Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Vzpoura v Rusku

„Pochod spravedlnosti“ skončil: Prigožin otočil své žoldáky 200 km od Moskvy. A v noci odjel do Běloruska

Jednotky Wagnerovy skupiny opouštění Rostov na Donu(24. června 2023 večer). foto: Reuters

Aktualizováno
Šéf soukromé Wagnerovy vojenské společnosti Jevgenij Prigožin svá slova „o pochodu spravedlnosti až do úplného konce“ nenaplnil. Krátce po půl osmé v sobotu večer potvrdil, že se domluvil při jednání s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem na otočení svých jednotek zpět do Rostova. Vágnerovci přitom byli již necelých 200 km před Moskvou. Prigožin svůj krok vysvětlil, že nechce prolévat ruskou krev. Součástí dohody je, že nebude trestně stíhán za zradu a že odejde do Běloruska. Kam také pozdě večer z Rostova odjel.
  2:31aktualizováno  25. června 9:38

Ještě kolem sobotní 19. hodiny kolovaly informace, že se Moskva uzavírá, byť je reportér Lidovek Jiří Just nepotvrdil. Ruská agentura TASS zároveň psala o rozkopání silnic v Lipecké oblasti. Následně ale přišel zvrat.

Nejprve od mluvčího běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, o pár minut také od Jevgenije Prigožina.

„Chystali se zničit naši PMC Wagner (Wagnerovu skupinu). V pátek 23. června jsme vyšli na pochop spravedlnosti. Za jeden den jsme se dostali na 200 km od Moskvy (mezi Rostovem a ruskou metropolí je vzdálenost téměř 1100 km). Za tu dobu jsme neprolili ani kapku našich bojovníků. Nyní se ale blížil čas, kdy by k tomu mohlo dojít. Proto, chápajíce odpovědnost za prolití ruské krve na jedné ze stran, obracíme naše konvoje zpět a vracíme se dle plánu do zákopů a polních táborů,“ zaznělo na Telegramu šéfa obávaná žoldácké skupiny.

Ruská agentura TASS následně vydala obsáhlé prohlášení. „Dnes ráno ruský prezident Vladimir Putin informoval svého běloruského kolegu o situaci na jihu Ruska. Oba se domluvili na společných akcích. V návaznosti na tyto dohody se běloruský prezident po vlastní ose spojil s Jevgenijem Prigožinem, přičemž vše konzultoval s ruským prezidentem,“ zní v textu s dovětkem, že rozhovory trvaly po celý sobotní den.

„Jevgenij Prigožin přijal návrh běloruského prezidenta na zastavení svých ozbrojenců Ruskem a deeskalaci napětí. V tuto chvíli je na stole naprosto výhodná a přijatelná dohoda s maximálními bezpečnostními zárukami pro bojovníky Wagnerovy skupiny,“ přidává TASS informaci, ze které vyplývá, že Prigožin nakonec dokázal vyjednat pro svoji skupinu výhodné podmínky.

Jednotky Wagnerovy skupiny opouštění Rostov na Donu, na snímku jejich šéf Jevgenij Prigožin (24. června 2023 večer).

Mimo jiné ty, že on ani jeho muži nebudou trestně stíhání, navíc ti, kteří se nezúčastnili pochodu na Moskvu budou moct podepsat smlouvu s ruskou armádou. Sám Prigožin pak v sobotu pozdě večer nasedl do auta a vyrazil z Rostova na cestu do Běloruska, jeho vojáci pak zpět do zákopů. V sobotu ráno přitom vypadala situace zcela odlišně...

Sobotní ruské drama

„Boj o osud našeho lidu proti Západu vyžaduje jednotu... Proto jsou akce, která nás rozděkuji, zradou našich bratří ve zbrani... Úderem do zad našeho lidu tak, jako v roce 2017, kdy byla naše země rozdělena... To tentokrát nedopustíme... vnitřní zradu,“ zaznělo z úst ruského prezidenta, který reagoval na dění předchozích hodin. Následně měl ale ruskou metropoli opustit.

Zrada hrdinů z Donbasu, za bodnutí do zad přijde tvrdá odveta, hřímal Putin

Dle záznamů serveru Flightradar vládní stroje z Moskvy zamířily směrem k Petrohradu. Zpravodajský portál Nexta zaznamenal, že Putinovo speciálně upravené letadlo Il-96-300PU, které je vybavené k řízení ruských ozbrojených sil, odstartovalo z Moskvy ve 14:16 tamního času (13:16 SELČ) směrem na Petrohrad, stroj ale o své poloze přestal informovat v blízkosti města Tver. Nexta připomíná, že v okolí je jedna z Putinových rezidencí, ukrajinské zdroje na sociální síti Telegram uvádí, že letadlo zřejmě přistálo na vojenské základně Chotilovo asi na půl cesty mezi Moskvou a Petrohradem.

Proti všem předpokladům to totiž vypadá, že vojákům Wagnerovy skupiny nestačilo obsadit klíčové armádní centrum Rostov na Donu, ale opravdu se vypravili směr 1000 kilometrů vzdálená Moskva.

Dle bývalého ruského generála Igora Girkina, který sehrál klíčovou roli při anexi Krymu, je hlavní výhodou Vágnerovců rychlost. „Prigožin poslal do Moskvy několik tisíc svých nejlepších žoldáků v naději, že úředníci a politici rychle utečou a město padne. Mezitím mu opěrný bod v Rostově poskytne určitou bezpečnost. Čím déle ale vše bude trvat a čím dále budou oba jeho tábory od sebe, tím náročnější pro něj bude zásobování,“ napsal na svém Telegramu.

„Pro Prigožina neexistuje už cesta zpět, pouze eskalace situace. Anebo kapitulace. Dnešek je pro Prigožina jeho největší životní zkouška. Buď uvrhne tisíce jemu loajálních lidí do bratrovražedného mlýnku na maso, nebo kapituluje. Protože ho znám osobně, tak se obávám, že bez váhání zvolí krveprolití,“ řekl v exkluzivním rozhovoru pro Lidovky.cz ruský vojenský expert Vladislav Šurygin z ultrakonzervativního think tanku Izborský klub.

Pokud by jednotky Wagnerovy skupiny pokračovaly do Moskvy stejným tempem, jako dosud, dorazili by k zabarikádovaným vjezdům do města v sobotu večer, nebo v noci.

„Co se ví, tak na vjezdech do Moskvy stojí posílené hlídky policistů, tj. vedle hlídky stojí Kamaz (náklaďák) naložený pískem, aby případně toho, kdo chce projet, zastavili. To je asi to nejvýraznější, čeho si všimnou obyvatelé Moskvy, když nepojedou do centra,“ řekl v sobotu ráno přímo z ruské metropole reportér Lidovek Jiří Just, který bydlí na západním předměstí Moskvy a dle svých slov se probudil do obyčejného sobotního rána.

Jak to vše začalo?

Většina informací, které začaly chrlit v pátek po 22. hodině světové agentury a také různé zdroje na sociálních sítích, nešla ihned ověřit, skutečností byl ale fakt, že ruská armáda zablokovala automobilovou dopravu na dálnici M-4 vedoucí právě do Rostovu na jihozápadě Ruska. Tuto informaci zveřejnila i ruská tisková agentura TASS.

Reportér Lidovek z Moskvy: Putin se obává opakování roku 1917, Prigožin a Wagnerovci jsou pro něj teroristé

Dle mnoha videí především na Telegramu a následně také na Twitteru, se začaly vojenská vozidla ve větším objevovat také v ruské metropoli. „My bydlíme na periferii západní části Moskvy a tady je situace stabilní, tady policie vidět není, vypadá to jako tradiční sobotní ráno. Něco jiného je centrum Moskvy, když jsem hovořil se svými známými z centra, tak tam je situace daleko napjatější,“ řekl serveru Lidovky.cz reportér Jiří Just.

Pozdvižení, které způsobil Prigožin sérií videí a prohlášení na svém oficiálním telegramovém účtu, se dle TASS snažila v noci využít také ukrajinská armáda ve své protiofenzivě.

„Využívaje Prigožinovy provokace k narušení situace, kyjevský režim soustřeďuje jednotky 35. a 36. námořní brigády ukrajinských ozbrojených sil v Bachmutské oblasti směrem do ofenzivy.“ Ukrajinská strana ale krátce po 2. hodině noční informovala o vyhlášení protileteckého poplachu na území celé země. Dle AFP byly hlášeny výbuchy z Kyjeva i Charkova.

Trosky jednoho útočného zařízení poškodily v noci 16. až 18. patro výškové panelové budovy, kde pak hořelo. Šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko podle agentury Ukrinform uvedl, že si tento útok vyžádal dva životy a osm zraněných.

Těmto nočním informacím předcházelo páteční pozdně večerní prohlášení ruské tajné služby FSB: „Prigožinovy výroky a činy jsou ve skutečnosti výzvami k zahájení ozbrojeného občanského konfliktu na území Ruska a jsou bodnutím do zad ruských vojáků bojujícím proti profašistickým ukrajinským silám. Navíc všechny informace, šířené na sociálních sítích jménem Prigožina o údajných raketových útocích ruského ministerstva obrany na týlové jednotky Wagnerovy skupiny se nezakládají na pravdě.“

FSB už proti šéfovi nechvalně proslulé žoldácké skupiny zahájila trestní řízení, Prigožinovi hrozí až dvacetileté vězení, pokud bude pochopitelně dopaden a shledán vinným. O všech jejích krocích byl informován také ruský prezident Vladimir Putin.

Prigožin měl s vedením ruské armády spory dlouhodobě. V pátek ji ale obvinil z útoku na své muže, při kterém jich podle něho velké množství (až několik stovek) přišlo o život ( video, které údajně ukazuje následky útoku ruské armády na Wagnerovce, je podle ruského nezávislého portálu Meduza s největší pravděpodobností zinscenované).

Chce proto odplatu a potrestání lidí, kteří „zničili naše muže“. Na mušce má především náčelníka generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerije Gerasimova a ruského ministra obrany Sergeje Šojgu. Právě ty viní ze současné neutěšené situace a také útoku na své jednotky.

Jednotky Wagnerovy skupiny opouštění Rostov na Donu (24. června 2023 večer).

Gerasimov měl dle Prigožinovy poslední nahrávky, kterou vydal půl hodiny po půlnoci na Telegramu, vydat rozkaz bombardovat kolonu Wagnerových vojáků. Těch má být údajně až 25 tisíc. V nahrávce vydané po půlnoci pak mimo jiné uvedl.

„Od této chvíle jsme překročili státní hranice ve všech oblastech, pohraničníci nám šli naproti a objímali naše bojovníky. Jednotky ministerstva obrany – ve skutečnosti složené z mladých branců – se vzdálili bez boje. My nebojujeme s dětmi. Nezabíjíme naše děti. To dělá Šojgu, který posílá do války nevycvičené brance. Pro nás jsou to naše děti, vnuci. Tito chlapci mají žít a vrátit se ke svým matkám. Bojujeme pouze proti profesionálům a zničíme všechno, co nám stojí v cestě.“

Své prohlášení zakončil slovy, že vojáci Wagnerovy skupiny zároveň podají pomocnou ruku každému, kdo o to bude stát. A že půjdou kupředu. A až do úplného konce.

„Obracíme se na bojovníky z jednotek Wagnerovy soukromé skupiny. Byli jste lstí nalákáni do Prigožinova zločinného dobrodružství a do účasti na ozbrojené vzpouře. Mnoho z vašich spolubojovníků z několika jednotek už si uvědomilo chybu a požádalo o pomoc, aby byli schopni se bezpečně vrátit na místa svého stálého nasazení,“ zaznělo v sobotu nad ránem v prohlášení ministerstva obrany.

Pro Prigožina totiž byl nakonec Rostov momentálně cílovou stanicí, právě sem chce dostat Gerasimova se Šojguem. Dle něj Wagnerovci v noci sestřelili u Rostova dva vrtulníky Mi-8 a jeden Mi-35. Tvrdí, že obsadili vojenská zařízení ve Voroněži.

Moskva zavádí protiteroristická opatření

Moskva kvůli napjaté situaci v zemi zavádí protiteroristická opatření. Je nutné počítat s častějšími kontrolami na silnicích, mohou být omezeny akce pro velký počet lidí, uvedla agentura TASS s odvoláním na starostu Sergeje Sobjanina.

Sobjanin ve zveřejněném prohlášení obyvatele více než 12milionového města požádal o pochopení.

„Bezpečnostní opatření v Moskvě byla posílena, všechny nejdůležitější objekty, státní orgány a objekty dopravní infrastruktury jsou pod zvýšenou ostrahou,“ uvedl už o několik hodin dříve TASS s odvoláním na bezpečnostního činitele. V pohotovosti jsou oddíly rychlé reakce i polovojenské policejní jednotky OMON. Na záběrech zveřejněných na sociálních sítích je vidět obrněné vozy a další armádní techniku v ulicích.

Přísnější opatření přijala také Lipecká oblast, jejíž centrum se nachází zhruba 470 kilometrů jižně od Moskvy. Obyvatelům regionu úřady doporučily, aby se zdrželi cest na jih, zejména do Voroněžské oblasti. Zdejší regionální vláda zase občany vyzvala, aby se vyhnuli dálnici M4, která vede do Moskvy. Pohybuje se po ní totiž vojenský konvoj.

Neuspěje, míní Američané

Podle analýzy nejnovějšího dění v Rusku americký Institut pro studium války (ISW) uvedl, že ozbrojený útok na jižní velitelství by měl zásadní dopad na válku na Ukrajině, kterou Rusko vede, dodává ISW. Prigožin podle institutu ravděpodobně však neuspěje.

Šéf Wagnerovců použil výše zmíněné video k „dosud nejexplicitnější rétorické eskalaci vůči ruskému ministerstvu obrany“, píše se v analýze. Prigožinovy nejnovější aktivity jsou vyvrcholením jeho snahy o udržení kontroly nad vlastními žoldnéři a on sám „pravděpodobně vidí povstání jako snahu o přežití“, uvádí ISW.

„Mimořádná aktivace domácích bezpečnostních složek a jasná reakce Kremlu naznačují, že Kreml o Prigožinových aktivitách s velkou pravděpodobností nevěděl a výslovně se staví proti nim,“ píše také ISW.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!