Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Prezident Pavel navštívil ZŠ Cimburkova. Všem dětem bez ohledu na národnost je třeba zajistit stejné šance na vzdělání, řekl

27. června 2023
Čtení na 4 minuty
Prezident Petr Pavel s manželkou, ředitelka ZŠ Cimburkova Irena Meisnerová a děti, 27. 6. 2023 (FOTO: Kancelář prezidenta republiky)
Prezident Petr Pavel s manželkou, ředitelka ZŠ Cimburkova Irena Meisnerová a děti, 27. 6. 2023 (FOTO: Kancelář prezidenta republiky)
Prezident Pavel s manželkou Evou zahájili v Základní škole Cimburkova na pražském Žižkově dvoudenní oficiální návštěvu hlavního města. Po návštěvě uvedl, že všechny děti musí mít stejnou šanci na kvalitní vzdělávání bez ohledu k jakému etniku patří.

Pavel s manželkou koncem února před inaugurací při návštěvě Ústeckého kraje zastavil i na základní škole v sociálně vyloučené lokalitě Mojžíř. O začleňování dětí jiného etnika do společnosti dnes prezident podle své mluvčí Markéty Řehákové mluvil i s ředitelkou ZŠ Cimburkova Irenou Meisnerovou. Řeháková novinářům sdělila, že toto téma je pro prezidenta Pavla důležité a návštěvu školy na Žižkově označila za významný bod na programu oficiální prezidentské návštěvy metropole.

“Všechny děti by měly mít šanci na dobrou a šťastnou budoucnost. A to bez ohledu na to, k jakému etniku patří nebo z jakých poměrů pochází,” vysvětli prezident Petr Pavel proč navštívil zrovna základní školu Cimburkova, která je jednou z těch s nejvyšším zastoupením romských dětí v České republice. “Tvoří více než 70 % všech žáků školy a složení dětského kolektivu tak naznačuje její segregovanost. Podobných škol jsou v naší zemi desítky, některé z nich jsem už dříve navštívil. Děti v nich jsou zvídavé a šikovné jako všude jinde, ale osud jim nadělil do startu života překážky, které se překonávají jen velmi obtížně,” uvedl prezident Petr Pavel.

“Jsem přesvědčen, že pracovníci ZŠ Cimburkova dělají pro děti a žáky to nejlepší, co mohou s ohledem na nastavení systému. Práce zdejších učitelů, velkých srdcařů, si velice vážím. Musíme ale usilovat o to, aby děti ve školách, jako je Cimburkova, měly stejné šance na kvalitní vzdělání, práci a spokojený život jako ostatní. Podpořit je a desegregovat školy, které jim zapojení do většinové společnosti znesnadňují. Věřím, že když na tom budeme pracovat, v dohledné době se nám to podaří,” dodal prezident.

Pavel Bily: Z prezidenta jsem doslova unesen, je velmi lidský a zajímal se o naší práci

Velmi pozitivně návštěvu prezidenta Petr Pavla hodnotil Pavel Bily, který na škole pracuje jako asistent pedagoga a učí tělocvik. “Byl jsem z toho doslova unesen. Prezident je opravdu velmi lidský a pro mě to byl obrovský zážitek,” řekl pro zpravodajský server Romea.cz Bily, který s prezidentem přímo hovořil o vzdělávání nejen romských dětí.

“Řekl jsem mu, že hodně záleží na rodičích, ale ti, co takové štěstí doma nemají, tak těm, se snažíme pomoc. pro mě je odměnou pak to, když se dětí zeptám, čím chtějí být, tak mi řeknou, že chtějí být jako já,” popsal rozhovor, který ve velmi přátelském duchu vedl.

“Podařilo se nám, že kromě dvou dětí se všichni deváťáci dostali buď na střední školy nebo učiliště,” doplnil pro zpravodajský server Romea.cz střípky z rozhovoru s prezidentem Pavel Bily.

Děti prezidenta a první dámu přivítaly potleskem

Děti ze ZŠ Cimburkova, která se podle informací na svém webu zabývá vedle vzdělávání běžných žáků také vzděláváním žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, zdravotním handicapem, žáků z cizojazyčného prostředí i žáků v obtížných životních situacích, se krátce po příjezdu hlavy státu v asi 8:30 shromáždily v prostorách školní tělocvičny a příchozího prezidenta a první dámu přivítaly potleskem a výskotem. Pavel školákům řekl, že když si chce popovídat, tak musí vyjít z Hradu. “Vás se chceme zeptat, jak se vám ve škole líbí, co byste chtěli změnit ve škole a v Praze,” řekl prezident.

Po prezidentově proslovu mohli žáci prezidentskému páru pokládat otázky. Ptali se mimo jiné na to, jak se prezidentovi daří a proč se chtěl stát hlavou ČR. Dotazy byly i na Pavlovu kariéru v armádě a na práci a bydlení na Hradě. Pavel uvedl, že chtěl nabídnout svou vizi, jak republiku měnit. Doplnil, že přímo na Hradě nebydlí, ale pracovat tam je podle něj skvělé. Následně pak podepisoval pro děti zvětšeninu svého portrétu z poštovních známek.

Starosta Prahy 3: Oceňuji, že se prezident zajímá o rovné příležitosti ve vzdělávání

„Vážíme si toho, že prezident a první dáma zavítali na Prahu 3, a to zvláště tehdy, když jde o jejich vůbec první zastávku v rámci postupných návštěv krajů. Bylo to velice příjemné shledání,“ říká Michal Vronský, starosta Prahy 3, a dodal: „Oceňuji, že se prezident s první dámou zajímají o rovné příležitosti ve vzdělávání. Návštěva ZŠ Cimburkova je v tomto ohledu správnou volbou, neboť tato škola vykonává v dané oblasti řadu nadstandardních činností. Tím na sebe bere velkou část zátěže spojenou s péčí o tyto děti.“

Se záměrem zajišťovat individuální přístup ve vzdělávání žáků a vhodně komunikovat s jejich rodinami škola vytvořila široké poradenské pracoviště. To mimo jiné žákům pomáhá s volbou povolání a funguje také v oblasti prevence rizikového chování.

V neposlední řadě je škola úzce propojena se spolky, jejichž prostřednictvím nabízí volnočasové aktivity a další podporu. Jedná se například o neziskovou organizaci Slovo 21, která pomáhá ukrajinským uprchlíkům, nebo organizaci R-mosty, jež se orientuje na pomoc rodinám ohroženým sociálním vyloučením.

Pavel už absolvoval návštěvy Moravskoslezského kraje, Libereckého kraje a Kraje Vysočina. Ještě před ujmutím se prezidentského úřadu navštívil Ústecký a Karlovarský kraj. Pavlův předchůdce ve funkci Miloš Zeman také zejména v době svého prvního mandátu vyjížděl do krajů, na oficiální návštěvě Prahy však nikdy nebyl.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon