První topmodelka

Audrey Munson je skutečně vůbec první ženou, kterou lze nazvat topmodelkou světového formátu. Právě tou totiž Munson byla na počátku 20. století. 

Munson dodnes zdobí ty nejhonosnější budovy v americkém městě New York. Má to být připomínkou doby, kdy byla nejžádanější modelkou na světě. 

Munson je také námětem několika největších soch. Jen v Metropolitním muzeu umění v New Yorku má neuvěřitelných 30 soch. Její vliv jde však mnohem dál. Až do Bílého domu. Tam se nachází dílo, které si vypůjčilo Munsonové rysy a divoký pohled.

Audrey Munson byla v době své největší slávy nazývaná americkou Venuší a Miss Manhattan. 

Do svých ateliérů ji zvali ti nejslavnější umělci v zemi, Hollywood ji angažoval do průkopnických filmů, jako byl film Inspirace režiséra George Fostera Platta

Munson se však proslavila také jako poměrně úspěšná redaktorka, která s oblibou psala články sama o sobě, svém životě a zážitcích. Nebyly noviny, které by její články odmítaly otisknout. 

Jak by obstála dnes?

Audrey započala svou kariéru v pouhých 15 letech a většinu vydělaných peněz marnotratně rozházela. 

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Její krása byla natolik opěvovaná, že se podle ní dokonce razily mince. Ačkoliv se první světová topmodelka dožila úctyhodných 104 let, na růžích ustláno rozhodně neměla. 

Jak se sama několikrát nechala slyšet, krása, která ji proslavila, jí nakonec také zničila život. Velkou roli v tom hrál jeden velký obdivovatel. 

Audrey si od něj pronajala byt. Muž se do ní zamiloval a protože si toužil Audrey vzít, na důkaz své nehynoucí lásky zavraždil svou manželku. Ačkoliv Audrey o jeho plánech nic nevěděla a ani s vraždou neměla nic společného, tehdejší puritánská veřejnost ji beze slova odsoudila. 

Miss Manhattan tak zůstaly oči pro pláč. Muž byl odsouzený k popravě na elektrickém křesle a Audrey šokovaná celou situací skončila v psychiatrické léčebně. Tam strávila dlouhých 65 let svého života. 

Ze světově opěvované topmodelky se stala zlomená žena, která si, když se zrovna neléčila, na živobytí vydělávala mytím nádobí a uklízením. Audrey tato situace poznamenala natolik, že si dokonce pokusila vzít život. 

Ačkoliv se ideál krásy za tu doby hodně změnil, jistě by i dnes byla ženou, která by očím nejednoho muže nezůstala lhostejná. 

Zdroje: www.nytimes.com, cs.wikipedia.org, newenglandhistoricalsociety.com