Babinet.cz  /  Magazín  /  Život a vztahy  /  Vysvědčení je noční můra některých školáků i rodičů

Vysvědčení je noční můra některých školáků i rodičů

28.6.2023 - redakce Babinet.cz

Blíží se konec školního roku a děti čekají letní prázdniny. Co si budeme nalhávat, s velkou radostí je očekávají i rodiče. Když jsem byla malá, vždy jsem se divila, proč se naši těší na prázdniny, vždyť oni žádné nemají. Přišla dospělost a moje vlastní děti zahájily školní docházku a s ní přišlo i prozření, když jsem toužebně koukala do kalendáře, kdy už škola alespoň na ty dva měsíce skončí. Než ale nastoupí radost z volna, přichází „vyúčtování“ celoročního snažení vašeho dítěte ve formě vysvědčení. Pro mnohé děti je to stres a strach, jak budou rodiče reagovat a v této době se i zvyšuje riziko dětských sebevražd.

foto / Freepik

Situace, kdy vás známky vašeho dítěte překvapí, by neměla vůbec nastat. „Známky jsou výsledkem celoroční práce, a pokud máte o dítě zájem, nemohou vás překvapit,“ míní psychiatrička Eva Nosková. Pokud se s dítětem pravidelně učíte a sledujete jeho prospěch, zklame vás maximálně o jeden stupeň, a to lze v klidu zpracovat. A navíc buďte realisty. „Zvažte, nakolik výsledek odpovídá možnostem dítěte. Jestli má rezervy, jede na plný výkon nebo není už přetížené. Ne všechny děti se učí stejně lehko,“ upozorňuje dětský psycholog Jaroslav Šturma, ředitel Dětského centra Paprsek. Jestli jste se svým potomkem poctivě dřeli a on se škole svědomitě věnoval, ale výsledek neodpovídá vynaloženému úsilí, smiřte se s tím, že se vám premiant nenarodil. Hlavně nesrovnávejte s jinými dětmi, každé je jiné a jen je budete zbytečně štvát proti sobě. Věty typu: „Jak to, že má Honza nanejvýš dvojky a ty máš dvě trojky?“, situaci nezmění a vaše dítě bude mít svého kamaráda za čas plné zuby. Snažte se především u dítěte ocenit vše, co si zasluhuje pochvalu, například zlepšení některé známky, nebo to, že se snažilo do poslední chvíle si vysvědčení vylepšit. Teprve pak mu navrhněte, co uděláte společně pro to, aby se mohlo zlepšit. Důležité je, aby dítě pochopilo, že i vy máte snahu s ním tento problém řešit, že v tom nezůstalo samotné.

Máte po shlédnutí známek rudo před očima a svrbí vás ruka? Vydýchejte to. I psychologové se shodují, že tělesné tresty jsou k ničemu. Na dítěti si pouze vybijete váš prvotní vztek. Vidina výprasku navíc děti traumatizuje, každý rok se bohužel vyskytne i několik pokusů o sebevraždu. „Tresty a motivace strachem nezabírají. Nezakazujte dítěti rekreaci, koníčky, zvláště ty sportovní a pohybové,“ radí Šturma a Nosková zdůrazňuje: „Domácí vězení je nesmysl, učení s rodiči zase trestem pro rodiče, proč si kazit prázdniny.“ Neznamená to však, že byste měli špatné známky úplně přejít. „U nás funguje omezení počtu hodin u počítače,“ prozrazuje psychiatrička. Pro současnou generaci jde o citelný trest, který navíc nažene plusové body v tom, že dítě sáhne po knížce nebo půjde sportovat. Rozhovor vedený s chladnou hlavou má rozhodně větší dopad na dítě než křik a výčitky. Vysvědčení není konec světa, proto je třeba se nad špatnými výsledky povznést a spíše hledat nápravu. Hlavně nikdy, ale opravdu nikdy, neříkejte dítěti věty typu: „Opovaž se mi takové vysvědčení donést!“ A nebo: „Jestli dostaneš pětku, už se nevracej domů!“ atd.

A jak dítě za dobré vysvědčení odměnit? Jaroslava Štětinová, ředitelka Pedagogicko-psychologické poradny Středočeského kraje za nevhodný dárek za vysvědčení považuje peníze a úplně nejhorší je podle ní nezájem. „Takové případy se, bohužel, také stávají: dítě přinese vysvědčení a rodiče ho ani neokomentují anebo jen negativně. Za každým vysvědčením je ale práce dítěte a k té by se rodiče měli vyjádřit, tu zhodnotit,“ řekla. Pokud zvolíte jako odměnu dárek, měli byste vždy vybírat tak, aby dítě potěšil, zároveň to nepřehánějte a stanovte si cenovou hranici. Vydejte se s dětmi společně do hračkářství nebo společně něco vyberte online. Pokud nedáváte přednost dárkům, ale raději společně prožitému času, pak například jděte na dobrý oběd, do cukrárny nebo se vydejte na hezký výlet. I slabší žáky je důležité odměňovat za snahu. A hlavně se pokuste dítě motivovat za špatné vysvědčení alespoň drobným dárkem nebo překvapením, aby se příští rok snažilo víc a dostalo lepší odměnu.

Nakonec zůstává otázka, zda si mají děti o prázdninách užít volna, nebo se po určitém čase začít znovu připravovat na přicházející školní rok. Ředitelka pedagogicko-psychologické poradny Jaroslava Štětinová říká, že prázdniny jsou dobou odpočinku a oddechu. „Proto jsou to prázdniny – doba prázdna od školních povinností a úkolů. I my dospělí si chceme odpočinout od dohledu na psaní úkolů, opakování učiva, kontroly aktovek,“ odpověděla. Přípravou na školu je podle ní čtení, psaní pozdravů z cest a táborů, poznávání nových míst, nových lidí. „Na sklonku prázdnin je určitě dobré připravit školní výbavu a začít nastavovat denní režim směrem ke škole. Pokud má ale dítě chuť a zájem opakovat si učivo, nebraňme mu,“ dodala Štětinová.

Rozhodně poslední den školy ve zdraví všichni překonejte, užijte si společné chvíle při odměňování a stres ze školního roku nechte za sebou. Vzpomeňte si na svá dětská léta a neopakujte chyby například svých rodičů, které vám tehdy nepřipadaly správné. Raději si udělejte příjemný start do letních prázdnin.

 

napsala Gabriela Horáčková

zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/trestat-za-vysvedceni-zakazat-detem-mobily-a-tablety-znamky-nevylepsi-rika-psycholog-64982

https://www.idnes.cz/jenprozeny/volny-cas/mate-trestat-dite-za-vysvedceni.A130201_090000_jpz-volny-cas_jph1/2#space-a

https://styl.instory.cz/2236-trestat-nebo-netrestat-deti-za-vysvedceni-poradime-i-s-odmenou.html

https://melnicky.denik.cz/z-regionu/trestat-za-vysvedceni-nesmysl-rika-psycholozka-20180621.html

 

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz