Obnova Krásenské obory v Meziříčí se blíží, lidé řekli, že o ni stojí

  8:58
Krásenskou oboru, přírodní areál na okraji Valašského Meziříčí mezi řekami, který dříve sloužil zámeckým pánům k chovu a lovu zvěře, čeká obnova. Nyní je hospodářským lesem, který od nedalekého zámku Kinských odděluje estakáda. Místní radnice představila plán, jak ji proměnit v rekreační lesopark.

Reaguje tak na přání obyvatel města, kteří chtějí zachovat odpočinkovou funkci obory. Vyplývá to z výsledků ankety, kterou uspořádala místní komise.

„Celý prostor navrhujeme zpřístupnit sítí stezek s páteřním okruhem dlouhým asi jeden kilometr. Vzniknout by na něm měla čtyři hlavní místa pro setkávání s odpočinkovým a edukativním přesahem,“ uvedl Radovan Vašíček z autorského týmu RV Atelier.

„Důraz klademe na vytvoření prostoru pro všechny generace s co nejméně bariérami. To reflektuje i podoba nové vyhlídky na město, která je spojená s hlavním okruhem jednoduše přístupnou lávkou,“ zmínil.

Město již má k dispozici studii, s níž bude pracovat dál.

„Aktuálně bude nejdůležitější připravit změnu užívání lesa a dotáhnout jednání s majiteli okolních pozemků,“ naznačila místostarostka Yvona Wojaczková.

Kdy dojde na zahájení prací, zatím nejde říct. Už proto, že odhadované náklady činí 27 milionů korun a radnice bude chtít získat dotace. „Ráda bych, kdyby se v horizontu dvou let začalo pracovat na první etapě projektu. Ale čeká nás ještě dlouhá cesta,“ řekla Wojaczková.

Valašské Meziříčí může mít atraktivní náplavku, ukázal návrh architektů

Má jít o první krok v proměně podoby přírodních areálů v Meziříčí. Další by na řadu mohl přijít park Kozina.

„Jde o to, že nyní projektujeme nábřeží Bečvy, a právě Kozina se logicky nabízí jako jeho pokračování. Park je potřeba pročistit, otevřít a přizpůsobit návštěvníkům tak, aby se zde nebáli a cítili komfortně,“ dodala místostarostka.

Autor: