Tančící řeka, Důl Obrů nebo Blesková hora. Vydejte se na výlet do Krkonoš neznámých!

30. červen 2023

Vydejte se s námi na krkonošskou pouť! Premiéra cyklu odhalí neznámou tvář našeho nejnavštěvovanějšího pohoří. Ze samého dna nejhlubšího údolí uslyšíme svědectví o téměř utajené přírodní kuriozitě. Pak se vydáme hledat Bleskovou horu a povíme si něco o kamenech s fialkovou vůní. Poputujeme zlatonosnou krajinou, na Luční hoře navštívíme kamenné moře a monumentální přírodní Zikkurat. A nakonec se začteme do takzvané Vlašské knihy, která přepsala historii Krkonoš.

Připravila: Eliška Pilařová
Zvukový mistr: Leoš Sedláček
Režie: Pavel Krejčí
Premiéra: 26. 6. 2023
Natočeno v královohradeckém studiu Českého rozhlasu

Tančící řeka a Důl Obrů

Z Obřího dolu, právem nazývaného „pokladnicí Krkonoš“, ze samého dna nejhlubšího údolí u nás pošleme svědectví o jedné neznámé přírodní kuriozitě a přidáme i malý výlet do nitra Sněžky.

Blesková hora a Fialkový kámen

Že měli staří krkonošští horalé v mnohém pravdu, o tom se častokrát přesvědčila i novodobá věda. Věděli byste třeba, kde v Krkonoších hledat Bleskovou horu? Kousek mechu s oranžovým kamínkem, anebo krabička vyložená hedvábným papírem a v ní kámen s fialkovou vůní – to býval v samých počátcích turistiky jeden z nejžádanějších suvenýrů z Krkonoš. Také o jeho tajemství vypráví pod přehrážkami Klínového potoka druhý z Výletů s Vltavou po „Krkonoších neznámých“ – a na jeho trase je i Hranostají skála, Blesková hora, zmizelá huť a jeden z nejkrásnějších, ale opomíjených vodopádů – Doubravův.

Jiřský příkop a Zlatý les

V někdejší zlatonosné krajině dodnes najdeme jedinečné svědky minulosti Země. Třetí z našich prázdninových Výletů s Vltavou vede za svědky někdejší krkonošské „zlaté horečky“, za výjimečnými doklady dobývání vzácného kovu, kterými je zlatonosná horská krajina poznamenána dodnes. Zamíříme k Javornické tvrzi, Jiřskému příkopu i do Bartova lesa pod Rýchorami.

Tory a Zikkurat

Ve čtvrtém dílu se vydáme na samé vrcholky hor, do království vichrů a mrazu, a odhalíme tajemství osamělých kamenných bochníků – „torů“ i druhé naší nejvyšší hory – Luční, kamenných moří, brázděných půd a teras tajemného krkonošského Zikkuratu.

Cesty Vlachů Mystérium Antonia z Florencie

Objevem století je pro historii Krkonoš nález originálu takzvané Vlašské knihy výjimečného souboru nejstarších rukopisů o hledání krkonošských pokladů, alchymii a magii. Podle vzácně dochovaných a nalezených tajemných značek zamíříme v posledním ze série prázdninových Výletů s Vltavou Cestami Vlachů do nejstarší historie dobývání nejvyšších českých hor.

Spustit audio

Související