Český dům budoucnosti: vyrobí skoro pětkrát více elektřiny, než spotřebuje

Stavba z prefabrikátů trvá pouze 24 hodin. Dům nazvaný Alfadome Zero ukazuje, kam se lze ve stavebnictví posunout. Náklady přitom nepřevyšují cenu, za kterou lze postavit standardní rodinný dům.

Pokud by v Česku stály jen podobné domy, současná energetická krize by téměř nikoho nezajímala a lidé by s obavami neočekávali příští vyúčtování od distribučních společnosti. Energeticky soběstačný rodinný dům Alfadome Zero totiž ročně vyprodukuje 4,5krát více elektrické energie, než spotřebuje na svůj provoz, svícení, vytápění, větrání, chlazení i ohřev teplé vody. Montáž samotného domu trvá necelých 24 hodin, předcházející příprava základové železobetonové desky, včetně integrovaného podlahového topení, finálního povrchu a napojení na sítě, zabralo jenom týden.  

Foto: Adapterra Awards

Samotná stavba přitom vyšla na pouhých 3,5 milionu korun bez DPH. Před nástupem inflace to byla cena, za kterou se stěží dal pořídit klasický, nepříliš úsporný rodinný dům, ve kterém bylo do budoucna potřeba výrazně investovat do energií.

Stavba jako výroba automobilu

Experimentální Alfadome Zero je založený na použití nejprogresivnějších materiálů, nejefektivnějších energetických celků a nejnovějších přístupů ke stavění. „První úvahy pocházejí z let 2012 až 2013. Inspirovali mě zhruba dvacetileté zkušenosti z oboru pozemních staveb, a to jak při projektování, tak výstavbě zejména v bytovém sektoru,“ vysvětluje projektový manažer Jiří Tokar, jeden z autorů inovativní budovy. „Hlavní motivací je neskutečná neefektivita a neproduktivita ve stavebnictví a cíl dodat zákazníkovi krásný, ekologický, spolehlivý, trvanlivý výrobek s nízkými náklady na provoz,“ podotýká Jiří Tokar.

Jiří Tokar, jeden z autorů inovativní budovy. | Foto: Adapterra Awards

Dalším cílem podle něj bylo posunout přípravu stavební výroby blíže k vyspělejším oborům, jako je třeba automobilový průmysl, a zároveň využít fyzikálně a konstrukčně chytrá řešení.  Lehká montovaná stavba zajišťuje příznivé vnitřní klima a chrání vnitřní prostory před přehříváním. Dům se chladí pasivně pomocí masivní železobetonové desky a využívá také fotovoltaické panely, čímž šetří životní prostředí i ekonomické výdaje majitelů. Skládá se z takzvaných CLT modulů z masivního smrkového dřeva přesných na desetiny milimetru. Pro stavbu navíc firma vyvinula vlastní bezrámové zasklení.

Stavět jinak, a lépe

Vývoj domu spočívající v tvorbě projektové dokumentace pro stavební řízení, výrobní dokumentace, výrobě prototypových dílčích celků, objednání materiálu a výrobě prefabrikovaných konstrukcí přitom trval 2,5 roku. Kromě přínosu pro životní prostředí má dům řadu pozitiv i pro jeho obyvatele. „Nezatěžuje uživatele několikanásobným scházením s architektem a projektantem a tvorbou nespolehlivého prototypu rodinného domu s nejistým výsledkem. Uživatel získává výtvarně hodnotný, plně funkční dům s nízkými náklady na provoz a jasně definovanými principy údržby,“ pokračuje Jiří Tokar.

Konstrukce domu jsou podle něj nosičem moderních technologií a obnovitelných zdrojů energie, při relativně nízké investici, zároveň má velmi malou potřebu tepla na vytápění a ohřev vody a náklady na vlastní provoz a údržbu. Přínos má Alfadome Zero i pro samotnou lokalitu, kde stojí  – rychlá a efektivní výstavba omezuje ruch na místě, přívětivý design pak přináší jen malé narušení okolního prostředí.

Foto: Adapterra Awards

Přestože dům přináší řadu výhod, prosadit ho do praxe nebylo úplně jednoduché. Co bylo nejtěžší? „Přimět pracovníky, výrobce stavebních materiálů a prvků ve stavebnictví přemýšlet inovativně. A přimět pracovníky státních institucí, že je možné stavět i jinak. A nakonec všichni uznali, že lépe,“ podotýká Jiří Tokar. Celému projektu přitom předcházela tvorba vlastního systému navrhování, včetně správy dat a informací.

Celé řešení je založeno na vysoké integraci samotného výtvarného řešení domů, technického řešení stavebních konstrukcí a provázání s technologickým vybavením domu. V současné době realizační firma vyvinula 6 typových domů a připravuje další. Domy si mohou zájemci drobně upravit podle svých individuálních představ, hlavně u povrchů, barevnosti a podobně.

Zastavme růst a zaměřme se na rozvoj, říká zakladatel Koma Modular

Okázalost štěstí nezaručí

Stal se výrazně energeticky aktivní dům s náklady stavby srovnatelných s běžnými domy středem pozornosti? „Zájem o naše řešení je určitě značný. Ale… Stejně jako v jiných oborech, skupina zájemců o produkt, která by v první řadě hleděla především na ekologickou stopu výrobku a ekonomiku provozu je zcela určitě užší než skupina, která primárně sleduje individualitu a funkčnost dle vlastních představ, často mylných a zkreslených. Do určité míry okázalost. Ale to je celospolečenský fenomén, který se snažíme zvrátit alespoň v našem oboru,“ vysvětluje Jiří Tokar a navazuje: „Z našich zkušeností totiž víme, že okázalé vily s několika ložnicemi a koupelnami a bazény, neučiní všechny majitele šťastnějšími. Mají jen větší starosti a náklady na provoz. A v určitou chvíli začnou stejně uvažovat o udržitelném měřítku svého nového domu, ve kterém by měli vlastní soukromí a prostor a zjistí, že jim stačí malý dům s dvěma ložnicemi.“

Foto: Adapterra Awards

Mezi zájemce o inovativní dům podle něj často patří uvědomělí, často aktivně či sportovně založení lidé. „Ale možná ještě častěji ostřílení vlastníci několika nemovitostí, kteří po řadě zkušeností ze stavebnictví nechtějí svoje peníze utrácet za neproduktivitu celého řetězce firem a pracovníků. To už zažili. Další skupinou jsou developeři, kteří s naším řešením domů ušetří náklady za celou řadu dalších složek jejich podnikatelského plánu, jako jsou architekti či stavební firmy, a výrazně také zkrátí termíny výstavby,“ vypočítává Jiří Tokar.

České inovace na opravy silnic šetří peníze státu i krajům. Zatím je ale nevyužívají všichni

Další lokalita se připravuje

Jednoduchost výstavby i bydlení podle něj otevírá lidem možnost, aby skutečně kvalitně prožili svůj život. „Chceme, aby domy Alfadome byly jednou z nejlepších věcí, kterou si v životě klient zakoupí. Chceme, aby domy spolehlivě plnily funkci soukromého rodinného bydlení přesně tak, jak lidé očekávají, aniž by předem přesně věděli, co potřebují a chtějí. Chceme, aby klienta finančně nezruinovala výstavba domu ani jeho provoz a mohl se soustředit na vše další, co život nabízí, nejen vlastnictví rodinného domu,“ popisuje Jiří Tokar.

Foto: Adapterra Awards

Po výrazném zdražení stavebních materiálů a inflaci je aktuální cena domu 5 milionů korun. „Ale očekáváme, že by mohla v horizontu 6 až 12 měsíců ještě mírně klesnout,“ zmiňuje Jiří Tokar. Společnost nyní připravuje lokalitu s dalšími třemi vzorovými domy s principy Alfadome, ale i další vývojovou řadou technologií nebo nové typové domy. „Aktuální situace na trhu se stavebními materiály a výrobky a nedostatkem kapacit pracovníků našemu projektu jen nahrává. A to lze označit i za trend,“ uzavírá Jiří Tokar.

Dalibor Dostál

Energeticky soběstačný rodinný dům Alfadome Zero vyvinula a vyrábí společnost Alfaprojekt. Na základové desce se dá postavit za 24 hodin, ročně vyprodukuje 4,5krát více elektrické energie, než spotřebuje na svůj provoz, svícení, vytápění, větrání, chlazení i ohřev teplé vody. Jeho vznik byl experimentem s důrazem na použití nejprogresivnějších materiálů, nejefektivnějších energetických celků a nejnovějších přístupů ke stavění. Inovativní objekt se zařadil mezi finalisty soutěže Adapterra Awards v roce 2022.

• Oblasti podnikání: Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme