S opravou silnice na Havlíčkobrodsku se postaví i automatická meteostanice

  8:50
Kraj Vysočina připravuje velkou opravu silnice druhé třídy mezi Českou Bělou a Chotěboří na Havlíčkobrodsku. Začít má do dvou let. Práce by měly stát více než 50 milionů korun. Součástí opravy bude i osazení meteostanice. Tu by kraj chtěl nově pořizovat při každé větší opravě.

Na obchvatu Lukavce už automatická meteostanice je (snímek). Stejná by měla být i u Chotěboře. Půjde o osmimetrový stožár. | foto: Kraj Vysočina

V plánu je rekonstrukce celkem tří úseků silnice 351 o celkové délce přes pět kilometrů. Konkrétně půjde o části Chotěboř–Dobkov, Dobkov–Počátky a Počátky – Česká Bělá. Nová silnice bude položena mimo obce. V nich se bude jezdit i nadále po nynější vozovce.

„Odhadem mají práce vyjít na více než 50 milionů korun,“ uvedl hejtman Vítězslav Schrek. Kraj Vysočina by chtěl náklady spolufinancovat s pomocí evropských dotací.

V odhadu nákladů je započtena i novinka, kterou bude moderní automatická meteostanice. Ta bude díky čidlům poskytovat aktuální data o sjízdnosti komunikace. Umístěna má být u Počátek v blízkosti sjezdu na chotěbořské letiště.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

„Půjde o osmimetrový stožár s instalací technologií napájených solárními panely. Poskytovat bude konkrétně data o teplotě, vlhkosti a množství srážek, rychlosti větru, přes čidla na vozovce bude predikovat vznik námrazy a bude osazen i online kamerou,“ přiblížil náměstek hejtmana Miroslav Houška.

Data bude stanice přenášet do celostátního meteorologického informačního systému. Využívat je pak budou moci pracovníci Ředitelství silnic a dálnic i krajští silničáři. Pro ně to bude vítaný pomocník nejen pro vyhodnocení adekvátnosti zimní údržby.

Vedení Krajské správy a údržby silnic Vysočiny na automatické meteostanice chce do budoucna hodně sázet. Dokonce už vytvořilo koncept možného umístění meteohlásek v regionu a prioritizaci jejich potřeby. „Tyto moderní technologie budou součástí většiny dopravních projektů, které bude chtít Kraj Vysočina spolufinancovat z evropských dotací a u nichž bude mít osazení efekt,“ oznámila mluvčí kraje Eva Neuwirthová.

První krajské meteohlásky už fungují. Jedna stojí například u Rokytna na Žďársku, další je na obchvatu Lukavce na Pelhřimovsku. Hustou síť meteohlásek v okolí dálnice D1 provozuje i ŘSD.

22. září 2019

Autor: