Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Přes brněnské pošty posílali dealeři steroidy do světa. Největší případ historie, tvrdí celníci

Případ, jaký nemá obdoby. Tak popisují brněnští celníci kauzu s anabolickými látkami, které organizované skupiny rozesílaly do celého světa. Mezinárodní tým vyšetřovatelů pochytal celkem 19 lidí, již nelegální byznys provozovali v Česku, Polsku i na Slovensku.

Případ se do povědomí celníků dostal před dvěma lety, když na pražském letišti objevili podezřelou zásilku tabletek, která mířila do USA. Stopy zavedly vyšetřovatele protidrogového oddělení do Brna. Právě z moravského města odesílatelé posílali balíčky s anabolickými látkami prakticky kamkoliv. S přibývajícím časem rozkrývali protidrogoví specialisté i za pomoci kolegů z Polska a Slovenska podrobněji činnost podnikatelů. Po několika měsících práce se dostavil úspěch. 

„Tým zadržel 19 osob a zajistil finanční prostředky v hotovosti i na bankovních účtech, virtuální měny, investiční mince a další movitý i nemovitý majetek v hodnotě přesahující sto milionů korun. Byly odhaleny dvě výrobní laboratoře, statisíce nelegálně vyrobených anabolik v tabletách i v ampulích a více než 300 kilogramů látek pro jejich výrobu. Jde pro nás o výjimečný případ ať už rozsahem, množstvím anabolik nebo zajištěných výnosů z trestné činnost,sdělil David Chovanec, zástupce generálního ředitele Generálního ředitelství cel. 

Milovníci posiloven 

Podle státního zástupce z Krajského zastupitelství v Brně Roberta Hanuše se jednalo o propracovaný byznys. Skupina lidí, jež působila na trhu minimálně deset let, spolupracovala na distribuci, výrobě tablet nebo finančním krytí výnosů. Pachatelé používali k legalizaci výnosů desítky takzvaných bílých koní, kteří měli založené účty na kryptoměnových burzách nebo v různých evropských bankách. 

„Jednalo o lidi s čistým trestním rejstříkem. Většinou je spojoval zájem o kulturistku nebo fitness. Nikdo by ale do pachatelů neřekl, že se jedná o jedny z největších obchodníků s anaboliky. Ty dorazily příjemcům do schránky poštou. Pošty ale zásilky z důvodu listovního tajemství nemohou otevřít,“ řekl Hanuš s tím, že podezřelým hrozí až dvanáct let vězení. 

Výroba mezi výkaly 

Ampule či tablety konzumovali zejména kulturisté ze západní Evropy či USA. Největší problémem látek anabolik je především fakt, že není jasné, jaké složení obsahují. Navíc je výrobci vyráběli v hygienicky nepřípustných podmínkách. Například vrchní „kuchař“ na Přerovsku vařil tablety v prostorech, kde žilo deset psů, kteří káleli přímo v domě. 

„Anabolika mají negativní vliv na zdraví, protože konzumenti vůbec neví, co vlastně jí a za jakých podmínek vznikají. Navíc se se na nich stávají závislými. Steroidy jsou drogy jako každé jiné,“  dodal József Habenicht, vedoucí Centra analýzy finanční a hospodářské kriminality Europol, který se společně s Poláky, Slováky i Čechy do vyšetřování zapojil. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Celní správa

Štítky Brno, Celníci, Polsko, Slovensko, Anabolika, Steroidy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes brněnské pošty posílali dealeři steroidy do světa. Největší případ historie, tvrdí celníci  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.