Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
24. června 2023 13:00
Čas čtení 3:20
Adéla Ježková

Poslední jízda v životě. Umělec vynalezl horskou dráhu sloužící k eutanazii

Poslední jízda v životě. Umělec vynalezl horskou dráhu sloužící k eutanazii
Zdroj: Pixabay
ZAJÍMAVOSTI LITVA UMĚNÍ
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

V roce 2010 přišel litevský umělec a doktorand na Royal College of Art v Londýně Julijonas Urbonas se zvláštním výtvorem. Měl usnadnit lidem cestu na onen svět.

Upozornění: Článek detailně pojednává o tématu eutanazie, které může být pro někoho citlivé. 

Eutanazie, tedy „usmrcení na žádost“ například v případě nevyléčitelné nemoci, je v mnoha společnostech stále vnímána kontroverzně. Jako první země v Evropě – a zároveň na světě – ji v roce 2002 zlegalizovalo Nizozemsko. Následovala Belgie, kde se stala legální i dětská eutanazie bez ohledu na věk. K roku 2023 lze eutanazii podstoupit v celkem devíti zemích po celém světě. Další země pak umožňují tzv. asistovanou sebevraždu.

Doporučeno
Zdařbůh na poslední šichtě! Před 131 lety došlo v Příbrami k důlní katastrofě světového rozsahu Zdařbůh na poslední šichtě! Před 131 lety došlo v Příbrami k důlní katastrofě světového rozsahu 31. května 2023 7:00

Pokusy o legalizaci tohoto požadavku v České republice se objevují pravidelně. Jak uvádí Deník, na eutanazii by měl podle předkládaných návrhů právo jen „nevyléčitelně nemocný a svéprávný člověk, pro jehož stav neexistuje naděje na zlepšení“, s tím, že by mohl své přání vzít kdykoli zpět. Na lékaře by se rovněž vztahovala výhrada svědomí. Žádný podobný návrh ale legislativním procesem v Česku zatím neprošel.

Zatímco svět je ohledně otázky etiky na dostupnou eutanazii rozdělený, litevský umělec a inženýr Julijonas Urbonas si položil otázku zcela odlišnou: Mohla by být eutanazie rychlá, vzrušující, snad i zábavná?

Humánně – a s euforií 

Jeho projekt, který nazval „Euthanasia Roller Coaster“ (v překladu horská dráha pro eutanazii), je jasnou odpovědí. Jedná se dle jeho slov o hypotetický stroj smrti v podobě horské dráhy, zkonstruovaný tak, aby „humánně – s elegancí a euforií – připravil člověka o život“.

euthanasia roller coaster
Zdroj: WikimediaCommons/volně k užití

„Při jízdě na horské dráze je jezdec vystaven řadě intenzivních pohybových prvků, které vyvolávají různé jedinečné zážitky: od euforie po vzrušení a od tunelového vidění po ztrátu vědomí a nakonec smrt,“ popisuje koncept Urbonas. Dodává, že díky spojení pokročilého mezioborového výzkumu v oblasti aeronautiky, strojírenství, materiálových technologií a gravitace je osudová jízda příjemná, elegantní a smysluplná.

Rychlá a vzrušující ocelová dráha byla digitálně navržena tak, aby byl mozek účastníka osudové jízdy zbaven kyslíku. Jezdec nejprve několik minut stoupá do výšky 500 metrů (nejvyšší horskou dráhou na světě je aktuálně Kingda Ka s výškou necelých 139 metrů, pozn. red.), následně se vozík dostane na rychlost 360 kilometrů v hodině a blíží se konečné rychlosti, kdy se síla odporu vzduchu vyrovná síle gravitace, čímž se zrychlení ruší. 

Doporučeno
Magická hranice 10 tisíc kroků denně: Marketingový trik, nebo správný návyk? Magická hranice 10 tisíc kroků denně: Marketingový trik, nebo správný návyk? 27. května 2023 6:00

Poté už se rozjede do první ze sedmi smyček, z nichž každá byla navržena tak, aby měla menší průměr než ta předchozí. Tento úsek dráhy nakonec vyústí v úplný kruh o 360 stupních a v nejvyšší části jezdce zcela převrátí. „Odstředivá síla žene vůz vzhůru a vy jste doslova přišpendleni k sedadlu. Tkáně vašeho obličeje začnou klesat dolů vypadá to jako pozoruhodné stárnutí,“ uvádí Urbonas.

Potřebuješ pomoc? 
LINKA BEZPEČÍ pro děti a studenty: 116 111

Cesta končí životem

Dýchání už v tomto okamžiku vyžaduje větší námahu, jelikož žebra a ostatní vnitřní orgány jsou staženy dolů a z plic se tak vyprázdní vzduch. Umělec ovšem dodává, že člověk by s největší pravděpodobností byl v tento moment již v bezvědomí kvůli nahromadění krve do dolních končetin těla, kdy se mozku nedostává potřebného kyslíku.

Euthanasia Coaster není nic jiného než padající trajektorie, zakřivená a zamotaná takovým způsobem, že nenechá nikoho apatického, ani cestujícího, ani diváka. Kam dopadne, o tom rozhodne veřejnost. Je to rekvizita pro neexistující horor, skutečná fikce, scénografie černého humoru, sociální sci-fi design, nejextrémnější atrakce na světě, smuteční socha, pomník konce kolotočové evoluce, gravitační zbraň, úplně poslední jízda...
 Julijonas Urbonas, umělec a designér

Tento „zážitek“, jak umělec hypotetickou eutanazii nazývá, je zároveň „korunován“ jevem G-LOC (ztráta vědomí vyvolaná g-silou), během kterého je tělo zcela ochablé a objevují se živé bizarní sny. „Vyprávět je můžete samozřejmě jen v případě, že přežijete, což je prakticky nemožné,“ poznamenává Urbonas.  

Doporučeno
Život mimo škatulky: Muxe není ani muž, ani žena. Je to člověk dvou duchů Život mimo škatulky: Muxe není ani muž, ani žena. Je to člověk dvou duchů 19. května 2023 13:00

„Zbytek jízdy, šest nebo pět smyček, probíhá se znecitlivěním těla, což zaručuje, že cesta skončí vaším životem. Umíráte, přesněji řečeno váš mozek odumírá na úplný nedostatek kyslíku, což je v mnoha jurisdikcích zákonný ukazatel smrti. Biomonitorovací oblek dvakrát zkontroluje, zda je potřeba druhé kolo, což je krajně nepravděpodobné, protože výsledek je zaručen sedminásobným opakováním,“ dodává designér a za konečnou příčinu smrti tedy označuje mozkovou hypoxii.

Urbonas (vlevo) vedle svého modelu hypotetické horské dráhy.
Urbonas (vlevo) vedle svého modelu hypotetické horské dráhy. Zdroj: WikimediaCommons/volně k užití

Za svou inspiraci při tvorbě dráhy „oslavující limity lidského těla“ uvedl Urbonas, někdejší zaměstnanec zábavního parku, Johna Allena, bývalého prezidenta slavné filadelfské společnosti Toboggan Company. Allen totiž kdysi řekl, že „dokonalá horská dráha vznikne, když vyšlete dvacet čtyři lidí a všichni se vrátí mrtví“. Litevský umělec se výzvy chytil. Postavit skutečnou horskou dráhu pro eutanazii ale není jeho cílem. Jak uvádí server Indy100, cílem modelu je spíše „přesvědčit veřejnost, že ji lze postavit“.

Jeho model hypotetické horské dráhy byl od dubna do června 2011 vystaven v rámci expozice HUMAN+ ve Science Gallery v irském Dublinu, jejímž cílem bylo ukázat budoucnost člověka a technologie. Projekt přitáhl obrovskou pozornost veřejnosti i médií a získal Cenu veřejnosti za nové technologické umění Update 2013 v belgickém Gentu.

Doporučeno
Lobotomie kradla lidem osobnosti, dělala z nich „slintající zombie“ Lobotomie kradla lidem osobnosti, dělala z nich „slintající zombie“ 10. dubna 2023 11:00

Urbonas je známý svými poněkud bizarními nápady. Mezi lety 2017 až 2019 například přišel s uměleckou vědeckou studií proveditelnosti umělé planety vyrobené výhradně z lidských těl, kterou nazval Planeta lidí. Projekt je založen na myšlence vyslat lidi do bodu ve vesmíru, kde chybí gravitace, a nechat „zmrzlá tělesa volně plout, dokud je jejich slabá gravitace nepřiměje sestavit se do kapky“. Tak by se dle něj vytvořila „vesmírná zkamenělina lidstva – pomník člověka člověku“.

Domů
Sdílet
Diskuse