Libuše Geprtová je významnou postavou na poli českého filmu a divadla. Její talent a charisma, spojené s její neúnavnou pracovitostí a oddaností svému umění, ji vynesly na vrchol českého divadelního a filmového průmyslu.

-reklama-


Libuše Geprtová se narodila 21. prosince 1941 v Kolíně a na svět přišla společně s bratrem – dvojčetem. Rodinu nadějné a talentované herečky poznamenaly brzká a častá úmrtí spojená s rakovinou. Tomuto osudu se později nevyhnula ani ona samotná. Její cesta k herectví nevedla přes žádnou školu. Geprtová vystudovala učitelství, kterému se také věnovala. Do první filmové role byla obsazena v roce 1961, kdy jí bylo čerstvých 20 let. Šlo o snímek Kohout plaší smrt, režisérům se její styl hraní zalíbil a hned poté ji obsadili do detektivky Kde alibi nestačí.

Po ukončení zaměstnání se nové vášni začala věnovat na divadelních prknech, kde rychle vystoupala na přední příčky a stala se jednou z nejpopulárnějších a nejuznávanějších členek souboru. Její divadelní role byly často velmi náročné, ale vždy je zvládala s bravurou a obrovskou pílí. Nejvíce se však Libuše Geprtová proslavila svými filmovými a televizními rolemi. Její filmová kariéra začala v 60. letech 20. století a od té doby se objevila v mnoha úspěšných filmech a televizních seriálech. Mezi její nejznámější filmy patří například Zbraně pro Prahu (1974), Smrt stopařek (1979 a Houpačka (1990).

Libuše Geprtová je však také velmi oblíbená pro své televizní role, kterých má na svém kontě rozhodně víc, než těch z filmových pláten. Nejznámější je role Viktorky, kterou ztvárnila v oblíbené Babičce (1971). Diváci ji poté rádi sledují v komedii Lakomec (1978) či v dramatu Záchvěv strachu (1984). Objevila se také v epizodě Četnických Humoresek (2003) nebo v oblíbeném seriálu Velitel (1981). Její poslední snímek nese název A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu, na kterém v roce 2005 pracovala v Německu.

V osobním životě se Geprtová nikdy nevdala. Jejím partnerem byl Vítězslav Jandák, se kterým měla syna Svatopluka (1971). Talentovaná česká herečka zemřela 18. listopadu 2005 ve věku 63 let. Příčinou její smrti byla rakovina plic, která metastázovala do mozku. Přestože herečka podstoupila náročnou operaci hlavy, boj s nemocí prohrála. Letos by oslavila 82. narozeniny.

Zdroje: cs.wikipedia.org, csfd.cz, iDNES.cz

-reklama-