Je přípustné nosit kraťasy do kanceláře? Stačí se projet po českých městech, aby vám došlo, že se na tu otázku nikdo ani neptá. Uvolněnost je zdejšímu regionu vlastní, takže zprávy o tom, že bankéři na Wall Street letos v létě rozvolnili svůj dresscode a nosí tenisky od značky Allbirds, nás pravděpodobně neohromí.

Tady panuje povětšinou logika, že před etiketou a předepsanou formou odívání má přednost pohodlí. Je horko, tak proč nenosit kraťasy?

Sem ale patří malé historické okénko: ještě dvě až tři generace dozadu byly krátké kalhoty historicky spjaty pouze s dětstvím. Měly poukazovat na nezralý společenský status nositele, což vychází z tradice britské královské rodiny. Zde není chlapcům dovoleno nosit dlouhé kalhoty do okamžiku, kdy oslaví osmé narozeniny.

V angličtině je také výraz pro šéfa či kompetentní osobu, který se překládá jako „Je to ten, kdo nosí kalhoty“. O šortkách tu není zmínka, i přes to, že je renomované módní domy jako Hermés, Tom Ford nebo Gucci pravidelně zařazují do svých letních kolekcí.

Dokonce i způsob oblékání právníků a bankéřů, kteří musí splňovat ty nejpřísnější předpisy, se v posledních letech značně uvolnil. Obleky nejsou přítomné na všech jednáních, mnoho z nich se navíc odehrává prostřednictvím videohovorů. Nejformálněji jsou zpravidla oblečeni ti, kteří v oboru začínají.

Ale ačkoli to vypadalo, že definitivním hřebíčkem do rakve business šatníku bude pandemie, opak je pravdou. „Buďte profesionální, ať už si vyberete jakýkoli styl. Ukažte prostřednictvím svého oblečení osobitost, ale zároveň jím dodržujte pravidla oboru, ve kterém působíte,“ říká o postcovidovém šatníku Stephanie Coughan z amerického Forbesu.

Rady ze zahraničí ale nepadají v Česku na úrodnou půdu. Co na tom, že v Paříži na největší startupové konferenci v Evropě měla většina mužských návštěvníků padnoucí letní obleky a košile. My si zkrátka nenecháme nic diktovat, a tak vás na schůzce leckdy zaskočí protistrana jednání v outfitu, který dávno překročil únosnou mez ležérnosti.

„Pokud sedíte v kanceláři, prodáváte služby či produkty nebo se prostě setkáváte se s lidmi v práci, šortky nechte doma. Vyhněte se nošení krátkých kalhot vždy, když máte naplánovanou schůzku, jste na školení nebo je naplánovaná porada. Jednoduše, jakoukoli pracovní aktivitu v obchodním sektoru produktů a služeb, včetně IT, zvládnete v kalhotách. Jde obecně o lépe vypadající oděv. Většinou,“ říká známý lektor etikety a odívání Daniel Šmíd.

Odborník na byznys etiketu a odívání není ale staromilcem, který by se domníval, že šortky se mohou na mužském těle objevit pouze v přímořském letovisku. „Dovolená, práce na zahradě, venkovní sporty nebo aktivity s dětmi v létě,“ vypočítává Šmíd, který je také autorem knih o moderních způsobech společenského chování.

Nedoporučuje také krátké džíny. „V upnutých kalhotách, byť krátkých, neproudí na kůži vzduch a tělo se zahřívá. Navíc má denim podobnou plošnou hmotnost jako autoplachta,“ uzavírá lektor etikety.

Oblek s krátkými kalhotami od Thoma Browna

Pokud i přesto trváte na tom, že šortky do kanceláře nosit budete, udělejte z toho svou osobní módní deklaraci. Pořiďte si oblek s krátkými kalhotami od Thoma Browna, který vypadá jako formální šaty s naškrobenou bílou košilí, jen s krátkými kalhotami.