Co přináší evropská konference o spravedlivé transformaci v Karlových Varech

Karlovy Vary hostí mezinárodní Výroční politický dialog, během kterého se setkávají špičky unijní politiky, představitelé uhelných regionů a další hráči na poli transformace evropské energetiky.  Česko zatím s využitím financí z Fondu pro spravedlivou transformaci připravuje projekty, které jsou podle Centra pro dopravu a energetiku v mnohém problematické.

V případě České republiky vyčlenila EU v rámci programu Spravedlivé transformace 42 miliard korun na řešení negativních dopadů odklonu od uhlí v tzv. “uhelných regionech”. Podpora z Fondu spravedlivé transformace je určena zejména pro malé a střední podniky, výzkum a inovace, rekvalifikaci nebo také podporu čisté energie či rekultivace a nové využití území. Česko se rozhodlo až polovinu financí investovat namísto do malých a středních podniků na tzv. strategické projekty. Jejich výběr však probíhá za zavřenými dveřmi a jejich transformační potenciál je dodnes nejasný, neboť chybí veřejně dostupné informace.

Evropská komise zdůrazňuje, že na cestě k odklonu od uhlí a klimatické neutralitě je potřeba, aby evropské státy spolupracovaly a sdílely své zkušenosti s již probíhající transformací. Od řady účastníků zaznělo, že je důležité zapojit místní lidi, na které odklon od uhlí nejvíce dopadá, a také mladé, o jejichž budoucnosti dnes nastavené politiky rozhodují. V případě České republiky, která se zavázala k odklonu od uhlí do roku 2033, ale projekty podle CDV vznikají za nedostatečné participace veřejnosti či zhodnocení a reflektování skutečných potřeb obyvatel dotčených regionů. Je jistě pozitivní, že máme takové cíle, ovšem daleko podstatnější bude, co z teorie politici uskuteční a jak zvednou ruku v klíčových momentech," uvedla Zuzana Vondrová, která se specializuje na spravedlivou transformaci z Centra pro dopravu a energetiku.*

/zr/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down