metro.cz

Počasí v Praze

9 °C / 24 °C

Neděle 28. dubna 2024. Svátek má Vlastislav

Vyšlo nové Trade News. Cílí na Ukrajinu, Ázerbájdžán a Gruzii

  9:00
Praha 23. června 2023 (PROTEXT) - České firmy s válkou nevzdaly své aktivity a plány na Ukrajině, podporují tamější partnery humanitárně, kooperují s nimi na zakázkách a připravují se na společné projekty, které přijdou na řadu po válce.

"Na Ukrajině v současné době spolupracujeme s několika subjekty, jimž dodáváme proudové motory. Na Pařížském aerosalonu jsme aktuálně uzavřeli dohodu s ukrajinskou firmou Ivčenko-Progress, respektovanou konstrukční kanceláří, která vyvíjí turbínové pohonné jednotky i pro bojová a dopravní letadla. Kooperace českého výrobce s ukrajinskou konstrukční kanceláří přinese benefity ve vývoji, výrobě i distribuci oběma stranám," vysvětluje pro TRADE NEWS generální ředitel PBS Velká Bíteš Milan Macholán .

"Se založením dceřiné společnosti Geodata Ukraine jsme se trefili zrovna do období covidu. Když se začaly slibně hromadit zakázky v teritoriu, vypukla válka. S ní se veškerá výstavba na měsíce zastavila. Proto jsme našim ukrajinským kolegům nabídli, aby se s námi podíleli na zakázkách z portfolia holdingu týkajících se České republiky a Slovenska. Současně běží přípravy budoucích projektů pro Ukrajinu, kam již přes rok posíláme z firemních zdrojů a dobročinných sbírek humanitární pomoc a bezpilotní techniku a neztrácíme naději, že agresor bude brzy vyhnán ze země a boje skončí," zmiňuje v článku Dobrá rodina nenechá žádného člena ve štychu Vojtěch Hrdlička, obchodní konzultant a jeden ze synů majitelů a jednatelů HRDLIČKA Holding, do jehož struktury Geodata Ukraine a HRDLIČKA spol. s r.o. patří.

O roli a potřebách českých firem v plánovaných projektech obnovy Ukrajiny a nezbytnosti koordinovaného postupu státu a byznysu jsme hovořili s Tomášem Kopečným, vládním zmocněncem pro rekonstrukci Ukrajiny . Otevřeně se dotýká například problematiky pojišťování exportních rizik a zdůrazňuje, že válkou poničená země není dotační eldorádo. Je to vysoce konkurenční prostředí a úspěch na trhu je nutné si odpracovat. A doporučuje mimo jiné služby agentury CzechTrade, konkrétně ředitelku zahraniční kanceláře v Kyjevě Oksanu Antonenko, s níž TRADE NEWS rovněž přináší exkluzivní rozhovor .

V čísle se dále dozvíte, proč si Česká republika vybrala pro regionální pomoc právě Dněpropetrovskou oblast, a kde všude jsou jedinečné příležitosti pro český business na Ukrajině.

Země ropy a plynu Ázerbájdžán se stává naším energetickým partnerem . Již v minulosti se české firmy zapojily do rozličných infrastrukturních projektů a mohou na tyto zkušenosti navazovat. Stát prochází transformací, ať už se jedná o dopravu a logistiku, ICT, obnovitelnou energii či zemědělství.

Gruzie nyní zažívá ekonomický boom a je na cestě stát se jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik, přičemž hybnou silou růstu je především spotřeba. Proto získává na významu také pro české investory a exportéry, přičemž investice směřují především do energetiky. Na toto téma přinášíme rozhovor s Danielem Mahovským, zakladatelem a předsedou dozorčí rady fondu Georgia Energy SICAV, který se v Gruzii zaměřuje na investice do staveb vodních elektráren a buduje projekty pro příští generace. We build our projects also for future generations | iTradeNews.cz.

Jako vždy v čísle najdete spoustu dalších zajímavých informací. Na téma cirkulární ekonomiky například článek o technologické společnosti z Moravského Krumlova Retex nebo interview se Stanislavem Štýsem, který celý svůj profesní život věnoval záchraně a obnově krajiny. A upozorňujeme, že určitě stojí za to prolistovat i print, protože ne vše najdete v online verzi na našem portále.

TRADE NEWS vydává agentura ANTECOM jako magazín AMSP ČR o obchodu a exportu. Je distribuován bezúplatně přímo k manažerům firem s rozhodující pravomocí. Zdaleka se nejedná pouze o členy AMSP ČR, ale také o další společnosti a instituce. Je připravován ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR a institucemi podporujícími český vývoz, jako jsou například CzechTrade, EGAP, ČEB, NRB, ICC ČR, a s Ministerstvem zahraničních věcí ČR. Třetí letošní číslo vyšlo na 84 stranách auditovaným nákladem 7000 výtisků.

On-line si ho přečtete zde: www.itradenews.cz. U nás se za stahování neplatí.

Kontakt:

ANTECOM s.r.o.

TRADE NEWS

produkce@antecom.cz

www.itradenews.cz

www.tradenews.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Hlavní zprávy

Písni Nothing Else Matter trumpeta velmi sluší, říkají kluci z kapely Melanchollica

vydáno 28. dubna 2024  5:33

Tribute kapely oslavující svoje vzory jsou běžnou součástí hudební scény. V Česku se ale před rokem zrodil projekt, který se běžnému napodobování cizích...  celý článek

Když opravdu chcete, tak tomu dáte sto procent, říká běžkyně Marcela Joglová

vydáno 27. dubna 2024  6:48

Otevřela oči mnoha lidem. Přiznala se k bulimii. Sport jí pomohl přes mnohé starosti se „převalit“. To je Marcela Joglová, česká běžecká vytrvalkyně. Když...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek