Hlavní obsah

Valná hromada FAČR: Zvýšení příspěvků, kostlivci z temné éry i nabídka 4 miliard od Sparty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Až na sedm a půl hodiny se protáhlo jednání páteční nevolební 25. řádné valné hromady Fotbalové asociace ČR (FAČR). Řeč byla mimo jiné o variantách dalšího využití strahovského stadionu Evžena Rošického, připravuje se také restrukturalizace dospělých soutěží. Na akci v pražských Čestlicích mimo jiné také zaznělo, že asociace měla loni zisk po zdanění přibližně devět milionů korun. Průběh valné hromady jsme sledovali v online reportáži.

Foto: Sport.cz

Šéf FAČR Petr Fousek (vpravo) a předseda ČUS Miroslav Jansta před zahájením valné hromady prohodili pár slov.

Článek

17:36 - Usnesení valné hromady bylo schváleno. "Celá řada věcí tady byla pletení pojmů s dojmy, máme do Evropy ještě dost daleko, to si musíme říct. Byla to valná hromada, která musela být skončená za tři hodiny, kdyby se jednalo normálně. Musíme na sobě ještě dost pracovat, zvláště někteří..." hodnotí na závěr Petr Fousek.

17:23 - Začíná se číst návrh celkového usnesení z valné hromady.

Nejdůležitější body 25. Valné hromady FAČR (23.6.2023 v Čestlicích)
Členské příspěvky - Valná hromada schválila zdvojnásobení členských příspěvků. V roce 2024 zaplatí dospělí fotbalisté 400 Kč, mládež do 18 let a senioři 200 Kč. Vášnivá debata se však vedla kolem využití peněz. Polovinu, tedy dosud celkovou částku, bude moci FAČR využít, jak se mu zlíbí. Jenže návrh výkonného výboru na distribuci druhé poloviny nezískal v komoře Čechy nadpoloviční většinu. A to o jediný hlas, 54 delegátů bylo pro, 33 proti a 21 se zdrželo. Finance tak zůstanou ležet na FAČR, dokud další řádná či mimořádná valná hromada nerozhodne, jak s nimi naložit. „Zmrazení peněz? Je to jako si koupit zmrzlinu a lízat ji přes sklo. Budeme peníze mít, ale nemůžeme je použít," uvedl člen výkonného výboru Vladimír Kristýn.
Reorganizace soutěží - Valná hromada vzala na vědomí zprávu technického ředitele Zdeňka Psotky o restrukturalizaci soutěží dospělých. Materiál by měl být předložen k hlasování za rok na příští valné hromadě. Psotka také na přímý dotaz odmítl zprávy, že by ve funkci končil. Na kompletní závěrečné usnesení se můžete podívat zde.
Stadion Evžena Rošického na Strahově - Bylo schváleno usnesení výkonného výboru doplněné o požadavek ředitele pražské Sparty Františka Čupra, aby výkonný výbor začal se Spartou ohledně její nabídky na stadion jednat. Konečný verdikt tedy zní: "Valná hromada bere na vědomí informační materiál k návrhu dalšího postupu ve věci nakládání a využití stadionu. Dále pověřuje výkonný výbor realizovat další kroky a detailněji rozpracovat sportovní varianty budoucího využití areálu, ve smyslu navržených kroků Variantu A Tréninkové centrum, Variantu B Fotbalový stadion a dále Variantu I Směnu pozemků za účelem realizace variant A či B. Valná hromada také ukládá výboru předložit na následující valné hromadě zprávu o dosavadním postupu a návrh konkrétního využití."

17:08 - Bylo schváleno usnesení výkonného výboru doplněné o požadavek Čupra, aby výkonný výbor začal se Spartou ohledně její nabídky jednat. Konečný verdikt tedy zní:

Valná hromada bere na vědomí informační materiál k návrhu dalšího postupu ve věci nakládání a využití stadionu. Dále pověřuje výkonný výbor realizovat další kroky a detailněji rozpracovat sportovní varianty budoucího využití areálu, ve smyslu navržených kroků Variantu A Tréninkové centrum, Variantu B Fotbalový stadion a dále Variantu I Směnu pozemků za účelem realizace variant A či B. Valná hromada také ukládá výboru předložit na následující valné hromadě zprávu o dosavadním postupu a návrh konkrétního využití.

17:05 - Předseda FAČR Fousek následně reagoval: „Diskutovali jsme o tom, potřebovali jsme si vyjasnit i některá nedorozumění. V první fázi VV Jednal o úvěru, potřeboval vyřešit financování a rozhodl se pro bankovní variantu. Měli jsme kromě Sparty i nebankovní, ty jsme zamítli. V další fázi VV zvažoval zodpovědně všechny varianty, možná i proto se hlouběji nepustil do debaty se Spartou. Mnoho lidí v hnutí říkalo, co varianta prodej."

17:04 - Zde slova generálního ředitele Sparty Františka Čupra: „Musím říct ke studii, jakkoliv si společnosti Deloitte vážím, že ji nepovažuji za zdařilou. Rezidenční bydlení v souvislosti s fotbalovým stadionem mi trhá srdce. Nabídka Sparty byla skutečně ve dvou krocích. Nejdříve řešila podstatu výstavby, pak financování. Teď základní body. Změny územích plánů jsou nepřijatelné pro hlavní město i část Praha 6. AC Sparta Praha na své náklady zajistí výstavbu národního stadionu a jeho udržování a opravy. Pozemky zůstanou FAČR, my budeme platit roční nájem. Stadion by byl náš. V tuto chvíli je předčasné bavit se, co přesně je roční nájem, ve svých úvahách jsme ale měli desítky milionů korun. Plus by byla odměna za každé utkání seniorské reprezentace. FAČR byl měl nárok na Sky boxy, VIP místa pro partnery, branding pro své sponzory apod. Náklady odhadujeme kolem čtyř miliard korun. Jsme připraveni je vzít z vlastní kapsy a stadion postavit. Chci požádat výkonný výbor, aby s námi zahájil jednání. Nemusíme dojít okamžitě ke konkrétnímu závěru, nebo klidně odmítnutí, ale chceme mít možnost se s vámi bavit."

Generální ředitel fotbalové Sparty František Čupr o novém stadionu a zájmu o derby se SlaviíVideo: O2 TV Sport

16:52 - Pro připomenutí je zde přesně znění usnesení VV FAČR ze dne 17. května 2023: „VV schvaluje jednomyslně jako hlavní směr dalšího využití areálu Strahov sportovní variantu, tj stadion a/nebo tréninkové centrum (možno i společně), vč možností postupu (mezinárodní tendr, pronájem s právem stavby, varianty financování stát, soukromý investor, atd s eventuálním využitím směny pozemků VV v této fázi nepreferuje ostatní varianty, zejména prodej pozemků."

Foto: Sport.cz

Generální ředitel fotbalové Sparty dorazil na valnou hromadu FAČR i s energetickým nápojem v ruce.

16:43 - „Musím se omluvit zástupcům firmy Deloitte, kteří byli přizvání na mnohem dřívější hodinu," řekl předseda Fousek na úvod tématu kolem využití strahovského Stadionu Evžena Rošického. „Chci vyvrátit, že by někdo z výkonného výboru něco nevěděl," praví Fousek a popisuje, jak poslední více než dva roky vypadaly, a to zejména s ohledem na nabídky včetně té od pražské Sparty.

16:40 - Valná hromada vzala na vědomí zprávu technického ředitele Zdeňka Psotky o restrukturalizaci soutěží dospělých. Materiál by měl být předložen k hlasování za rok na příští valné hromadě. Psotka také na přímý dotaz odmítl zprávy, že by ve funkci končil.

16:35 - Oficiálně je odepsáno šest delegátů v každé z komor. Je ale možné, že někteří delegáti opustili valnou hromadu bez nahlášení.

16:10 - Začíná sedmá hodina valné hromady. Dostáváme se k důležitému tématu reorganizace soutěží.

16:09 - Protinávrh Martina Kratiny na zmrazení příspěvků nebyl moravskou komorou schválen a hlasovalo se o původní verzi výkonného výboru. Jenže v české komoře návrh nezískal nadpoloviční většinu o jediný hlas (54 pro, 33 proti, 21 se zdrželo). Druhá polovina příspěvků tedy zůstane ležet na FAČR, dokud řádná či mimořádná valná hromada nerozhodne, jak s nimi naložit. „Budeme to muset na okresech znovu obhajovat, děkujeme," rozohnil se následně delegát Polák z OFS Domažlice.

15:52 - Schváleno. Příspěvky budou v roce 2024 400 Kč pro dospelé a 200 Kč pro mládež do 18 let a seniory. Splatnost zůstává do 28. února s dodatečnou lhůtou do 15. března. Polovina bude k dispozici výkonnému výboru.

15:47 - Delegáti si teď odhlasovali, že o návrhu budou hlasovat dvakrát a to na poloviny. Nejdříve o tom, že s polovinou příspevků (50 milionů Kč) si FAČR bude moct dělat, co chce. Následně se bude hlasovat o druhé polovině. Připomínáme, že příspěvky by se měly zvýšit dvojnásobně na 400 korun pro dospělé, pro mládež do 18 let a seniory dvě stě.

15:42 - „Bojíte se odpovědnosti, abyste to rozdělili? Od toho tam sedíte. Nerozumím toho, že členové VV nechtějí rozhodnout, když je to prodiskutováno na více úrovních. Za rok to bude stejně, budeme tady sedět, budeme mít peníze, ale nebudeme se schopni dohodnout, jak je rozdělit," pustil se do členů v čele sálu František Hubáček ze Zlínského KFS. Opakovaně se teď řeší, jestli návrh ohledně příspěvků nerozdělit a nehlasovat o nějak dvakrát.

15:31 - „Valná hromada vyslala, a nechci personifikovat, už několik signálů, které fotbalu nepropívají. Neschválit členské příspěvky by uvedlo FAČR do destabilizace, což bychom rozhodně nechtěli. Dlouhodobě mluvíme o tom, že regionální fotbal na úrovni okresů je podfinancovaný, proto chci požádat delegáty, aby podpořili návrh výkonného výboru," sdělil předseda Fousek. „Přijde mi to tady fádní. Zamyslete se, o čem hlasujete. Chcete zmrazit peníze pro nás, kteří finance nejvíce potřebujeme," přitakal Karel Kula z Moravskoslezského KFS.

Foto: FAČR, Jan Tauber

Valná hromada FAČR v Aquapalace Hotel Prague.

15:16 - „Zmrazení? Je to jako si koupit zmrzlinu a lízat ji přes sklo. Budeme peníze mít, ale nebudeme je moci použít. Argumentuje se dvěma měsíci zmrazení, ale vezměte si, že většina akcí je v dubnu, květnu či červnu. Peníze jsou potřeba, ke zmrazení nevidím důvod," reagoval člen výkonného výboru Vladimír Kristýn.

15:11 - Martin Kratina z SK Benešov navrhuje, aby došlo ke krátkému zmrazení příspěvků do valné hromady v roce 2024, než se přesně rozhodne, jakým způsobem bude s penězi v rámci FAČR naloženo. „Nezbývá mi nic jiného než navrhnout odvolání celého výkonného výboru, když nemáme důvěru k těm, kteří návrh připravili, " prohlásil následně delegát Hubáček. „Jen podotýkám, že odvolání výkonného výboru nebylo v programu, tedy chápeme smysl vyjádření," odvětil řídící schůze Šidliák.

15:03 - Dostáváme se k jednomu z hlavních bodů valné hromady, a to ke zvýšení členských příspěvků od orku 2024. „Chci zdůraznit, že se jedná o iniciativu zdola. Příspěvky se nezvyšovaly deset let," říká na úvod Fousek. Dospělí dosud platili 200 korun, mládež do 18 let a senioři stovku. Panuje shoda, že má dojít k navýšení na dvojnásobek. Problémem je podle kritiků distribuční mechanismus, jakým způsobem se budou peníze v rámci FAČR rozdělovat.

14:53 - Řídicí schůze Jiří Šidliák vyzval zejména zástupce české komory, aby se vrátili do sálu, jelikož se jich posledního hlasování neúčastnilo mnoho. Zřejmě už se projevu nedostatek občerstvení a absence pauzy. „Návrh k návrhové komisi jsem napsal tučně, protože už šilhám hlady," prohlásil Pavel Chán z OFS Příbram, který žádá o doplnění k bodu 16 (zásady pro rozdělování společných zdrojů FAČR).

14:40 - Zpráva revizní a kontrolní komise nezískala v české komoře nadpoloviční většinu a nebyla tak schválena.

Foto: FAČR, Jan Tauber

Valná hromada FAČR v Aquapalace Hotel Prague.

14:20 - Zajímavé částky. Revizní a kontrolní komise po svém šetření uvedla, že si předchozí vedení asociace počínalo velmi nehospodárně a uzavřelo některé nevýhodné smlouvy, což podle ní mohlo český fotbal připravit skoro o 100 milionů korun. "Kontroly z podnětů výkonného výboru na smlouvy z minulosti vykázaly v mnohých případech nehospodárnost nebo přímou ztrátu převyšující minus 90 milionů korun," uvedl ve zprávě předseda komise Marek Hájek.

"FAČR před rokem 2021 často ignorovala všechna pravidla, zákonitosti, strukturální, rozpočtová atd. jako běžný management ve firmách nebo klubech. Dělal se jen nebo primárně fotbal a sport a zbytek provozu FAČR byl upozaděn a neřešen nebo neřešen důsledně a správně. Dnešní vedení a výkonný výbor dokázaly vyřešením nevýhodných smluv ušetřit 30 až 50 milionů korun," doplnil.

14:10 - Předsedsa revizní a kontrolní komise Tomáš Hájek dlouze popisuje vybrané aspekty ze své zprávy. Vyčítá jednatelům určité přešlapy a následné finanční ztráty. Zmiňuje i některé projekty, třeba zkrachovalý Coachmanager.

13:45 - Své zprávy přednášejí odvolací komise, etické komise, sbor rozhodců, revizní a kontrolní komise.

13:30 - Padla otázka, co asociaci přineslo nedávné pořádání finále Konferenční ligy v pražském Edenu. „Náklady jsou zatím vyšší než příjmy. Projekt však není ukončen, finalizuje se s UEFA, někdy v průběhu srpna bude ukončen," poukázal generální sekretář Michal Valtr. Aby se celý program stihl dokončit, odsouvá se pauza na oběd. Ukazuje se však, že v předsálí už pro hladové došlo drobné občerstvení, je třeba ho doplnit...

13:10 - "Chci vás požádat, abychom zachovali jistou důstojnost. My moravští delegáti jsme přijeli jednat věcně, jenže věcnost se zatím vytrácí..." kritizuje delegát Kristýn. Odměnou mu je souhlasný potlesk.

12:55 - „Tato neustálá diskuse vytváří dojem, a to je třeba si otevřeně říct a zároveň to otevřeně vyvrátit, že FAČR je netransparentní organizace. To je nesmysl a je třeba se od toho zásadně distancovat. Už i na minulé valné hromadě jasně zaznělo, že fotbalová asociace neporušuje žádné zákony České republiky, žádné stanovy ani předpisy FAČR. Tohle je diskuse nedůstojná valné hromadě," poukázal předseda Petr Fousek. Hlasováním byl nicméně schválen návrh zprávy o stavu rozvoje fotbalu v České republice a činnosti VV FAČR.

12:45 - „Jsem poslední, kdo by panu předsedovi peníze záviděl, ale rád bych do peněz FAČR viděl, vidím zde velkou mezeru," přisadil si známý český miliardář Milan Kratina.

12:39 - „Měl byste peníze zveřejnit. My vám je nezávidíme, ale udělejme registr smluv na FAČR. Dělají to malé obce, tak proč ne asociace. Pak tay řešíme zbytečné emoce. Já vám ty peníze ze srdce přeji," uvedl směrem k Fouskovi následně další z delegátů. Připomínka už zůstala bez odpovědi.

12:33 - Delegáti si také stěžují, ře FAČR není směrem ke klubům stoprocentně transparentní.

12:26 - „V rámci celé republiky se řeší kumulace funkcí, že by měl člověk mít jeden plat. Váš plat v UEFA je 400 tisíc měsíčně a kromě toho si ještě fakturujete zvláštním způsobem dalších asi nasčítaných 250 tisíc. Přes 700 tisíc Kč mi přijde nadstandart. My nemáme na mládež, výkonnost fotbalu jde dolů. Ukazujete nám sluncem zalité tabulky, ale svaz nefunguje vůbec," rozčílil se pak Radek Kozák z Robstavu Přeštice. „Pan předseda si nic nefakturuje a částky jste střílel od boku," odvětil řídící schůze Jiří Šidliák. „Vyprosil bych si, aby tady někdo žongloval s částkami takovým nehorázným způsobem. Neodpovídá to realitě," doplnil sám Fousek.

12:12 - Po analýze vystoupili s požadavkem na větší transparentnost FACŘ směrem ke klubům Tomáš Ježek z OFS Mladá Boleslav a Ondřej Knobloch za Středočeský KFS. Několik dotazů měl opět Tomáš Novák z OFS Benešov, například do zarazilo, že se má schválit zpráva bez tří příloh, které ještě nejsou schválené. „Zpráva se ale dnes neschvaluje," dostalo se mu jasné odpovědi.

11:56 - V roce 2022 bylo nejvíce příjmů do FAČR z UEFA (57,7 procenta). Z hlediska nákladů šlo nejvíce peněz do hnutí (60 procent).

11:49 - Zpráva o stavu rozvoje fotbalu byla valnou hromadu schválena. Následuje zpráva o výsledcích hospodaření.

11:43 - „Doufám, že nebude docházet k mimořádným valným hromadám, že takové to kolbiště, že ring je volný, jsme si vybrali loni. Pracujme společně pro fotbal," vyzval na závěr delegáty Fousek. Tomáš Novák z OGS Benešov následně upozornil, že v materiálech chybí zpráva z výkonného výboru ze 17. června 2022, kde byl mimo jiní schválen podíl Zbuzan na mládežnických družstvech. „Není tam proto, že se výbor konal v den valné hromady a autoři ho zřejmě započítali do předchozího období. Za další technické nedostatky se omlouváme, není problém doplnit," odvětil Fousek.

11:32 - „Poté, co jsme se nedostali na MS a nepodařilo se nám skupinu A Ligy národů, máme dobře rozehranou kvalifikaci na EURO 2024 a věřím, že to dotáhneme úspěšně. Chtěl bych vyzdvihnout reprezentaci do 21 a ženský národní tým do 19 let," zhodnotil krátce aktuální stav. „Podporuji předsedu NSA Ondřeje Šebka i snahy o zastoupení sportu ve vládě, o čemž mluvil Miroslav Jansta," dodal s tím, že snahou je nemít takové podfinancování sportu.

11:25 - Se zprávou o stavu rozvoje fotbalu v České republice a činnosti Výkonného výboru FAČR vystoupí předseda asociace Petr Fousek.

11:19 - Před mikrofony si dále stoupl zástupce UEFA Jozef Kliment. Mimo jiné zmínil, že si přeje brzké vyřešení vojenského konfliktu na Ukrajině. „Vím, že se vaše konference dokážou protáhnout. Zůstanu určitě do konce, ale přeji si, abych se ještě večer dostal zpět do Bratislavy na rodinnou oslavu. Ještě musím také pogratulovat Spartě k zisku mistrovského titulu," pravil poslední ze speciálních hostů.

11:08 - Ke slovu se dostal zástupce FIFA Lorenzo Cavallari. Jeho řeč byla hlavně děkovná jak směrem k FAČR, tak předsedovi Fouskovi.

11:01 - „Vyšli jsme FAČR vstříc tím, že jsme získali pozemky na Strahově. Darovali jsme stadion Evžena Rošického, aby se celé území Strahova mohlo rozvíjet ve prospěch sportu. Hrozí, že si území rozeberou developeři. Pojďme vybudovat na Strahově centrum české sportu, nejen stadion, který fotbal nutně potřebuje. Tento postup pomůže všem," ukončil svou řeč Jansta.

10:58 - „Školství v oblasti sportu, tělovýchovy i profesionálního sportu. Potřebujeme jasného představitele sportu ve vládě, tedy ministra. Ne celé ministerstvo, která vznikají jak houby po dešti," podotýká Jansta.

10:51 - Po Šebkovi přichází na řadu předseda ČUS Miroslav Jansta. Pochvaluje si dlouhodobou spolupráci s FAČR. Politici podle Jansty nevnímají, co přesně za sportem stojí. Upozorňuje na tenčící se finanční podporu ze strany státu.

10:35 - „NSA fotbal velmi finančně podporuje. Samozřejmostí je podpora FAČR přesahující 500 milionů. Podporujeme také všechny další kluby až po ty nejmenší, částka je kolem 400 milionů. Chci, abyste vnímali, že vláda v novém konsolidačním balíčku přistoupila ke sportu vstřícně," praví dál Šebek a doufá, že stát nebude s ohledem na rozvoj sporotování v Česku krátkozraký, aby za jednu ušetřenou miliardu teď zaplatil třeba dvě o několik let později.

10:28 - „Vnímám fotbal jako největší a nejvýznamnější sport v České republice. Mám k němu velký respekt, u nás se provozuje ve velkých městech i malých obcích. Zvolení pana předsedy Fouska do boardu UEFA je velká věc a velký úspěch. Fotbal má velký přesah a pracujeme s tím," říká předseda NSA Šebek.

10:08 - Dozněla státní hymna. „Dovolte, abych vás na valné hromadě přivítal jménem svým i výkonného výboru," odšpuntoval valnou hromadu předseda FAČR Petr Fousek a přivítal hosty, například předsedu NSA Ondřeje Šebka.

Foto: Sport.cz

V tiskovém středisku na 25. Valné hromadě FAČR je vše připraveno.

10:03 - Usaďte se, zní z hlavního jednacího sálu. Za chvíli se začne.

9:49 - V Čestlicích se vše připravuje na zahájení valné hromady. Delegáti se u vstupu prezentují a míří do sálu. Předseda FAČR Petr Fousek prohodil pár slov se šéfem ČUS Miroslavem Janatou, generální ředitel Sparty pak dorazil s energetickým nápojem v ruce.

Foto: Sport.cz

Generální ředitel fotbalové Sparty dorazil na valnou hromadu FAČR i s energetickým nápojem v ruce.

Základní informace před valnou hromadou - V programu o 20 bodech dojde, pokud se harmonogram schválí, na tradiční zprávy o hospodaření, zprávy revizní, etické a kontrolní komise nebo blok rozhodcovského sboru. Postupem času se delegáti dostanou k bodům 18 (Informace o restrukturalizaci soutěží) a 19 (Návrh dalšího postupu ve věci nakládání a využití Stadionu Evžena Rošického).

Co se týče Strahova, dá se čekat plodná debata, plná snad pádných argumentů. Aktuální stav je následující. Stadion Evžena Rošického je v havarijním stavu a od letošního roku není využíván. Ještě loni na něm trénovala česká reprezentace či jiné týmy. Náklady v řádu jednotek milionů korun ročně na jeho údržbu nadále hradí FAČR. Výkonný výbor jednomyslně schvaluje sportovní využití Strahova, a to buď jako tréninkového centra, nového stadionu, nebo obojího společně. Zároveň se vyslovil proti prodeji pozemků, případnou směnu naopak nevyloučil.

Nejdiskutovanější variantou je stavba nového národního stadionu s kapacitou pro třicet až čtyřicet tisíc diváků. Podobná arena v Česku není. V celé věci se horlivě angažuje fotbalová Sparta, která má vedle na Velkém strahovském stadionu tréninkové centrum. Jasná nabídka klubu leží v sídle fotbalové asociace už od srpna 2021. Sparta chce na místě stadionu Rošického postavit nový stadion na vlastní náklady, které by mohly pohybovat mezi čtyřmi a pěti miliardami korun.

Sparta by navíc platila pravidelný roční nájem, arenu by využívala jak sama pro své utkání, tak by byl samozřejmě dostupný pro potřeby reprezentace. To je ve zkratce to podstatné a dá se očekávat, že si generální ředitel Sparty František Čupr vezme na valné hromadě slovo. Pokud byste chtěli detailně nahlédnout do všech materiálů připravených pro páteční jednání, jsou na stránkách FAČR veřejně dostupné.

Ještě před debatou o Strahově se zřejmě uskuteční bouřlivá diskuze kolem reorganizace fotbalových soutěží. Vše zastřešuje technický ředitel Zdeněk Psotka, který na své pozici oproti dřívejším spekulacím prý zatím nekončí. FAČR prezentoval k reorganizaci několik důvody od úbytku dospělých fotbalistů, přes menšící se počet klubů až po ekonomickou situaci všech subjektů.

Soutěže by se dle předchozího návrhu nenazývaly ČFL, MSFL, Divize, krajské přebory nebo B třídy. Byly by to prostě ligy, od třetí až po devátou. Ještě dodejme, že ke změnám by nedošlo okamžitě. „Musí se všechno do detailu vykomunikovat a nachystat dlouho dopředu. Teprve poté se návrh předloží výkonnému výboru ke schválení. Datum asi přesně nejde říct, musí o něm rozhodnout výkonný výbor. Podle řádů tedy nejdřív za rok, ale může to být i za dva," podotkl v dubnu předseda FAČR Petr Fousek.

Přesto se dá na valné hromadě čekat silná výměna názorů. ČFL by mohla mít jen jednu skupinu, padají návrhy na osmnáct, nebo dokonce dvacet účastníků. Změnit se může počet divizí, v ohrožení je či byla jedna ze tří moravských. Velký ohlas vzbudilo hlavě zrušení I. B tříd a rozšíření I. A tříd, kdy by vedle jednoho krajského přeboru by eventuálně existovaly jedna až tři I. A třídy. To by samozřejmě ovlivnilo mnoho faktorů včetně cestování a logistiky.

Samozřejmě vše by mělo jít ruku v ruce s profesionálními soutěžemi, tedy první a druhou ligou, které si sama řídí Ligová fotbalová asociace (LFA). Vzájemná komunikace prý probíhá, i když málokdo z 32 klubů v elitních dvou ligách by měl například ze zúžení soutěží radost. Strašákem pro mančafty na krajských a nižších úrovních je, že by hodně z nich automaticky spadlo.

Detailně jsme o plánu psali začátkem března zde. Od té doby se však mnoho věcí změnilo a lze těžko předvídat, jak celá věc bude pokračovat právě na valné hromadě.

Reklama

  Č. Budějovice - Slovácko dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  Hradec Králové - Slavia dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  Ostrava - Liberec dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  Plzeň - Teplice dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  Zlín - Karviná dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  Olomouc - Sparta dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  Jablonec - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  Bohemians - Pardubice dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články