Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zpráva dne

Je to názor. Soud osvobodil učitelku obviněnou za popírání válečných zločinů na Ukrajině

Státní zástupce se odvolá: obžalovaná žena podle něj neprojevila sebereflexi

Martina Bednářová • Autor: Profimedia
Martina Bednářová • Autor: Profimedia
Geoffrey Hinton
Geoffrey Hinton

Objednejte si k odběru newslettery a informační servis Respektu


Ve stejnou chvíli, kdy na Kyjev po začátku ruské války dopadaly ruské střely, tvrdila učitelka Martina Bednářová ve třídě Základní školy Na dlouhém lánu v Praze svým žákům, že nic takového se neděje. Když ji žáci upozorňovali na zabíjení civilistů na Ukrajině nebo jí řekli, že viděli ve zprávách hořící město, sdělila jim, že “ČT1 patří do skupiny médií, která jsou vázána na miliardáře Sorose. A o tom víme přesně, komu je poplatný”.

Bednářová také žákům sdělila, že Rusové na Donbase byli systematicky vražděni od roku 2014, a to „jenom proto, že to byli Rusové. A byli likvidováni vlastně opravdu ukrajinskými nacistickými skupinami tak, že se zatloukly dveře do baráku, ten barák se zapálil, stáhli se ti lidé zaživa z kůže, vraždily se děti a tak dále“. O Vladimiru Putinovi pak mluvila přeneseně jako o člověku, jehož varování zkrátka Ukrajina neuposlechla.

Žáci osmé třídy si tvrzení, která jim učitelka nabízela v hodině českého jazyka zaměřené na mediální gramotnost, nahráli a záhy o tom začala informovat média. Škola pak učitelku Bednářovou propustila kvůli šíření dezinformací, následně ji obvinilo státní zastupitelství. Za trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy na Ukrajině jí státní zástupce navrhoval podmíněně odložené vězení na osm měsíců se zkušební dobou na dva roky. Obvodní soud pro Prahu 6 ji však ve čtvrtek osvobodil.

Vězení za názor?

„Nevhodnými metodami ovlivňovala žáky, ale za toto už byla postižena tím, že dostala výpověď v práci. Soud tedy má za to, že za toto selhání již byla postižena prostředky mimo oblast trestního práva,“ zdůvodnila soudkyně Klára Jantošová rozsudek. “Soud nedošel k závěru, že by se jednalo o explicitní popírání, ospravedlňování závažných zločinů.“

 "Výroky jsou zjevně odrazem názorů a postojů obžalované, jejím vnímáním historie a reality, což je názor. Za názor paní obžalovaná být souzena nemůže a nebude," dodala soudkyně. Bednářová  pro přítomné novináře rozsudek komentovat nechtěla s argumentem, že nejsou z nezávislých médií. Řekla jim pouze to, že by jí měli pogratulovat.

Státní zástupce Richard Petrásek naopak upozornil, že obžalovaná žena nikdy neprojevila sebereflexi za  to, že “zneužila hodinu pro ruskou masáž dětí”, když jim sdělovala svůj názor “sesbíraný na proruských dezinformačních webech a z přepisu projevu prezidenta Putina”. S rozsudkem není spokojen a oznámil, že se proti němu odvolá - za společensky nebezpečné považuje hlavně to, že vše, co pojmenoval, se dělo před dětmi ve škole. 

K soudu již bývalou učitelku doprovodili někteří členové konspiračního a dezinformačního společenství PRAK (Proti represi a kriminalizaci), jako je spisovatelka Lenka procházková, která se na dezinformační scéně angažuje už několik let, nebo bývalý místopředseda KSČM Josef Skála, jenž byl nedávno pravomocně odsouzen k osmiměsíční podmínce za popírání masakru polských válečných zajatců v Katyni.

Spolek PRAK zřídil pro učitelku Bednářovou už po jejím propuštění transparentní účet a lidé jí na něj posílají peníze. Dezinformační scéna ji už měsíce  oslavuje jako odvážnou oběť celosvětového spiknutí proti pravdě a svobodě.

Aktuální průzkumy k tomu, kolik českých učitelů podléhá dezinformacím o válce na Ukrajině, v Česku neexistují. V roce 2021 zkoumala Univerzita Palackého, kolik učitelů obecně podlého dezinformacím, a zjistila, že jde zhruba o deset procent pedagogů. Z výzkumu vyplynulo, že  61,14 procenta českých pedagogů je schopno správně posuzovat pravdivost výroků,  15,59 procenta českých pedagogů uznává, že není schopno dané výroky relevantně posoudit a 10,41 procenta českých pedagogů posuzuje pravdivost předložených výroků chybně, věří nepravdivému obsahu, dezinformacím, konspiracím, hoaxům a mýtům. Ivana Svobodová


Elon Musk přes Twitter vyzval Marka Zuckerberga k souboji v kleci - a ten souhlasil. Rusko zvažuje, že v okupované Záporožské jaderné elektrárně na jihu Ukrajiny spáchá „teroristický útok spojený s únikem radiace“, varoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s odvoláním na informace od vojenské rozvědky a tajné služby SBU. Česko si výrazně pohoršilo v globálním indexu rovnosti pohlaví, který každoročně sestavuje Světové ekonomické fórum. Spadlo o 25 příček na 101. místo ze 146. „To téma opravdu takto nestálo, ani to tak pan předseda Bartoš takto nepostavil," uvedl premiér Petr Fiala v rozhovoru pro CNN Prima News po schůzce s šéfem Pirátů o případném odchodu nejmenší strany z vlády kvůli nespokojenosti s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem. Část Pirátů Blažka kvůli jeho vstupování do živých policejních kauz označila za hrozbu pro důvěryhodnost vlády. Evropský soud ve Štrasburku jednomyslně odmítl stížnost šesti zdejších soudců na zmražování platů v letech 2011 až 2014. Gočárova galerie v Pardubicích zahájí v pátek výstavní zkušební provoz. Poslanec ANO a místopředseda výboru pro obranu Pavel Růžička naletěl dezinformacím o stíhačkách F–35; sdílel je na Twitteru, ale chybu neuznal. Aktivisté Greenpeace na protest proti odkladům uhelného útlumu obsadili velkorypadlo v dole Bílina, které ale těžaři nepotřebovali k provozu a ten byl po krátké pauze v lomu obnoven. Čína je nejhorším státem na světě, pokud jde o schopnost zajistit občanskou bezpečnost a svobodu vyjadřování, uvedla novozélandská organizace Human Rights Measurement Initiative ve svém pravidelném indexu vydávaném od roku 2017. Německé železničářské odbory po neúspěšném vyjednávání o platech hrozí časově neomezenou stávkou. České basketbalistky o bod prohrály ve čtvrtfinále mistrovství Evropy s Maďarskem. Sedmmáctiletá Iveta Miculyčová obhájila titul mistryně Evropy ve freestyle BMX. Po vlně veder mají večer na západ Čech přijít „extrémně silné bouřky“, předpověděli meteorologové.


Předchozí vydání najdete na webu respekt.cz v rubrikách Informační servis a Newsletter

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].