S mikrofonem za oponou. Podívejte se s Radiožurnálem do zákulisí Divadla Járy Cimrmana

Cimrmani poprvé a naposledy v Brandýse nad Labem. Oslavenec Petr Brukner nadělil sobě a svým sousedům hru Akt

Už počtvrté se vydáváme do jinak ostře střeženého zákulisí legendárního Divadla Járy Cimrmana. 19. května oslavil osmdesáté narozeniny herec Divadla Járy Cimrmana Petr Brukner. Jako dárek k narozeninám nadělil svým spoluobčanům z Brandýsa nad Labem představení divadla. Nejstarší sestava divadla Zdeněk Svěrák, Miloň Čepelka, Jan Hraběta, Genadij Rumlena a oslavenec Petr Brukner tam sehráli nejstarší cimrmanovskou hru Akt.

„Tohle je naprosto nevhodné jeviště, tady se divadlo už nikdy hrát nebude,“ zoufal si Petr Brukner. V Brandýse nad Labem ani ve Staré Boleslavi Divadlo Járy Cimrmana nikdy nehrálo. Město nemá kulturní dům, a tak se představení ve městě, kde Brukner už bezmála šedesát let žije, odehraje v místním kině. A podmínky tu nejsou úplně ideální.

Čtěte také

„Tady opravdu budeme dneska hrát?“ rozhlíží se Miloň Čepelka. „Jo, poprvé a naposledy, to ti slibuju,“ odpovídá se smíchem Petr Brukner.

„Já jsem dneska měl třicet esemesek a dvacet hovorů, takže až to skončí a oni tady budou chtít něco mluvit, tak jim řeknu: Prosím vás, nezlobte se, ale já dneska po třiceti esemeskách, dvaceti hovorech a jednom představení tady vám za všechno děkuju a prosil bych vás, abyste mi už dali pokoj,“ vypráví s úsměvem oslavenec Petr Brukenr

Živý přenos na náměstí

Čtěte také

Představení, které mělo premiéru v roce 1967 a ve kterém je nejedna zmínka o Brandýse, právě začíná. Protože by se ale všichni milovníci Divadla Járy Cimrmana, a hlavně ti, kteří Petra Bruknera potkávají v ulicích jako svého souseda, do tohoto sálu nevešli, představení se živě přenáší také na náměstí, kde je postaveno dvě stě židlí. Představení si ale nenechalo ujít na pět set lidí.

Hlasy Zdeňka Svěráka, Miloně Čepelky, Jana Hraběty, Genadije Rumleny i Petra Bruknera se rozléhají náměstím i přilehlými ulicemi. Je zataženo, ale neprší.

Společenská událost

„Je tady zima, nebudu vám lhát... Máme několik dek, podsedáky, jsme vybaveni na každou situaci,“ popisují s úsměvem manželé Martin a Martina. „Takovou verzi jsem ještě neviděl. Vždycky to vídám jenom v televizi nebo naživo, ale tohle je super.“

„Jak řekl manžel, je to společenská událost! Mají tady dobré víno, příjemně se tady sedí, odevšad je vidět, je hezky slyšet, lidi jsou tady všichni fajn, jenom děti nám zdrhly domů,“ svěřuje se Martina.

Přestože to před představením nevypadalo, ten večer tady bude ještě asi hodně dlouhý.

Zítra vás v tomto čase vezmeme do zákulisí zkoušení. Miroslav Táborský v této sezóně přibral u Cimrmanů už svou čtvrtou roli. Koho alternuje a v jaké hře? To se dozvíte zítra.

autoři: Tomáš Maleček , vma
Spustit audio