomohou jinak.

                • Jana

                  Co se vzájemných výpomocí týká, ta u nás fungovala taky.

                  A domnívám se, že to bylo tehdejší dobou, protože jinak to nešlo. Když jsme stavěli domek, sice převážnou práci udělal manžel sám (vč. výroby tvárnic) nebo s pomocí kamarádů z oboru – voda, kanalizace, střecha – plus těch, kde byl opravdu nutný odborník pro oficiální potvrzení bezpečnosti – elektřina, plyn..

                  Jinak práce které vyžadovaly pomoc jednoho nebo více lidí, tam pomohli opět kamarádi a – dnes věc asi téměř neznámá a snad i neuvěřitelná – ZADARMO. Jen za poděkování a maximálně svačinu. A i tu výjimečně, tedy když se prakticky jednalo o celý den.

                  • dixi

                    My měli štěstí na sousedy, žádný nebyl starousedlík, všichni okolo nás opustilPrahu a usadili se na venkově., Ale i místní byli docela fajn. Připíší teď k zelenskemu, níže..Posledni léta vyrobí sympaťáka, pomocí filmu, médií,umělé legendy a dosadí jej co nejvýš.Jsou to všechno podobné typy, muži i ženy. Systém mají propracovaný a vyzkoušený. Už počítají s tím, že obyvatelstvo, většina, půjde za mrkví jako ten osel. Jak to dopadá vidíme dnes všude kolem.A oni ještě neskončili, jsou tady ještě finance v b3zplatnem zdravotnictví, školství,důchodech.Budou škodit a škodit, dokud se to celé nesesype. Pak bude zlé jen běžným lidem, oni zas tak hloupí nejsou a určitě mají způsoby, nebo postupy jak přežít.

                    • Kamil Mudra

                      „My měli štěstí na sousedy, žádný nebyl starousedlík, všichni okolo nás opustili Prahu a usadili se na venkově., Ale i místní byli docela fajn.“
                      Dobré sousedské vztahy budou do budoucna asi to nejcennější. Přestěhováním přijdete o něco co jste utvářeli řadu let. Pokud to tak mají i mladý, platí ta ztráta i pro ně, takže nebude možné navázat na sociální kredit nikoho z vás a v těžkých časech, kdy jsou lidé tlačeni do sobeckých postojů, je to budování nových sousedských vztahů, s lidmi s nimiž nemáte společnou minulost, o hodně těžší než za časů relativně „standardních“. Zvážili jste to?
                      Z tohoto pohledu je mnohem lepší přestěhovat se k někomu, kdo tě mezi místní uvede, než sestěhovat se společně do místa kde nikoho neznáte.

  39. Jana

    Naše vláda pohledem diskutujícího k článku
    https://medium.seznam.cz/diskuze/misak-ministr-jurecka-vi-nejlepe-co-je-prilepseni-k-duchodu-14746

    Vojtěch Karas

    Pryč s Jurečkou! Pryč s vládou Petra Fialy!
    Současná vláda ČR = katastrofa
    Politolog řídí vládu
    Elektrikář řídí finance
    Zemědělec řídí sociální věci
    Učitel řídí vnitro
    Bankéř řídí průmysl a obchod
    Žena řídí obranu
    Novinář řídí dopravu
    Historik, teolog řídí zemědělství
    Voják je prezident

    A jedna z mnoha souhlasných reakcí:
    Vojtěch Karas
    A ani jeden není ekonom.

      • Jana

        A tohle taky není bez zajímavosti.
        https://myslenkyocemkoli.blogspot.com/2023/07/v-radach-osu-se-schyluje-k-povstani.html#more
        Mezi ukrajinskými vojáky roste nespokojenost, která sice mlčí, ale hrozí, že se pro nepřítele změní ve velké problémy. Vojáci dokonce sabotují rozkazy velení,…

        Nepřítel je demoralizovaný
        Kromě toho je zajato stále více vojenského personálu Ozbrojených sil Ukrajiny. Ukrajinští vojáci se navíc stále častěji vzdávají dobrovolně a neděje se tak ani při bojích. Prostě sami přicházejí k ruským pozicím se slovy: „Tohle není naše válka. My ji nechceme.“ ……

        Kyjev posílá do boje ty, kteří jsou zajati na ulici. Jsou to obyčejní lidé, jsou zmatení, jejich bojová morálka je téměř na nule. Na tomto pozadí, v řadách obyčejných vojáků nespokojenost postupně dozrává. Zatím mlčí. Zatím. Předstírají, že bojují, ale ve skutečnosti tiše sedí někde mezi kopci a střílí do vzduchu, aby se ozývaly výstřely. Pak jako ustoupí a řeknou, že útok nezabral – zadusil se.
        Kyjev má jediný ventil
        Kyjevský režim dnes kompenzuje neúspěchy na frontě zběsilou informační politikou. Domácí média zpřísnila rétoriku, a ukrajinský a západní tisk se stále častěji uchyluje k vyloženým lžím.

        • Kamil Mudra

          Nu, já nevím do jaké míry si Ukrajinci uvědomují že ta západní „výpomoc“ není zadarmo a že už teď vlastně ani nebojují za svou zem nýbrž jen za „pozemek“ který odevzdají svým věřitelům i kdyby si ho dokázali celý vybojovat zpět. Oni jsou vlastně v podobné situaci jako člověk který se soudí o vilu a i když by soud vyhrál, bude ji muset prodat aby právníkům zaplatil a nechat se v ní zaměstnat jako domovník aby měl z čeho žít. Taková myšlenka v nikom bojovného ducha neposílí.
          A navíc …

          • dixi

            U nás už přes rok pracují na malém domečku, vlastne ho staví, Ukrajinci. Spřátelili jsme se s nimi Táta mého muže byl Ukrajinec a máma ruska.seznamili se v Moskvě na konci války a žili v Praze,to jen tak bokem. Kolja, jeden z těch Ukrajinců, je ze Zakarpatí. Jeho syn skončil střední školu a od té doby ho schovávají. Na ulici tam chytají kluky a verbují nevybíravým způsobem. Snažil se ho dostat do Čech, dali dohromady nemalý úplatek.penize vzali a za hranice kluka nepustili.obycejni lidé tam zastání nemají, ani se nedostanou ven.jeho táta patří k těm,co zde roky pracují bez pořádného zázemí a zdr.pojisteni.ukrajina se rozkládá už dlouho a dnešek, kdy za zbraně postupují půdu a podniky je pro ně konečná.

            • Kamil Mudra

              Přemýšlím na tím jak moc je asi těžké dostat se z Ukrajiny do Česka mimo hraniční přechody. Protože pro pobyt u nás by už asi ten kluk žádnou „povolenku“ od ukrajinských úřadů nepotřeboval.

              • Jana

                Dnes už ano, když „živá síla“ dochází. Zbraně samy bez lidí jsou pomoc k ničemu.
                A málo vycvičení, nebo dokonce vůbec toho mnoho nezmůžou. Přečti si a hlavně se podívej na asi 10minutové video.
                Já naprostý laik jsem se v tom moc neorientovala, ale je k tomu i podrobný popis.
                https://www.pokec24.cz/blog/rusky-tankista-aljosa-vcera-celou-utocici-ukrajinskou-obrnenou-kolonu-zbrani-nato/
                Ruský tankista Aljoša včera překonal legendární Hitlerovo tankové eso Michaela Wittmanna, když za deset minut sám zlikvidoval celou útočící ukrajinskou obrněnou kolonu zbraní NATO! Neuvěřitelné 10 minutové video z dronu, který souboj pozoroval, ukazuje bravurní mistroství osádky ruského tanku!

                • Kamil Mudra

                  Jo, to jsem včera četl (i shlédnul video) na M&P.
                  Takových šikovných posádek je v každé armádě jako šafránu. Pozvednou kolegům na chvíli bojovnou náladu ale celkově válku nijak neovlivní. Jsou to jen vyjímečné kapky v oceánu průměru.

                  • Jana

                    Ale dokazuje to, že samotné zbraně v jakémkoliv množství bez vycvičené posádky jsou Ukrajině platné jak pověstný zimník mrtvému. A umět nastartovat tank a uvést ho do pohybu prostě nestačí ani u osobního auta.

                    Ale tohle je další a moc zajímavý článek na jiné – ne vojemské, ale politické – téma.
                    Jedná se o summit Rusko – Afrika.
                    Nevím, jestli ve „sklepě“ ty novinové zprávy komentovali a jak, ale tohle by si asi celé nepřečetli, jejich bábovičky na politickém písečku by to nejspíš nepřežily.
                    https://www.pokec24.cz/blog/zapad-odhaluje-cernou-magii-ruska/

                  • dixi

                    Já taky, shlédla i četla a jako Jana, videu jsem moc nerozuměla. Fandím Rusům, už proto, že od západu k nam nikdy nic dobrého nepřišlo a cítím se být slovankou z celé duše. Je děsivé to množství padlých na obou stranách a bude strašlivě mnoho zmrzačených.Az tam nás dovedla rozpínavost dnešních mocipánů.

                    • Jana

                      Taky to tak vidím. Hlavně ti mladí kluci, kteří nic na té ukrajinské nacistické ideologii nemohli ovlivnit, změnit i kdyby už v ní nebyli vychovaní.
                      Ale komu chce Zelenský „prezidentovat“, když si vyvraždí obyvatelstvo a maximálně mu tam zbydou často práceneschopní invalidé?

                    • Kamil Mudra

                      „Ale komu chce Zelenský „prezidentovat“, když si vyvraždí obyvatelstvo a maximálně mu tam zbydou často práceneschopní invalidé?“
                      Tím se (mimo jiné) zabývají i M&P ve svém posledním článku. Skoro jako by tě četli a chtěli ti odpovědět.
                      Ale já dost pochybuji že alzák o nějaké poválečné šéfování stojí. Musel by si připadat jako vedoucí krachujícího bazaru při výprodeji. Leda by měl v plánu nějaký tunel na kterém by se přiživil než práskne do bot.

    • Jana

      A pardon – autor té odpověti na komentář Vojtěcha Karase je Miroslav Macháček

      • Kamil Mudra

        To vypadá že Miroslav Macháček sledoval pořad s Ing. Vladimírem Štěpánem, který se tentokrát na TV Bureš nevěnoval jen energetice, ale probral širší spektrum probíhajícího i blížícího se průserna na kterém vláda aktivně pracuje. Není to sice nic veselého ani krátkého ale přesto ten jeho souhrn doporučuji k poslechu.
        Někdy si říkám že by nebylo špatné být tak odolný jako pravěká hlístice někde si v kryptobióze nějaký čásek „schrupnout“ než se to současné magoření přežene. Jenže – kdo ví do čeho bych se probudil a navíc – v tom permafrostu si může dávat šlofíka všelijaká pakáž. Kdo ví co by na mne, hned po probuzení skočilo. Ono úplně stačí to co se teď zřejmě rozjíždí na Ukrajině a kdo ví do čeho se budeme každý den budit na podzim. :-(

        • Jana

          Četla jsem to – a vzpomněla jsem si, že někteří lékaři při Covidu uváděli, že ty covidové zápaly plic byly taky sekundární bakteriální nákazou (tedy ne virového původu). Takže to s Covidem nějak souviset může, ale samozřejmě nemusí.
          Ale že ta covidová opatření obecně neprospěla imunitě nikoho, to na jakoukoliv současnou zdravotní situaci každého negativní vliv určitě má. A kladný jedině pro pharmalobby – těch „zázračných“ tablet, kapek, sprejů na „posílení imunity“ co se vyrojilo ….

          Takže dnes bakteriální zápaly plic, svrab tu nějaký ten pátek už máme, připravit se na plándémii neštovic bylo avizováno truším už loni – tak ten permafrost odložit bude opravdu dobrý nápad. :-)

          • dixi

            I záškrt a AIDS, neléčená rakovina. Přibylo toho naším zdravotníkům hodně, o lecčem zřejmě nemáme tušení. Biologické laboratoře na Ukrajině neměli US. Nazdařbůh.

  40. Jana

    Tedy dnes je všude zpráv jako v „divadle rozmanitostí“. Každý si mlže najít podle svého vkusu.
    Tady něco pro zasmání – nebo spíe pro nevěřícné zírání.
    https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-mirova-jednani-bez-ruska-40439165#
    Zkraje srpna se v saúdskoarabské Džiddě uskuteční zásadní jednání mezi zástupci až 30 západních zemí a zástupci klíčových rozvojových zemí ohledně míru na Ukrajině. Americký list The Wall Street Journal (WSJ) o tom v sobotu informoval s odvoláním na diplomatické zdroje. Na jednání přitom není pozváno Rusko.
    x
    Cílem Spojených států a Evropy je získat rozsáhlou mezinárodní podporu pro mírové řešení ukrajinského konfliktu, přičemž podmínky tohoto míru by si měla stanovit sama Ukrajina
    x
    … světoví lídři by měli přijmout společné zásady pro vyřešení konfliktu na Ukrajině. Tyto principy by mohly posloužit jako základ pro budoucí jednání o míru mezi Ruskem a Ukrajinou, s příznivým důrazem na Kyjev.
    A to i navzdory tomu, že srpnového mírového jednání by se podle WSJ Rusko vůbec nemělo účastnit. Na něm si účastníci pouze dohodnou plán mírových požadavků, se kterým se následně obrátí právě na Moskvu.
    xxx
    Ty jsi „živá encyklopedie“ – stalo se už někdy v historii, že poražený diktoval vítězi kapitulaci a vítěz tak učinil?

    • Jana

      Teprve teď vidím, že jsem tohle špatně zařadila a omlouvám se.

      Tou „živou encyklopedií“ jsem sice myslela původně Kamila, ale kdybyste někdo jiný měl vysvětlení, napište, dejte vědět. To nebyla tzv. řečnická otázka.

      Zajímalo by mě, podle jaké neznámé události všichni ti poradci světových státníků usoudili a světovým politikům pravděpodobně poradili, že je možné, aby totálně poražený diktoval své podmínky vítězi.

      Já to totiž ještě nikdy nečetla, neslyšela a v té nekvalitní socialistické škole nám nikdo nic takového neřekl, ani nenaznačil. Změnil se svět už natolik i v tomhle? A kdy?

      • Kamil Mudra

        „… stalo se už někdy v historii, že poražený diktoval vítězi kapitulaci a vítěz tak učinil?“
        Takto přímočaře asi ne, ale oklikou se věci mnohdy vyvíjejí i nečekaným směrem.
        Třeba Hitlerovo brutální tažení proti židům, které až „průmyslově“ vyhlazoval, nakonec vyneslo židům vlastní stát a ještě na dlouhou dobu jakýsi „generální pardon“ na agrese, kterých se po jeho nabytí dopouštěli. Černoši v Americe na své poraženecké pozici občanů druhé kategorie vystavěli svou současnou pozitivní diskriminaci. I homosexuálové získali aktuální silný vliv tak že vytěžili své dlouhodobé společenské poraženectví. To jsou jen tři příklady toho jak poraženost může přinést vítězství a v podstatě kapitulaci protistrany, která má z racionálního pohledu evidentně navrch.

        • Jana

          Díky.
          Něco na tom je, ale nezdá se mi, že by tohle považoval kolektivní Západ a Zelenského vražedná parta za nějaký úspěch. Všichni předpokládají nesplnitelné – nejlépe úplnou kapitulaci Ruska a ideálně ještě i jeho rozpad, v nejhorším případě aspoň stažení vojsk z Ukrajiny.
          Tím si ovšem svou situaci ještě víc zhoršují, protože pak z ní nebudou moci vycouvat „bez ztráty nejen kytičky“, ale pravděpodobně se ztrátou celé kytice. A trumf v rukávu žádný mít nemohou, takže šance na nějakou budoucí spolupráci není v dohledu.
          Jediné vysvětlení se mi zdá, že celý kolektivní Západ z té nenávisti k Rusku ztratil veškerou soudnost.
          Navíc se jejich protégé Zelenskij zřejmě pod vlivem drog stal doslova masovým vrahem. Jinak by dávno „hodil ručník do ringu“. To co provádí vlastním občanům už není žádná válka, natož obranná.

        • pacifista

          Tak takto to nevidím, protože nacismus nezmizel, černošské, takzvané lidskoprávní organizace a homosexuálové, kdyby neměli podporu neziskovek (Bůh ví odkud), by vůbec nebyli. To mi vůbec nepřijde jako nakonec ta výhra. Jde o uchopení tématu k dosažení cílů u posledních dvou a o rozpoutání války v Evropě v prvním případě. Čili jde o prachy především.

          • Kamil Mudra

            „… kdyby neměli podporu neziskovek (Bůh ví odkud), by vůbec nebyli“
            Jenže tu podporu mají a nese to své výsledky = bílý heterosexuál je sunut na vedlejší kolej. A pákou těch neziskovek je minulá prohra (prezentovaná jako křivda) kterou je původní vítěz nucen akceptovat a kompenzovat ústupky a vyklízením pole.
            Přímočaře (jak píši výše) se nestane že by si aktuální vítěz konfliktu nechal diktovat podmínky své kapitulace od poraženého. Ale to, že poražený později svou porážku využije k dosažení svých cílů se stává a proto jsem uvedl ty tři příklady.
            Židé před holokaustem neměli svůj stát.
            Černoši získali své současné postavení v Americe díky argumentaci svým otroctvím.
            U homosexuálů už delší dobu nejde jen o toleranci.
            Samozřejmě se toto vše odehrává v delším časovém horizontu než je vyjednávání poraženého s vítězem, na konci války. Ale ve výše uvedených příkladech si poražení diktují požadavky právě na podkladu svých dřívějších porážek.

            • pacifista

              „… kdyby neměli podporu neziskovek (Bůh ví odkud), by vůbec nebyli“

              No právě. Neziskovky jsou jen nástroje někoho, kdo do nich lije peníze a ten někdo jen uchopil téma a řídí směrem kam potřebuje. Sama o sobě by tato „lůza“ nic nezmohla. To z pohledu těch peněz.

              • Kamil Mudra

                „To z pohledu těch peněz.“
                Tak jistěže, roli peněz nelze přehlížet. Vždyť o ně jde „až“ v první řadě. Ale i ty se stávají jen nástrojem v rukou těch kteří je nemusí počítat. Stejně jako „ulice“, média, politici a neziskovky. Ale i když si šachovnici koupíš, pokud na ni chceš hrát neviditelnou rukou, pak musíš „slávu vítěze“ přenechat figurám spolu s jejich vybojovanými prebendami a ponechat si jen tu nejdůležitější prebendu, o kterou se skrytě hraje.

                • dixi

                  Kolem neziskovék je spousta takzvaných pracovníků, zaměstnanců a dobrovolníků, kteří jsou přisátí na státní pokladnu že je to hrůza. Přitom nic nevytvoří a vposledku spíše škodí společenství, že kterého ždímou. I jen naznačit jim to, budou hluboce uráženi. Jistě jsou některé poctivé a prospěšné , ovšem, je jich maličko. Stejnou službu potřebným by zvládla dobře řízená státní správa.

  41. Jana

    Zajímavá čísla, zajímavé srovnání „úhlů pohledu“ na ně.
    V článku Víta Štěpánka z 27. 7. 2023 s názvem Facka pro Putina. Většina afrických lídrů na summit do Ruska nedorazila se uvádí:

    Sedmnáct hlav států místo pětapadesáti. Dvoudenní summit Rusko–Afrika v Petrohradě má na africké straně mnohem menší účast, než si Moskva přála.
    Nevíme, kolik hlav státu si Moskva přála, ale víme, že pan Vít Štěpán očekávající pochvalu od vrchnosti jim nepřeje ani jednoho. Podívejme se podrobněji na čísla týkající se summitu.

    V Africe je 55 států. Summitu se zúčastnilo: 17 hlav států; 5 viceprezidentů; 4 předsedové vlád; 1 šéf parlamentu; 17 místopředsedů vlád a ministrů; 5 velvyslanců. Na procenta se zúčastnilo summitu 89 % států Afriky. Z toho 80 % vrcholových představitelů. Novinky tomu říkají neúspěch neboli facka pořadateli.
    https://outsidermedia.cz/propaganda-aneb-zbozne-prani-mainstreamu/
    A v závěru komentář admina:
    Není až tak důležité, jaké funkce měli účastníci, ale co se na zmiňovaném summitu dohodlo. A zákeřné a krvežíznivé Rusko na něm například odpustilo africkým zemím dluhy za 23 mld. USD, jak dnes poznamenávají Novinky.cz. A taky slíbilo bezplatné dodávky obilí šesti africkým zemím a podepsalo vojenské dohody se 40 africkými zeměmi.

    • pacifista

      Četl jsem nezávisle na dvou webech:
      V Africe je 55 států. Summitu se zúčastnilo: 17 hlav států; 5 viceprezidentů; 4 předsedové vlád; 1 šéf parlamentu; 17 místopředsedů vlád a ministrů; 5 velvyslanců. Na procenta se zúčastnilo summitu 89 % států Afriky. Z toho 80 % vrcholových představitelů. Novinky tomu říkají neúspěch neboli facka pořadateli. Ptám se: Kdo tady lže? Kdo tady dělá propagandu?

      Nebo zde:

      Pro informaci: summitu se účastní 49 afrických zemí. Vedoucími delegací jsou:

      17 – hlavy států

      5 – viceprezidenti

      4 – předsedové vlád

      1 – šéf parlamentu

      17 – místopředsedové vlád a ministři

      5 – velvyslanci

      Taková je mezinárodní izolace!

      A to i přes zběsilý tlak a přímé hrozby ze strany USA a Evropy!

      https://t.me/kornilov1968

      Mějme na paměti, že úřady všech afrických zemí byly vystaveny maximálnímu tlaku Západu. Na kontinentu je stále poměrně dost zástupců zemí se skrytým koloniálním či polokoloniálním vlivem bývalých metropolitních zemí, kteří dělali vše pro to, aby zabránili jejich přítomnosti na ruském summitu. Zvláště poté, co se před několika týdny konal summit USA a Afriky.

      Takže kvantitativní přítomnost afrických delegací v Rusku lze považovat za velmi úspěšnou.

      Diplomat z Guineje přijel na rusko-africký summit v tričku s Putinem.

      „To je moje duše – muž, který je na tričku,“ odpověděl guinejský diplomat na otázku novináře listu Izvestija, proč je na jeho tričku vyobrazen Putin.

      • Jana

        To je to dobrá ukázka „naštvanosti Afriky“ na Putina! Jen víc takových :-)

  42. Jana

    Moc zajímavé informace:
    https://www.pokec24.cz/nezarazene/kdo-je-volodymyr-zelenskyj/
    Tento pronikavý článek Naumana Sadiqa byl poprvé napsán 18. března 2022, sotva dva týdny po ruské invazi, poskytuje pečlivě zdokumentovaný portrét prezidenta Zelenského a jeho spojení se CIA.
    Volodymyr Zelenskyj je Žid. Podporuje nacistický prapor Azov, dvě nacistické strany, které se dopustily bezpočtu zvěrstev proti židovské komunitě na Ukrajině.

    Patří do rusko-židovské rodiny. Byl vychován jako rodilý ruský mluvčí, který donedávna neuměl plynně ukrajinsky. A nyní je jeho vláda zapojena do cílení na rusky mluvící obyvatelstvo po celé Ukrajině.

    Michel Chossudovsky , 18. května 2023

    • Kamil Mudra

      „Buď byl prezident Zelenskyj příliš naivní na to, aby pochopil důsledky hrozící invaze, nebo měl nejen varování, ale ve skutečnosti během svého tříletého předsednictví hrál zásadní roli při organizování rusko-ukrajinské války, aby mohl splnit přísně tajnou misi, přidělenou mu jeho mentory v západních zpravodajských agenturách.“
      Klonil bych se spíše k tomu plnění role v téhle misi (podrobněji ZDE). Konec konců – je to přece herec a svou roli si, před zvolením, čtyři roky poctivě nacvičoval.

  43. dixi

    Taky bych se přikláněla k druhé možnosti. O jeho momentálním majetku už se píše. Taky bere drogy, možná právě proto., Není možné aby nevnímal, co své zemi provádí.

  44. Kamil Mudra

    Nahlédl jsem „do sklepa“ a zahlédl nějaké zmínky o tom co všechno přehlížím, vymlčuji atp. Píše to tam hlavně vittta a tak mu tedy zde alespoň částečně odpovím.
    „Všiml jsem si, že MaP jsou součástí stávkového výboru …“
    Kdybys si lépe prohlédl svůj odkaz: https://stavkovyvybor.cz/ věděl bys že součástí stávkového výboru nejsou.
    „Tady jsou ukázky zásahu ruské lodi. Tohle se samozřejmě na vítězně laděné vlně MaP sektáři nedozví.“
    Fakt nevím proč by o tom měli informovat M&P když o tom píšou Novinky, Echo, Blesk … nebo i BBC, jako o „pravděpodobném poškození přistávající lodě „Olenegorsk miner“ při útoku v Novorossijsku.“
    Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že „v průběhu odrážení útoku byly vizuálně detekovány bezpilotní čluny a zničeny palbou ze standardní výzbroje ruských lodí“. Při útoku to řekl i starosta Novorossijsku Andrej Kravčenko: „Posádky lodí Olenegorsky Gornyak a Suvorovets okamžitě zareagovaly a pomohly vyhnout se následkům útoku bezpilotních člunů.“ Tak že (zatím!) jde o polovičatou informaci o které má smysl vést řeč až budeme vědět víc i když už teď je zřejmé že to probíhající konflikt nijak neovlivní. Ty ovšem, jako typický bulvární čtenář, máš neodolatelnou potřebu to nějak rozžvanit a ani ti nedochází že z toho tvého „tady“ není zřejmé který článek máš na mysli. Hlavně že z toho hned usuzuješ že: „… pokud NATO umí toto, válka skutečně může trvat dekády.“

    Mno… a když už se tvému komentáři věnuji, okomentuji i tu část ve které zmiňuješ mne:
    „Dole je jakési motto, :Mlčení je souhlas“, to se určitě nebude líbit Kamilovi, který si zakládá na tom, že on sám nic, ale vůbec nic neřekl, že jsme kolaboranti, a má mi velmi za zlé, že jsem ho obvinil, že mlčením k těmto celkem ostrým napadením (kterým jsme čelili spíše ironií než odekvátně tvrdými reakcemi) vyjádřil souhlas.“
    1) To motto je staré rčení a v mnohých případech vystihuje aktuálně danou skutečnost – tedy nevím proč bych proti němu měl něco mít.
    2) Vašemu označení za kolaboranty jsem tehdy oponoval, odůvodnil svůj nesouhlas a kdybyste se tak následně (byť i ironicky) dál vehementně sami neoznačovali, neměl bys dnes ani o čem psát, protože ti kteří vás takto označili od používání toho pojmu upustili.
    3) Připomínám že když ti Taras na svém blogu „myl hlavu“ byl jsem jediný kdo se tě tam šel zastat. To proto že se to odehrávalo v tvé nepřítomnosti a já si nebyl jistý jestli tam máš přístup. Zde je však jiná situace. Tady máš všechno „na talíři“, kdykoli můžeš reagovat a jsi dostatečně schopný diskutér abys se bez nějaké „ochranky“ v pohodě obešel.

    A jinak, k tomu trvání konfliktu: existují různé názory, jak v maistreamu tak i na alternativě. Mohl bych tedy uvést řadu odkazů ale spokojím jen s jedním příkladem, i proto že se článek nevěnuje pouze tomuto tématu nýbrž i dalším (zde občas zmiňovaným) a za přečtení stojí celý:
    Výňatek ze zajímavého rozhovoru s profesorem Ivo Budilem:
    otázka: A ještě zkusme prognózu: Tóny, že na Ukrajině by to už mělo skončit, slyšíme i z USA. Kde v tomto směru budeme koncem roku?
    odpověď:
    „Západní neoliberální elity investovaly příliš mnoho finančního a morálního kapitálu do války na Ukrajině, než aby se smířily s porážkou. Spojené státy americké jako upadající velmoc dnes již prakticky nemají kromě Evropy žádnou významnou závislou sféru vlivu a eskalace války náš kontinent materiálně a intelektuálně oslabuje a dostává do stále většího amerického područí. Na druhé straně Ruská federace prokázala, pravděpodobně i k překvapení místních elit, navzdory sankcím značnou ekonomickou odolnost, její hospodářství se vrátilo k růstu a z vojenského hlediska má situaci pod kontrolou. Za pomoci Číny a zemí BRICS se jí navíc podařilo přeměnit původně lokální pohraniční konflikt ve skutečnou geopolitickou revoluci, kdy poprvé od opiových válek přestává být Západ globálním hegemonem. Boje na Ukrajině a zbytečné strádání cynicky obětovaného ukrajinského lidu budou zřejmě pokračovat až do zhroucení kyjevského režimu, které očekávám v průběhu příštího roku.“

    • Jana

      Ale nepřekvapuje tě to, že ne?
      Takhle píšou už od Covidu. Ty „analýzy“ jsou v podstatě vlastními slovy převyprávěné manipulativní oficiální zprávy, občas okořeněné těmi „geniálními plány“ v případě ukrajinského konfliktu a údajnými výroky prof. Berana za covidové manipulace.

      Když už situace hrozí obzvlášť velkým ztrapněním, pak SVÉ výroky připíší ostatním. :-)
      Například tebe vittta obvinil, že „Kamilovi, který si zakládá na tom, že on sám nic, ale vůbec nic neřekl, že jsme kolaboranti“, protože se mu to hodilo. Jindy obviní jiného, přitom jsem to napsala já. :-) A na tom trvám, ať se mu to líbí nebo ne..
      Taky je to pravda – ovšem musel by vědět, že nevinné slovo kolabotrace znamená spolupráci a oni dva s vládní demolicí a její hlásnou troubou mainstreamem plně spolupracují. Sice „zadara“, ale pracují pro ni propagandisticky, to popřít nemohou.

      Další „analýzy“ jsou z mixu zbožných přání a pevné víry v sílu kolektivního západu ve formě předpovídání ruského neúspěchu – dnes u nich totání otočka s vyzobáváním nadějných chyb, hlášených mainstreamem, které by snad mohly konečně předznamenávat ten ruský kolaps.
      To všechno v tentokrát správném domnění, že ty výroky nebude nikdo hledat a nepozorovaně tak přejdou na jinou kolej.

      A pak se vittta diví, že se směju. :-)))))))

      • Kamil Mudra

        „… oni dva s vládní demolicí a její hlásnou troubou mainstreamem plně spolupracují. Sice „zadara“, ale pracují pro ni propagandisticky, to popřít nemohou.“
        Podle mne, v tomto místním rozsahu, nespolupracují, ani pro vládní demolici nepracují – tedy nelze o nějaké kolaboraci vůbec hovořit. Když někdo rád chroustá pražené kobylky a jiný hmyz, tak ho také nebudu obviňovat z kolaborace s firmou která tyhle produkty dodává na trh, i kdyby si přitom pochvalně mlaskal. Nasere mě teprve když mi začne pomlouvat můj hovězí guláš a o kuchaři který ho uvařil tvrdit že je to idiot protože vaří z masa. Ale i když tím mě a třeba i další spolustolovníky nasere, nebudu to považovat za nějakou kolaboraci s tou hmyzí firmou, dokud nebude obcházet další stoly aby šířil svůj svůj hmyzí názor i mezi lidmi s nimiž stůl nesdílí a neuvidím ho na ulici vylepovat propagační firemní letáky.

        • Jana

          Chtěla jsem jen potvrdit, jak si účelově pletou osoby a jejich výroky.

          Do kolaborace = spolupráce s někým zařazujii i vytváření „informačního pole“ – vláda je úspěšná, a dělá jen to, co lidé chtějí….. což může pomáhat k její podpoře.

          O ukrajinském konfliktu snad není třeba ani poznánka. Embéčko často přinášel a jistě dosud přináší negativní zvěsti o ruských reáliích, časté narážky na jakýsi Putinův „geniální plán“ se budou určitě objevovat dodnes, protože Západ je prostě pořád IN a COOL a bez chybičky.

          A v čem je ta kolaborace? Mnozí, kteří nesledují dění a analýzy skutečných analytiků a vojenských specialistů (Štefec apod.) pod dojmem takových informačních paskvilů našeho analytického dua, si nemusí plně uvědomovat, do jakého průseru se řítíme. Vždyť budeme mít ochranu nejvyššíhio stupně – USA a NATO, kteří jsou jednoznačně viníky té vražedné situace. Vždyť jejich „informace“ se neobjevují jen a výhradně tady v diskuzui..

          Nedá se nic dělat, já to do jisté míry jako spolupráci s vládní demolicí vnímám a nezáleží na tom, do jaké míry je neumětelská, tedy nepřímá. Škodlivá je v každém případě,.

          A pokud jsi ještě nečetl – tady je vzácně objektivní západní skutečná analýza jak a proč vznikla ta ukrajinská proxy válka – jednoznačně z ní vyplývá, že Putin byl k ní proti své vůli „dokopán“. A dokonce, že nebyl vůbec tak neschopný, důvěřivý jak ho tady pánové často líčí.
          Autora snad netřeba podezřívat z neznalosti věci a jednostranného používání výhradně povolených zdrojů.

          „Plukovník Jacques Baud pracoval pro švýcarskou strategickou bezpečnostní službu, byl vedoucím mise OSN a byl členem delegace NATO, která monitorovala situaci na Ukrajině po roce 2014. Níže je jeho chronologická dokumentace příčin války na Ukrajině (od referend o autonomii většinových ruskojazyčných regionů, útoků ukrajinské armády na tyto regiony, nerespektování dvou minských dohod a manipulace Ruska, která požadovala respektování obou dohod), kterou sepsal loni v březnu, měsíc po začátku války. A jak uvidíte, tato pravda je značně nepohodlná jak pro ukrajinské úřady, tak pro západní země, které podporovaly ukrajinské úřady v potlačování základních lidských práv ruské menšiny.“

          Originál:
          https://www.globalresearch.ca/the-military-situation-in-the-ukraine/5778420
          český překlad pak na Pokec24 pod názvem:
          Nepohodlná pravda o příčinách války na Ukrajině

          Možná jsi to už někdy četl – jak vyplývá z předchozího je to staršího data, ale mnohé by třeba mohl takový detailní souhrn zajímat. Samozřejmě, pokud se dostaví.

          • pacifista

            Tvrdím tu již dávno, že informační pole, které utváříme my všichni dohromady (čili každý jeden občan) je velmi důležité, protože se podle něho formuje politika státu.

            • Kamil Mudra

              „… protože se podle něho formuje politika státu.“
              Ano, teoreticky, ve státu kde fungují média a vláda v rámci demokratické normy by to tak mělo být. Avšak v kolonii, kde se „vláda“ chová jako správce řízený kolonizátorem, s podporou kolonizátoru sloužících hlavních médií, má informační pole občanů, na politiku státu minimální vliv. A naše země si na stát jen hraje – ve skutečnosti jsme již dlouho kolonií.
              Správce který má v rukou prezidentský post, parlament, senát, soudy, hlavní média, školství i represivní aparát už se skutečným informačním polem lidu nemusí zabývat a postačí mu jen udržovat v aktivním stavu jím oficiálně proklamovanou verzi.

              Nicméně, informační pole má velký význam v interakci občanů, ať už na sousedské či na instituciální (občan – úřad) úrovni. Všelicos „přicházejíciho shora“ se dá buď „ošvejkovat“ a nebo naopak „vzorně svazácky plnit“ a volba mezi těmito přístupy je v rukou občanů. Jde o pestrou škálu přístupů a z nich vyplývajích rozhodnutí, se kterou jsme situačně konfrontováni každý den, každý z nás jednotlivě na svých společenských postech – „od metaře až po prezidenta“.

              Co se síly vlivu na společnost týče, tak nás, kteří na tomto webu diskutujeme, odhaduji jako že jsme na postu těch „metařů“. Klidně si tu můžeme plkat co chceme ale s nulovým společenským dopadem. Důležitější je to, jak se chováme mimo internet. Saxe neznám, ten si své soukromí úzkostlivě střeží. Tedy ho mohu jen odhadnout jako člověka který si v běžném kontaktu „nedělá zbytečné problémy“. Je manipulativně velmi schopný ale myslím že tu schopnost využívá jen ku svému prospěchu nebo pro zábavu, aniž by se nějak více společensky angažoval. Vitttu znám z osobního kontaktu jako člověka upřímného a jednajícího intuitivně. Je zvyklý si každého „oťuknout“ než s ním zavede řeč a tomu pak přizpůsobí styl hovoru i jednání. Jeho vrozená lidskost mu velí postoj: „I když jsi čurák a nejradši bych tě za tvé názory nakopal do prdele – když potřebuješ pomoc tak ti pomůžu.“ Takže o šíření informačního pole našich analytiků v jejich ne-virtuálních životech si starost nedělám – ať už si tady oba hrají na cokoli. Nikdo s kým se stýkají není závislý na informacích pouze od nich, ani my zde na Ostrově. A naše místní žabomyší spory otravují život jen nám.

              • pacifista

                Co se síly vlivu na společnost týče, tak nás, kteří na tomto webu diskutujeme, odhaduji jako že jsme na postu těch „metařů“. Klidně si tu můžeme plkat co chceme ale s nulovým společenským dopadem.

                Ne tak úplně. Sice je neberou v potaz mééédia, ale jsou „podpovrchová“ a tak je v potaz vzít musí i když dál budou šířit propagandu. Například začnou couvat.

                Avšak přátele si každý vybírá tak, aby s nimi mohl mluvit bez výjimky o všem, aniž by se pohádal.

                • Jana

                  Zvlášť když ty „plky“ začnou pootevírat jiným oči. Protože ta ofiko propaganda nemůže dlouho vydržet.

                  • Kamil Mudra

                    Ofiko propaganda, vyfutrovaná pořádným klackem, může vydržet i po staletí. Vem si např. propagandu náboženskou, ať už jde o muslimy nebo křesťany.

                • Kamil Mudra

                  Média šířící propagandu jedou dle zadání a couvat začnou jedině na pokyn zadavatele. A ten, dokud se cítí pevný v kramflecích a nebo je přesvědčen že média zadání plní dostatečně, žádný pokyn nevydá dokud nezjistí že ho ta „podpovrchovost“ nějak ohrožuje. Za aktuální situace hraje „podpovrchovost“ svou roli pouze „dole“, v mezilidských vztazích, protože zadavateli je šumafuk. Cukr používat nemusí a v pohodě si vystačí s bičem.

                  Bez výjimky o všem se dá mluvit i s nepřítelem. Postačí jen aby obě strany dodržovaly standardní diskusní pravidla. A naopak – i dobrý přítel, který by pro tebe do ohně skočil, je nemusí být schopen dodržovat třeba jen proto že ta pravidla nezná a nebo je prostě neumí používat. Navíc – některé hádky mohou být natolik zábavné, že ti příjemě spestří čas a po nějaké době na ně nostalgicky vzpomínáš. Záleží na tématech (předmětu sporu) a hlavně na tom jak se k sobě chovají lidé PO hádce, nezávisle na tom jak dopadla.

  45. Jana

    Najde někdo špetku logiky v myšlení našich zahraničně-politických mozcích? Vysvětlí někdo smysl a důležitost aspoň některých signálů?
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-dulezity-signal-rika-cesky-ucastnik-o-mirovem-summitu-v-saudske-arabii-235121#
    „Územní celistvost Ukrajiny na setkání v saúdské Džiddě podpořila Čína, Indie i Brazílie, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy náměstek českého ministra zahraničí Jan Marian. Ruská neúčast je podle něj za stávající situace logická.“

    Tu logičnost nevidím, ať se dívám jak chci.
    Rusko rozhodnutím USA bojuje na ukrajinském bitevním poli s Ukrajnou a NATO a o míru nebo pokračování války budou víc než Rusové rozhodovat Saudové a Brazilci?
    A Ukrajina – „záleží to i na tom, kdy se Ukrajina rozhodne, že chce mír a za jakých podmínek“!
    .Opravdu?

    Rusko se prostě nemá do svých záležitostí co vměšovat. Jeho povinnosti (na práva nemá nárok) mu budou včas oznámeny.
    Neměla by se na našem ministrstvu zahraničí trochu vymést ta blbost ve všech koutech tam nahromaděná?

    • Kamil Mudra

      Rusko nemá jinou možnost než trvat na poctivě garantovaném dodržování ukrajinské vojenské neutrality = Ukrajina demilitarizovaná a v žádném vojenském paktu. Cokoli jiného, mírově se tvářícího, by bylo jen kosmetickou pauzou sloužící k přípravě nového konfliktu. Od „kolektivního západu“ (NATO) nemůže tu poctivost očekávat. Pokud by se však garanty staly výše zmíněné země (především Čína) + případně i některé jiné (jsoucí mimo NATO) mající vliv na světovou politiku, je dost pravděpodobné že by Rusko bylo ochotné vzdát se i územních požadavků (alespoň těch mimo Krym) a tak na proklamovanou územní celistvost Ukrajiny přistoupit. Ani pro Rusko není nijak výhodné držet si NATO „od těla“ bitevními liniemi, byť to zatím ekonomicky i vojensky zvládá.
      Na té výše zmíněné podobě garance by se, teoreticky, účastníci mírového sumitu mohli dohodnout i bez Ruska a pak ji předložit k jednání přímo s Ruskem. Tedy ten sumit, i s neúčastí Ruska, svou logiku má. Účast Ukrajiny je spíše jen formální. Aktuálně (i výhledově) není v pozici aby o sobě mohla suverénně rozhodovat.

      • Jana

        „Účast Ukrajiny je jen formální“.
        To je. Ale taky „formálně“ poražená si klade nesmyslné a neakceptovatelné podmínky, přestože je to všem mimo Zdelenského víc než jasné. A nikdo ho neokřikne! To za prvé.

        A Ukrajina se všech jednání účastní, zatímco Rusko ne – to přece musí být pro Rusko urážlivé,
        Přitom po něm chtějí něco, co nutně a co nejdřív poitřebují a „neinvestují“ do toho ani trochu diplomacie.

  46. Kamil Mudra

    No právě že formálně poražená není, to by musela oficiálně kapitulovat. Každý sice ví že už dávno bojuje jen díky technice dodávané zvenčí a velké účasti žoldáků, ale stále zůstává tou bránící se stranou – tedy bojující.
    Rusko své požadavky sdělilo už před konfliktem, nemá na nich co slevit a tudíž nemá proč se účastnit žádného jednání při kterém nebudou na stole. Ale do okupace celé Ukrajiny se také hrnout nebude. Na správu nějakého „protektorátu Ukrajina“ nemá dost vojáků ani civilního prsonálu, protože jde o velkou zemi prošpikovanou banderovsky smýšlejícími a západem podněcovanými obyvateli, které by muselo tvrdě „držet u huby“ a ještě ji přitom postupně, poválečně, dávat do pucu za nepřítomnosti jakéhokoli budovatelského nadšení. Bez spolupráce s vnějšími garanty míru, zaháčkovanými na Ukrajině svými ekonomickými zájmy, by to byla neúnosná zátěž. To už je snazší udržovat tu bitevní linii, dokud se vhodní garanti nenajdou, přestože je to nákladné a stojí lidské životy. Dobýt Ukrajinu a částečně ji „rozdat“ také není nejlepší řešení, protože pak by mělo Rusko zase NATO na hranicích, byť i dále od Kremlu. Neutrální Ukrajina zůstává pro Rusko stále tím nejlepším řešením. Ovšem nikoli pouze „neutrální“ jak by to dopadlo kdyby jednalo jenom s licoměrnou Evropou skrze NATO.

    • Jana

      Možná jsme si špatně rozuměli, nebo spíš jsem se já špatně vyjádřila. V podstatě to, co jsem myslela tím, že nepozvat Rusko k jakémukoliv jednání o situaci na Ukrajině je výsměch, nebo plivnutí Rusku do tváře, vyjádřil lépe pan Svatoš:
      „… konflikt na Ukrajině je primárně konfliktem mezi NATO a Ruskem, a musí být v těchto intencích mírově vyjednán!“

      Vyjednán – to předpokládá (jakkoliv dlouhé) JEDNÁNÍ mezi zúčastněnými státy a to jsou jsou USA a Rusko!

      Tedy ne, že si nějakou „dohodu“ uplácají společně USA + Ukrajina s Grónskem a Ohňnovou zemí, předloží Rusku, to odmítne, čímž potvrdí svou agresivitu vůči demokratické a mírumilovné Ukrajině.

      A pinčlíci s ČR v čele budou freneticky tleskat a volat po dalších mrtvolách! Ruských samozřejmě, protože Ukrajina jich už víc vygenerovat ani nemůže.
      https://www.michalapetr.com/map-1747-schuzka-v-dzidde-zapadni-media-spustila-lavinu-dezinformaci-aby-zamaskovala-dalsi-putinovo-velke-vitezstvi/

      • Kamil Mudra

        Vem to takhle:
        1) Bez účasti Ruska nic s Ruskem dojednat nelze.
        2) Hlavní jeho požadavky (o kterých výše píšu) jsou známy.
        3) To znamená že k nim musí být přihlédnuto v přípravě návrhu který by měl být Rusku k jednání předložen aby vůbec mohlo být jednání zahájeno.
        4) Tedy ten sumit nelze brát jinak, než že se na něm sešli účastníci jen kvůli té podobě návrhů z jejich strany.
        5) To že se ho Rusko neúčastnilo je pro něj spíše výhoda než nevýhoda, protože se tím vyhnulo zbytečné diskusi o případných bodech na které by stejně nebylo ochotno přistoupit (jako např. že před zahájením jednání o míru opustí dosažené pozice na Ukrajině a podobné nesmysly).
        6) Média mohou o výsledku sumitu pouze spekulovat a to tak dlouho dokud jim nebude předáno oficiální vyjádření v podobě: „Konkrétně o tomto chceme s Ruskem jednat.“ Vůbec nezáleží na tom jak budou své spekulace i ten konkrétní výstup komentovat. Prostě jen vaří guláš pro všechny co sedí venku na dvorku aniž by mohli něco ovlivnit.
        7) Nepozvat Rusko k jednání o situaci na Ukrajině není výsměch, nebo plivnutí Rusku do tváře nýbrž vyjádření postoje: „Musíme se poradit než vám navrhneme jednání.“ A takto se zpravila přistupuje k tomu koho respektujeme, ať už z vlastní vůle a nebo prostě jen proto že nám nic jiného nezbývá. A respekt k Rusku narůstá bez ohledu na nafrněnost natofilů a eurohujerů.

        • Jana

          K bodu 7 – sorry, ale nevěřím, že ta protiruská svoloč je schopna TAK konstruktivního myšlení a přístupu. Respekt nedokáže ani předstírat.
          No ale to je můj problém, změnit nemůžu ani sebe, ani je, takže uvidíme, jak se ta podivná jednání budou vyvoíjet dál.

          Možná bychom se mohli taky věnovat naší „kotlince“. Nějakým řízením (božím? :-) ) jsme se dnes „sešli“ u jednoho zdroje, ale s jiným tématem. Možná jsi četl, článek je ze včerejška a jsou tam zmíněna různá témata, především ale chci zmínit to, které se týká prezidenta PePy
          https://www.novarepublika.online/2023/08/soudruh-prezident-petr-pavel-jako-odraz-spolecenskych-pomeru

          ***Petr Pavel za 3 roky své kampaně neprojevil jednou jedinkrát svůj názor na cokoliv a v médiích se v podstatě promlčel s používáním bezmyšlenkových nicneříkajících frází.
          To, co předvedl Petr Pavel v posledních dnech, přesahuje dno žumpy. Jeho slova v Terezíně, jeho adorace Sudetendeutsche Landsmannschaftu, jeho slova při otevření studia Svobodné Evropy (to je paradox, že), to se vám opravdu dělá zle od žaludku. Vrcholem prázdnoty a nechutnosti byla jeho tiskovka ke sto dnům v prezidentském úřadu. Naprosté bláboly bez ladu a skladu dovršila jeho tisková mluvčí, které se nepovedlo říct jedinou větu bez přebreptu.

          Co můžeme čekat od agenta Pávka? Nic dobrého. Pakliže chce internační tábory pro všechny občany ruské národnosti, můžeme očekávat, že zanedlouho bude chtít stejné tábory pro každého občana naší země, který se nebude ztotožňovat s invazí teroristických migrantů, kdo nebude „ctít“ 256 pohlaví a další LGBTIQ+ agendu, kdo bude chtít mír a další závadné myšlenky. Vždyť jsme slyšeli Fialu, že oni „ctí svobodu slova a projevu, že jen bojují proti nesprávným názorům a informacím“

          Pávek má s Fialou mnoho společného – oba glorifikují sudetské Němce, oba jsou korumpovatelní a vydíratelní, oba nenávidí Českou republiku, oba usilují o nevratnou ztrátu suverenity, oba mají společné loutkovodiče, oba prošli ideologickým školením. Fiala vede zemi k bankrotu, Pávek do války. Skutečnost, že má Pávek 60 % podporu veřejnosti, je těžce znepokojující. Iluze o českém národě si dělat netřeba, vezmeme-li v potaz skutečnost, že si v Praze po obří kritice vedení magistrátu zvolili občané to samé.***

          S tím naprosto souhlasím, jen ta poslední věta je v rozporu s článkem od Vidláka (zdroj dám zvlášť), A naopak Vidlákova slova jsou v zásadním rozporu se známými zdejšímu „stereo“pohledy na tzv. alternativu. :-)
          „S chutí jsem si přečetl, že nám ministerstvo vnitra vydalo novou zprávu o antisystémových hnutích. …. . Píšou tam, že sílíme tak, že už to zastiňuje tradiční extrémistická uskupení. Sice tedy vůbec nevím, jak taková tradiční extrémistická scéna vypadá, ale už i u Vítka si všimli toho co tady už půl roku melduju. Že se ve společnosti něco pohnulo. Celé to monitorování tradičních ruských kolaborantů asi bylo úplně k ničemu, když se tu najednou z ničeho nic vynořili úplně noví bojovníci a ejhle… už nám významně podrývají henty demokratické pilíře a přebírají jakési myšlenky, které nejsou v souladu s politikou strany a vlády. …..“

          Jo – ten život s různými názory začíná být čím dál složitější. :-)

  47. Kamil Mudra

    Scott Ritter:
    Agent Zelensky 1. část – Fakta o ukrajinském prezidentovi.
    Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj. Jak přišel k moci, jaké jsou síly, které skutečně stojí za ním a které mu dopomohly k moci?
    Agent Zelensky 2. část – Plán na zničení Ukrajiny.
    Ukrajinský prezident Zelenskyj „dostal” 10 klíčových úkolů na zničení Ukrajiny od svých západních loutkovodičů Které to jsou a kdo skutečně tahá za nitky Zelenského?
    Při sledování druhého dílu jsem jsem se občas zamýšlel nad tím jaké klíčové úkoly obdržela naše koloniální vláda.
    Youtube s velkým úsilím tento dokument ze svého prostředí vymazalo, ale zde je možné oba díly shlénout v tlumočené i titulkové verzi nebo si přečíst přepisy.

    • embecko

      To by rekl kazdy, kdo ECHO cte. Neni to sice uplne mainstream, ale redakce puvodne mainstreamova je.
      Ovsem u obcas az hysterickeho protiruskeho tonu si nejsem jist, jestli jde o politickou ulitbu, anebo jejich presvedceni.

    • pacifista

      Je pravda, že jsem tam byl už hodně dávno a asi proto mě to tak bouchlo do očí.

  48. dixi

    Náš rád prezentující se ( dobrém a libivem světle ) se v případě jmenování soudců ukázal býti zbabělcem. Nebojím se napsat i poseroutka. Představil jej, jako svého kandidáta a najednou bude zkoumat jeho minulost? Ve svém případě svoe členství u komunistů odčinil a jiném bude zk9umat míru viny? Nevím jak to bylo, poslouchala jsem přednesy v senátu a zaujalo mne, jak se Fišer, pustil do útoku. Šlo o soud s vandaly,kteří ničili vojenské náhrobky.( dnes už je to považováno za hrdinský odboj ) Vlna útoku se mediálně rozšířila až den poté. To jsou mi věci.

    • Kamil Mudra

      Mnojo… V turbulencích časech už to tak bývá že někdo letí nahoru a jiný dolů. Babiš (a podobní oligarchové) se v nich neztratí. Při nejhorším má vždycky na to aby se vytratil a dožil si někde v pohodičce o jaké se nám, obyčejným smrtelníkům, ani nezdá. Můžeme se utěšovat tím že žijeme v době zlomu o které budou historici se zápalem diskutovat ve stylu „coby kdyby“ a můžeme doufat že ten zlom neproběhne jako nějaké rychlé křupnutí, protože visíme na blbé straně větve. Jandejsek, který nedávno hostoval u Skály říkal že s rozumnou vládou bychom mohli být do tří let potravinově soběstační a také popsal jak na to. Jenomže dokud budeme takoví debilové že si pokaždé zvolíme do čela ještě větší debily tak se z té debilní situace nevyhrabeme (to zas říkám já).
      Ten článek co jsi odkázala na kostech, také vlastně hovoří o zlomu. Je zajímavý a přečetl jsem si ho i když už jsem u toho mžoural jak utahaný kotě.
      Uffff…. du spát, na víc už dnes nemám. Peru se teď s Bellovou obrnou a dnes mne čeká první rehabilitace. Ještě že až odpoledne a pro rodinu mám už navaříno. :-)

      • Jana

        Tu nemoc neznám ani podle jména, ale budu ti držet všechny palce, aby ses s ní vypořádal co nejdřív..
        Protože – abys toho neměl málo, řítíme se do další katastrofy – s touhle vládou určitě.
        Váhala jsem, jestli ti mám kazit dnešní náročný den ještě víc, ale vědět bys to měl, protože tě bude potřeba. Tady snad ne, ale jistě se „venku“ setkáš s některými už dokonale zpracovanými lidmi a když Signalista vyšle ty správné signály …. máme zkušenosti s Covidem, Ukrajinou i našimi „představiteli – Fiala, PePa + celá vládní banda.
        https://medium.seznam.cz/clanek/jiri-cb-benysek-benesovy-dekrety-je-potreba-revidovat-v-pohranici-nemce-potrebujeme-16471?utm_campaign=abtest230_hlavicka_na_telefonu_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz#
        A jak jsem se podívala na kousek diskuze, zdá se, že nemalá část diskutujících souhlasí.

        • Kamil Mudra

          Mno, tohle není úvaha autora ale jasně napsaný článek na objednávku. O tom mluvil Skála už někdy před půl rokem v jedné ze svých simultánek a varoval před tím že se vláda pokusí vydat tímto směrem a má „k ruce“ dost silnou loby. Očekával bych že se autorem „vytoužená“ veřejná diskuse brzy rozjede. :-(