www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 11. května 2024, Svátek má Svatava, zítra Pankrác

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

SOUHRN: Toyota zopakovala na Safari Rally Kenya quadruple

26. června 2023 • 14:00

Pouhé tři týdny po Sardínii pokračuje mistrovství světa v automobilových soutěžích svým asi nejexotičtějším závodem - Safari Rally Kenya, která se pojede na tradičních náročních tratích na východě afrického kontinentu. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Online výsledky - Diskuse k soutěži - Další informace ke Safari Rally Kenya

Tovární tým Toyota Gazoo Racing WRT zopakoval unikátní kousek z loňského roku, kdy obsadila kompletní první čtyři místa výsledkové listiny. Jen pořadí se trochu přeskupilo, když vloni čtvrtý Ogier přeskočil všechny své týmové kolegy a skončil na prvním místě.

Nutno přiznat, že ke zopakování tohoto unikátu neměla Toyota zapotřebí se nijak více namáhat, soupěři jim totiž usnadnili šanci sami. Vozům Hyundai totiž nedržely poloosy, takže Neuville a Lappi byli postupně ze hry. Třetí jezdec korejské značky Dani Sordo měl zase problémy s posilovačem řízení, i tak ale rychlostně nestíhal. Také M-Sport se potýkal s tradičními problémy, týmová jednička Tänak musela spolučistit trať, po dvouminutové ztrátě na RZ 4 kvůli defektu pak tradičně ztratila motivaci. Pierre-Louis Loubet se tentokrát vyhnul jezdeckým excesům, rychlostně však vůbec nestačil a navíc si připsal ztracené minuty i po defektech.

Prakticky stylem start-cíl zvítězil Sébastien Ogier, který i v úvodu těžil z výhodnější startovní pozice. V závěru se na něj sice začal mocně dotahovat Kalle Rovanperä, zkušený francouzský multišampion si však svou pozici hlídal a zvítězil s na Safari relativně malým rozdílem 6,7 vteřiny. Jako třetí vystoupal na piedestal Elfyn Evans, jeho ztráta však byla již téměř tři minuty. Za ním se seřadili další piloti vozů Rally1 v pořadí Katsuta, Sordo, Tänak, Loubet a Neuville, který se i přes superally dokázal probojovat zpět na osmou příčku, když dokonce vyhrál závěrečnou power stage. Po večerním zasedání sportovních komisařů však přišel šok v podobě vyloučení belgického pilota za přítomnost člena týmu na trati, což je v rozporu s předpisy. Udělat takovou školáckou chybu na úrovni továrního týmu v MS je opravdu velká ostuda.

Do první desítky se tak dostali jezdci s vozy R5. Osmý absolutně a první ve WRC2 dojel Kajetan Kajetanowicz, jeho ztráta na prvního byla již přes 26 minut. Polský jezdec bojoval o vítězství ve WRC2 s Gregoirem Munsterem. Toho však v sobotní etapě zradila technika, po restartu v neděli pak havaroval. Devátý absolutně dojel po celý víkend jednoznačně nejrychlejší jezdec s vozem R5 Oliver Solberg startující se starším modelem maďarské stáje Eurosol. Bez nároku na body do WRC2 zajížděl jeden nejrychlejší čas v rámci kategorie za druhým, defekt a následné poškození vozu na RZ však vystavilo švédskému mladíkovi stopku. Po vyloučení Neuvilla a odstoupení ostatních soupeřů se do první desítky dokázal dostat Martin Prokop, který opět usedl do Fiony a konečně soutěž se Zdeňkem Jůrkou dokončil. Prachbídně obsazenou kategorii WRC3 vyhrál jediný dokončivší bez superally Diego Dominguez z Paraguaye.

Další soutěží mistrovství světa v automobilových soutěžích bude v polovině července Rally Estonia.

Konečné výsledky Safari Rally Kenya

- - - - - - - - - - - - - SHAKEDOWN - - - - - - - - - - - - -

Výsledky shakedownu

- - - - - - - - - - - - - před startem - - - - - - - - - - - - -

Pouhé tři týdny po Sardínii pokračuje mistrovství světa v automobilových soutěžích svým asi nejexotičtějším závodem - Safari Rally Kenya, která se pojede na tradičních náročních tratích na východě afrického kontinentu. Průběh soutěže můžete sledovat ŽIVĚ společně se serverem AutoSport.CZ.

Takamoto Katsuta - Aaron Johnson (Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) - Safari Rally Kenya 2023  (© At World/ Joseph Mburu)
-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist