Hlavní obsah

Norové Bö a spol. znovu obviněni z dopingu. Nemají jak argumentovat, říkám pravdu! tvrdí olympijský šampion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za zlegalizované podvodníky označil norskou bitovou reprezentaci v čele se suverénem Johannesem Thingnesem Bøem ruský olympijský vítěz v témže sportu Dmitrij Vasiljev. Šedesátiletý rodák z Petrohradu tak v nejnovějším rozhovoru pro ruskou Match TV zopakoval svá dřívější slova. Podle Vasiljeva Norové tvrdí, že jsou nemocní, a ke zlepšení svých výkonů zneužívají léky na astma. Takové jednání je podle ruského mistra světa legálním podvodem.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Johannes Thingnes Bø při závodě.

Článek

Norové jsou v zimních sportech Rusům dlouhodobě trnem v oku. Podle Vasiljeva závodníci ze skandinávské lyžařské a biatlonové velmoci dopují dlouhodobě a svá obvinění proto zopakoval.

Na otázku, zda mu Norové někdy vyhrožovali právními důsledky za jeho nařčení z dopingu Vasiljev odpověděl: „Nikdy. Ale těším se na to. Opravdu chci, aby mě žalovali. Vždycky jsem říkal, že Norové, kteří vyhrávají medaile, jsou zlegalizovaní podvodníci."

„Vymýšlí si, že jsou nemocní, a přesto vyhrávají všechny medaile," zaútočil olympijský vítěz se štafetou ze Sarajeva 1984 a 1988 z Calgary. „Přitom berou nelegální substance legální cestou. Pamatuji si, že jsem to řekl živě v televizi na mistrovství světa v Antholzu 2020. Ale z nějakého důvodu mi poté ani nezavolali," dodal biatlonista ze sovětské éry.

Foto: Profimedia.cz

Olympijský vítěz v biatlonu Dmitrij Vasiljev na snímku z her v Calgary 1988.

To, že se Norové proti jeho slovům neohradili Vasiljev pokládá za důkaz, že má pravdu. „Nemají jak argumentovat. Říkám pravdu. Na nikoho neútočím, jen vysvětluji, co se tu doopravdy děje," uvedl.

Vliv léků proti astmatu na výkonnost v soutěžích potvrdila březnová studie, která vznikla za finanční podpory světové antidopingové agentury WADA. Vliv léků proti astmatu na výkonnost v soutěžích, které trvají 60 až 90 minut, je podle studie zřejmý a poměrně zásadní. Nárůst má činit kolem tří procent. Šéf norského lyžování tehdy závěry studie zpochybnil.

Reklama

Související témata: