Celníci v ČR, Polsku a na Slovensku kvůli výrobě anabolik zadrželi 19 lidí

foto Kulturistika. Ilustrační foto.

Brno - Celníci v ČR, Polsku a na Slovensku kvůli výrobě anabolik zadrželi 19 lidí a zajistili majetek v hodnotě přes 100 milionů korun. Odhalili dvě laboratoře na výrobu anabolik a statisíce nelegálně vyrobených anabolik v tabletách i ampulích. Je to podle nich dosud největší takový případ. Celníci o tom dnes informovali v Brně na tiskové konferenci. Hlavním podezřelým hrozí až 12 let vězení.

David Chovanec z Generálního ředitelství cel ČR uvedl, že případ takového rozsahu celníci ještě neřešili. "Nejde ani tak o jednu mezinárodní skupinu, ale o skupiny v jednotlivých státech, které mezi sebou spolupracovaly, měly společné sklady, účty, značky. Organizace byla na hodně vysoké úrovni," uvedl krajský státní zástupce Robert Hanuš.

Skupiny řízené převážně z ČR podle celníků vyráběly anabolika v ČR a Polsku nejméně deset let. Prostřednictvím různých diskusních webů a internetových stránek zaměřených především na kulturistiku své produkty nabízely a prodávaly prakticky po celém světě. Výnosy podezřelí následně legalizovali prostřednictvím tzv. bílých koní, účtů na kryptoměnových burzách a různých bankovních účtů.

Podezřelé celníci zadrželi koncem května současně ve všech dotčených státech. V ČR při domovních prohlídkách zadrželi devět lidí, z nich čtyři skončili ve vazbě, na Slovensku a v Polsku po pěti lidech, z nichž celkem tři jsou ve vazbě. Hodnotu majetku zajištěného na Slovensku celníci ještě nevyčíslili.

V české větvi případu většina pachatelů pochází podle celníků z Brna a okolí. Podle Hanuše dostal trh s anaboliky tímto ránu, vzpamatovávat se bude nějakou dobu, předpokládá ale, že se brzy vrátí do své původní podoby. Zadržení budou podle něj brzy nahrazeni jinými skupinami. Podezřelým, kteří měli co do činění jen s anaboliky, hrozí pět až 12 let vězení, někteří z nich do svého portfolia podle celníků zahrnuli i efedrin v podobě tablet, jim hrozí deset až 18 let.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 24°C

Celá předpověď