Za čin fair play desetileté Terezce Machové poblahopřáli i Jan Čenský a Šárka Strachová

Český klub fair play při Českém olympijském výboru  ve čtvrtek 8. června 2023 ocenil v Praze více než dvacet sportovců,  mezi nimiž byli zachránci životů, školáci a také dvě legendární trenérky,  dámy Gabriela Soukalová a Jana Jílková, ale také i desetiletá dívka  Tereza Machová z Jindřichohradecka, která  v turistickém závodě *) upozornila rozhodčí, že ji nepřipsali minuty navíc za nesplnění úkolu v jedné z disciplíny závodu.

*) Turistický závod je jedinou oficiální sportovní disciplínou Asociace turistických oddílů mládeže ČR (ATOM) a Klubu českých turistů (KČT) a je součástí projektu Olympijského výboru Česko sportuje.


Na mezinárodním mistrovství v turistickém závodu v Orlové  24. září 2022  totiž Tereza Machová po vyvěšení výsledků ani chvilku neváhala, okamžitě přišla za předsedou rady závodu a oznámila mu, že má ve výsledkové listině uvedený chybný počet trestných minut. Všimla si, že má zapsáno 0 trestných minut, ale má mít 3 trestné minuty. Výsledek byl následně opraven. Přestože je Terezce teprve 10 let, měla jasno, že nechce získat neoprávněnou výhodu. Svým přiznáním se připravila o větší počet bodů a zisk mistrovské výkonnostní třídy, který by ji opravňoval k přímým postupům na mistrovské závody v letošním roce.

Připomeňme si tento fair play čin Terezy MACHOVÉ, účastnice turistického závodu, rozhovorem s jejím tatínkem Petrem Machem.

Jaké máte kromě toho, že jste tatínek Terezky, další poslání, funkce v klubu a také jste i sám  závodníkem turistických závodů?

"V klubu kromě toho, že jsem rodičem, jsem  také vedoucím a trenérem. Aktuálně prvním rokem také sám běhám turistické závody. Sportoval jsem i dříve, třeba do svých sedmnácti  let jsem hrál fotbal."

Kdo přihlásil tento čin Komisi fair play?

"Terezku nominoval  Zdeněk Vejrosta z Kralup nad Vltavou, který je předsedou sekce turistických závodů."

Jak se daří Terezce při závodění ve své kategorii a jaké úspěchy má váš oddíl?

"Terezka je členkou  klubu TOM (Turistický odbor mládeže) 2402 Práčata Rapšach, za který v roce 2022 startovala na v turistických závodech v kategorii nejmladší žákyně.  Na loňském mistrovství republiky v Kralovicích u Plzně byla Terezka druhá a druhý tam byl od nás i Jakub Decker v kategorii starší dorost.  Oba se tímto kvalifikovali na mezinárodní mistrovství, kde oba skončili na čtvrtém místě.  Terezka chce  i nadále pokračovat v turistických závodech. Ona totiž ani u nás moc větší nabídka sportů není. Vedle  fotbalu a turistických závodů  tu ostatně ani jiné možnosti sportovat v obci Rapšach nejsou," řekl o své dcerce  Tereze Machové žákyni  čtvrté třídy Základní školy Světoplavci, s.r.o. v Třeboni a držitelce diplomu fair play za rok 2022  její tatínek účetní a  amatérský sportovec Petr Mach. 

 SportovníListy.cz rovněž zveřejnily:


Ceny fair play 2022 převzali zachránci životů, školáci a za kariéru legendární trenérky Gabriela Soukalová a Jana Jílková







Líbil se vám článek? Máte k němu nějakou připomínku nebo zajímá vás diskuse k němu? Více na facebookovém profilu webu SportovníListy.cz 
zde.




(Petr Skála pro SportovníListy.cz, foto: Petr Skála)