Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Nevtipkoval jsem. Zuckerberg přijal nečekanou výzvu nejbohatšího muže světa na souboj v kleci

Mark Zuckerberg (vlevo) a Elon Musk. foto: Profimedia.cz

Stačilo tak málo. Vlastně jen zpráva o tom, že společnost Meta Marka Zuckerberga vyvíjí síť, který by mohla konkurovat platformě Twitter vlastněnou Elonem Muskem. Během pár desítek hodin tato informace vytvořila půdu pro hodně nečekaný souboj.
  13:06

„Jsem si jistý, že svět se už nemůže dočkat, až bude výhradně pod Zuckovým palcem a nebude mít žádné jiné možnosti. Alespoň to bude ‚zdravé‘. Už jsem se toho začal obávat,“ vyťukal majitel Twitteru Elon Musk v reakci na informaci o možné nové konkurenci své platformy, kterou vlastní teprve od loňského roku.

Na to přišla reakce jednoho z uživatelů, že by se měl slavný vizionář a miliardář obávat toho, co napíše, protože neméně bohatý šéf Mety Mark Zuckerberg už nějaký ten pátek trénuje MMA a jiu-jitsu. A nedávno přiznal, že je pro něj zápas v kleci velkou výzvou.

„Jsem pro náš zápas v kleci, pokud je pro také on,“ opáčil okamžitě s vysmátým smajlíkem spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Tesla.

Kde, kdo očekával, že tím vše skončí. Jenže…

Do portfolia Mety patří sociální sítě Facebook a Instagram. A právě na té druhé 39letý Zuckerberg následně umístil snímek obrazovky Muskova tweetu se slovy: „Pošlete mi polohu.“

Ve středu si skrze dalšího uživatele všiml této výzvy také o dvanáct let starší výstřední rodák z Austinu. „Jestli to myslí vážně, tak jdeme na to,“ vyťukal.

Co se zdálo být vtipem, se rázem dostalo do pozornosti médií celého světa. Vždyť o možnosti vzájemného duelu dvou mužů, jejichž majetek dle posledního vydání časopisu Forbes čítá dohromady přes 257 miliard dolarů (Musk je aktuálně první se jměním 192 miliard, Zuckerberg šestnáctý se 65 miliardami), informovaly BBC, CNN, Forbes a řada dalších.

Mimochodem, titulek webu posledně zmíněného prestižního finančního plátku mluví jasně: „Elon Musk a Mark Zuckerberg slíbili vzájemný zápas v kleci (seriózně).“

A tak došlo ve středu pozdě v noci i na oficiální vyjádření. „Nešlo o vtip. Příběh mluví sám za sebe,“ reagovalo tiskové oddělení Meta na smršť dotazů veřejným prohlášením. Twitter ani Tesla nereagovaly, za ty to zvládá sám jejich boss.

„Chtěl bych to udělat v lasvegaském oktagonu (tréninkové centrum s halou největší MMA organizace světa UFC, byť je jasné, že takový duel by se uskutečnil v daleko větší hale než jen pro pár stovek lidí). Mám takový skvělý chvat, kterému říkám ‚Mrož‘, kdy si prostě lehnu na soupeře a vůbec nic nedělám. Já skoro necvičím, jediný můj trénink je zvedání a házení mých dětí do vzduchu,“ zaznělo v podcastu Full Send od Muska.

Zda skutečně zvedne hozenou rukavici a dojde na těžko uvěřitelný duel, je nakonec přece jen ve hvězdách. Mimo jiné proto, že majitel Twitteru by na sobě přece jen musel zapracovat. Jeho mladší konkurent se vrhl do světa bojových sportů v době covidové a co zprvu vypadalo jen jako pomoc a podpora UFC v náročném období, se proměnilo zjevně v regulérní vášeň.

A je to pár týdnů, co Zuckeberg vybojoval zlato a stříbrno na jednom z mnoha národních turnajů v jiu-jitsu (sport, který vychází z juda, karate a aikida).