Spojené státy nesmí s přípravou na válku proti Číně otálet

Spojené státy nesmí s přípravou na válku proti Číně otálet
USA vs. China / depositphotos.com/ (Zvětšit)

Vojenská rovnováha mezi Spojenými státy a Čínou v Asii je velmi křehká. V posledních letech se pro světového hegemona nevyvíjí příznivým směrem. Změna v poměru sil vyvolává pochybnosti o amerických schopnostech a ochotě bránit tichomořské spojence. Přesně s tímto vývojem Peking počítá. V příhodné chvíli využije příležitost a pokusí se stát dominantní mocností.

Vzestup Číny jako vojenské mocnosti přitom neovlivní pouze budoucnost Tchaj-wanu, ale vyvolá také otázky o roli USA na celém světě. S rostoucí vojenskou silou Říše středu bude Washington muset vynakládat stále více prostředků na udržení amerického prvenství. Washingtonský časopis The Atlantic upozorňuje na loňský obranný rozpočet Pekingu ve výši 219 miliard amerických dolarů, což je více než dvojnásobek oproti stavu před deseti lety. Oproti rozpočtu Spojených států zůstává na přibližně třetinové úrovni.

Díky těmto investicím Čína zažívá bezprecedentní budování ozbrojených sil, možná největší od druhé světové války. Čínské námořnictvo již předstihlo v počtu lodí svůj americký protějšek. Čínské letectvo, globálně třetí největší, rychle dohání západní vzdušné síly a pokračuje v modernizaci stejně jako v dodávkách letadel domácí výroby. Od roku 2021 Peking buduje tři pole s nejméně třemi sty novými sily pro mezikontinentální balistické rakety. Pentagon předpokládá, že Čína do roku 2035 rozšíří své zásoby strategických hlavic ze současných přibližně 400 na 1500.

Číňané tyto síly shromažďují přesně v místě, kde panuje největší riziko vypuknutí války. Tato oblast, západní Tichomoří nedaleko čínských domovských základen, dává Pekingu značnou výhodu. Říše středu zatím neprojektuje svou vojenskou sílu globálně, USA naproti tomu drží v Asii jen část svých po celém světě rozprostřených vojenských sil. „V případě války budou Spojené státy muset stáhnout chybějící kapacity z jiných částí světa,“ uvedl pro The Atlantic John Culver, bývalý analytik CIA. „Čína začne tuto hypotetickou válku v podstatě na dvorku před svým domem.“

Průběh americko-čínského konfliktu bývá Američany opakovaně simulován a výsledky podrobně zkoumány. Podle většiny scénářů USA dokáží s pomocí Japonska odrazit čínskou obojživelnou invazi na Tchaj-wan. Cena za vítězství ovšem bude velmi vysoká. The Atlantic uvádí ztráty desítek lodí, stovek letadel a desítek tisíc vojáků. Časopis Politico k tomu přidává spotřebu všech raket vzduch-země dlouhého doletu během několika dní po začátku konfliktu.

„Ve všech simulacích vidíme značné ztráty na obou stranách. Dopady na naše síly budou zničující,“ objasnila pro Politico Becca Wasserová, která v jednom cvičení převzala roli čínského vedení. „Nejčastějším závěrem odehraných scénářů je nutnost podnikat kroky v Indo-Pacifiku již nyní. Jen tak Spojené státy vypuknutí války předejdou. Jsme totiž obrovsky pozadu. Ukrajina je naším budíčkem. Je to náš zlomový okamžik.“

The Atlantic varuje před zdlouhavou americkou reakcí, která nebere v potaz naléhavost situace. „Jdeme správným směrem, ale příliš pomalu a v nedostatečném rozsahu,“ vysvětlil pro The Atlantic Elbridge Colby, jenž dříve vedl strategické plánování na americkém ministerstvu obrany. „Osobně se domnívám, že dochází k obrovskému podcenění čínských schopností.“ John Culver k tomu dodal: „Teprve nyní začínáme realizovat investice, které skutečně potřebujeme. Jejich efekt se pravděpodobně plně projeví až v polovině příští dekády a později. Musíme znovu získat výhody, jež máme v konfliktech obvykle k dispozici.“

Washingtonský časopis dále zdůrazňuje čínskou hospodářskou sílu a odhodlání získat dominantní postavení v západním Tichomoří. Za studené války mohly Spojené státy utratit za závody ve zbrojení více než Sovětský svaz, protože americké hospodářství bylo větší a rostlo rychleji. USA přitom věděly, že SSSR s nimi nemůže držet tempo. V případě Číny tomu tak není. Pokud bude chtít, bude moci zbrojit přinejmenším stejně rychle jako její konkurent. A to téměř jistě nastane, protože východní Asie je kvůli své blízkosti pro Čínu důležitější než pro Spojené státy. Peking v tomto regionu usiluje o získání postavení hegemona, v čemž mu Američané brání. Říše středu bude ale podle The Atlantic bojovat o tento status tvrději, než je Washington připraven tomu bránit.

Mark Montgomery a Bradley Bowman, veteráni amerických ozbrojených sil, proto ve svém článku pro Defense News definovali několik kroků, jak vojenské porážce v Tichomoří zabránit. Spojené státy musí zaprvé posílit své schopnosti zasáhnout útočící čínské jednotky, zadruhé pak obranné schopnosti Tchaj-wanu. Jako další zmínili nutnost zvýšit schopnost přežití předsunutých amerických sil a zlepšit schopnost bojovat společně s regionálními spojenci (především s Austrálií, Japonskem a Tchaj-wanem).

Co se týče amerických útočných schopností, USA čelí významné geografické nevýhodě. Snaží se odvrátit konflikt v oblastech pár set km od čínských přístavů a letišť, které se zároveň nachází okolo 13 000 km od amerického západního pobřeží. Aby toho nebylo málo, Peking pravděpodobně získá výhodu prvního tahu. Pod rouškou například dalšího vojenského cvičení bude rozhodovat o místě a načasování prvního úderu. Montgomery a Bowman vyzdvihují přednosti úderných zbraní dlouhého dosahu jako nejspolehlivějšího nástroje k vítězství a prostředku ke snížení amerických ztrát. Vzhledem k nákladům budou Američané potřebovat vedle drahých raket s vysokou účinností též levnější rojovou munici (swarming munitions). K jejich odpálení má sloužit co nejvíce platforem, včetně stealth ponorek, což Číňany donutí rozptýlit své obranné zdroje.

Spojené státy musí současně pomoci Tchaj-wanu dosáhnout jisté úrovně obranné soběstačnosti, aby před příchodem spojenců vydržel počáteční nápor protivníka. Ačkoli Kongres letos v zákoně o obranném rozpočtu Tchaj-peji schválil dvě miliardy amerických dolarů ročně, je třeba tyto prostředky ještě převést a použít. Další potřebné úsilí zahrnuje stanovení priorit, urychlení dodávek vojenského materiálu (zjednodušení úřednických úkonů a rozšíření výroby) a předzásobení Tchaj-wanu klíčovou municí. Tu by v případě krize mohly použít jak americké, tak tchajwanské síly.

K zajištění bojových schopnosti amerických sil je nutné zmírnit zranitelnost předsunutých základen vůči raketovým útokům. Defense News poukazují na nedostatečnou protiraketovou obranu ve druhém ostrovním řetězci (japonské ostrovy – Guam – Karolíny – Nová Guinea). Klíčovou roli hraje potřeba vyvinout obranné systémy, které nyní zaostávají za vývojem útočných hypersonických zbraní Pekingu. Pokud bude Čína ve svém snažení rychlejší a úspěšnější, významně to oslabí věrohodnost a účinnost amerického odstrašení.  

Přípravu vlastních sil Montgomery a Bowman radí doplnit nejcennější americkou výhodou oproti Říši středu, a sice spojenci. Simulace americko-čínského konfliktu opakovaně hodnotí souhru s Austrálií, Japonskem a Tchaj-wanem a výsledky hovoří za vše. Když jsou americké a partnerské síly koordinovanější a integrovanější, pravděpodobněji zvítězí a zřejmě utrpí menší ztráty. USA mohou tento faktor posílit dalšími vojenskými cvičeními s Tchaj-wanem. Operační spolupráci s Austrálií, Japonskem a Tchaj-wanem Japonskem lze zlepšit zřízením specializovaného velitelství společných sil v indo-pacifickém prostoru.

Měnící se bezpečnostní situace vede k vytvoření geopoliticky zcela nové východní Asie. Region se začíná rozdělovat podle konkurenčních sfér vlivu. Spojené státy přestanou být jediným hegemonem, který může jít kamkoliv a dělat cokoliv. Přechod od unipolárního k multipolárnímu světu přinese nová rizika pro americkou moc a zájmy. Takový posun automaticky neznamená pokles vlivu USA. Bude ovšem vyžadovat nové závazky, jež Washingtonu zajistí možnost projektovat sílu a které budou další mocnosti odrazovat od agresivních výpadů.

Zdroje: The Atlantic, Politico, Defense News

Nahlásit chybu v článku


Související články

Bartosiak: Hrozí gigantická konfrontace USA a Číny. Evropa váhá, ke komu se připojit

V polském diskusním pořadu Horyzont zpravodajské televize TVN24 vystoupil známý polský geopolitický ...

Michta, Bartosiak: Evropa je bezbranná a Spojené státy se chovaly jako šílenci

Polský geopolitický odborník doktor Jacek Bartosiak si do svého pořadu na Strategy&Future pozval ...

PREMIUM Bartosiak: Marx, pruské reformy, slabé polské elity a finanční vs. výrobní kapitalismus, část 1.

Jacek Bartosiak, polský autor bestsellerů o geopolitice a zakladatel think-tanku Strategy & ...

PREMIUM Bartosiak: Marx, pruské reformy, slabé polské elity a finanční vs. výrobní kapitalismus, část 2.

Druhá a poslední část přepisu rozhovoru Jacka Bartosiaka v pořadu Dwie Lewe Ręce.

Zvýraznit příspěvky za posledních:

  • Eiffelos
    08:47 27.06.2023

    Toto je moc obsáhlé téma a nedá se popsat jedním článkem. Za mě, Čína třebas má větší námořnictvo, ale armády se posuzují podle stupně schopností a ne podle počtu techniky (viz. ...Zobrazit celý příspěvek

    Toto je moc obsáhlé téma a nedá se popsat jedním článkem. Za mě, Čína třebas má větší námořnictvo, ale armády se posuzují podle stupně schopností a ne podle počtu techniky (viz. Ruská armáda na Ukrajině) . Číňane nemají od 70. let skoro žádné bojové zkušenosti, armádu kopírují podle jiných a nevytváření vlastní dogma...to se jim může šeredně vymstít , ta armáda je hodně početná , z velké míry kopíruje US Army , Navy a technicky je složena s klonů Ruské a Západní techniky (např. poslední Letadlová loď je kopii amerických, první je Ruská ) a kopírují to často úplně bezhlavě a obávám se , že jim uniká podstata těchto řešení a neumí s nimi improvizovat. Navíc pokud kopíruji třeba západní model armády , ale na to nalinkuji přísný hiearchický model a politickou agitku , jaká je v Číně tak z toho je kočkopes. Jediný problém ,ale dost podstatný je, že je to nejpočetnější stát světa a ti lidi mají pro režim malý význam ...Amíci, by se proto měli soustředit na dostatečné zásoby moderní munice a zbraní protože ten boj může být hodně o kvantitě...Skrýt celý příspěvek

  • Sholva
    12:40 24.06.2023

    Tak řekněme, že v první řadě si musí v USA sami říct, jestli jo nebo ne a to s předstihem a napříč spektrem. Jestli to bude téma vnitropolitických bojů, tak mají dost problém - ...Zobrazit celý příspěvek

    Tak řekněme, že v první řadě si musí v USA sami říct, jestli jo nebo ne a to s předstihem a napříč spektrem. Jestli to bude téma vnitropolitických bojů, tak mají dost problém - prakticky světová válka se v rozpoleceném stavu vyhrává dost těžko.Skrýt celý příspěvek

    • Jirosi
      21:45 24.06.2023

      Ve dkutecnosti nemusi.
      Pred ww2 byla jejich officialni pokitika se tim nezabývat.
      Az kdyz dosla valka knim, ten nazor zmenily.

      Ve dkutecnosti nemusi.
      Pred ww2 byla jejich officialni pokitika se tim nezabývat.
      Az kdyz dosla valka knim, ten nazor zmenily.

  • PavolR
    11:20 24.06.2023

    Medzitým Maďarsko ako prvá európska krajina pristúpilo k BRI:
    https://twitter.com/CGTNOffici...

    Medzitým Maďarsko ako prvá európska krajina pristúpilo k BRI:
    https://twitter.com/CGTNOffici...

  • danny
    22:27 23.06.2023

    Teď budu zase trochu čůrat proti větru. Ale je opravdu konfrontace nezbytná? Měli jsme tady desítky let soupeření Západu a Východu. Kromě pár zástupných konfliktů se střet hegemonů ...Zobrazit celý příspěvek

    Teď budu zase trochu čůrat proti větru. Ale je opravdu konfrontace nezbytná? Měli jsme tady desítky let soupeření Západu a Východu. Kromě pár zástupných konfliktů se střet hegemonů nekonal. Jsme si fakt tak jisti, že ti Číňani chtějí stůj co stůj expandovat, dobývat svět, odněkud Západní civilizaci sesazovat?
    Není na místě uznat, že jakožto útvar reprezentující významnou část světové populace mají taky nějaká "velmocenská práva" a přestat se s nimi za každou cenu přetlačovat i v místech, kde sami nemáme co nabídnout a minimálně je to pro nás trochu z ruky?
    Co tak jim prostě nabídnout ten prostor "zjaponskovatět" a naopak podpořit koncept multilaterálního světa, kde by byl nakonec prostor i pro nás, aniž bychom v zájmu udržení pozice podržtašky hegemona vyhladili dvě třetiny lidstva, co mají ambice ucházet se o své místo na slunci?Skrýt celý příspěvek

    • Jirosi
      21:46 24.06.2023

      Vzdyt to uz tak 10.let realne delaji.

      Vzdyt to uz tak 10.let realne delaji.

  • memo
    17:03 23.06.2023

    Taiwan se udrží pouze v případě, že bude mít několik stovek jaderných zbraní. To samé platí pro Jižní Koreu a Japonsko s Austrálií. Je třeba se zbavit iluze, že nešíření jaderných ...Zobrazit celý příspěvek

    Taiwan se udrží pouze v případě, že bude mít několik stovek jaderných zbraní. To samé platí pro Jižní Koreu a Japonsko s Austrálií.
    Je třeba se zbavit iluze, že nešíření jaderných zbraní je dobrá věc.
    Je tomu právě naopak! USA nemůže na vše stačit samo, tak musí přistoupit na sdílení ekonomické a vojenské moci a decentralizovat jaderné odstrašení.
    Tady v Evropě má jaderné zbraně mimo USA pouze Velká Británie a Francie a to ještě v relativně malých počtech.
    Jestliže by někde měli být v Evropě rozmístěny jaderné zbraně pak tedy ve Finsku a Polsku a také v Rumunsku a Bulharsku. Jenže by to měly být spíše francouzské jaderné zbraně než americké, právě kvůli situaci kolem Taiwanu. Je docela zarážející že Kanada jako druhá největší země světa, tedy dle rozlohy nemá vlastní jaderné odstrašení a pouze se spoléhá stejně jako ostatní pasažéři v NATO na pomoc USA. Velká Británie by minimálně měla být vstřícnější a poskytnout své jaderné zbraně také Kanadě a Austrálií. Což opět znamená zvětšit vlastní jaderný arzenál. Samozřejmě že by to přineslo značnou finanční zátěž pro hospodářskou politiku ale Kanada a Austrálie a možná i Japonsko a Jižní Korea by se měly podílet na spolufinancování. Podobně opět v Evropě by nové tedy další francouzské jaderné zbraně bylo nutné spolufinancovat. Jenže otázka je zda by Francie a Velká Británie na něco takového vlastně přistoupila. Jenže nám náš čas neúprosně mezitím utíká a Čína si rozšiřuje vlastní jaderný arzenál a ten ruský se také zmenšovat nebude a po Severní Koreji bude mít jaderné zbraně i Írán. A to dříve než si vlastně připouštíme. Pak by mohlo být už pro udržení míru pozdě.Skrýt celý příspěvek

    • Toomk
      18:14 23.06.2023

      Jižní Koreu a Japonsko má knowhow na výrobu JZ, jen zatím nebyla politická vůle a taky to prosadit a vysvětlit to vlastním lidem.

      Jižní Koreu a Japonsko má knowhow na výrobu JZ, jen zatím nebyla politická vůle a taky to prosadit a vysvětlit to vlastním lidem.

