Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. června 2023 19:39
Čas čtení 1:22
Ilona Hobzová

Vstávej, ty vokurko vožralej! Svatba Jiřího Káry se dočká remasterované verze a premiéry v kině

ZAJÍMAVOSTI ČESKO ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Svatba Jiřího Káry je jedním z nejkultovnějších videí českého YouTube. Teď se zřejmě dočká remasteru, a dokonce uvedení v kině.

„Děléj, už jste tady měli bejt čtyry minuty, ty magore.“ „Vstávej, ty vokurko vožralej!“ „Hlavně že máš pivo, vole!“ „Dělej, je na stole kytka, makej.“ Svatba Jiřího Káry je nepochybně českým kultem. Záznam je dostupný na YouTube. Jedná se o záběry z obřadu v Praze 7, na kterých si alkoholik Jiří Kára bere Blanku Divišovou za přítomnosti podobně alkoholem posilněných přátel. Video staré třiadvacet let, které se stalo hitem internetu, se nyní zřejmě dočká remasterované verze a promítání v kině.

Doporučeno
Kvíz: Jirka Kára, kluk s kamením nebo Zdena pod kořenem. Znáš dobře český virál? Kvíz: Jirka Kára, kluk s kamením nebo Zdena pod kořenem. Znáš dobře český virál? 23. června 2023 14:30

Cringe událost roku

Za rozhodnutím digitálně vylepšit Svatbu Jiřího Káry a přenést ji na plátno kina stojí satirický web Paralelní listy. „Hodili jsme ten nápad na náš Facebook a setkalo se to s dobrou odezvou. Navíc se začali hlásit lidé, kteří nabízeli pomoc. A z těch se spolu s námi stalo jádro, které to vše tlačí kupředu,“ uvedl pro CzechCrunch autor vystupující na Paralelních listech pod přezdívkou Parzival.

Anketa:
Těšíš se na remasterovanou verzi Svatby Jiřího Káry?
Už tady měla bejt čtyry minuty!
Tohle jde úplně mimo mě.
Už tady měla bejt čtyry minuty!
91 %
Tohle jde úplně mimo mě.
9 %

První, kdo se o novou verzi legendárního videa pokusil, byl tvůrce známé videohry Kingdom Come: Deliverance Daniel Vávra. Na svém facebookovém profilu ale letos v lednu uvedl, že jeho pokus byl neúspěšný a že se s tím nedá nic dělat. „My jsme přesvědčeni o opaku. Ale připomínáme, že výsledek nemusí být pro každého uspokojivý, limitace vznikla již při pořizování videa,“ uvedl dále pro CzechCrunch Parzival.

Práce s tím je ale prý hodně. Parta z Paralelních listů pracuje se softwarem Topaz, který doplňují filtry z dalších programů. Kvůli nekvalitní nahrávce musí jednotlivé snímky videa také napravovat ve Photoshopu. „Původní video je fakt poměrně mizerné. Nebýt osobité existence Jiřího Káry, pravděpodobně by nikdy nezískalo na své popularitě,“ dodali tvůrci.

Paralelní listy také plánují remasterovanou verzi představit ve vší parádě – premiérou v pražském kině Kavalírka na konci letošního září. „Řekli jsme si, že by možná bylo fajn udělat z celého remasteru cringe událost roku. Takže máme zamluvené kino a kapelu Papír sklo plasty, která loni na počest Jirky Káry natočila celé album a uspořádá koncert,“ sdělil Parzival.

Jestli se vylepšené verze Svatby Jiřího Káry nemůžeš dočkat stejně jako my, můžeš si zatím připomenout tu původní, která zbořila český internet:

Domů
Sdílet
Diskuse