Friedrich Dürrenmatt: Porucha. Jak může náhoda ovlivnit lidský osud?

24. červen 2023

V Českém rozhlase našla Dürrenmattova hra kongeniálního interpreta v režiséru Josefu Henkem, jeho cizelérská práce s herci přivedla Bořivoje Navrátila v hlavní roli, stejně jako Josefa Kemra, Josefa Patočku, Martina Růžka a Soběslava Sejka v postavách hledačů a vykonavatelů spravedlnosti k výkonům, jež právem inscenaci zařazují do zlatého fondu Českého rozhlasu. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Alfredo Traps (Bořivoj Navrátil), Soudce (Josef Kemr), Prokurátor (Josef Patočka), Obhájce (Martin Růžek), Pilet (Soběslav Sejk), Simona (Drahomíra Fialková), Automechanik (Rudolf Kvíz), Tobiáš (Radan Rusev), Hostinský (Vladimír Krška) a další
Dramaturgie: Oldřich Knitl
Překlad: Josef Balvín
Režie: Josef Henke
Natočeno: 1994

Friedrich Dürrenmatt (1921–1990) se v padesátých letech dvacátého století – to měl světovou slávu teprve před sebou – živil psaním detektivek a hlavně rozhlasových her. Nikdy je ovšem nebral na lehkou váhu a později si stěžoval, že jim nebyla věnována dostatečná pozornost a že neprávem zůstávají ve stínu jeho próz a divadelních dramat.

Jaký význam měla v kontextu Dürrenmattovy tvorby rozhlasová hra, lze dobře dokumentovat právě na Poruše (Die Panne). Autor ji napsal v roce 1955 a poprvé byla vysílána v lednu 1956. K příběhu obchodníka Alfredo Trapse, který se kvůli poruše svého auta stane náhodným účastníkem vybrané večeře čtyř důchodců, znenáhlu se měnící v soudní proces s ním, se autor vrátil ještě třikrát: v roce 1956 jej zpracoval jako povídku (česky vyšla pod názvem Malér), o rok později jako televizní hru a v roce 1979 jako divadelní komedii.

Důvod, proč se Dürrenmatt k příběhu vracel, tkví nejspíš v tom, že v něm podal kvintesenci svých nejoblíbenějších motivů a témat: viny, spravedlnosti, trestu. Především v něm ale dokonale rozvinul dvojmotiv nehody – náhody, který je hybatelem i mnoha jiných jeho příběhů, kde přebírá roli, kterou v klasické dramatice plní „osud“.

autoři: Oldřich Knitl , Bronislav Pražan
Spustit audio

Související