  • flanker.jirka
    15:56 23.06.2023

    Jestli chce USA "začít předcházet válce" s Čínou, tak by měli co nejrychleji změnit migrační politiku a verbovat všechny národnosti latinské ameriky do armády a k mariňákům jako ...Zobrazit celý příspěvek

    Jestli chce USA "začít předcházet válce" s Čínou, tak by měli co nejrychleji změnit migrační politiku a verbovat všechny národnosti latinské ameriky do armády a k mariňákům jako potravu války.
    Vždycky, když se USA snažili předcházet expanzi někoho jiného, tak z toho byla válka.Skrýt celý příspěvek

  • Trener
    14:13 23.06.2023

    To se trošku dalo čekat, že Čína takhle "vyroste" a západ to ještě do určité míry pro svůj zisk podporoval. Jsou případy z minulosti, kdy 130 mil. Japonsko a 48 mil. Jižní Korea ...Zobrazit celý příspěvek

    To se trošku dalo čekat, že Čína takhle "vyroste" a západ to ještě do určité míry pro svůj zisk podporoval. Jsou případy z minulosti, kdy 130 mil. Japonsko a 48 mil. Jižní Korea také vyrostla. Také se naučili být dobří v auto průmyslu a elektronice a také už vyvíjejí, nebo participují na stíhači 5. generace. Jejich armády jsou v světové TOP10. Svojí ekonomikou a "silou" jsou na úrovni evropských lídrů a mocností. Naštěstí stojí na správné straně barikády a jejich vliv může být vyvažován sousedy. V případě Číny to už může být větší oříšek. Pro USA je jen dobře, že existuje Taiwan, jen jakou cenu bude stát řešení, které jim bude vyhovovat.Skrýt celý příspěvek

  • Scandinavian81
    13:43 23.06.2023

    bláboly, žádná válka nebude, je to akorát divadlo pro chudobu....

    bláboly, žádná válka nebude, je to akorát divadlo pro chudobu....

    • markus223
      14:06 23.06.2023

      Něco podobnýho jsem slýchával i minulý rok v únoru.

      Něco podobnýho jsem slýchával i minulý rok v únoru.

    • Jan.holovsky
      10:19 26.06.2023

      A jak to víte, máte k tomu relevantní zdroje?

      A jak to víte, máte k tomu relevantní zdroje?

  • Toomk
    12:25 23.06.2023

    Neexistuje nekde nejaky podrobnejsi clanek nebo studie jak by vlastne probihala ta valka ? Ano Tchajwan to je jasne, cil cislo jedna, Cina jasne ve vyhode, ale co vlastne pak ...Zobrazit celý příspěvek

    Neexistuje nekde nejaky podrobnejsi clanek nebo studie jak by vlastne probihala ta valka ? Ano Tchajwan to je jasne, cil cislo jedna, Cina jasne ve vyhode, ale co vlastne pak ziska, kdyz se budou tchajwanci branit, 25 milionu hladovejicich a zniceny ostrov? Mozna to Cine za to stoji. Ale co dal? Nejake umele ostrovy v jihocinskem mori, ok sice jejich vyznam neni maly, ale ne strategicky a pak co ? Zkusi to zase na Vietnam? Filipiny? Japonsko? To si nemyslim. A tak vlastne je mi zahadou k cemu Cina stavi tu obri namorni flotilu, aby s ni pak operovala v blizkem okoli Ciny. Jina vec by byla ponorkova flotila, to mi jako daleko ochrana dava smysl stejne jako dalsi nastroj jaderneho odstraseni. Nemuzu si pomoct, ale at na to koukam ruznymi pohledy, tak jedina moznost kam realne expandovat a získávat je Mongolsko a Rusko.Skrýt celý příspěvek

    • mudry.udrzbar
      13:15 23.06.2023

      ide o celkovu geopoliticku hegemoniu, kontrolu namornych obchodny tras a pod. Ak USA neubrania spojenca, tak to napr. moze znamenat, ze dalsi spojenci sa od nich odvratia a pod. ...Zobrazit celý příspěvek

      ide o celkovu geopoliticku hegemoniu, kontrolu namornych obchodny tras a pod. Ak USA neubrania spojenca, tak to napr. moze znamenat, ze dalsi spojenci sa od nich odvratia a pod. Nie je to tak jednoduche, analogicky sa mozeme pozriet napr. na koniec britskej dominancie nad svetom/svetovym obchodomSkrýt celý příspěvek

    • Marky
      22:08 23.06.2023

      Tohle by tě mohlo pobavit:
      https://www.youtube.com/watch?...

      Tohle by tě mohlo pobavit:
      https://www.youtube.com/watch?...

  • Toomk
    12:14 23.06.2023

    Zajimave,

    Zajimave,

  • Tesil
    11:26 23.06.2023

    Čína má systematičtější přístup než ostatní.Postupuje pomalu,ale má jasně dané priority. Nerozesírá režimy v zemích,kde hodlá rozvíjet ekonomické aktivity. Stejně si vede i v ...Zobrazit celý příspěvek

    Čína má systematičtější přístup než ostatní.Postupuje pomalu,ale má jasně dané priority.
    Nerozesírá režimy v zemích,kde hodlá rozvíjet ekonomické aktivity.
    Stejně si vede i v případě výroby automobilů, postupně ovládá evropský trh,jak je již níže popsáno.
    Ještě nedávno jsme s despektem hodnotili auta korejská.Teď se vesele prodávají.
    Pokud jde o hypotetický konflikt určitě bude hrát roli ochota jednotlivých států akceptovat ztráty.Ekonomické i lidské.Skrýt celý příspěvek

    • Pavel 1
      11:52 25.06.2023

      Myslíš že ekonomická destrukce např. srí lanky není "rozesírání", tesile?

      Myslíš že ekonomická destrukce např. srí lanky není "rozesírání", tesile?

      • Tesil
        18:15 25.06.2023

        Ne.

        Ne.

        • Pavel 1
          19:46 27.06.2023

          Jistě. Ve tvém případě případě platí, že myslet znamená h... vědět, tesile.

          Jistě. Ve tvém případě případě platí, že myslet znamená h... vědět, tesile.

    • Danik
      12:00 29.06.2023

      Svůj vzestup a plány neudrželi v tajnosti tak dlouho jak doufali. Ty režimy buď podporují, jelikož jsou to spojenecké diktatury, nebo je rozeserou ekonomicky pod příslibem ...Zobrazit celý příspěvek

      Svůj vzestup a plány neudrželi v tajnosti tak dlouho jak doufali.

      Ty režimy buď podporují, jelikož jsou to spojenecké diktatury, nebo je rozeserou ekonomicky pod příslibem přátelství no a pak si z nich udělají poskoky.

      Dobrý příklad jsou námořní základny v indickém oceánu. Čína přijde, dá "výhodnou" půjčku, kterou daný stát není schopný zplácet, no a Čína si jako splátku dluhu vezme přístav, ze kterého si udělá námořní základnu. Na odpor místní vlády nebere zřetel, protože je velmoc.Skrýt celý příspěvek

  • AR10
    00:30 23.06.2023

    Chcel by som povedať, že mi články tohto typu niečo pripomínajú, ale pravdou je, že som príliš mladý na to, aby som si to osobne pamätal. Konkrétne mi pripomínajú 80-roky, keď ...Zobrazit celý příspěvek

    Chcel by som povedať, že mi články tohto typu niečo pripomínajú, ale pravdou je, že som príliš mladý na to, aby som si to osobne pamätal. Konkrétne mi pripomínajú 80-roky, keď každý predpovedal meteorický vzostup a remilitarizáciu Japonska - druhá vojna v Pacifiku mala byť fakticky na spadnutie. No a napokon...Skrýt celý příspěvek

    • markus223
      10:56 23.06.2023

      A pak tu jsou zase předpovědi, že rusáci na Ukrajinu rozhodně nezaútočí. :-)

      A pak tu jsou zase předpovědi, že rusáci na Ukrajinu rozhodně nezaútočí. :-)

  • Miroslav
    19:22 22.06.2023

    Čína stojí na rozcestí a musí sa definitívne rozhodnúť ako ďalej. Potenciál ďalšieho ekonomického a technologického rastu ako lacného producenta pre západ je vyčerpaný. Čína má 2 ...Zobrazit celý příspěvek

    Čína stojí na rozcestí a musí sa definitívne rozhodnúť ako ďalej. Potenciál ďalšieho ekonomického a technologického rastu ako lacného producenta pre západ je vyčerpaný. Čína má 2 možnosti. Buď bude pokračovať v tejto stabilnej ale istej ceste, alebo sa bude snažiť emancipovať a vojenskou silou si vytvorí vlastný životný priestor s vlastnými satelitmi ktoré jej zabezpečia ďalší rast. Pravdaže možnosť 2 prináša riziko, že sa vráti o 50 rokov späť ako teraz Rusko.Skrýt celý příspěvek

    • Standa
      20:18 22.06.2023

      Vzhledem k tomu, že Čína není zrovna obklopena přátelskými státy, tak vytvoření satelitů nemá moc naději na úspěch. S nižším ekonomickým růstem bude těžší udržet pořádek. Čína ...Zobrazit celý příspěvek

      Vzhledem k tomu, že Čína není zrovna obklopena přátelskými státy, tak vytvoření satelitů nemá moc naději na úspěch. S nižším ekonomickým růstem bude těžší udržet pořádek. Čína vydává stále víc financí na vnitřní bezpečnost, než na vojenské výdaje. Výstavba lodí je fajn, ale aby to nebylo jako s Ruskem, spousta slepého kovu (ale rozhodně na tom jsou lépe, než rusko).Skrýt celý příspěvek

      • Miroslav
        20:55 22.06.2023

        No to bude veľmi podstatný faktor v rozhodovaní o ďalšom smerovaní Číny. Keď si bude ľud žiadať ďalší pokrok ktorý nebude možné zabezpečiť inak, tak im neostane nič iné len ...Zobrazit celý příspěvek

        No to bude veľmi podstatný faktor v rozhodovaní o ďalšom smerovaní Číny. Keď si bude ľud žiadať ďalší pokrok ktorý nebude možné zabezpečiť inak, tak im neostane nič iné len expandovať a ísť za mantinely momentálne možnéhoSkrýt celý příspěvek

        • Jirosi
          23:23 22.06.2023

          Expandovzt, tam kde ziskaji nejvice z nejmensim rizikem... Sibir...

          Expandovzt, tam kde ziskaji nejvice z nejmensim rizikem... Sibir...

          • Miroslav
            01:52 23.06.2023

            Kvôli tomu má Rusko tisíce jadrových hlavíc

            Kvôli tomu má Rusko tisíce jadrových hlavíc

          • Jirosi
            06:05 23.06.2023

            A? Meli mit tisice tanku, atd. Realitu vidime na UA. Pokdu vubec maji funkcni JZ, vsechny miri na Evropu, US. A tezko si odpali posledniho spojence. V druhe polovine minuleho ...Zobrazit celý příspěvek

            A?
            Meli mit tisice tanku, atd. Realitu vidime na UA.

            Pokdu vubec maji funkcni JZ, vsechny miri na Evropu, US. A tezko si odpali posledniho spojence.

            V druhe polovine minuleho stoleti vedli asi 3 valky, ani jedna strana JZ nenasadila.Skrýt celý příspěvek

      • liberal shark
        11:00 26.06.2023

        Čína si vytváří svoje vazaly v Africe, Tichomoří i v Evropě.

        Čína si vytváří svoje vazaly v Africe, Tichomoří i v Evropě.

    • Poly
      21:13 22.06.2023

      Oni ale nejsou typ levných montoven po vzoru ČR a dalších "druhořadých" východních státu v EU. Montují výrobky s velmi vysokou přidanou hodnotou. Už to není plastová hračka nebo ...Zobrazit celý příspěvek

      Oni ale nejsou typ levných montoven po vzoru ČR a dalších "druhořadých" východních státu v EU. Montují výrobky s velmi vysokou přidanou hodnotou. Už to není plastová hračka nebo výlisek, ale počítače nebo mobilní telefony. A jejich značky se řadí mezi nejlepší. Nyní si rozšiřují portfolio - auta. Exportují vlastní auta, která nejsou špatná a mají solidní poměr cena výkon a mají zatraceně dobrý úspěch. Ostatně na Slovensku má MG vyprodáno pokud se nepletu. BYD jde ještě dál a koupil si továrnu v Německu, kterou opustil Ford. Takže je reálné, že bude vyrábět přímo tam. Čína patří mezi špičku v solárních technologiích. Krom toho že jsou jedni z nejlepších, tak vyrábí drtivou většinu solárních panelů a střídačů. Opět to jsou výrobky s vysokou přidanou hodnotou.Skrýt celý příspěvek

      • Pilot
        21:34 22.06.2023

        jen pro informaci: Co je podle Vás vysoká přidaná hodnota?

        jen pro informaci: Co je podle Vás vysoká přidaná hodnota?

        • Poly
          09:19 23.06.2023

          Vyšší ziskovost, vyšší zaměstnání vysokoškolsky vzdělaných lidí, vysoká koncentrace exportního potenciálu na malém místě, menší zatížení životního prostředí.... Pro zjednodušení ...Zobrazit celý příspěvek

          Vyšší ziskovost, vyšší zaměstnání vysokoškolsky vzdělaných lidí, vysoká koncentrace exportního potenciálu na malém místě, menší zatížení životního prostředí....

          Pro zjednodušení lepší než vyrábět pneumatiky.Skrýt celý příspěvek

          • Jirosi
            10:15 23.06.2023

            A ted otazka, kde to vidite v Cine?

            A ted otazka, kde to vidite v Cine?

        • flanker.jirka
          15:54 23.06.2023

          Vás omlouvá to, že jste pilot. Čína dnes začíná dominovat i v investicích do vlastního vývoje a daří se ji spoustu věcí řešit s úspěchem. Už dávno to není jen velká "kopírka" a ...Zobrazit celý příspěvek

          Vás omlouvá to, že jste pilot. Čína dnes začíná dominovat i v investicích do vlastního vývoje a daří se ji spoustu věcí řešit s úspěchem. Už dávno to není jen velká "kopírka" a reverzní inženýrství. Na rozdíl od rusáků nejsou ideologicky zabednění v přístupu k řešení problémů a berou věci pragmaticky.
          Nesmíte si je plést s vietnamskými stánkaři s textilem.Skrýt celý příspěvek

      • Jirosi
        23:21 22.06.2023

        Podle vas tu Skoda auto nema vyvoj, a ten skoro milion aut se proda jen v CR?

        Porovnavate 1,3mld stat z CR/SR...
        To je asi jako 3x EU...

        Podle vas tu Skoda auto nema vyvoj, a ten skoro milion aut se proda jen v CR?

        Porovnavate 1,3mld stat z CR/SR...
        To je asi jako 3x EU...

        • Poly
          09:59 23.06.2023

          Škoda je perfektní příklad toho, jak dokáže prezentovat její "potenciál". Vývoj tam byl minimální, protože všechno zásadní se drží v Německu. Vývoj a výroba probíhal u motorů ...Zobrazit celý příspěvek

          Škoda je perfektní příklad toho, jak dokáže prezentovat její "potenciál". Vývoj tam byl minimální, protože všechno zásadní se drží v Německu. Vývoj a výroba probíhal u motorů základní řady, aktuálně EA211 a co hůř, nabídka těch motorů je postupně ořezávána.

          Ale hrůzný příklad pokračuje. VW pochopil, že pokud chce uspět v elektromobilitě, tak se musí zbavit koule, která ho táhne ke dnu = spalovacích motorů. A proto tuto práci příští rok hodí na Škodu.
          Škodovka prodává elektromobily, ale i ten poslední bude přetažen do Německa, což se rozhodlo před pár dny. A co hůř, konkrétní modely elektromobilů nemají. Předváděčka novinek byl trapas, byť se to všichni automobiloví novináři snažili okecat jak jen to možné a blábolili tam něco u sádrových vozů neurčitého tvaru o moderní budoucnosti. Že není vyvinuté nic a že byla řeč o roce 2026, to bylo vedlejší.

          Prozatím teda z toho "moderního" bude vyrábět pouze skládačku baterií. V Polsku a Maďarsku vyrobí články a v Mladé Boleslavi to naskládají do rámu. Jak to mají dělat, to vědí díky mustru, který jim zaslala centrála.

          A porovnáme to s Čínou. Ta vyrábí své vlastní automobily. Když to není 100% vlastnění Čínou, tak mají zásadní a často většinový podíl v nově vzniklé společnosti. Volkswagen tam není Volkswagen, ale SAIC VW nebo FAW VW. Vyrábí si tam vlastní baterie a jsou jedny z nejlepších. Stejně tak umí vyrobit špičkové automobilové elektromotory.

          Škodovka čínský trh prakticky vyklidila. Z krásný 350 000 tisíc prodaných auta se dostala na 40 000 prodaných aut a podle předběžných výsledků to bude tento rok ještě horší.

          Škodovka je 3 roky ve ztrátě...Skrýt celý příspěvek

          • Jirosi
            10:12 23.06.2023

            To, ze tu byl i vyvoj a nejen motoru tedy potvrzujete... To, ze jdou na export evidentne take... Diskuze o bateriovych tovarnach v CR stale bezi... Na to, ze CR je mala zeme, ...Zobrazit celý příspěvek

            To, ze tu byl i vyvoj a nejen motoru tedy potvrzujete...

            To, ze jdou na export evidentne take...

            Diskuze o bateriovych tovarnach v CR stale bezi...

            Na to, ze CR je mala zeme, tak tu logicky neni cely retezec odpoved nemate.

            Skoda dostala na starost vychodni trhy. To, ze valka tyhle trhy popravila je proste fakt.

            Krom toho Skoda vyrabi uspesny Enyaq a to i v CR. Kde je silny negatividmus proti BEV.
            VW na poli BEV zaspal, ale kdyby tam byli jen "Cesi" tak jeste ladi "1.9tdi".Skrýt celý příspěvek

Načítám diskuzi...