Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Přispějte do knižní databáze
Přidat knihu Přidat autora

Maličkost sem, maličkost tam


Maličkost sem, maličkost tam
Recenze knihy: Takové maličkosti
Autor: Claire Keegan
Originální název: Small Things Like These
Nakladatelství: Prostor
Počet stran: 112
Takové maličkosti jsou knihou, kterou od doby jejího vydání šlo jen stěží přehlédnout. Pozornost na sebe dodnes strhává ze všech stran – prostřednictvím četných recenzí, sdílení na sociálních sítích, knižních klubů, upoutávek knihkupců, osobního doporučení či nominace na prestižní Man Bookerovu cenu 2022. Jestli vás zajímá, zda takto velký ohlas má své opodstatnění, tady jste na tom správném místě.

Ukázka knihy


Irsko, rok 1985, předvánoční čas. Obchodník a otec pěti dcer Bill Furlong jezdí pracovně do kláštera, jehož část je využívána jako prádelna. Klášter provázejí různé řeči, kterým Furlong zpočátku nechce věřit – proslýchá se, že tam jsou za účelem nápravy zavřené dívky. Ovšem jednoho dne Furlong dorazí do kláštera se zakázkou dříve a odhalí temné tajemství…

Irská spisovatelka Claire Keegan v této historické novele otevírá téma Magdaleniných prádelen, které pro mě samotnou bylo velkou neznámou. Na 100 stranách vypráví smutný příběh o laskavosti a odvaze jednoho dobrosrdečného muže. Příběh, na který lze vzhledem k jeho délce nahlížet jako na chvilkovou záležitost, je nesmírně intenzivní a sdělí toho víc než kdejaká bichle.

Ukázka knihy


Povídkářka Claire Keegan nepostrádá nic, co by vynikající vypravěčka měla mít. Dokonale si pohrává v atmosférou, detaily i nevyřčeným, které lze číst pouze mezi řádky. Pro Takové maličkosti zvolila nadčasové téma založené na skutečných událostech, které zasadila do předvánočního času, okořenila ho mrazivou atmosférou i pohádkovými znaky a nezapomněla ani na určitou míru napětí a tajuplnosti. Z této kombinace vznikl velice podmanivý příběh, ve kterém není ani jedno slovo navíc.

V neposlední řadě musím pochválit doslov Denisy Novotné, která téma irských Magdaleniných prádelen uvádí v širším kontextu a přináší podrobnější vysvětlení příběhu. Její objasňující komentář velice oceňuji, čtenář po dočtení odchází s jasnou představou a nemusí si už nic sám dohledávat nebo pátrat po vysvětlení.

Ukázka knihy


Takové maličkosti jednoznačně dostály své reputaci, která je obklopuje. Jsem přesvědčená, že toto je dílo, které nemůže nikoho zklamat. Je přímo excelentně napsané a číst ho je jeden velký umělecký zážitek, který pohne vaším srdcem. Všem bez debat doporučuji!

P.S. 1: Takové maličkosti pro svou praktickou velikost tak akorát do ruky, lehkost a tenkost představují skvělého parťáka na cesty.

P.S. 2: Díky zasazení do zimního období a vánočního času vyřeší i dilema provázející shánění vánočních dárků.

Hodnocení autora recenze
100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100%
V obchodech(197 - 359 Kč)



Komentáře

Další zajímavé recenze



Vydarený debut novej slovenskej autorky
Recenze knihy Chuť ticha

Kdo je vlastně princezna Duny?
Recenze knihy Princezna Duny

Bodyguardka
Recenze knihy Bodyguardka

Přihlášení

nebo
Přes Facebook
Přes Google
Ztracené heslo?