metro.cz

Počasí v Praze

9 °C / 21 °C

Středa 29. května 2024. Svátek má Maxmilián, Maxim

Dřepy na zastávce, za jízdy meditace. Jóga se dá provozovat taky v MHD

  6:38
Dechová cvičení určená pro jízdu hromadnou dopravou měla u čtenářů úspěch. S další alternativou, jak využít čas, přispěchala zkušená lektorka jógy.

Další 2 fotografie v galerii
Chcete si v městské hromadné dopravě zacvičit jógu? Sedání na zem ani podložek podle jogínů netřeba. | foto: FB KAREL ČÍŽEK

Nacházíte se právě v metru, autobusu či tramvaji? Nebo na svůj spoj teprve čekáte na zastávce? Výborně. Pro všechny tyto případy pro vás opět máme způsob, jak si zdravě ukrátit čas. Tentokráte nám s ním vypomohla cvičitelka jógy a držitelka titulu Seniorka roku 2020 Eva Trejbalová.

„Pokud sedíte v MHD a máte volné ruce, lokty přitiskněte k bokům. Ruce dejte s propletenými prsty do klína, jen palce jsou bříšky k sobě a vztyčeny vzhůru. S nádechem přitiskněte palce k sobě a stočte k břichu, s výdechem zatáhněte lokty dozadu,“ popisuje pro deník Metro Trejbalová, podle níž je v této fázi třeba vnímat narovnaná záda a rozšířený hrudník.

ZACVIČÍTE SI TAKÉ?

Jogínská technika od Evy Trejbalové

  • Sedíme v MHD a máme volné ruce položené shora na stehnech, lokty přitisknuté k bokům.
  • S nádechem posuneme předloktí ke kolenům, s výdechem mírně trup s hlavou předkloníme a podíváme se na břicho. Nádech, s výdechem zatáhneme oba lokty dozadu a k sobě.
  • Ruce se mohou otočit dlaněmi nahoru s palci od sebe.
  • V této pozici nádech, výdech, zpět do sedu, s dalším nádechem vystrčíme střídavě kolena dopředu a zpět.

„Nádech, s výdechem natočte bradu nad pravou klíční kost, nádech, s výdechem přesuňte ruce za pravé stehno a celý trup i s hlavou natočte doprava, nádech, s výdechem se malinko předkloníte, jako byste se dívali za pravé chodidlo, zda tam něco není. Nádech, s výdechem pomalu zpět, protažení od beder po šíji můžete dělat postupně, vždy se zastavením pohybu v nádechu a pokračování s výdechem. Totéž udělejte na levou stranu,“ instruuje dále čtenáře deníku Metro Trejbalová.

Čekáte-li na zastávce a máte u poblíž nějaký ten klandr, má pro vás cvičitelka jógy přichystán jedinečný cvik na kolena. „Když čekám na zastávce, oběma rukama se chytnu za zábradlí, které tam je, nádech a výdech. Jdu do dřepu s rovnými zády, zachována je přitom svislá osa od temene po kostrč. Kolena se krásně prokrví a pak nebolí,“ radí čtenářům nejen s bolavými klouby Trejbalová.

Že si lze mnohdy nepříjemnou či stresující cestu MHD ozvláštnit s pomocí pár triků a využít cestování jako příležitost k relaxaci a odpočinku, deník Metro informoval již v polovině tohoto měsíce. Článek o dechových cvičeních, která lze v hromadné dopravě provádět, paní Trejbalovou nadchnul natolik, že se rozhodla do deníku Metro napsat a podělit se o své nápady.

„Jsem cvičitelka jógy a k tomu ročník 1934, proto mohu doplnit váš článek. My v józe nadechujeme nosem a přitom si v duchu říkáme: Á-O-Ú-M, čímž dosáhneme takzvaného plného jogínského dechu. Výdech můžeme provádět ústy s vyslovováním ÓM nebo HÁM, takže pro nás dýchání dle pana Jana Šilara, které jste popisovali v předchozím článku, není nic nového. My však navíc využíváme dech k intenzivnímu procvičování jednotlivých částí těla,“ vysvětluje Trejbalová.

Podle ní je velice zdravé dýchat po jogínsku do břicha, tedy když s výdechem říkáte slabiky „cha, cha“ a stahují se vám u toho svaly po stranách břicha. „Při vyslovování slabik fo, fo se stahují svaly nad pupíkem, při vyslovování s,s pod pupíkem. Já jsem navíc vymyslela minicviky, tedy nepatrné pohyby brady, palců u rukou, dlaní, loktů u těla, kterými se ovlivní například protažení ztuhlé šíje, narovnání v zádech, prostě správné držení těla. Cviky se dají dělat kdekoli, když se nemusíte soustředit, třeba při zmiňované cestě MHD,“ usmívá se Trejbalová.

Meditace a jóga prováděné v hromadné dopravě nejsou úplnou novinkou. Recesistická skupina Děsír uspořádala například v roce 2016 hromadné cvičení v metru. Trochu tu ale ostatním cestujícím překáželi. Viz fotografie výše.

Autor: Filip Jaroševský Metro.cz

Hlavní zprávy

Hnědásek na Hané i můry na Karlštejně. Svaz ochránců si přichystal exkurze do přírody

vydáno 28. května 2024  19:39

Český svaz ochránců přírody přichystal pro zájemce komentované exkurze do přírody. První se koná koncem týdne. Chcete se vydat po stopách nočních motýlů?...  celý článek

Lázně nejsou jen pro seniory. Člověk by tam měl podle expertů zajet už ve čtyřiceti

vydáno 28. května 2024  16:00

„Do lázní jezdí důchodci.“ „Nic mě nebolí, nepotřebuju tam jet.“ „Nikdo mě tam nedostane, je tam nuda.“ Tyto a další domněnky panují u mnoha Čechů. Lázně...  celý článek

Obecním domem se polinou vetřelčí, vesmírné i muší tóny. Pražský filmový orchestr je zpět

vydáno 28. května 2024  8:00

Sedmdesátičlenný soubor Pražského filmového orchestru (PFO) začal jako první v Česku hrát hudbu ze slavných filmů, a to výhradně z původních notových...  celý článek

Bitcoin bude brzy stejně běžný jako psaní e-mailů, říkají bratři Kuchařovi

vydáno 27. května 2024  19:00

Bratři Martin a Matyáš Kuchařovi dostanou již v polovině příštího měsíce do Prahy nejvlivnější jména bitcoinového, respektive kryptoměnového světa. Po...  celý článek