Spousta lidí mi říká, že jsem maskulinní prototyp, ale je to spíš role, v níž mě chtějí lidé vidět. Mám v sobě, myslím, i hodně femininního. Odjakživa jsem se kvůli tomu cítil jako outsider,“ prohlásil pětačtyřicetiletý rodák z Londýna v interview pro magazín Now.

Zdroj: Youtube

Narodil se do umělecké rodiny matce výtvarnici a otci spisovateli. Odmalička se pohyboval ve vyšší střední třídě a brzy přičichl k tvrdým drogám. „Klidně bych prodal vlastní matku za trochu cracku,“ zavzpomínala na dospívání hvězda filmu Dunkerk či Venom. Tom věří, že ho ze závislosti na narkotikách a z alkoholismu dostal anděl strážný. „Byl jsem jen ostudné statistické číslo z londýnského předměstí. Řekli mi velmi jasně: ‚Míříš ke dnu, Tome, už se z toho nevyhrabeš zpět. Tak to je. To je vše, co potřebuješ vědět.‘ Ta zpráva mi zní v hlavě dodnes. Mám zatraceně štěstí, že jsem dnes tady,“ přiznal hrdina filmu Temný rytíř povstal. Drogami a alkoholem přitom zakrýval to, na co narážel od počátku kariéry a co už tu také zaznělo – okolí v něm vidělo rváče a drsňáka, on si přitom docela rád povídal s přáteli o oblečení nebo ručních pracích. „Lidé od filmu si mě nevšímali, dokud jsem nepřibral, nekopal do lidí a nebyl agresivní. Problém s Hollywoodem je v tom, že z vás prostě chtějí mít určitou postavu. Nejsem ale žádný rváč. Jsem jen obyčejný buržoazní kluk z Londýna,“ postěžoval si před deseti roky herec, jehož vzorem při studiu herectví v Richmondu byl kolega Gary Oldman. S ním se v roce 2011 potkal i na natáčení filmu Jeden musí z kola ven. To už měl ale za sebou deset let úspěšné kariéry v Hollywoodu, kde se zapsal právě jako onen svalovec a rváč. „Je to paradox, protože jsem se vždycky svalovců bál. Tak moc, že jsem nebyl schopen jít do posilovny, protože tam bylo moc testosteronu. Já sám se necítím nijak mužně. Nemám pocit, že jsem drsňák, silný a schopný tvrdého života, ale dokážu to myslím docela dobře zahrát. Nejsem rváč. Nebiju se, jen to prostě napodobuju,“ svěřil Tom Hardy před lety.

Trojnásobný otec

Tom je dnes podruhé ženatý – a konečně už prý šťastně – s kolegyní Charlotte Rileyovou, s níž má dvě děti. Jejich manželství patří k těm, která se během lockdownů v pandemii upevnila. Hvězda seriálu Gangy z Birminghamu pekla kváskový chleba a opravovala dům i zahradu. „V pracích kolem domu je velmi dobrý. Spolu jsme navrhli spoustu věcí. Miluju recyklování starých věcí, Tomovi šla skvěle třeba výroba postele,“ libovala si Charlotte Rileyová, když hovořila o manželovi.

A na Toma může být hrdá také proto, že je držitelem Řádu britského impéria – a modrého pásu v jiu-jitsu. Když loni v září přišel na okresní přebor v bojových uměních v anglickém městečku Milton Keynes, všichni byli perplex z toho, že s nimi soutěží hollywoodská hvězda. „O jeho účasti jsme věděli dopředu, ale souhlasili jsme, že to nebudeme vytrubovat do světa. Byl brilantní. Spousta lidí ho žádala o fotky, gratulovala mu a on s tím neměl žádný problém. A když bojoval, soustředil se na to, co dělal. V jiu- -jitsu je skvělý,“ uvedl jeden ze sponzorů akce Sean Rosborough o herci, který má krom dvou potomků s Charlotte i patnáctiletého syna ze vztahu s Rachael Speedovou.

Venom: Strážce se špatným vychováním

Tom Hardy vstoupil v roce 2018 znovu do komiksového světa. A stejně jako batmanovský Bane, i jeho superhrdina Venom v sobě skrývá hodně temnoty, v tomto případě jednoho dost neurvalého mimozemského „pasažéra“.

Pro znalce malovaných příběhů je zubatý Venom celebritou. Jedná se mimo jiné o úhlavního nepřítele jednoho z nejslavnějších superhrdinů všech dob, pavoučího Spider-Mana. Je ostatně možné, že právě s ním se Tom Hardy potká i v jednom z dalších venomských filmů. Momentálně vzniká třetí snímek, a třebaže kritici tuto sérii nenávidí, diváci už si ji oblíbili, stejně jako tolik vzývaný londýnský rodák, což je asi nejlepší recept na dlouhé pokračování Venomova života. A navíc s ním mají do budoucna jisté plány i ve studiích Marvel. V úvodním filmu ale nenarazíme ani na Avengery, ani na žádné jiné známé tváře. Podivuhodný zubatý antihrdina, vedený do boje tvůrcem Zombielandu Rubenem Fleischerem, se rozhodl stát mimo rozehrané cykly. A dává to docela smysl. Tak, jak byl marvelovskými kreslíři stvořen v polovině osmdesátých let, pochází z poněkud jiného světa, a to doslova. A mimochodem, díky tomu se mohl stát i jedním z nejbrutálnějších padouchů, co se kdy v dobrodružstvích vydavatelství Marvel objevili. V případě filmového zpracování je ale Venom přece jen o něco krotší a není se třeba obávat potoků krve ani desítek ukousnutých hlav. Efektní temné dobrodružství má sice částečně hororový nádech, ale i tak bylo natočeno jako zábava pro celou rodinu s přístupností od třinácti let. Přesto Venom určitě dokáže překvapit. S podobným stvořením jsme se v superhrdinských filmech ještě nesetkali, alespoň ne na straně dobra.

Vetřelec a predátor v jednom

Slůvko venom znamená v angličtině jed a je pravda, že hlavní figura trikové podívané byla svým způsobem otrávena. Také proto bude Tom Hardy i v tomto snímku nosit masku, podobně jako když před lety čelil Temnému rytíři. I tahle škraboška bude ale jiná. Přicestovala k nám totiž z vesmíru a dělá z člověka velmi přitažlivou a futuristickou verzi Jekylla a Hydea. Ono stvoření jménem Venom je mimozemšťan. V komiksech jsou podobné kreatury nazývané také klyntar. Jsou to symbiotické inteligentní formy života, paraziti, kteří putují mezi hvězdami a jsou připraveni se upnout na každého vhodného hostitele. Podle čeho si je vybírají? To je trochu záhada. Jisté ale je, že u nás na Zemi už si mezihvězdný tvor zvolil. A Hardyho investigativní novinář Eddie Brock, který až dosud šel po krku podivným korporacím a státním tajemstvím, zatím ani v nejmenším netuší, jak moc změní jeho život. Být hostitelem Venoma ale zároveň znamená stát se i téměř neporazitelným zabijákem, na kterého neplatí střely ani údery. Venomovo lepkavé brnění vládne chapadly a dokáže dělat neuvěřitelné věci. Možná je ale dobře, že tahle nevšední rozdvojenost padla na Brocka, na muže se svědomím. Pouze takový člověk totiž dokáže zkrotit Venomovu nespoutanost, a stát se za jistých okolností dokonce ochráncem světa. Existuje totiž i horší nebezpečí, než je Venom, a díky tomu nás na obrazovkách čeká téměř dvouhodinová pouliční válka plná úžasných triků a velmi efektních záběrů.

Zdroj: časopis TV Magazín