Vládě fuj, to je hnůj! Ostrý vzkaz z Moravy do Strakovky

politika

Stovky odborářů protestovaly v úterý odpoledne v Ostravě proti politice vlády Petra Fialy. Na demonstraci, kterou svolal Odborový svaz KOVO, dorazili i zástupci dalších dělnických odborových organizací. 

Vládě fuj, to je hnůj! Ostrý vzkaz z Moravy do Strakovky
protest odborářů KOVO
28. června 2023 - 11:03

Na demonstraci ve Zlíně se sešly desítky lidí. V davu v Ostravě byla k vidění i řada politiků ze sociální demokracie a z KSČM, včetně předsedkyně strany europoslankyně Kateřiny Konečné.

Už minulý týden se konal hodinový protestní pochod desítek odborářů ve Strakonicích. Další protestní mítink chystají odbory na čtvrtek v Praze.

Akce navazují na stávkovou pohotovost, kterou v květnu vyhlásil předseda ČMKOS Josef Středula. Podle něj je protest odpovědí na údajně nesmyslné a „asociální“ kroky vlády premiéra Petra Fialy.


Ve Zlíně urazil průvod více než sto padesáti odborářů dvoukilometrovou cestu od zlínské nemocnice k náměstí Míru. Na transparentech dominovala hesla „Vládě fuj, je to hnůj“, „Šetřit ano, škrtat ne“, „Chceme dostupné veřejné zdravotnictví“ či „Chceme topit, to se vládo musíš vzchopit“.

Na náměstí dav skandoval „Místo vděku za práci, má z nás vláda legraci“.

„Demonstrujeme proti asociálním krokům vlády, proti jejímu konsolidačnímu balíčku. Vláda s námi nevede absolutně žádný sociální dialog,“ sdělila novinářům Martina Hvozdenská z Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně.

Také jsme psali:

 „Přijeli nás podpořit i zdravotníci z Jihomoravského kraje, odborové svazy KOVO a ECHO. Vláda by s námi měla začít mluvit a přemýšlet nad tím, co dělá, proč to dělá a koho to nejvíc postihne,“ dodala Hvozdenská.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: fb)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif