„Metoda Empowerment Self Defense je komplexní přístup k sebeobraně, který se zaměřuje na prevenci a nestaví jen na fyzické přípravě, tedy hmatech a chmatech,“ tvrdí lektorka a mentorka tohoto směru Linda Štucbartová. Podle ní agresivita ve společnosti narůstá a dokládají to i statistiky.  

Riziko, že se v životě setkáme s nějakým fyzickým násilím, je vyšší, než si myslíme. Ve většině případů přitom nebezpečí přichází od lidí, které dobře známe: od rodinných příslušníků nebo partnerů.

Štucbartová v rámci svých kurzů vyučuje i to, jak se vyhnout konfliktu. Vše podle ní začíná už tím umět si nastavit osobní hranice. Pokud už ke konfliktu dojde, různými technikami lze také ovládnout umění deeskalovat napětí a situaci urovnat. Velkou roli přitom hrají i takové záležitosti, jako jsou síla a intonace hlasu.

Lektorka Štucbartová je zároveň uznávanou expertkou na Izrael, odkud tato metoda sebeobrany pochází, a působí mimo jiné jako koordinátorka projektu Women In Tech, který se zabývá podporou talentovaných žen ve světě technologií a startupů. 

Jak se podle ní nejlépe bránit? Jaké konkrétní chvaty jsou nejvíc efektivní? A jak nepanikařit, když se dostaneme do nebezpečí? Jak spoléhat na intuici a proč nechodit ven večer sami s kapucí a sluchátky v uších? 

I tato témata Veronika Jonášová probrala v dalším díle podcastu Jak být lepší, který se věnuje zdraví, seberozvoji a obecně tomu, jak si zlepšit život. Vychází vždy v neděli jednou za čtrnáct dní.