https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vrsanska-uhelna-se-neodvola-proti-rozhodnuti-soudu-jenz-zamitl-jeji-zalobu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vršanská uhelná se neodvolá proti rozhodnutí soudu, jenž zamítl její žalobu

28.6.2023 10:26 (ČTK)
Lom Vršany
Lom Vršany
Foto | Honza Groh / Wikimedia Commons
Společnost Vršanská uhelná se neodvolá proti rozhodnutí soudu, jenž zamítl její žalobu na osm lidí, sdělila Eva Maříková, mluvčí skupiny Sev.en, pod níž Vršanská uhelná patří. Firma je žalovala za obsazení rypadla lomu Vršany u Mostu na podzim 2019. Čtyři lidé se podle soudce Rudolfa Malého skutku dopustit nemohli, protože bylo prokázáno, že tou dobou byli jinde, u dalších čtyř se nepodařilo prokázat, že na velkostroj vylezli. Firma musí zaplatit asi 380 000 korun za náklady řízení.
 

"Nezbývá nám nic jiného než poplatek zaplatit," dodala Maříková. Podstatné podle ní je, že soud shledal, že aktivisté na rypadle byli a jejich jednání bylo protiprávní. "Z důvodu neztotožnění aktivistů ze strany policie nebylo možné řízení vést proti konkrétním osobám," uzavřela Maříková.

Soud rozhodoval o návrhu Vršanské uhelné, která požadovala asi 70 000 korun. Podle dřívějšího vyjádření Vršanské uhelné aktivisté nijak nenarušili těžbu uhlí a vymáhaná částka představovala náklady na pronájem výškové plošiny či posílení ochranky. Žalovaní opakovaně tvrdili, že na místě nebyli a že policie chybně určila jejich totožnost.

Aktivisté obsadili velkostroj 29. října 2019. Policie je tehdy opakovaně vyzývala, aby rypadlo opustili. Nakonec se tak stalo skoro po třech dnech. Protest se tehdy uskutečnil proti zvažovanému prodeji elektrárny Počerady firmě finančníka Pavla Tykače.

Minulý týden aktivisté z organizace Greenpeace obsadili rypadlo v hnědouhelném dole Bílina na Teplicku. Na velkostroji protestovali proti prodloužení těžby, které mají Severočeské doly, jež patří pod skupinu ČEZ, od Obvodního báňského úřadu do roku 2035, několik hodin. Mluvčí Severočeských dolů Lukáš Kopecký dnes ČTK sdělil, že společnost vyčísluje vzniklé škody. Až teprve poté se rozhodne, jestli se bude proti jednání aktivistů bránit soudní cestou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist