InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Brunch Na Zavadilce – kulinářská akce amatérských kuchařů

    neděle 12.5 10:00 - Podskalí – Strakonice

  • Tomáš Kvapilík: Mozaika vztahů – společenská beseda

    neděle 12.5 19:00 - Kavárna Železářství U Šulců, Blatná

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V malebné blatské vesnici Mažice otevřeli v sobotu zajímavý obchod

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

MAŽICE – V sobotu 24. června před devátou hodinou se v centru malebné blatské obce Mažice shromáždili natěšení a zvědaví obyvatelé. Na den přesně, to bylo půl roku, co ve vsi zanikla předchozí prodejna. Fungovala 20 let. Prodavačka odešla do důchodu a nebyla za ni žádná náhrada. Sedmičlenné zastupitelstvo obce si poradilo a od soboty si obyvatelé obce i návštěvníci v Mažicích mohou nakoupit od čtyř hodin ranních do 22. hodiny večerní.

„Založili jsme s.r.o., protože jako obec nemůžeme prodejnu provozovat. Každý zastupitel se svým dílem do organizování zapojil. Vybavení prodejny máme nové, regály, chladící pulty, osvětlení, zázemí pro prodavačku a další věci. Celkem nás nová prodejna stála kolem 800 000 korun. Čekáme, že z Místní akční skupiny Třeboňsko získáme nějakou dotaci. Mohlo by to být zhruba 500 000 korun," uvedl starosta Mažic Jan Kubíček.

A čím je prodejna tak zajímavá? Je to první prodejna na táborském okrese, která může být bez obsluhy. A navíc je kombinovaná. V dopoledních hodinách si ve všední den především starší lidé mohou nakoupit u prodavačky. Tou je Dana Šteflová z Veselí nad Lužnicí. Ostrý start si vyzkoušela hned v sobotu po slavnostním přestřižení pásky a otevření prodejny. Systém nakupování popsal zastupitel Jan Nováček.

„Kromě dopoledního nakupování u paní prodavačky, si lidé mohou nákup obstarat i v jiných hodinách. Tedy kromě času od 22. hodiny večerní do čtvrté hodiny ranní. To se do obchodu nikdo nedostane. Jedině sekerou," zavtipkoval Jan Nováček. Prodejna je osazená několika bezpečnostními kamerami.

„Kromě nákupu s obsluhou mohou lidé nakupovat dvěma dalšími způsoby. Buď si obstarají registrační kartu, kterou si nechají nabít financemi u paní Šteflové nebo na obecním úřadě. Nebo si stáhnou aplikaci přes QR kód a pak se mohou do obchodu také dostat. Nákup pak zaplatí ze své bankovní karty. Postup je vyvěšený u vchodu do prodejny," přiblížil systém Jan Nováček. Možnost zajistit si registrační kartu využilo hned v sobotu mnoho lidí.

„Znovuobnovením prodejny chceme vyjít vstříc především našim seniorům, aby si mohli v místě pohodlně nakoupit potraviny a třeba drogistické zboží. Ale nakupovat u nás může samozřejmě každý obyvatel obce a návštěvník," dodal starosta Jan Kubíček. Mažice se v loňském roce umístily na prvním místě a získaly titul Oranžová stuha České republiky roku 2022 v rámci celostátní soutěže Vesnice roku 2022 v Programu obnovy venkova. „V senátu při vyhlašování výsledků to pro nás bylo nezapomenutelné," přiznal starosta, který je aktivním fandou a účastníkem akce Po stopách Dakaru.

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Eva Výborná, Jihočeské týdeníky 

    Reagovat

     

    Děkuji za upřesnění, opravím.

    Vloženo 24.6.2023 21:33:08

  • Petr 

    Reagovat

     

    Soutěž nese název "Vesnice roku", nikoli obec roku. Obec Mažice získala Oranžovou stuhu, vesnicí roku 2022 v rámci ČR se stala obec Kostelní Lhota. Prodejna je pěkná, ať místním občanům slouží.

    Vloženo 24.6.2023 15:48:16

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace